Смачні і ніжні фрикадельки в сметанному соусі стануть відмінним вечерею. Подають страву, як правило, з картопляним пюре, відварним рисом і макаронами, салатом зі свіжих овочів.
Класичні фрикадельки в сметанному соусі в духовці
Класичні фрикадельки в сметанному соусі в духовці виходять соковитими і дуже смачними.
Склад:
- свинячий фарш — 650 гр;
- довгий рис — 100 гр;
- цибуля – ріпка;
- яйця їдальні — 2;
- сметана — 180 гр;
- борошно пшеничне — 1 ст. л.;
- сіль;
- спеції Для свинини»;
- трави;
- масло пісне.
Приготування починається з подрібнення очищеного цибулі разом з прянощами за допомогою блендера. Отриману суміш з’єднайте з фаршем, яйцями і рисом в сирому вигляді. Не забуваємо посолити.
З отриманої маси вручну формуємо круглі котлетки, обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на невеликій кількості олії, з двох сторін. Коли фрикадельки схопляться апетитною скоринкою, перекладаємо їх у форму для запікання.
Готуємо соус: сметану, борошно і трави змішуємо разом. Заливаємо фрикадельки і відправляємо в духову піч на півгодини при 180 градусах.
Щоб вироби легко формувалися і фарш не прилипав до долонь, змочіть їх холодною водою або маслом.
Як приготувати на сковороді?
Приготувати фрикадельки в сметанному соусі на сковороді можна трохи швидше, ніж в духовці. Варто відзначити, що змішаний фарш надає цікаве смакове відміну від фрикадельок з фаршем з одного виду м’яса.
- змішаний фарш — 450 гр;
- рис — 4 стіл. л.;
- цибуля — ріпка;
- яйце — 1 одиниця;
- морквина середня;
- сметана — стакан;
- сіль, спеції, олія.
Відміну від першого варіанта у підготовці пасерування для соусу і приготуванні самих тюфтельок на сковороді. У фарш додається тільки половина цибулі, решта разом з морквою обсмажується до готовності.
Далі вироби викладаються поверх засмажки, паряться під кришкою кілька хвилин, після чого заливається соусом і готуються ще з третину години на мінімальному вогні.
В мультиварці з рисом
Фрикадельки в мультиварці, як і в духовці, виходять соковитими і ніжними.
- фарш змішаний (порівну свинячий і яловичий) — 500 гр;
- цибуля — 4 головки;
- морква;
- рис — 100 гр;
- пшеничний хлібний м’якуш — 80 гр;
- борошно пшеничне — 30 гр;
- масло;
- сметана — 350 гр;
- яйце столове;
- вода — 600 мл;
- сіль, перець.
Попередньо рисову крупу відварити до напівготовності — досить витримати 7-9 хвилин після закипання води. М’якуш залити невеликим об’ємом води, після подрібнити м’ясорубкою/блендером разом з трьома головками цибулі.
Змішати заготовку, з’єднавши фарш, цибульно-хлібну масу, яйця, крупу і спеції. Гарненько вимісити масу і відбити про дно миски — вона стане більш щільною, і фрикадельки не будуть розвалюватися.
З решти цибулинки і морквини приготувати обжарку. У невеликому обсязі неароматного масла в режимі «Смаження» загасити її протягом 7-8 хвилин. Перекласти в окремий посуд, залити водою, просіяти борошно, перемішати до розчинення борошняної суміші у воді. Далі викласти сметану і об’єднати все до однорідності — соус готовий.
З заготівлі сформувати кульки, скласти в мультиварочную чашу, залити сметаною підливою. Вибрати режим «Гасіння», на таймері виставити 40 хвилин. Накрити кришкою і включити кнопку старту.
Перед подачею прикрасити рубаною зеленню.
Рецепт з курячого фаршу
Курячі фрикадельки в сметанному соусі відрізняються своєю ніжністю завдяки курячого фаршу. Приготувати таку страву дуже просто навіть якщо воно буде готуватися в перший раз.
- фарш з курки — 800 гр;
- цибуля — 2 одиниці;
- часник — 3 зубки;
- рис — 200 гр;
- яйце — 1 одиниця;
- сметана — 200 мл;
- вода — 200 гр (дуже гаряча, майже окріп);
- борошно — 1 стіл. л.;
- морква — 1 одиниця;
- олія — 4 стіл. л.;
- сіль, перець мовляв.
Відварити рис майже до повної готовності — після кипіння з чверть години.
Цибуля (один) дрібно нарубати, те ж саме зробити з часником.
Приготувати масу для фрикадельок з фаршу, яйця, цибулі, часнику, рису, солі і спецій, гарненько все, перемішавши і вымесив.
Сформувати круглі фрикадельки, злегка обсмажити з обох сторін, щоб вони трохи покрилися кіркою. Перекласти в каструлю або сотейник.
Останню цибулину і моркву дрібно нарізати і приготувати обжарку. Коли овочі розм’якшаться, додати до них борошна, перемішати. З’єднати окремо сметану і воду, добре розмішати до однорідності і вилити до овочів. Закип’ятити, помішуючи. Після залити фрикадельки і продовжити готувати ще третину години.
Дієтичні фрикадельки з індички в сметані
- фарш індички — 500 гр;
- рис кус-кус — ¼ скл.;
- гаряча вода — ½ скл.;
- сметана — 150 гр;
- вода тепла — 50-100 мл;
- сіль морська — ½ ч. л.;
- паприка — ⅓ ч. л.;
- грибна пряність — ½ ч. л.;
- мускатний горіх і мол. перець — по щіпці;
- масло пісне.
Заздалегідь крупу промити і залити окропом, накрити кришкою і на час залишити.
Поки крупа набухає, доповнити фарш половиною спецій і посолити, перемішати. Після, коли кус-кус стане практично готовим, додати до фаршу і знову перемішати. Сформувати кульки, і, як і в попередніх варіантах, трохи обсмажити.
Підготувати соус, змішавши сметану з водою і залишилися прянощами. Залити фрикадельки і протушкувати на тихому вогні півгодини, накривши кришкою.
На замітку. Густоту соусу можна регулювати на свій розсуд, зменшуючи або додаючи води в сметану.
Як приготувати з риби?
- філе риби (краще біле м’ясо) — 800 гр;
- пшеничний м’якуш — 50 гр;
- цибуля — 2 одиниці;
- сметана і молоко — 1 скл.;
- борошно і слив. масло — по 1 стіл. л.;
- перець мол., сіль.
Філе двічі пропустити через м’ясорубку, вдруге, додавши розмочений у молоці м’якуш і дрібно нарізану цибулю. Після вбити яйце і викласти м’яке масло, приправити і посолити. Все ретельно перемішати. Сформувати м’ясні кульки, обваляти в борошні і обсмажити протягом декількох хвилин з кожного боку. Після залити сметаною і протушкувати під кришкою ще з третину години.
Подавати можна з рисом або стравами з картоплі.
Шведські фрикадельки в сметанно-томатному соусі
- яловичий фарш — 1 кг;
- цибулю дрібно рубаний — 2 одиниці;
- яйце — 1 одиниця;
- спеції — 1 стіл. л.;
- сметана — 250 гр;
- томатн. соус — 500 мл;
- борошно — пара ложок для обвалювання і ложка для соусу.
З фаршу, яйця, цибулі та спецій приготувати однорідну масу. Сформовані кульки помістити на покритий тонким шаром масла деко і запікати півгодини при 170 град.
Поки фрикадельки готуються, зробити соус зі сметани, злегка обсмаженої борошна і томату, при бажанні додати зелень, трохи посолити. Перемішати до розчинення борошняних грудочок.
Фрикадельки перекласти в глибоку форму для запікання і залити соусом. Готувати в духовці ще третину години.
З додаванням грибів
- курячий фарш — 500 гр;
- свинячий фарш — 300 гр;
- яйце столове;
- пшеничний м’якуш — 2 скибки, вимочений у воді/молоці;
- сіль, перець;
- борошно — пара ложок;
- масло пісне;
- пара головок цибулі;
- печериці — 250 гр;
- сметана — 200 гр.
Підготувати фарш зі спеціями, одним рубаним цибулею, м’якушкою і яйцем. Сформовані фрикадельки обваляти в борошні. Злегка обсмажити.
Другу цибулину нарізати дрібним кубиком, обсмажити кілька хвилин. Дрібно нарізати печериці і обсмажити разом з цибулею. Всипати прянощів, солі, влити сметану, тушкувати, помішуючи, ще хвилин п’ять.
Вироби скласти в глибоку ємність для запікання і залити соусом. Готувати в духовій печі чверть години при 200-ах градусах.