Форель, запечена в духовці у фользі – 7 рецептів приготування

Коли треба чимшвидше нагодувати вечерею втомлений і голодний сімейство, риба – чудовий варіант. Вона не тільки ситна та поживна, але і містить безліч вітамінів і амінокислот. А якщо її запекти, вона збереже більшість корисних властивостей, що втрачаються при іншому вигляді термічної обробки. Розглянемо перевірені рецепти форелі, запеченої в духовці у фользі.

Форель, запечена в духовці у фользі цілком

Для запікання в фользі найкраще підійде тушка середнього розміру. Якщо придбана заморожена риба, розморожувати її потрібно природним шляхом, ні в якому разі не заливаючи водою.

Щоб приготувати форель у фользі цілком, заздалегідь підготуйте такий продуктовий набір:

  • рибна тушка;
  • сметана;
  • помідори;
  • «рибні» спеції і сіль.

Запікати страву будемо так:

  • Промиту і очищену форель змащуємо сумішшю сметани, спецій і солі, не забуваючи про внутрішню частину черевця.
  • Ріжемо помідори гуртками, а якщо плоди великі, то напівкруглими часточками. Укладаємо їх всередину риби, потім закріплюємо краї зрізів зубочистками.
  • Переміщаємо тушку на великий шматок фольги, обережно загортаємо, кладемо на деко і відправляємо в духовку.

На замітку. Неможливо однозначно сказати, скільки запікати форель. Час залежить від розміру риби. У середньому, ціла тушка готується протягом 30 – 45 хвилин.

Як запекти стейки з риби

Щоб запекти рибу швидше, краще взяти не тушку цілком, а порізати її на стейки.

У цьому випадку використовуються такі продукти:

  • стейки форелі;
  • великі цибулини;
  • майонез;
  • лимонний сік;
  • сир;
  • сіль і спеції.

Як готувати страви:

  • Поливаємо рибу соком лимона, додаємо сіль, спеції, змащуємо майонезом і залишаємо маринуватися.
  • Ріжемо цибулини широкими півкільцями і розкладаємо їх на деку, застеленому фольгою, так, щоб утворилася щільна «подушка».
  • Розміщуємо поверх цибулі шматки риби, посипаємо їх сиром і ставимо випікатися.
Дивіться також:  Баклажани з м’ясом: 7 рецептів простих і апетитних

Коли сирна стружка розплавиться і придбає світло-золотистий відтінок, страву можна виймати з духовки.

Готуємо з овочами

Щоб не витрачати час на приготування гарніру, можна запекти рибу в духовці з овочами. При цьому використовується як ціла тушка, так і порізана на шматки.

Для роботи знадобляться такі складові:

  • форель;
  • картопля;
  • цибуля;
  • часник;
  • лимон;
  • майонез;
  • спеції та сіль;
  • зелень.

Як приготувати форель в духовці з овочами:

  • Поливаємо рибу лимонним соком, посипаємо спеціями і сіллю, змащуємо соусом.
  • Ріжемо картоплю великими шматками, змішуємо з тиском часником і нарізаною цибулею.
  • Солимо, додаємо приправи і трохи рослинної олії, перемішуємо і даємо недовго постояти.
  • У центр глибокої, застеленому фольгою посуду викладаємо тушку риби, а по краях розміщуємо овочі.
  • Накриваємо ємність другим шматком фольги і ставимо в духовку.
  • Після того як риба запечеться, а картопля стане м’якою, прикрашаємо страву зеленню і подаємо до столу.

Рада. Щоб форель покрилася приємною скоринкою, приблизно за чверть години до того, як витягнути її з духовки, треба зняти другий шматок фольги.

Райдужна форель, запечена в духовці у фользі

Друга назва райдужної форелі – микижа. У вітчизняних водоймах вона вперше з’явилася тільки на початку минулого століття, але зараз вважається однією з найпоширеніших особин виду лососевих, якими населяють платні ставки. Її відмінною рисою є райдужна смуга червонуватого кольору, яка розташована по боках і тягнеться від зябер до хвоста.

Щоб смачно приготувати таку рибу, будуть потрібні наступні продукти:

  • райдужна форель;
  • гриби;
  • цибулина;
  • вершки;
  • трохи борошна або крохмалю;
  • зелень;
  • лимон;
  • приправи і сіль.

Як готувати райдужну форель з вершково-грибний заливкою:

  • Ріжемо рибу на стейки, поливаємо лимонним соком, насипаємо сіль і приправи, даємо трохи постояти.
  • Як можна дрібніше нарізаємо гриби і цибулю, відправляємо в сковороду обсмажуватися, а коли вони розм’якшиться і почнуть віддавати сік, вливаємо склянку вершків і сиплемо зелень.
  • Після того як рідина закипить, загущаем соус за допомогою невеликої кількості крохмалю чи борошна, при цьому вимішуємо його так, щоб не залишилося грудочок.
  • Кладемо фольгу в глибоку посуд, прикриваючи бортики, розкладаємо по ній шматки риби, які поливають грибним соусом.
  • Прикриваємо страву ще одним шматком металевої папери і ставимо в духовку.
Дивіться також:  Рулет з фаршу – 7 рецептів приготування з начинкою в духовці

Увага! Щоб риба вийшла ніжною, до кінця готування верхній шар фольги з страви знімати не потрібно.

Фарширована риба

Щоб приготувати фаршировану рибу, потрібно вибирати тушку покрупней.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • велика тушка форелі;
  • кілька цибулин;
  • морква;
  • половинка лимона;
  • майонез;
  • спеції і сіль.

Як нафарширувати рибу:

  • Відмиваємо тушку, поливаємо лимонним соком, розтираємо по поверхні спеції і сіль.
  • Обсмажуємо нарізані півкільцями цибулини і терту моркву, солимо і перчимо, потім трохи охолоджуємо.
  • Набиваємо черевце риби начинкою, скріплюємо розріз зубочистками і обмазуємо її майонезом.
  • Загортаємо форель у фольгу і ставимо запікатися.

На замітку. Щоб зробити начинку пікантною, можна змішати обсмажені цибулю і моркву з порізаним чорносливом, курагою або родзинками.

Простий рецепт з лимоном

Коли немає часу займатися готуванням, можна зробити форель у відповідності з цим простим рецептом.

Для роботи знадобляться:

  • стейки риби;
  • лимон;
  • сіль і спеції.

Як готувати форель з лимоном по простому рецептом:

  • Моєму стейки, наносимо на них сіль і спеції.
  • Ріжемо лимон тонкими напівкруглими часточками.
  • Укладаємо кожен скибочку риби в окремий шматок фольги, зверху поміщаємо часточки лимона. Загортаємо порції і ставимо в духовку.

Відмінним гарніром до такої страви буде відварений рис або салат зі свіжих овочів.

Форель, запечена з грибами

Гриби чудово доповнюють не тільки м’ясо і птицю, але і рибу.

Щоб запекти страву за цим рецептом, знадобляться такі продукти:

  • тушка форелі;
  • свіжі печериці;
  • лимонний сік;
  • зелень кропу;
  • майонез;
  • сіль і спеції.

Як запікати рибу з печерицями в духовці у фользі:

  • Відмиваємо тушку, посипаємо сіллю і спеціями, збризкуємо лимонним соком.
  • Обполіскуємо свіжі печериці, трохи підсушуємо і посипаємо рубаною зеленню кропу. Різати гриби не потрібно.
  • Додаємо до печерицям майонез і спеції, обережно перемішуємо, щоб вони не зламалися.
  • На дно глибокої посуду фольгу кладемо в середину кладемо рибу, а навколо неї розміщуємо печериці.
  • Накриваємо ємність іншим відрізком металевої папери і ставимо запікатися.
Дивіться також:  Гомілка індички в духовці – 7 рецептів приготування

Увага! Вкрити блюдо фольгою потрібно так, щоб не залишалося отворів, інакше, поки приготується риба, гриби встигнуть пригоріти.

У відповідності з наведеними рецептами можна запікати у фользі не тільки форель, але і будь-яку іншу рибу за власним смаком. А способи приготування допустимо видозмінювати, доповнюючи страви різними інгредієнтами.

Прокрутка до верху