Запечена в духовці форель завжди виходить дуже смачною і ніжною, соковитою. Ця благородна риба буде відмінно виглядати і на повсякденному обідньому, і на святковому столі. Для запікання можна використовувати як цілу тушку, так і невеликі її шматочки.
Форель в духовці, запечена цілком
Інгредієнти:
- форель – 2 тушки по півкіло;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- спеції для риби – на смак;
- великий помідор – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- петрушка – 2 – 3 гілочки;
- масло оливи – 3 десертні ложки;
- сіль.
Приготування:
- Щоб смачно запекти форель цілком, насамперед її потрібно позбавити від усього зайвого: видалити нутрощі, зябра, луску. Промити рибу проточною водою. Обсушити паперовими серветками.
- Натерти тушки спеціями і сіллю.
- На деко вистелити фольгу блискучою стороною вгору. Промазати її маслом оливи.
- Укласти форель. У черевце вставити шматочки лимона, томату. Додати до начинки сіль і подрібнену зелень.
- Запікати частування при середній температурі 20 – 25 хвилин.
Черевце риби не потрібно зашивати або закріплювати. Подати як самостійне блюдо або з будь-яким підходящим гарніром.
Як приготувати у вершках
Інгредієнти:
- рибна тушка – 1 шт. (велика);
- морква – 1 шт.;
- рибні спеції і сіль – за смаком;
- білий цибуля – 1 шт.;
- жирні вершки – 1 повний стакан;
- борошно – 3 десертні ложки;
- вершкове масло – 80 – 100 м;
- рибний бульйон – 1 повний стакан;
- тертий твердий/напівтвердий сир – за смаком.
Приготування:
- Щоб приготувати форель у вершках, першим ділом потрібно обробити рибну тушку і нарізати її стейками середньої товщини. Посолити. Відразу викласти шматочки у форму для запікання.
- З довільно подрібнених овочів приготувати на будь-якому жирі золотисту засмажку.
- На окремій сковорідці розтопити масло, додати борошно. Перемішувати пару хвилин, після чого залити все вершками і бульйоном.
- Довести соус до загусання, постійно перемішуючи його дерев’яною лопаткою. Додати соус і спеції.
- Готовим соусом залити рибні шматочки і відправити їх в дуже гарячу духовку на 25 хвилин.
- Засипати майже готову страву подрібненим сиром і готувати ще 10 – 12 хвилин.
Як тільки на столі з’явиться скориночка, можна витягати його з духовки. Смачно подавати страву з пюре з гороху та/або картоплі.
Рецепт запікання у фользі
Інгредієнти:
- середні тушки форелі – 2 шт.;
- сметана – 1/3 ст.;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 2 зубки;
- морська сіль і спеції;
- довгий рис – 5 десертних ложок;
- свіжі очищені печериці – 6 – 7 шт.;
- твердий сир – 70 – 100 м;
- рафінована олія.
Приготування:
- Зварити рис до розм’якшення, але не до повної готовності. Остудити.
- Дрібні кубики цибулі обсмажити до прозорості на рафінованій олії.
- На що залишився після овоча жирі смажити до повної готовності гриби, порізані невеликими шматочками.
- Змішати дві засмажки з рисом, додати тертий сир і сметану. Приправити складу сіллю і спеціями. Начинка повинна вийти дуже солоною.
- Обробити рибні тушки. Розрізати їх таким чином, щоб в серединці форелі з’явився глибокий «кишеню». Наповнити його начинкою.
- Загорніть рибу у фольгу. Кожну в окремий відрізок.
- Запікати форель у фользі при 180 градусах трохи більше півгодини.
Готову страву не вимагає подачі додаткового гарніру. Досить буде овочевого салату.
Стейки з форелі в духовці
Інгредієнти:
- рибне філе – від 1 великої форелі;
- свіжий часник – 3 – 4 зубки;
- цибулю-шалот – 1 шт.;
- лимон – 1 великий;
- зелень – 1/3 пучка;
- вершкове масло – 5 десертних ложок;
- спеції і сіль.
Приготування:
- Цибулю дуже дрібно порізати і смажити на вершковому маслі до явної рум’яності.
- У сковорідку до овочу відразу відправити роздавлений часник, сіль, пару щіпок подрібненої цедри лимона і сік з цілого фрукта.
- Засипати спеції і тушкувати ароматну масу на повільному вогні пару хвилин.
- Получившимся пряним маслом з усіх боків натерти рибне філе. Зверху засипати подрібненою зеленню.
- Залишити постояти прямо на столі пару годин.
- Потім розрізати форель на стейки і відправити запікатися в духовку хвилин на 40 при середній температурі.
Подати до обіду з вареної стручкової квасолею і майонезні часниковим соусом.
З картоплею
Інгредієнти:
- рибне філе – 400 – 450 м;
- сирий картопля – 600 – 650 г;
- часник – 2 – 3 зубки;
- свіжий розмарин – пару гілочок;
- сіль і оливкова олія – за смаком;
- чорний мелений перець.
Приготування:
- Ретельно вимитий зі щіткою картоплю порізати великими шматками. Подрібнювати його потрібно разом з шкіркою.
- Зверху збризнути овочеві скибочки підсоленим оливковою олією.
- Запікати картоплю в духовці 20 – 25 хвилин до появи рум’яної скоринки.
- Філе риби порізати середніми шматочками. Натерти сумішшю солі і перцю.
- Поверх рум’яного картоплі розподілити розмарин, пластинки часнику.
- Останніми розкласти рибні шматочки, натерті сіллю і маслом.
- Запікати інгредієнти разом ще близько чверті години. Точний час залежить від величини рибних шматочків.
Готову форель, запечену в духовці з картоплею, смачно подавати з різними гострими соусами.
Фарширована риба
Інгредієнти:
- форель – 1 тушка;
- лаймовий сік – ½ ст.;
- сіль і перець – за смаком;
- цибуля – 1 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- зелень петрушки – 1 пучок;
- сир – 100 г;
- майонезний соус – за смаком;
Приготування:
- Промиту рибу добре натерти сіллю і перцем з кожної сторони. В тому числі, всередині. Залити лаймовим соком і залишити на 3 – 4 години під плівкою. Якщо вдома жарко – відправити в холодильник.
- Томати і цибулю порізати дуже дрібними шматочками. Змішати з подрібненою зеленню. Додати тертий сир, сіль за смаком, майонезний соус.
- Отриманою масою нафарширувати замариновану заздалегідь рибу. Зафіксувати начинку зубочистками.
- Запікати частування при 200 – 210 градусах 40 хвилин.
З рибою з такого незвичайного рецептом можна приготувати і гарнір. Для цього тонкі кружечки або дрібні кубики картоплі потрібно розкласти поруч з фореллю на деко або в будь-якій обраній формі.
Райдужна форель, запечена в духовці
Інгредієнти:
- райдужна форель – 1 кг;
- в’ялені томати – 30 г;
- бекон – 50 г;
- зелень свіжої петрушки – 50 г;
- стебловий селера – 50 г;
- часник – 3 – 4 зубки;
- масло оливи;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Підготувати рибну тушку до запіканню – випатрати, промити, обсушити.
- Натерти форель оливи маслом, спеціями і сіллю. Залишити мінімум на 40 хвилин.
- Часник розім’яти. Змішати з дрібно порізаними в’яленими томатами, свіжою петрушкою, селерою. При необхідності, посолити начинку.
- Наповнити отриманою масою підготовлену тушку райдужної форелі і покрити її фольгою.
Запікати рибу при 190 градусах близько півгодини.
У рукаві для запікання
Інгредієнти:
- форель – 1 тушка;
- кріп – 1 пучок;
- лимон – половина;
- сіль, білий перець, рафінована олія.
Приготування:
- Змішати масло з соком половинки цитруса. Додати пару щіпок подрібненої цедри, сіль і білий перець.
- Висипати в масляну масу подрібнений кріп.
- Покрити сумішшю оброблену і підготовлену до запіканню тушку форелі.
- Залишити її мінімум на 1 годину.
- Укласти форель в пакет для запікання і готувати в духовці півгодини при 190 градусах.
Готуємо в сметані
Інгредієнти:
- рибна тушка на 2 – 3 кг;
- сіль, спеції – за смаком;
- лимонний сік – 1/3 ст.;
- сметана – 1 ст.;
- молоко – 1/3 ст.;
- кріп – 1 пучок.
Приготування:
- Обробити рибу і нарізати її тонкими стейками.
- Укласти у форму для запікання. Збризнути соком лимона.
- Сметану змішати з молоком і подрібненим кропом. Посолити.
- Залити цим соусом рибу.
Запікати частування при середній температурі близько півгодини.
З грибами
Інгредієнти:
- форель – 2 тушки;
- цибулина – 1 велика;
- білі сушені гриби – 50 г;
- напівтвердий сир – 50 г;
- пісне масло – ¼ ст.;
- сіль, білий перець;
- вершкове масло – 50 г;
- борошно – 1 десертна ложка;
- густі вершки – ½ ст.
Приготування:
- Сушені гриби залити окропом і залишити хвилин на 20.
- Сир крупно потерти. Цибуля довільно подрібнити.
- Рибу обробити, промити, обсушити. Посолити і присипати білим перцем. Залишити на чверть години.
- Обсмажити дрібно порізані гриби з цибулею на пісному маслі до готовності. Рідина від грибів залишити.
- Додати до гарячої маси сир і перемішати інгредієнти, поки останній не розплавиться.
- Начинити цією засмажкою рибні тушки. Краї скріпити зубочистками.
- Рідина, в якій замочували гриби, довести до закипання.
- Окремо обсмажити борошно на розтопленому вершковому маслі. Залити киплячою рідиною від грибів, додати вершки і сіль.
- Відправити соус (без грудочок) у форму з рибними тушками.
- Запікати при середній температурі 40 хвилин.
Можна залишити частину гарячого соусу і подати з ним вже готову рибу.
Щоб смачно приготувати форель в духовці, потрібно знати деякі секрети її запікання. В першу чергу, рибу потрібно розморожувати природним шляхом – спочатку в холодильнику, а потім – при кімнатній температурі. Крім того, не слід запікати форель довше 40 хвилин. Інакше буде дуже складно зберегти її соковитість.