Справжні французькі страви можуть з’явитися на столі кожної господині. Немає потреби замовляти доставку з ресторану, адже їх цілком можна приготувати вдома самостійно. Вишукані частування напевно сподобаються всім домашнім і вразять гостей.
Особливості традиційної французької кухні
Кухня обговорюваної країни має свої унікальні особливості і відмінності. Її традиції протягом кількох століть формувалися кращими французькими кулінарами.
- Серед інших національних кухню Франції виділяє додавання алкогольних напоїв в різні частування. Найчастіше це якісне червоне і біле вино. В цих напоях маринується і нудиться риба, м’ясо, морепродукти. Додаються вони також десерти. Крім вин, використовується коньяк і кальвадос.
- Ще одна невід’ємна частина французької кухні – велика кількість оригінальних спецій. Кухаря з Франції віддають перевагу саме свіжим травам, а не перемеленим приправам. Додані прянощі витягуються з миски з частуванням лише безпосередньо перед його подачею до столу.
- Прославилася обговорювана кухня і великою кількістю соусів. У французьких ресторанах часто можна зустріти частування з авторськими складами, рецепти яких кухарі тримають у найсуворішому секреті.
- Велику увагу в меню приділяється м’яса. Серед кулінарів відомо відразу шість стадій його обжарювання. Перша з них пропонує спробувати м’ясо, обсмажене всього пару хвилин. Воно подається на розпеченій тарілці з порцеляни з оригінальними соусами. Остання – ретельно прожарені рум’яні м’ясні шматочки.
Якщо говорити про оригінальних частування, то вони готуються з равликів, устриць, жаб’ячих лапок. Саме такі страви прославили кухню Франції на весь світ.
Популярне м’ясо по-французьки – історія страви
Історики припускають, що предком сучасного рецепта м’яса по-французьки стала запіканка. Вона готувалася кухарями у Франції з телятини, картоплі, цибулі та грибів. Обов’язковим в пригощанні був білий соус Бешамель і велику кількість сиру.
Таким пригостили ласощами фаворита імператриці Катерини графа Орлова. Він сильно вражений стравою і привіз його рецепт у Росію.
В радянські часи, коли більшість продуктів виявилися в дефіциті, господині сильно змінили рецепт популярного частування, адаптувавши його під сучасні реалії. У ньому з’явилася велика кількість картоплі, а ось м’яса, навпаки, стало менше. Замість телятини, почали використовувати свинину і навіть курку. А Бешамель замінив звичайний майонез.
Кращі національні французькі страви
З різноманіття національних рецептів Франції особливою популярністю серед гурманів користуються наступні:
- Десерт «Крем-брюле». Це найніжніший заварний крем, покритий хрусткою карамельною скоринкою. Подається порційно.
- «Кок-о-вен». Це півень, замаринований і запечений в червоному сухому вині. Птах тривалий час нудиться з часником і овочами, після чого подається до столу.
- «Ескарго». Це приготовані особливим чином свіжозловлені равлики. Вони подаються до столу прямо в раковинах з маслом і часником.
- Суфле «Гран Марнье». Приголомшливий десерт, який готується з ретельно збитих білків курячих яєць. В ласощі додається коньячний лікер.
- Кров’яна ковбаса. Незважаючи на те, що назва такої страви звучить не дуже апетитно, воно виходить дуже смачним. Готується страва з свинячої крові і подається з великою кількістю свіжої зелені.
- «Риет». Це солоний паштет зі свинячого м’яса. Готується з парної вирізки з додаванням безлічі спецій. Подається з крекерами або свіжим хлібом.
- «До неї де броше». Це блюдо нагадує звичні пельмені. Правда, готується воно зовсім з інших інгредієнтів. В рецепт входить щука, масло, сухарна крихта і соус з омарів.
- Тістечка «Макаронів». Це частування їх хрусткого розсипчастого мигдального тіста. Доповнюється різними ніжними кремами.
Найвідоміші рецепти
Крім національних страв, які подаються виключно у французьких ресторанах, зустрічаються в обговорюваній кухні і рецепти, які розійшлися по всьому світу. Їх готують навіть звичайні господарки на своїй кухні.
- В першу чергу це «Кассуле». Частування являє собою густу юшку на основі квасолі. Вона готується з різними видами м’яса (в залежності від регіону), але найчастіше – з кролика або качки. Додається в юшку і велика кількість свіжої зелені.
- Також в список потрапляє «Рататуй». Це французьке рагу, до складу якого не входять будь-які м’ясні продукти. Готується він з свіжих стиглих томатів, баклажанів, цукіні, солодкого лука.
- «Кіш» – несолодкий пиріг з численними начинками. У Росії його готують навіть з ковбасою або субпродуктами. Але з оригінальним французькими рецептами в пиріг додається бекон, яйце, сир.
Вишукане меню Франції
Перший французький прийом їжі традиційно починається з круасанів з начинкою, які доповнюються улюбленим гарячим напоєм. Рідше – з йогурту і сирних тостів. В обід подається суп (бульйон або крем-суп), а також риба/м’ясо з овочевим гарніром. Вечеря включає в себе салати, солодку випічку, різні сорти сирів.
Салати в меню Франції нерідко виявляються навіть основною стравою. Це зовсім не дивно, адже до їх складу входять морепродукти, м’ясні продукти, а часом навіть макаронні вироби, що робить їх дуже ситними.
Основні страви французької кухні
Починати розмову про страви французької кухні стоїть з основних ситних і оригінальних страв, які часто подаються на обід.
Запечений Рататуй
Інгредієнти:
- баклажан – 1 шт.;
- солодкий перець – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- молодий кабачок – 2 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- часник – 3 – 4 зубки;
- масло оливи – 5 десертних ложок;
- сіль і суміш перців.
Приготування:
- Всі основні інгредієнти промити, висушити. Потребують чищення – позбавити від шкірки, насіння.
- Томати відкласти в сторону. Інші овочі змішати в загальній посуді. Засипати сіллю, сумішшю перців. Полити маслом оливи.
- Прогріти духовку до 230 градусів.
- Викласти овочеву масу на високий деко.
- Через 15 – 17 хвилин готування при зазначеній вище температурі, все перемішати. Розподілити зверху помідори.
Готувати ще півгодини. Подавати зі свіжими коржами. Можна доповнити блюдо вареною картоплею.
Гратен з кольоровою капустою
Інгредієнти:
- суцвіття цвітної капусти – 1 кг;
- вершковий жир – 70 г;
- молоко – півлітра;
- сир – 150 – 170 г;
- сухарна крихта – 1/3 ст.;
- борошно – 40 г;
- мускатний горіх і сіль.
Приготування:
- Розділити капустяний качан на суцвіття. Замочити отримані «парасольки» на 7 – 10 хвилин у воді з невеликою кількістю солі. Обполоснути.
- Закип’ятити в каструлі свіжу воду. На 2 л всипати 2,5 десертні ложки кухонної солі і закинути «парасольки». Варити 3 – 4 хвилини після закипання.
- Залити капусту холодною водою, щоб зупинити процес її приготування. Обсушити.
- Прогріти молоко. Але не кип’ятити.
- Окремо розтопити вершковий жир (50 г). Засипати борошно і обсмажити її до появи характерного аромату.
- Залити молоко. Краще заважати все віночком, щоб запобігти появі грудочок.
- Після закипання томити соус до загусання. Потім додати в нього більшу частину подрібненого сиру, сіль і мускатний горіх.
- Частина соусу розлити у форму для духовки і викласти на нього овочі.
- Покрити їх залишилися молочним складом і сиром. Присипати сухарній крихтою.
- Розподілити зверху шматочки залишився жиру.
Піч страву при 175 градусах 25 – 27 хвилин.
Рецепти перших страв
Є відразу кілька традиційних французьких супів. Виділяється серед них цибульний і «Дюббари».
Цибулевий суп
Інгредієнти:
- цибуля – 1 кілограм;
- вершковий жир – 3 ст. л.;
- бульйон (овочевий/курячий) – 1 л;
- сіль, перець;
- сир і багет.
Приготування:
- Ідеальний овоч для такого частування – солодкуватий. Його потрібно нашаткувати смужками і обсмажувати на олії не менше 17 – 20 хвилин. Важливо використовувати для цього посуд з товстим дном.
- До золотистої цибулі вилити вибраний бульйон. Спочатку піде 1 склянку, потім його потрібно повністю випарувати.
- Влити рідину, що залишилася, і варити частування до середньої густоти.
- Засипати сіль і перець.
Подати блюдо з шматочками обсмаженого багета, покритого тертим сиром.
Суп-пюре «Дюббари»
Інгредієнти:
- кольорова капуста – 1 маленький качан;
- курячий бульйон – 1,3 л;
- зелена цибуля – 4 пера;
- жирні вершки – ½ ст.;
- вершкове масло – 60 г;
- борошно – 50 р;
- жовтки курячих яєць – 2 шт.;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно порубати цибулю. Потомити в розтопленому вершковому маслі до розм’якшення.
- Всипати борошно і заварити її на маленькому вогні. При цьому вона не повинна сильно потемніти.
- Невеликими порціями влити весь бульйон. Після кожного нового вливання розтирати компоненти лопаткою.
- Всипати овочеві суцвіття. Варити 35 – 40 хвилин.
- Перебити блюдо блендером.
- З’єднати жовтки з дуже жирними і збитими вершками.
- Додати суміш у суп.
Подати частування відразу, поки воно не покрилося пінкою.
Прості і швидкі страви французької кухні
Такі прості страви підійдуть і для сніданку, і для вечері, і для перекусу.
Салат «Нісуаз»
Інгредієнти:
- тунець – 100 г;
- яйце – 2 шт.;
- томати – ½ шт;
- зелена квасоля – 1 жменя;
- асорті салату – 1 пучок;
- гірчиця – 1 ч. ложка;
- сік лимона – 2 ч. ложка;
- анчоуси – 2 філе;
- мед – 1 ч. ложка;
- масло оливи – 2 дес. ложки;
- сіль.
Приготування:
- Тунця порізати невеликими шматочками, посолити і обсмажити до готовності.
- Квасолю зварити протягом 3 хвилин.
- Перше яйце приготувати яйця, порізати дольками.
- Томат порізати великими шматочками.
- Друге яйце зварити вкруту. Розтерти його з усіма іншими заявленими інгредієнтами.
- Анчоуси попередньо перебити блендером.
- Збити соус до однорідності. Посолити.
Викласти на тарілку асорті салатного листя. Зверху розподілити рибу, квасолю, помідори, шматочки яйця. Залити все соусом.
Брізоль
Інгредієнти:
- яйця – 2 цілих + білок;
- м’ясний фарш – 150 – 170 г;
- сіль, коріандр, паприка;
- майонез – 1/3 ст.;
- часник – 1 зубчик;
- огірок – ½ плода;
- помідор – ½ плода;
- петрушка – 3 гілочки.
Приготування:
- Овочі та зелень довільно порізати.
- Для соусу з’єднати розім’ятим часник з майонезом.
- Фарш змішати з білком, сіллю, прянощами. Добре відбити.
- Накрити його плівкою і розкачати в корж.
- Окремо збити цілі яйця і вилити їх на сковорідку з олією.
- Зверху викласти м’ясну корж.
- Через 3 – 4 хвилини акуратно перевернути.
- Ще через 3 – 4 хвилини зняти бризол з вогню. Обмазати отриману корж соусом. Додати овочі. Посолити.
Покрити начинку другою половиною основи. Подати закуску гарячою.
Страви з м’яса та птиці
Хоч французи славляться своєю особливою любов’ю до равликам і жаб’ячим лапок, м’ясо всіх сортів присутня в їх меню постійно.
Ростбіф «Су-Вид»
Інгредієнти:
- яловичий ростбіф – 1 кілограм;
- масло оливи – 1 ст. л.;
- червоне сухе вино – 2 ст.;
- сіль, спеції, розмарин – за смаком.
Приготування:
- Зрізати з м’яса зайвий жир. Залити його вином, додати в миску розмарин. Залишити яловичину в такому вигляді мінімум на 2 години. А краще – на всю ніч.
- Вранці обсушити м’ясо, натерти олією оливи, сіллю і спеціями.
- Укласти заготовку в пакет для запікання в мікрохвильовці. Можна використовувати і звичайний пластиковий, кінці якого склеєні ваккуумизатором.
- Вигнати з пакету весь повітря. Щільно закрити його. Можна додатково обтягнути плівкою.
- Прибрати м’ясо в пакеті в каструлю, наповнену водою. Зверху придавити вантажем.
- У такому вигляді тримати яловичину в духовці 3,5 години при 80 градусах.
- Майже готове м’ясо вийняти з пакета і обсмажити на сковороді до бажаного ступеня зарум’янювання. Можна додати сіль і перець.
Смачно пробувати таку яловичину і гарячою, і холодною.
Жульєн з білими грибами
Інгредієнти:
- варені білі гриби – 100 г;
- смажена курка – 100 – 120 г;
- вершки – ½ ст.;
- цибуля – 1 головка;
- подрібнений сир;
- сіль, перець.
Приготування:
- Курятину зняти з кісток. Порізати невеликими шматочками.
- Обсмажити до рум’яності дрібні кубики цибулі з заздалегідь відвареними білими грибами. Змішати з куркою.
- Посипати сіллю і перцем. Залити вершками. Загасити 8 – 9 хвилин.
- Розлити суміш по кокотницях і засипати сиром. Його кількість можна регулювати по своєму смаку.
- Запікати трохи менше півгодини в духовці при 190 градусах.
Сьогодні відомо безліч цікавих страв французької кухні. Серед них і вишукані (а часом навіть екзотичні), і дуже прості. Але тим не менш, будь-які, при бажанні, можна повторити на власній кухні.