Французькі страви – 8 рецептів приготування національних страв французької кухні

Справжні французькі страви можуть з’явитися на столі кожної господині. Немає потреби замовляти доставку з ресторану, адже їх цілком можна приготувати вдома самостійно. Вишукані частування напевно сподобаються всім домашнім і вразять гостей.

Особливості традиційної французької кухні

Кухня обговорюваної країни має свої унікальні особливості і відмінності. Її традиції протягом кількох століть формувалися кращими французькими кулінарами.

  • Серед інших національних кухню Франції виділяє додавання алкогольних напоїв в різні частування. Найчастіше це якісне червоне і біле вино. В цих напоях маринується і нудиться риба, м’ясо, морепродукти. Додаються вони також десерти. Крім вин, використовується коньяк і кальвадос.
  • Ще одна невід’ємна частина французької кухні – велика кількість оригінальних спецій. Кухаря з Франції віддають перевагу саме свіжим травам, а не перемеленим приправам. Додані прянощі витягуються з миски з частуванням лише безпосередньо перед його подачею до столу.
  • Прославилася обговорювана кухня і великою кількістю соусів. У французьких ресторанах часто можна зустріти частування з авторськими складами, рецепти яких кухарі тримають у найсуворішому секреті.
  • Велику увагу в меню приділяється м’яса. Серед кулінарів відомо відразу шість стадій його обжарювання. Перша з них пропонує спробувати м’ясо, обсмажене всього пару хвилин. Воно подається на розпеченій тарілці з порцеляни з оригінальними соусами. Остання – ретельно прожарені рум’яні м’ясні шматочки.

Якщо говорити про оригінальних частування, то вони готуються з равликів, устриць, жаб’ячих лапок. Саме такі страви прославили кухню Франції на весь світ.

Популярне м’ясо по-французьки – історія страви

Історики припускають, що предком сучасного рецепта м’яса по-французьки стала запіканка. Вона готувалася кухарями у Франції з телятини, картоплі, цибулі та грибів. Обов’язковим в пригощанні був білий соус Бешамель і велику кількість сиру.

Таким пригостили ласощами фаворита імператриці Катерини графа Орлова. Він сильно вражений стравою і привіз його рецепт у Росію.

В радянські часи, коли більшість продуктів виявилися в дефіциті, господині сильно змінили рецепт популярного частування, адаптувавши його під сучасні реалії. У ньому з’явилася велика кількість картоплі, а ось м’яса, навпаки, стало менше. Замість телятини, почали використовувати свинину і навіть курку. А Бешамель замінив звичайний майонез.

Кращі національні французькі страви

З різноманіття національних рецептів Франції особливою популярністю серед гурманів користуються наступні:

  • Десерт «Крем-брюле». Це найніжніший заварний крем, покритий хрусткою карамельною скоринкою. Подається порційно.
  • «Кок-о-вен». Це півень, замаринований і запечений в червоному сухому вині. Птах тривалий час нудиться з часником і овочами, після чого подається до столу.
  • «Ескарго». Це приготовані особливим чином свіжозловлені равлики. Вони подаються до столу прямо в раковинах з маслом і часником.
  • Суфле «Гран Марнье». Приголомшливий десерт, який готується з ретельно збитих білків курячих яєць. В ласощі додається коньячний лікер.
  • Кров’яна ковбаса. Незважаючи на те, що назва такої страви звучить не дуже апетитно, воно виходить дуже смачним. Готується страва з свинячої крові і подається з великою кількістю свіжої зелені.
  • «Риет». Це солоний паштет зі свинячого м’яса. Готується з парної вирізки з додаванням безлічі спецій. Подається з крекерами або свіжим хлібом.
  • «До неї де броше». Це блюдо нагадує звичні пельмені. Правда, готується воно зовсім з інших інгредієнтів. В рецепт входить щука, масло, сухарна крихта і соус з омарів.
  • Тістечка «Макаронів». Це частування їх хрусткого розсипчастого мигдального тіста. Доповнюється різними ніжними кремами.
Дивіться також:  Деруни картопляні – класичний рецепт приготування і варіації

Найвідоміші рецепти

Крім національних страв, які подаються виключно у французьких ресторанах, зустрічаються в обговорюваній кухні і рецепти, які розійшлися по всьому світу. Їх готують навіть звичайні господарки на своїй кухні.

  • В першу чергу це «Кассуле». Частування являє собою густу юшку на основі квасолі. Вона готується з різними видами м’яса (в залежності від регіону), але найчастіше – з кролика або качки. Додається в юшку і велика кількість свіжої зелені.
  • Також в список потрапляє «Рататуй». Це французьке рагу, до складу якого не входять будь-які м’ясні продукти. Готується він з свіжих стиглих томатів, баклажанів, цукіні, солодкого лука.
  • «Кіш» – несолодкий пиріг з численними начинками. У Росії його готують навіть з ковбасою або субпродуктами. Але з оригінальним французькими рецептами в пиріг додається бекон, яйце, сир.

Вишукане меню Франції

Перший французький прийом їжі традиційно починається з круасанів з начинкою, які доповнюються улюбленим гарячим напоєм. Рідше – з йогурту і сирних тостів. В обід подається суп (бульйон або крем-суп), а також риба/м’ясо з овочевим гарніром. Вечеря включає в себе салати, солодку випічку, різні сорти сирів.

Салати в меню Франції нерідко виявляються навіть основною стравою. Це зовсім не дивно, адже до їх складу входять морепродукти, м’ясні продукти, а часом навіть макаронні вироби, що робить їх дуже ситними.

Основні страви французької кухні

Починати розмову про страви французької кухні стоїть з основних ситних і оригінальних страв, які часто подаються на обід.

Запечений Рататуй

Інгредієнти:

  • баклажан – 1 шт.;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молодий кабачок – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • часник – 3 – 4 зубки;
  • масло оливи – 5 десертних ложок;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Всі основні інгредієнти промити, висушити. Потребують чищення – позбавити від шкірки, насіння.
  • Томати відкласти в сторону. Інші овочі змішати в загальній посуді. Засипати сіллю, сумішшю перців. Полити маслом оливи.
  • Прогріти духовку до 230 градусів.
  • Викласти овочеву масу на високий деко.
  • Через 15 – 17 хвилин готування при зазначеній вище температурі, все перемішати. Розподілити зверху помідори.

Готувати ще півгодини. Подавати зі свіжими коржами. Можна доповнити блюдо вареною картоплею.

Гратен з кольоровою капустою

Інгредієнти:

  • суцвіття цвітної капусти – 1 кг;
  • вершковий жир – 70 г;
  • молоко – півлітра;
  • сир – 150 – 170 г;
  • сухарна крихта – 1/3 ст.;
  • борошно – 40 г;
  • мускатний горіх і сіль.
Дивіться також:  Як готувати креветки? 5 рецептів і страв

Приготування:

  • Розділити капустяний качан на суцвіття. Замочити отримані «парасольки» на 7 – 10 хвилин у воді з невеликою кількістю солі. Обполоснути.
  • Закип’ятити в каструлі свіжу воду. На 2 л всипати 2,5 десертні ложки кухонної солі і закинути «парасольки». Варити 3 – 4 хвилини після закипання.
  • Залити капусту холодною водою, щоб зупинити процес її приготування. Обсушити.
  • Прогріти молоко. Але не кип’ятити.
  • Окремо розтопити вершковий жир (50 г). Засипати борошно і обсмажити її до появи характерного аромату.
  • Залити молоко. Краще заважати все віночком, щоб запобігти появі грудочок.
  • Після закипання томити соус до загусання. Потім додати в нього більшу частину подрібненого сиру, сіль і мускатний горіх.
  • Частина соусу розлити у форму для духовки і викласти на нього овочі.
  • Покрити їх залишилися молочним складом і сиром. Присипати сухарній крихтою.
  • Розподілити зверху шматочки залишився жиру.

Піч страву при 175 градусах 25 – 27 хвилин.

Рецепти перших страв

Є відразу кілька традиційних французьких супів. Виділяється серед них цибульний і «Дюббари».

Цибулевий суп

Інгредієнти:

  • цибуля – 1 кілограм;
  • вершковий жир – 3 ст. л.;
  • бульйон (овочевий/курячий) – 1 л;
  • сіль, перець;
  • сир і багет.

Приготування:

  • Ідеальний овоч для такого частування – солодкуватий. Його потрібно нашаткувати смужками і обсмажувати на олії не менше 17 – 20 хвилин. Важливо використовувати для цього посуд з товстим дном.
  • До золотистої цибулі вилити вибраний бульйон. Спочатку піде 1 склянку, потім його потрібно повністю випарувати.
  • Влити рідину, що залишилася, і варити частування до середньої густоти.
  • Засипати сіль і перець.

Подати блюдо з шматочками обсмаженого багета, покритого тертим сиром.

Суп-пюре «Дюббари»

Інгредієнти:

  • кольорова капуста – 1 маленький качан;
  • курячий бульйон – 1,3 л;
  • зелена цибуля – 4 пера;
  • жирні вершки – ½ ст.;
  • вершкове масло – 60 г;
  • борошно – 50 р;
  • жовтки курячих яєць – 2 шт.;
  • сіль.

Приготування:

  • Дрібно порубати цибулю. Потомити в розтопленому вершковому маслі до розм’якшення.
  • Всипати борошно і заварити її на маленькому вогні. При цьому вона не повинна сильно потемніти.
  • Невеликими порціями влити весь бульйон. Після кожного нового вливання розтирати компоненти лопаткою.
  • Всипати овочеві суцвіття. Варити 35 – 40 хвилин.
  • Перебити блюдо блендером.
  • З’єднати жовтки з дуже жирними і збитими вершками.
  • Додати суміш у суп.

Подати частування відразу, поки воно не покрилося пінкою.

Прості і швидкі страви французької кухні

Такі прості страви підійдуть і для сніданку, і для вечері, і для перекусу.

Салат «Нісуаз»

Інгредієнти:

  • тунець – 100 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • томати – ½ шт;
  • зелена квасоля – 1 жменя;
  • асорті салату – 1 пучок;
  • гірчиця – 1 ч. ложка;
  • сік лимона – 2 ч. ложка;
  • анчоуси – 2 філе;
  • мед – 1 ч. ложка;
  • масло оливи – 2 дес. ложки;
  • сіль.

Приготування:

  • Тунця порізати невеликими шматочками, посолити і обсмажити до готовності.
  • Квасолю зварити протягом 3 хвилин.
  • Перше яйце приготувати яйця, порізати дольками.
  • Томат порізати великими шматочками.
  • Друге яйце зварити вкруту. Розтерти його з усіма іншими заявленими інгредієнтами.
  • Анчоуси попередньо перебити блендером.
  • Збити соус до однорідності. Посолити.
Дивіться також:  Куряча грудка з грибами – 8 рецептів приготування смачних страв

Викласти на тарілку асорті салатного листя. Зверху розподілити рибу, квасолю, помідори, шматочки яйця. Залити все соусом.

Брізоль

Інгредієнти:

  • яйця – 2 цілих + білок;
  • м’ясний фарш – 150 – 170 г;
  • сіль, коріандр, паприка;
  • майонез – 1/3 ст.;
  • часник – 1 зубчик;
  • огірок – ½ плода;
  • помідор – ½ плода;
  • петрушка – 3 гілочки.

Приготування:

  • Овочі та зелень довільно порізати.
  • Для соусу з’єднати розім’ятим часник з майонезом.
  • Фарш змішати з білком, сіллю, прянощами. Добре відбити.
  • Накрити його плівкою і розкачати в корж.
  • Окремо збити цілі яйця і вилити їх на сковорідку з олією.
  • Зверху викласти м’ясну корж.
  • Через 3 – 4 хвилини акуратно перевернути.
  • Ще через 3 – 4 хвилини зняти бризол з вогню. Обмазати отриману корж соусом. Додати овочі. Посолити.

Покрити начинку другою половиною основи. Подати закуску гарячою.

Страви з м’яса та птиці

Хоч французи славляться своєю особливою любов’ю до равликам і жаб’ячим лапок, м’ясо всіх сортів присутня в їх меню постійно.

Ростбіф «Су-Вид»

Інгредієнти:

  • яловичий ростбіф – 1 кілограм;
  • масло оливи – 1 ст. л.;
  • червоне сухе вино – 2 ст.;
  • сіль, спеції, розмарин – за смаком.

Приготування:

  • Зрізати з м’яса зайвий жир. Залити його вином, додати в миску розмарин. Залишити яловичину в такому вигляді мінімум на 2 години. А краще – на всю ніч.
  • Вранці обсушити м’ясо, натерти олією оливи, сіллю і спеціями.
  • Укласти заготовку в пакет для запікання в мікрохвильовці. Можна використовувати і звичайний пластиковий, кінці якого склеєні ваккуумизатором.
  • Вигнати з пакету весь повітря. Щільно закрити його. Можна додатково обтягнути плівкою.
  • Прибрати м’ясо в пакеті в каструлю, наповнену водою. Зверху придавити вантажем.
  • У такому вигляді тримати яловичину в духовці 3,5 години при 80 градусах.
  • Майже готове м’ясо вийняти з пакета і обсмажити на сковороді до бажаного ступеня зарум’янювання. Можна додати сіль і перець.

Смачно пробувати таку яловичину і гарячою, і холодною.

Жульєн з білими грибами

Інгредієнти:

  • варені білі гриби – 100 г;
  • смажена курка – 100 – 120 г;
  • вершки – ½ ст.;
  • цибуля – 1 головка;
  • подрібнений сир;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Курятину зняти з кісток. Порізати невеликими шматочками.
  • Обсмажити до рум’яності дрібні кубики цибулі з заздалегідь відвареними білими грибами. Змішати з куркою.
  • Посипати сіллю і перцем. Залити вершками. Загасити 8 – 9 хвилин.
  • Розлити суміш по кокотницях і засипати сиром. Його кількість можна регулювати по своєму смаку.
  • Запікати трохи менше півгодини в духовці при 190 градусах.

Сьогодні відомо безліч цікавих страв французької кухні. Серед них і вишукані (а часом навіть екзотичні), і дуже прості. Але тим не менш, будь-які, при бажанні, можна повторити на власній кухні.

Прокрутка до верху