Навчившись самостійно готувати гірчицю, ви зможете збагатити своє меню новими, дивовижно смачними стравами. Французька гірчиця відноситься до холодних соусів, з нею їдять рибу, птицю, яйця і сир, вона допомагає засвоюватися жирної їжі і повідомляє їй свій особливий смак.
Що таке французька гірчиця, і її склад
Гірчиця – однорічник з сімейства Капустяні. Однойменну приправу готують з його насіння.
Гірчиця, яку роблять у Франції, відрізняється від російської тим, що для неї використовують чорні гірчичні насіння. Вони не такі гострі і володіють приємним смаком.
Існує близько 20 різних видів цього продукту, які готуються за різними рецептами. Деякі не дуже гострі, інші – міцні, сильний.
Основний рецепт був створений кілька століть тому. У нього входять гірчиці коричнева і чорна в рівних пропорціях. Вони можуть бути измолоты в пил або додані у вигляді цільних зерен. Як подкислителя йде біле вино, кислий сік недозрілого винограду або виноградний оцет. Масло і цукор в основному рецепті майже не використовують.
Користь і шкода для організму
Французька гірчиця дуже корисна. Вона допомагає вилікувати такі захворювання, як бронхіт, запалення легенів, ревматизм.
Цей продукт підвищує апетит, благотворно діє на шлунково-кишковий тракт.
Крім того, гірчиця:
- стимулює кровообіг;
- сприяє регенерації клітин;
- впливає на обмін речовин;
- допомагає розщеплюватися жирів і засвоюватися важкої їжі;
- покращує стан волосся і шкіри.
Утриматися від вживання гірчиці необхідно людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту – гастрит, виразку шлунка, ентероколітом.
Як зробити французьку гірчицю в домашніх умовах
Французька гірчиця популярна, і її легко можна купити в магазині. Але смачніше буде продукт, приготовлений вдома самостійно. Щоб отримати справжню французьку гірчицю, потрібно використовувати гірчичні чорні зерна. Їх розтирають у ступці або за допомогою електричної кавомолки до стану порошку. Такий гірчичний порошок, на відміну від магазинного, містить гірчичну олію. Він не такий гострий, і пахне по-іншому.
Для приготування гірчиці до отриманого гірчичного порошку (100 г) додають 10 г солі, 20 г цукру, 5 г куркуми для кольору і 5 г пряних трав.
Заливають гірчичний порошок холодною водою, доводячи його до консистенції сметани. Додають 1 ст. л. лимонного соку або якісного винного оцту і 1 ст. л. олії. Все перемішують, пробують на смак. Коли гірчиця настоїться в холодильнику, вона буде ще смачніше.
Існують і інші варіанти приготування.
Наприклад, пропонуємо рецепт французької медової гірчиці:
- гірчичний порошок – 100 г;
- вода – 150 мл;
- мед – 1 ст. л.
Приготування:
- Гірчичний порошок заливають холодною водою (у ній пекучі ферменти малоефективні).
- Склад перемішують, додають мед.
Гірчиця з приємним, солодким смаком готова.
Для виконання рецепта французької зернистої гірчиці по-домашньому знадобляться такі продукти:
- насіння чорної гірчиці – 100 г;
- білі насіння гірчиці – 100 г;
- окріп – 400 мл;
- сіль – 1/2 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- якісний винний оцет – 3 ст. л.;
- пісне масло – 2 ст. л.
Приготування:
- Змішати насіння двох видів гірчиці.
- Відсипати половину і подрібнити.
- Змішати цілі та подрібнені зерна і засипати в банку.
- Залити окропом.
- Накрити банку кришкою і укутати рушником. Залишити складу так на 3 – 4 години.
- Додати гірчицю, сіль, цукор, оцет і масло. Перемішати.
Отриманий продукт відразу можна використовувати як приправу до різних страв. Зберігати в холодильнику.
Негостру французьку гірчицю рекомендують додавати в різні заправки для салатів і соусів для холодних закусок. Вона є прекрасним емульгатором, допомагає змішувати оцет і масло для маринаду.
Застосування французької гірчиці в зернах в кулінарії
Коли мова заходить про вживання гірчиці в готуванні, виявляється, що не всі знають, як це правильно робити. Найбільше поширений рецепт м’яса, замаринованого з використанням гірчиці, і спеченого в духовці або на мангалі. Але є також рецепти смачних салатів, закусок і інших варіантів приготування м’яса з її використанням.
Салат з французькою гірчицею і пекінською капустою
Салатна заправка на основі французької гірчиці підійде для будь-якого листового салату. Завдяки густої консистенції, насиченому смаку і аромату, вона зробить звичайна страва неповторним.
Продукти:
- пекінська капуста – 1 кг;
- натуральний йогурт – 125 мл;
- французька гірчиця – 1 ч. л. з верхом;
- мед – 1 ч. л.;
- сіль і перець;
- сік 1/2 лимона.
Приготування:
- Вимиті листя пекінської капусти порвати на частини руками.
- Приготувати салатну заправку з компонентів, зазначених у рецепті.
- Розкласти листя на страву і полити зверху кисло-солодким гірчичним соусом.
Перемішувати готовий салат при подачі на стіл не потрібно.
М’ясо, запечене з зернистою гірчицею
У гірчиці прекрасний смак, який швидко вбирається в м’ясо. Вона дозволяє створювати унікальні маринади, але ніколи не використовується самостійно.
Продукти:
- свинина або яловичина;
- оцет;
- масло пісне;
- гірчиця зерниста;
- паприка;
- сіль;
- цукор.
М’ясо з французькою гірчицею готують так:
- М’ясо ріжуть на тонкі шматки, сильно відбивають.
- Потім маринують в суміші оцту, олії та гірчиці. Якщо оцет просто налити на м’ясо, воно отримає кислотний опік, і не буде соковитим і смачним. Тому масла в маринаді повинно бути в два рази більше, ніж оцту.
- Гірчиця повинна становити приблизно чверть від загального обсягу маринаду, для смаку додають 1 ст. л. цукру.
- Маринад збивають вінчиком, кладуть паприку і трохи солі.
- Залишають м’ясо в маринаді на 20 – 25 хвилин.
- Через 25 хвилин м’ясо готове до смаження. Готують його на сильному вогні в сковороді або на грилі 1,5 – 2 хв. з кожної сторони.
Рецепт приготування курки
Продукти:
- курка;
- мед;
- рослинна олія;
- французька гірчиця;
- сушений розмарин;
- сіль.
Опис приготування:
- Для приготування курятини-гриль більше підійдуть стегенця. Їх маринують без оцту.
- Для маринаду беруть 1 частину меду і 2 частини рослинного масла.
- Об’єднують їх завдяки гірчиці, якій знадобиться стільки ж, скільки меду.
- В якості спецій додають 1 ч. л. розмарину і трохи солі.
- Курка маринад майже не вбирає, тому немає сенсу тримати її в ньому добу. Можна смажити заготовки одразу після занурення в приготований маринад. Готують продукт на помірному вогні з 5 – 6 хв. з кожної сторони.
Стегенця виходять дуже соковитими і ароматними.
Соус з французькою гірчицею для салату
Заправка гірчична для салату досить популярна. Вона допоможе зробити оригінальну закуску з звичайної солоної оселедця і свіжого лука.
Для заправки знадобиться:
- масло пісне – 4 ст. л.;
- оцет – 1 ст. л.;
- гірчиця – 2 ст. л.;
- зелений кріп – 2 гілочки.
Приготування:
- Гірчицю змішують з оцтом, олією і нарізаним кропом.
- Все збивають і отримують смачну однорідну заправку для риби.
На тарілці розкладають шматочки слабосоленої норвезької оселедця без кісток, в центр кладуть ріпчасту цибулю, нарізану кільцями, і поливають його гірчичною заправкою. Зверху закуску присипають подрібненим кропом.
Такий же принцип використовується в приготуванні інших заправок для салатів і холодних закусок. Гірчиця допомагає змішати масляну складову з іншими компонентами в однорідну емульсію.
Чим відрізняється діжонська і французька гірчиця
Діжонська гірчиця виготовляється у Франції в місті Діжон. Це одна з різновидів французької гірчиці. Її рецепт має свої особливості, традиції виготовлення йдуть в далеке Середньовіччя.
Французькою гірчицею називають також сама рослина з чорними насінням, з якого виготовляють діжонську гірчицю.
Воно відноситься до сімейства Капустяні, вирощується і використовується в європейських країнах. У Росії воліють обробляти і застосовувати в кулінарії більш гостру, сарептську гірчицю.