Фо Бо – 8 рецептів вєтнамського супу

Фо-бо – один із найпопулярніших в’єтнамських супів, дуже смачний, досить ситний і в міру пікантний. Незважаючи на такий складний склад і поживну цінність суп відносять до швидкої вуличної їжі. Для супу вариться яловичий бульйон, до нього обов’язково додається локшина, тонкі скибочки яловичини, проростки сої та багато пряних овочів. Зустрічається багато різних інтерпретацій: з куркою, креветками, рибою або з бульйонним кубиком.

В’єтнамський суп Фо Бо – класичний рецепт

В’єтнамський суп Фо Бо – класичний рецепт, за яким найчастіше готують цю страву на його батьківщині. Вважається, що найкраще для супу підходить той яловичий бульйон на кісточці, що варився протягом 12 годин. А неповторний, збуджуючий апетит аромат, надають супу букет із спецій та зелені.

Інгредієнти:

на – 2 порції

  • Кістки яловичі – 400 гр.
  • Цибуля зелена – за смаком
  • Лимон – 1 шт.
  • Корінь імбиру – 2 см.
  • Вода – 1.4 л.
  • Локшина рисова – 250 гр.
  • Перець чилі – ⅓ шт.
  • Яловичина – 200 гр.
  • Бадьян – 1 зірка
  • Кориця – 1 паличка
  • Сіль за смаком
  • Гвоздика – 3 бутони
  • Соус рибний – 1 ст.л.
  • Кінза – за смаком
  • Фенхель – ⅓ ч.л.

Процес приготування:

Класичний в’єтнамський суп Фо Бо готується дуже просто. В об’ємну каструлю влийте 1,4 л води. Опустіть у неї 400 грамів великих яловичих кісток. У воду відразу додайте паличку кориці, зірочку бадяну, третину чайної ложки зерен фенхелю, 3 бутони гвоздики, третину стручка перцю чилі та нарізаний шматочками корінь імбиру. Варіть бульйон 40 хвилин|мінути| на середньому вогні, після цього додайте столову ложку рибного соусу.

Вийміть з бульйону яловичі кістки та паличку кориці.

Далі процідіть яловичий бульйон через дрібне ситечко, він стане світлішим і одноріднішим.

Рисову локшину замочіть на 10 хвилин у холодній воді. Дрібно порубайте кінзу та зелену цибулю. Зелень одразу розкладете по піалах.

200 грам яловичої вирізки наріжте дуже тонкими пластинками, трохи відбийте, посоліть і приправте перцем до смаку, покладіть його в піали.

Проціджений яловичий бульйон перелийте в каструлю і проваріть рисову локшину протягом 3 хвилин.

Бульйон із локшиною розлийте в піали. М’ясо приготується під впливом гарячого бульйону.

Прямо в тарілочки видавіть сік із лайма або лимона. Класичний фо бо готовий. Можна подавати його на стіл. Смачного!

Фо Бо з яловичиною

Фо Бо з яловичиною – зігріваючий, дуже смачний в’єтнамський суп, який можна подати на обід замість звичного борщу. Таку екзотичну страву можна приготувати на кухні, зараз для цього є велика кількість адаптованих рецептів.

Час приготування – 6 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Локшина рисова – 0,4 кг.
  • Кістки яловичі – 1 кг.
  • Сіль кухонна – 1-1,5 ст.л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Вода – 3,5-4 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Соус рибний – 5-6 ст.
  • Імбир – 50 гр. + для подачі за бажанням.
  • Кінза – до смаку.
  • М’ята – до смаку.
  • Перець горошком – 8 шт.
  • Паростки бобових – за бажанням.
  • Зірочки бадьяна – 2-3 шт.
  • Палички кориці – 1-2 шт.
  • Коріандр – 0,5 ч.л.
  • Суцвіття гвоздики – 3 прим.
  • Цукор – 1 ст.
  • Базилік зелений – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.
  • Лайм – 1 шт.
  • Яловичина – 500-600 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промийте яловичі кісточки і викладіть в каструлю. Влийте холодну воду та поставте ємність на вогонь. Доведіть рідину до кипіння, трохи проваріть кісточки і злийте воду. Після цього промийте кістки ще раз, залийте свіжою водою і поставте варитися бульйон для фото. З поверхні бульйону знімайте пінку.

Крок 2. Цибулину очистіть, корінь імбиру помийте і розріжте на великі частини. Обсмажте ці продукти до чорноти. Також трохи обсмажте спеції: бадьян, гвоздику, перець горошком, корицю, коріандр. Викладіть спеції, цибулю та імбир у бульйон. Продовжуйте варити на повільному вогні протягом 4-5 годин. За 40-60 хвилин до готовності додайте в бульйон яловичину.

Крок 3. Наприкінці варіння яловичий бульйон посоліть до смаку, додайте цукор і рибний соус. Готовий бульйон залиште на повільному вогні, щоб він не остигав.

Крок 4. Рисову локшину зваріть окремо за інструкцією, вказаною на упаковці.

Крок 5. Варену яловичину витягніть з бульйону і наріжте тонкими скибочками.

Крок 6. З пір’я зеленої цибулі зріжте білу частину, а зелень порубайте ножем. Білу частину опустіть на хвилину в киплячий бульйон.

Дивіться також:  Рецепт харчо по-грузинськи

Крок 7. Усю свіжу зелень обмийте проточною водою та просушіть. Лайм добре помийте і наріжте тонкими кружальцями. Імбир для подачі очистіть і дрібно наріжте. Перець чилі також можна нарізати кільцями та додавати безпосередньо у тарілку.

Крок 8. У кожну тарілку покладіть трохи локшини, далі покладіть м’ясо, білі частини цибулі, зелень, імбир та перець чилі. Також зелень та гострі спеції можна подавати окремо, щоб кожен міг додати собі у тарілку необхідну кількість за бажанням. Влийте гарячий яловичий бульйон і додайте скибочки лайма. Бо готовий. Смачного!

Суп Фо Бо з куркою

Суп Фо Бо з куркою виходить дуже смачним, ароматним і ситним. Це проста страва незважаючи на деяку екзотичність. Основною особливістю фо бо є те, що суп збирається безпосередньо в тарілці, а не вариться все разом в одній ємності, як ми звикли.

Час приготування – 1 год.

Час приготування – 1 год.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 200 гр.
  • Локшина рисова – 120 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Стегна куряче – 2 шт.
  • Перець гострий – до смаку.
  • Морквина – 0,5 шт.
  • Цибуля зелена – 10 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сік лимонний – до смаку.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Гвоздика сушена – 5 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Імбир мелений – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче м’ясо обмийте проточною водою і викладіть у каструлю. Залийте курку холодною водою.

Крок 2. У каструлю додайте цибулю, моркву і стебла петрушки.

Крок 3. Доведіть до кипіння бульйон, знімаючи пінку з поверхні. Варіть на помірному вогні до готовності курки. Наприкінці варіння додайте гвоздику, подрібнені зубчики часнику, мелений імбир та сіль за смаком.

Крок 4. Рисову локшину зваріть в окремій ємності за інструкцією, що міститься на упаковці.

Крок 5. Тепер поступово можна переходити до збирання супу. Куряче м’ясо відокремте від кісток і наріжте шматочками. Варену морквину наріжте кубиками. У порційні миски розкладіть м’ясо та варену моркву.

Крок 6. Свіжу зелень та гострий перець порубайте ножем, також розкладіть по мисочкам. Пекучий перець додавайте за бажанням.

Крок 7. Далі покладіть рисову локшину.

Крок 8. В останню чергу влийте гарячий курячий бульйон і додайте лимонний сік до смаку. Ситний, смачний і ароматний фо бо з куркою готовий, подавайте в гарячому вигляді. Смачного!

Фо Бо з креветками

Фо Бо з креветками – суп із цікавою історією та багатим смаком. Цікавий факт, у В’єтнамі прийнято подавати фото на сніданок, а чому б і ні. У рецепті немає нічого складного, і ви також легко можете подати таку оригінальну страву своїм рідним на сніданок.

Час приготування – 3 год. 30 хв.

Час приготування – 30-45 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Креветки очищені – 200 гр.
  • Перець чилі червоний – до смаку.
  • Локшина рисова – до смаку.
  • М’ята – до смаку.
  • Гриби солом’яні консервовані – 1 банка.
  • Паростки сої – 1 жменя.
  • Лайм/лимон – 1 шт.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Арахіс смажений – 1 жменя.

Для бульйону:

  • Кістки мозкові – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста біла – 3 шт.
  • Яловичина на кістки – 0,5 кг.
  • Корінь імбиру – 1 прим.
  • Цукор коричневий – 30 грн.
  • Зірочки бадьяна – 5 шт.
  • Соус рибний – 2 ст.
  • Суцвіття гвоздики – 8 прим.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Стручки кардамону – 6 шт.
  • Вода – 5 л.
  • Насіння коріандру – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. З головок цибулі зріжте коріння, не очищаючи їх розріжте навпіл. Відправте цибулю в духовку, розігріту до 200 до 220 градусів. Сушені суцвіття гвоздики, зірочки бадьяна та паличку кориці загорніть у марлю.

Крок 2. Яловичі кістки та м’ясо складіть в об’ємну каструлю, залийте їх холодною водою. Поставте ємність на вогонь, доведіть до кипіння бульйон, зніміть піну з поверхні і продовжуйте варити протягом 10 хвилин. Після цього заберіть каструлю з вогню. Перший бульйон злийте у раковину. Далі до кісточок і м’яса додайте печену цибулю, корінь імбиру, спеції, загорнуті в марлю. Влийте 5 літрів свіжої води, всипте цукор і додайте рибний соус. Помістіть каструлю над вогнем і варіть бульйон при слабкому нагріванні щонайменше 3 години, можна і трохи більше. Потім бульйон процідіть.

Крок 3. Консервовані солом’яні гриби розріжте навпіл і викладіть у бульйон. За бажанням додайте гострий перець і доведіть яловичий бульйон до кипіння.

Дивіться також:  Класичний борщ з мясом – 10 рецептів приготування з буряком та капустою

Крок 4. Далі в бульйон викладіть креветки, знову доведіть суп до кипіння і заберіть каструлю з плити.

Крок 5. Рисову локшину зваріть окремо за інструкцією на упаковці.

Крок 6. Зелень та арахіс порубайте ножем.

Крок 7. Остаточно суп фо бо збирається безпосередньо у тарілках. Розкладіть по порціях локшину, зелень, соєві паростки та арахіс, влийте бульйон з грибами та креветками. За бажанням додайте по скибочці лайма або лимона. Смачного!

Фо Бо з рисової локшини

Фо Бо з рисової локшини – не найскладніша азіатська страва, з якої можна почати знайомитися з цією яскравою кухнею. Традиційно його готують з тонкими скибочками яловичини, але на свій смак ви можете додати куряче м’ясо або морепродукти. Головне, навчитися варити смачний бульйон за всіма правилами.

Час приготування – 180 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 6

Інгредієнти :

  • Ребра яловичі – 0,7 кг.
  • Хвости яловичі – 0,7 кг.
  • Редька біла – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Грудинка яловича – 0,5 кг.
  • Корінь імбиру – 7 див.
  • Цукор – 30 гр.
  • Окріп – 12 ст.
  • Сіль кухонна – 2 ч.л.

Спеції для бульйону:

  • Паличка кориці – 1 шт.
  • Суцвіття гвоздики – 5 прим.
  • Стручок кардамону чорний – 1 шт.
  • Зірочки анісу – 3 шт.
  • Зерна коріандру – 0,5 ст.
  • Фенхель – 0,5 ст.

Основна складова супу:

  • Локшина рисова – 0,4 кг.
  • Цибуля зелена – 3 пера.
  • Лайм – 2 шт.
  • Перець халапеньо – 2 шт.
  • Паростки квасолі – 2 ст.
  • Базилік – за смаком
  • Цибуля ріпчаста – за смаком.
  • Соус рибний – до смаку.
  • Соус Хойсін – до смаку.
  • Соус Шрірача – до смаку.
  • Філе-міньйон яловичий – за смаком.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Головку цибулі і корінь імбиру покладіть на решітку і підсмажте до чорноти. Потім почорнілі шкірки можна прибрати.

Крок 2. На розігрітій поверхні обсмажте спеції, щоб вони охочіше ділилися своїм ароматом. Паличку кориці попередньо розкришіть. Щоб спеції не заважали в бульйоні, їх можна пересипати в тканинний мішечок і варити в такому вигляді.

Крок 3. М’ясо, кісточки, цибулю, імбир, редьку, спеції викладіть в об’ємну каструлю. Залийте продукти окропом, додайте сіль та цукор. Варіть бульйон до м’якості від 45 хвилин до 2 годин.

Крок 4. Готове м’ясо остудіть у льодовій воді. Яловичий бульйон процідіть через складену кілька разів марлю.

Крок 5. За інструкцією на упаковці зваріть рисову локшину.

Крок 6. Далі можна переходити до складання фо бо безпосередньо в порційній тарілці. Покладіть у неї одну порцію рисової локшини, кілька скибочок грудинки, варені реберця, білі частини цибульного пір’я і за бажанням кілька кілочків цибулі. За бажання зверху кладуться тонкі пластинки яловичого філе-міньйон, коли вливається киплячий бульйон, то м’ясо схоплюється на очах.

Крок 7. І завершується складання фо боростками квасолі, гострим перцем (за бажанням), свіжими овочами, зеленню, лаймом і соусами. Сам бульйон можна заморозити на термін до 6 місяців і при наявності в холодильнику всіх інгредієнтів, готування фо бо займатиме не більше 10 хвилин. Смачного!

Фо Бо з фунчозою

Фо Бо з фунчозою традиційно подають у широкій та глибокій тарілці. У бульйоні вже є м’ясо, паростки сої або квасолі, а також локшина. Залежно від рецепту, який використовують, у закладах додатково вам можуть запропонувати гостру заправку з халапеньо, свіжі овочі та лайм, які ви самостійно до смаку можете додайте в суп.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти :

  • Фунчоза – 100 грн.
  • М’якуш яловичий – 100 гр.
  • Цибуля зелена – 10 гр.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Сік лимонний – 10мл.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.
  • Паростки сої – 50 гр.
  • Сіль кухонна – 10 гр.
  • Яловичина на кісточці – 300 грн.
  • Соус соєвий – 10 мл.
  • Вода – 2 л.
  • Паличка кориці – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Суцвіття гвоздики – 2 шт.
  • Корінь імбиру – 20 грн.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Цукор – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину на кістки обмийте, порубайте на частини та викладіть у каструлю. Залийте м’ясо водою та поставте варитися. Після закипання злийте першу воду.

Крок 2. Влийте свіжу воду в каструлю з м’ясом, доведіть до кипіння бульйон, додайте цілу цибулину і лавровий лист. Варіть бульйон на повільному вогні протягом 1,5 години. Знімайте з поверхні бульйону пінку. За 10 хвилин до готовності покладіть у бульйон корицю, імбир, зубчики часнику, всипте сіль та цукор. Готовий бульйон процідіть через складену кілька разів марлю.

Дивіться також:  Щі з кислої капусти – 8 рецептів приготування з квашеною капустою

Крок 3. Фунчоза вариться майже миттєво. Але перед тим, як приступати до варіння, ознайомтеся з інструкцією на упаковці.

Крок 4. У кожну тарілку покладіть порцію скляної локшини та кілька дуже тонких пластин свіжої яловичини.

Крок 5. Зелень порубайте ножем, гострий перець можна додавати за бажанням, наріжте його кільцями.

Крок 6. У тарілки розлийте гарячий бульйон. Коли він трохи охолоне, додайте зелень, паростки сої, лимонний сік та гострий перець. Смачного!

Суп Фо Бо з рибою

Суп Фо Бо з рибою, а також його ще називають фо ка. Батьківщиною цієї страви вважається південний захід Ханоя у провінції Нам Дінь. Майже у всіх будинках та закладах харчування, що входить у щоденний раціон харчування. Це дуже смачна страва, яка чудово живить, і ви довго відчуваєте почуття ситості.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти :

  • Риба – до смаку.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль столова – за смаком.
  • Корінь імбиру – до смаку.
  • Суцвіття гвоздики – 2 шт.
  • Зірочка бадяна – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Кориця – 1 ст.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Локшина рисова – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Лайм для подачі.
  • Перець чилі для подачі.
  • Соус рибний – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Для варіння фо бо можна використовувати каструлю або казан. Влийте в ємність воду та поставте на плиту. Корінь імбиру наріжте впоперек тонкими скибочками, морквину наріжте кухлями, зелень порубайте ножем. Додайте всю нарізку та лавровий лист у киплячу воду.

Крок 2. Далі в бульйон всипте сіль, корицю, гвоздику, вкладіть рисову локшину. Коли бульйон знову закипить, додайте|добавляйте| мелений перець і викладіть рибу на 3-5 хвилин|мінути|.

Крок 3. Витягніть рибу з каструлі, щоб вона не розварилася. Перед подачею поверніть рибу в бульйон.

Крок 4. На стіл поставте продукти для подачі фото з рибою: рибний соус, перець чилі, лайм, свіжа зелень. Розлийте фото з рибою по порціях і можна починати трапезу. Смачного!

Суп Фо Бо з бульйонним кубиком

Суп Фо Бо з бульйонним кубиком значно скорочує процес готування, адже вам не потрібно кілька годин варити бульйон на яловичих кісточках. І все одно суп вийде чудовим, смачним та поживним, з великою кількістю зелені та м’яса.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти :

  • Окіст – 100 гр.
  • Локшина рисова – 150 гр.
  • Перець гострий мелений – 1 щіпка.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вода – 2 л.
  • Оцет яблучний/рисовий – 2 ст.
  • Зелень – до смаку.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кубик бульйонний для супу фо – 1 шт.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Цукор – до смаку.
  • Соус соєвий – до смаку.
  • Листя кафір-лайма – до смаку.
  • Соус рибний – до смаку.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.
  • Лемонграс – до смаку
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Яйця – до смаку.
  • Кунжут для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Як варити рисову локшину для фото, написано на упаковці, ознайомтеся з цією інструкцією, особливо якщо готуєте її вперше. Для супу цілком вистачить чверті пачки.

Крок 2. М’ясо наріжте шматочками, цибуля – півкільцями, а моркву – тонкими брусками.

Крок 3. У каструлі закип’ятіть приблизно 2 літри води. Викладіть у окріп м’ясо, знову доведіть до кипіння. Після цього викладіть цибулю та морквину. Варіть разом протягом 20 хвилин. Додайте бульйонний кубик, рисовий або яблучний оцет, цукор, соєвий соус, лемонграс, гострий перець та листя кафір-лайма.

Крок 4. Крупно наріжте зелену цибулю і додайте в бульйон.

Крок 5. За кілька хвилин до подачі викладіть у бульйон локшину. Можна покласти в сито, опустити цю конструкцію в бульйон і тримати локшину в бульйоні до готовності. Потім перекласти в тарілочки, то ви її точно не переварите в бульйоні.

Крок 6. Готовий суп фо бо з бульйонним кубиком розлийте по мисках, додайте свіжу зелень, половинки варених яєць і кунжут. За бажанням кожен сам собі може додати в тарілку рибний соус. Смачного!