Фокачча – 10 рецептів класичного італійського коржика в домашніх умовах

Фокачча – це дуже смачний і ароматний італійський хліб або пшеничний коржик. Традиційного печуть його в Італії на сухих дріжджах з оливковою олією та сушеним розмарином. Можна також додавати у фокаччу мариновані оливки, в’ялені помідори та різні види сирів. Коржики дуже смачно подавати в першу чергу до бульйонів, салатів та багатьох видів гарячих м’ясних страв.

Класична фокачча в домашніх умовах

Класична фокачча в домашніх умовах готується зовсім не складно і дозволить вам чудово урізноманітнити звичний раціон харчування. Ми розповімо, як самостійно приготувати фокаччу, щоб вона була такою ж смачною, як в Італії.

Інгредієнти:

на – 6 порції

  • Борошно – 5.5 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сухі дріжджі – 2 ч.л
  • Олія оливкова – ¾ ст.
  • Оливкова олія – ​​для змащування
  • Розмарин – 2 гілки
  • Сіль – 1 ч.л.

Процес приготування:

Як приготувати італійський коржик фокачча в домашніх умовах? У теплій воді розчиніть дріжджі та цукор, залиште суміш на 5-10 хвилин.

У глибоку миску просійте муку|борошно| і додайте|добавляйте| сіль|соль|. Тонким цівком влийте опару і перемішайте.

Влийте в одержану масу оливкову олію.

Вимісіть однорідне тісто і покладіть у миску. Накрийте ємність рушником і залиште в теплі на 1-2 години для підйому.

Деко змастіть оливковою олією і викладіть на нього тісто.

Руками розподіліть тісто по всьому деку. Потім залиште його ще на годинку в такому вигляді.

Після цього полийте тісто оливковою олією, посипте сіллю та розмарином. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 200 градусів на 20 хвилин.

Фокачча виходить рум’яною та пишною, трохи остудіть її, наріжте та подавайте на стіл. Смачного!

Тонка хрумка фокачча з часником та сиром

Тонка хрумка фокачча з часником і сиром – це випічка, яка є тонким пшеничним коржом. Вигадали її готувати в Італії. Фокаччу можна приправити різними сушеними італійськими травами та часником, доповнити сиром, а також в’яленими томатами.

Час приготування: 2 год 15 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 4-5.

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Сулугуні – 60 грн.
  • Борошно – 300 грн.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Швидкодіючі дріжджі – 3 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вода – 150-180 мл.
  • Спеції – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Сулугуні натріть на великій тертці, зубчики часнику очистіть від лушпиння, борошно просійте через сито.

Крок 2. У глибоку миску всипте 250 г борошна, додайте сіль і сухі дріжджі.

Крок 3. Влийте столову ложу оливкової олії. Потім поступово додавайте воду і замішуйте рідке тісто.

Крок 4. Готове тісто вкрийте і залиште за кімнатної температури, щоб воно трохи підросло. Зазвичай вистачає години. Після цього підмішайте в нього борошно, що залишилося, і сформуйте коржик. Застеліть лист пергаментом і викладіть на нього тісто.

Крок 5. Часник наріжте пластинками і вдавіть його в тісто.

Крок 6. Після цього полийте тісто оливковою олією та посипте спеціями.

Крок 7. Далі посипте заготівлю тертим сиром сулугуні чи іншим вологим сиром. Залишіть тісто на вистоювання на 15 хвилин.

Крок 8. Далі випікайте фокаччу в духовці за 150-180 градусів протягом 15-20 хвилин. Коли корж добре зарум’яниться, вийміть його, накрийте рушником і залиште на 10-20 хвилин. Фокаччу подавайте просто, як закуску чи замість хліба до перших страв. Смачного!

Фокачча на заквасці у духовці

Фокачча на заквасці у духовці – це оригінальна альтернатива традиційному пшеничному хлібу. Італійці точно знаються на випічці, тому їх рецепти так охоче переймаються в багатьох кухнях світу. Ми готуватимемо найсмачнішу фокаччу з розмарином та помідорами.

Час приготування: 4 год.

Час приготування: 60 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Мед – 1 ч.л.
  • Закваска пшенична – 125 грн.
  • Сіль – 1 год.
  • Оливкова олія – 2 ст.л. + 15 мл.
  • Борошно – 250 гр. + для підпилу.
  • Вода – 190 мл. + 50 мл.
  • Маслини без кісточок – 7-8 шт.
  • Розмарин – 1 щіпка.
  • Помідори чері – 7 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте все необхідне та можна приступати.

Крок 2. У теплу воду викладіть закваску та розведіть її.

Крок 3. Потім додайте в миску борошно, що просіює, починайте замішувати тісто ложкою.

Дивіться також:  Римська піца - 5 рецептів у домашніх умовах

Крок 4. До отриманої маси додайте столову ложку оливкової олії, меду, сіль і все добре перемішайте.

Крок 5. Щоб закваска активувалася та процес пішов швидше, встановіть миску з тестом у каструлю з гарячою водою, залиште на годину.

Крок 6. Робочу поверхню посипте борошном і викладіть тісто. Обомніть його шляхом додавання 2-3 рази.

Крок 7. Потім з тіста сформуйте коржик і перекладіть його на пергамент. Встановіть лист на каструлю з гарячою водою і залиште в такому положенні на 2 години. Тісто прикрийте рушником.

Крок 8. У невеликій мисці змішайте 15 мілілітрів оливкової олії та води, додайте щіпку солі.

Крок 9. У тісті зробіть невеликі заглиблення пальцем і вкладіть у них помідори та маслини, полийте тісто заправкою та посипте розмарином.

Крок 10. Випікайте фокаччу в духовці за 170 градусів протягом 25-30 хвилин.

Крок 11. Фокачча виходить рум’яною, хрумкою з соковитими вкрапленнями помідорів та маслин. Смачного!

Фокачча з моцарелою та помідорами

Фокачча з моцарелою та помідорами – це знаменитий італійський тонкий хліб, який досить просто готувати. Його можна пекти з різними добавками, але на наш погляд, помідори та моцарелла – це найбільш органічний та смачний варіант для хліба.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Помідори чері – 100 гр.
  • Картопля – 100 гр.
  • Базилік – 2 гілки.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.
  • Вода – 50 мл.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Моцарелла – 100 гр.
  • Вода мінеральна – 50мл.

Процес приготування:

Крок 1. Зваріть картоплю у мундирі. Потім очистіть і розімніть товкачем.

Крок 2. Дріжджі розведіть у теплій воді, додайте цукор і залиште на 5-7 хвилин.

Крок 3. Картопляне пюре перекладіть в миску, додайте|добавляйте| муку|борошно| і сіль|соль|, влийте столову ложку оливкової олії і трохи підігріту мінералку. Замісіть м’яке та трохи липке тісто.

Крок 4. Тісто викладіть на присипану мукою поверхню, обомніть руками і сформуйте кулю. Змастіть тарілку оливковою олією і викладіть тісто.

Крок 5. Затягніть миску харчовою плівкою і залиште на годину-півтори для підйому.

Крок 6. Деко змастіть оливковою олією, викладіть на нього тісто, присипте його борошном і розкотіть у коржик завтовшки 1 сантиметр. Помістіть тісто в теплу та вологу духовку з температурою 40 градусів.

Крок 7. Помийте прохолодною водою помідори та базилік. Кожну помідорину розріжте на 4 частини, базилік дрібно нарізайте ножем, а моцареллу наріжте тонкими скибочками.

Крок 8. Тісто змастіть оливковою олією, розкладіть на ньому чері, злегка вдавлюючи їх. Потім розкладіть моцареллу і посипте рубаним базиліком.

Крок 9. Випікайте фокаччу в духовці за 200 градусів протягом 25-30 хвилин. Зніміть хліб з листа на дерев’яну дошку і дайте йому трохи охолонути. Смачного!

Фокачча з в’яленими помідорами

Фокачча із в’яленими помідорами – це випічка з дуже довгою та цікавою історією. Ще древні римляни приносили її як дар своїм богам. А вам колись надавалося задоволення пробувати ще теплу свіжоспечену фокаччу? Після цього ви точно не захочете іншого хліба.

Час приготування: 2 год. 15 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Вода – 250 мл.
  • Базилік – до смаку.
  • Олія – ​​50 мл.
  • Оливкова олія – для змащування.
  • Моцарелла – 200 грн.
  • Сіль – 1 год.
  • В’ялені помідори – 200 гр.
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.
  • Борошно – 300 грн.

Процес приготування:

Крок 1. У ємності з’єднайте теплу воду та олію.

Крок 2. Спочатку просіяне борошно, дріжджі, сіль і цукор змішайте в окремій мисці. В отриману суміш влийте олію з водою. Все борошно відразу можете не брати, почніть з 250 грамів, потім підсипайте решту борошна в процесі замісу тіста.

Крок 3. Вимісіть тісто до однорідного стану, воно повинне перестати липнути до рук. Покладіть грудку тіста в миску, накрийте його і залиште на годину в теплому місці.

Крок 4. В тісто, що підросло, втручайте половину в’ялених томатів, попередньо можна їх нарізати. Після цього ще раз залиште тісто для вистоювання на півгодини.

Дивіться також:  Пиріжки з цибулею та яйцем – 10 смачних рецептів пиріжків з начинкою з цибулі та яйця

Крок 5. Тісто, що підійшло, обомніть руками і розділіть на дві частини.

Крок 6. Кожну частину тіста розкотіть у коржик завтовшки 5-7 міліметрів. На половину кожного коржика покладіть скибочки моцарелли, базилік і в’ялені помідори, що залишилися. Складіть тісто навпіл і закріпіть краї.

Крок 7. Деко застеліть пергаментом і покладіть тісто на нього. Заготівлі фокаччі змастіть оливковою олією.

Крок 8. Випікайте фокаччу із в’яленими помідорами протягом 20-30 хвилин при 190 градусах. Остудіть італійський хліб на ґратах.

Крок 9. Фокачча виходить дуже смачною, подавайте її з першими стравами, салатами чи м’ясними нарізками. Смачного!

Фокачча з розмарином

Фокачча з розмарином – це традиційна італійська, найчастіше дріжджова випічка. Її можна подавати з кавою на сніданок. На обід фокачча чудово доповнить будь-які перші страви. А ввечері з нею можна швидко приготувати нескладні бутерброди із сиром, зеленню та овочами.

Час приготування: 80 хв

Час приготування: 20-30 хв.

порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Борошно – 300 грн.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Розмарина – 3 гілки
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 год.
  • Сіль велика – 1 ч.л.
  • Вода – 180 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти для фокаччі.

Крок 2. У мисці змішайте 300 грам борошна, що просіює, з половиною чайної ложки цукру і чайною ложкою солі. Потім розкриш дріжджі, влийте соняшникову олію і теплу воду.

Крок 3. Замісіть м’яке та еластичне тісто. Щоб тісто сильно не липло до рук, змащуйте їх олією. Тісто зберіть у кулю і залиште в теплі на 40-45 хвилин для вистоювання.

Крок 4. Обомніть тісто руками і розкотіть його в коржик.

Крок 5. У коржика підніміть краї і сформуйте борти по всьому діаметру.

Крок 6. На тісті розкладіть листя розмарину, посипте великою сіллю і полийте оливковою олією.

Крок 7. Готуйте фокаччу з розмарином у духовці за 180 градусів протягом 15-20 хвилин. Потім випічку трохи остудіть і подавайте на стіл до бульйону або супу. Смачного!

Фокачча з пармезаном та соусом песто

Фокачча з пармезаном та соусом песто – це досить проста випічка. Головне у ній не тісто, а ароматні доповнення до нього. Саме в цьому гармонійному тандемі дріжджового тіста, ароматного соусу песто та ніжного пармезану народжується чудовий смак, який відбиває яскраві фарби італійської кухні.

Час приготування: 14 год.

Час приготування: 30 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Дріжджі сухі – 1 год.
  • Соус песто – 220 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Вода – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Сир твердий тертий – 3 ст.
  • Борошно кукурудзяне – 2 ст.л.
  • Борошно – 4 ст.

Процес приготування:

Крок 1. У мисці змішайте борошно, що просіює, дріжджі, воду і сіль. Суміш залиште на 12-14 годин у теплому місці.

Крок 2. Коли тісто здійметься, розділіть його на дві частини.

Крок 3. Деко застеліть фольгою, розтягніть на ньому одну половину тесту по всій площі, так само зробите і з другою половиною.

Крок 4. По тесту розподіліть соус песто, тертий на тертці сир і помідори нарізані кружальцями.

Крок 5. Запікайте фокаччу в духовці за 220 градусів протягом 15 хвилин. Коли випічка трохи охолоне, розріжте її на порції та подавайте на стіл. Смачного!

Фокачча без дріжджів

Фокачча без дріжджів – це найпростіший спосіб приготування італійської випічки. З ароматними італійськими приправами хліб виходить дуже смачним. Для тих, хто не вживає дріжджову випічку, фокачча є найкращою альтернативою хлібу.

Час приготування: 35 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Розпушувач для тесту – 1 ст.
  • Розмарин свіжий подрібнений – 1 ст.
  • Олія оливкова – 3 ст.л. + для змащування дека
  • Вода – 240 мл.
  • Борошно – 290 гр. + для обсипання
  • Сіль морська – 1,5 ч.л.
  • Сіль дрібна – 0,5 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте усі необхідні продукти.

Крок 2. Духовку розігрійте до 220 градусів. Деко змастіть оливковою олією.

Дивіться також:  Печиво в домашніх умовах – 10 смачних і простих рецептів приготування

Крок 3. У мисці змішайте борошно, що просіює, розпушувач для тіста і дрібну сіль.

Крок 4. У борошняну суміш влийте воду та столову ложку оливкової олії.

Крок 5. Починайте замішувати тісто ложкою, потім викладіть на присипану борошном поверхню і продовжуйте замішувати тісто руками до однорідної консистенції.

Крок 6. Тісто перекладіть на лист і розкотіть у прямокутний пласт завтовшки приблизно сантиметр. Кінцями пальців зробіть по всій площі невеликі заглиблення.

Крок 7. Змастіть тісто оливковою олією, що залишилася.

Крок 8. Посипте тісто подрібненим розмарином та великою морською сіллю. Відправте лист з тестом в розігріту духовку.

Крок 9. Випікайте фокаччу протягом 20-25 хвилин. Золотисту та ароматну випічку остудіть, розріжте на порції та подавайте до обіду. Смачного!

Фокачча із бурратою

Фокачча з бурратою – це спосіб подачі знаменитої італійської випічки, яка може бути окремою ситною закускою. У тісто ми додамо помідори та маслини, щоб надати випічці яскравого смаку. А перед тим, як подати, викладіть на гарячу випічку буррату, щоб сир трохи підтанув.

Час приготування: 120 хв.

Час приготування: 25 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Буррат – 4 шт.
  • Орегано – 0,5 год.
  • Дріжджі сухі – 4 гр.
  • Вода – 160 мл.
  • Борошно – 250 гр.
  • Маслини – 10 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія оливкова – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Усі продукти, які вам знадобляться для фокаччі, вказані у списку.

Крок 2. У миску влийте воду, столову ложку оливкової олії, всипте дріжджі та дрібку солі, все перемішайте.

Крок 3. Далі всипте борошно, що просіює, і починайте замішувати тісто.

Крок 4. Тісто має вийти еластичним та нелипким, вимішуйте його не менше 5-7 хвилин. Потім помістіть в миску і залиште на 40 хвилин для зростання.

Крок 5. Через 40 хвилин тісто збільшиться приблизно вдвічі.

Крок 6. Тісто розкотіть у коржик завтовшки близько півтора сантиметрів, змастіть його столовою ложкою оливкової олії.

Крок 7. Маслини наріжте кільцями, а кубиками помідори.

Крок 8. Маслини і половину помідорів розподіліть по тесту, трохи вдавлюючи всередину. Заготовку залиште на вистоювання ще на 40 хвилин. Після цього помістіть лист у розігріту до 200 градусів духовку і випікайте 25-30 хвилин.

Крок 9. З частини помідорів, що залишилася, злийте сік і приберіть насіння. Гарячу фокаччу витягніть з духовки, змастіть оливковою олією, що залишилося, посипте орегано, покладіть зверху помідори і буратту. Зачекайте кілька хвилин, поки сир не почне плавитися, потім подавайте до столу. Смачного!

Італійська фокачча з оливками

Італійська фокачча з оливками має чудовий смак. Приготуємо випічку за всіма традиціями, щоб ви змогли самі відчути і зрозуміти цю грандіозну і багату кухню. Дуже важливо не перетримати фокаччу в духовці, щоб вона не підгоріла і не пересохла.

Час приготування: 1 ч.15 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Оливки – 50 грн.
  • Борошно – 150 гр.
  • Оливкова олія – 20 мл.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Вода – 100 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Дріжджі сухі – 6 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте все необхідне для виготовлення італійської фокаччі.

Крок 2. У миску влийте теплу воду приблизно 35 градусів. Додайте дріжджі, цукор, сіль, пару столових ложок борошна і перемішайте. Залишіть суміш хвилин на 25, доки на поверхні не з’явиться піна.

Крок 3. У миску просійте муку|борошно| і влийте дріжджову масу і оливкову олію.

Крок 4. Вимісіть м’яке та однорідне тісто, при необхідності можете ще трохи підсипати муки. Потім тісто необхідно залишити на 40-60 хвилин у теплому місці для вистоювання.

Крок 5. Деко застеліть фольгою і змастіть оливковою олією. Викладіть тісто на лист і розподіліть його по всій площі листа.

Крок 6. Оливки розподіліть по всьому тесту, трохи притоплюючи їх. Відправте лист в духовку, розігріту до 180 градусів на 20 хвилин.

Крок 7. Готову фокаччу з оливками трохи остудіть, а потім подавайте до супу або бульйону, також її можна вживати як перекушування. Смачного!