Коли треба чимшвидше нагодувати вечерею втомлений і голодний сімейство, риба – чудовий варіант. Вона не тільки ситна та поживна, але і містить безліч вітамінів і амінокислот. А якщо її запекти, вона збереже більшість корисних властивостей, що втрачаються при іншому вигляді термічної обробки. Розглянемо перевірені рецепти форелі, запеченої в духовці у фользі.
Форель, запечена в духовці у фользі цілком
Для запікання в фользі найкраще підійде тушка середнього розміру. Якщо придбана заморожена риба, розморожувати її потрібно природним шляхом, ні в якому разі не заливаючи водою.
Щоб приготувати форель у фользі цілком, заздалегідь підготуйте такий продуктовий набір:
- рибна тушка;
- сметана;
- помідори;
- «рибні» спеції і сіль.
Запікати страву будемо так:
- Промиту і очищену форель змащуємо сумішшю сметани, спецій і солі, не забуваючи про внутрішню частину черевця.
- Ріжемо помідори гуртками, а якщо плоди великі, то напівкруглими часточками. Укладаємо їх всередину риби, потім закріплюємо краї зрізів зубочистками.
- Переміщаємо тушку на великий шматок фольги, обережно загортаємо, кладемо на деко і відправляємо в духовку.
На замітку. Неможливо однозначно сказати, скільки запікати форель. Час залежить від розміру риби. У середньому, ціла тушка готується протягом 30 – 45 хвилин.
Як запекти стейки з риби
Щоб запекти рибу швидше, краще взяти не тушку цілком, а порізати її на стейки.
У цьому випадку використовуються такі продукти:
- стейки форелі;
- великі цибулини;
- майонез;
- лимонний сік;
- сир;
- сіль і спеції.
Як готувати страви:
- Поливаємо рибу соком лимона, додаємо сіль, спеції, змащуємо майонезом і залишаємо маринуватися.
- Ріжемо цибулини широкими півкільцями і розкладаємо їх на деку, застеленому фольгою, так, щоб утворилася щільна «подушка».
- Розміщуємо поверх цибулі шматки риби, посипаємо їх сиром і ставимо випікатися.
Коли сирна стружка розплавиться і придбає світло-золотистий відтінок, страву можна виймати з духовки.
Готуємо з овочами
Щоб не витрачати час на приготування гарніру, можна запекти рибу в духовці з овочами. При цьому використовується як ціла тушка, так і порізана на шматки.
Для роботи знадобляться такі складові:
- форель;
- картопля;
- цибуля;
- часник;
- лимон;
- майонез;
- спеції та сіль;
- зелень.
Як приготувати форель в духовці з овочами:
- Поливаємо рибу лимонним соком, посипаємо спеціями і сіллю, змащуємо соусом.
- Ріжемо картоплю великими шматками, змішуємо з тиском часником і нарізаною цибулею.
- Солимо, додаємо приправи і трохи рослинної олії, перемішуємо і даємо недовго постояти.
- У центр глибокої, застеленому фольгою посуду викладаємо тушку риби, а по краях розміщуємо овочі.
- Накриваємо ємність другим шматком фольги і ставимо в духовку.
- Після того як риба запечеться, а картопля стане м’якою, прикрашаємо страву зеленню і подаємо до столу.
Рада. Щоб форель покрилася приємною скоринкою, приблизно за чверть години до того, як витягнути її з духовки, треба зняти другий шматок фольги.
Райдужна форель, запечена в духовці у фользі
Друга назва райдужної форелі – микижа. У вітчизняних водоймах вона вперше з’явилася тільки на початку минулого століття, але зараз вважається однією з найпоширеніших особин виду лососевих, якими населяють платні ставки. Її відмінною рисою є райдужна смуга червонуватого кольору, яка розташована по боках і тягнеться від зябер до хвоста.
Щоб смачно приготувати таку рибу, будуть потрібні наступні продукти:
- райдужна форель;
- гриби;
- цибулина;
- вершки;
- трохи борошна або крохмалю;
- зелень;
- лимон;
- приправи і сіль.
Як готувати райдужну форель з вершково-грибний заливкою:
- Ріжемо рибу на стейки, поливаємо лимонним соком, насипаємо сіль і приправи, даємо трохи постояти.
- Як можна дрібніше нарізаємо гриби і цибулю, відправляємо в сковороду обсмажуватися, а коли вони розм’якшиться і почнуть віддавати сік, вливаємо склянку вершків і сиплемо зелень.
- Після того як рідина закипить, загущаем соус за допомогою невеликої кількості крохмалю чи борошна, при цьому вимішуємо його так, щоб не залишилося грудочок.
- Кладемо фольгу в глибоку посуд, прикриваючи бортики, розкладаємо по ній шматки риби, які поливають грибним соусом.
- Прикриваємо страву ще одним шматком металевої папери і ставимо в духовку.
Увага! Щоб риба вийшла ніжною, до кінця готування верхній шар фольги з страви знімати не потрібно.
Фарширована риба
Щоб приготувати фаршировану рибу, потрібно вибирати тушку покрупней.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- велика тушка форелі;
- кілька цибулин;
- морква;
- половинка лимона;
- майонез;
- спеції і сіль.
Як нафарширувати рибу:
- Відмиваємо тушку, поливаємо лимонним соком, розтираємо по поверхні спеції і сіль.
- Обсмажуємо нарізані півкільцями цибулини і терту моркву, солимо і перчимо, потім трохи охолоджуємо.
- Набиваємо черевце риби начинкою, скріплюємо розріз зубочистками і обмазуємо її майонезом.
- Загортаємо форель у фольгу і ставимо запікатися.
На замітку. Щоб зробити начинку пікантною, можна змішати обсмажені цибулю і моркву з порізаним чорносливом, курагою або родзинками.
Простий рецепт з лимоном
Коли немає часу займатися готуванням, можна зробити форель у відповідності з цим простим рецептом.
Для роботи знадобляться:
- стейки риби;
- лимон;
- сіль і спеції.
Як готувати форель з лимоном по простому рецептом:
- Моєму стейки, наносимо на них сіль і спеції.
- Ріжемо лимон тонкими напівкруглими часточками.
- Укладаємо кожен скибочку риби в окремий шматок фольги, зверху поміщаємо часточки лимона. Загортаємо порції і ставимо в духовку.
Відмінним гарніром до такої страви буде відварений рис або салат зі свіжих овочів.
Форель, запечена з грибами
Гриби чудово доповнюють не тільки м’ясо і птицю, але і рибу.
Щоб запекти страву за цим рецептом, знадобляться такі продукти:
- тушка форелі;
- свіжі печериці;
- лимонний сік;
- зелень кропу;
- майонез;
- сіль і спеції.
Як запікати рибу з печерицями в духовці у фользі:
- Відмиваємо тушку, посипаємо сіллю і спеціями, збризкуємо лимонним соком.
- Обполіскуємо свіжі печериці, трохи підсушуємо і посипаємо рубаною зеленню кропу. Різати гриби не потрібно.
- Додаємо до печерицям майонез і спеції, обережно перемішуємо, щоб вони не зламалися.
- На дно глибокої посуду фольгу кладемо в середину кладемо рибу, а навколо неї розміщуємо печериці.
- Накриваємо ємність іншим відрізком металевої папери і ставимо запікатися.
Увага! Вкрити блюдо фольгою потрібно так, щоб не залишалося отворів, інакше, поки приготується риба, гриби встигнуть пригоріти.
У відповідності з наведеними рецептами можна запікати у фользі не тільки форель, але і будь-яку іншу рибу за власним смаком. А способи приготування допустимо видозмінювати, доповнюючи страви різними інгредієнтами.