Фрикадельки в сметанному соусі – 8 смачних рецептів

Смачні і ніжні фрикадельки в сметанному соусі стануть відмінним вечерею. Подають страву, як правило, з картопляним пюре, відварним рисом і макаронами, салатом зі свіжих овочів.

Класичні фрикадельки в сметанному соусі в духовці

Класичні фрикадельки в сметанному соусі в духовці виходять соковитими і дуже смачними.

Склад:

  • свинячий фарш — 650 гр;
  • довгий рис — 100 гр;
  • цибуля – ріпка;
  • яйця їдальні — 2;
  • сметана — 180 гр;
  • борошно пшеничне — 1 ст. л.;
  • сіль;
  • спеції Для свинини»;
  • трави;
  • масло пісне.

Приготування починається з подрібнення очищеного цибулі разом з прянощами за допомогою блендера. Отриману суміш з’єднайте з фаршем, яйцями і рисом в сирому вигляді. Не забуваємо посолити.

З отриманої маси вручну формуємо круглі котлетки, обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на невеликій кількості олії, з двох сторін. Коли фрикадельки схопляться апетитною скоринкою, перекладаємо їх у форму для запікання.

Готуємо соус: сметану, борошно і трави змішуємо разом. Заливаємо фрикадельки і відправляємо в духову піч на півгодини при 180 градусах.

Щоб вироби легко формувалися і фарш не прилипав до долонь, змочіть їх холодною водою або маслом.

Як приготувати на сковороді?

Приготувати фрикадельки в сметанному соусі на сковороді можна трохи швидше, ніж в духовці. Варто відзначити, що змішаний фарш надає цікаве смакове відміну від фрикадельок з фаршем з одного виду м’яса.

  • змішаний фарш — 450 гр;
  • рис — 4 стіл. л.;
  • цибуля — ріпка;
  • яйце — 1 одиниця;
  • морквина середня;
  • сметана — стакан;
  • сіль, спеції, олія.

Відміну від першого варіанта у підготовці пасерування для соусу і приготуванні самих тюфтельок на сковороді. У фарш додається тільки половина цибулі, решта разом з морквою обсмажується до готовності.

Далі вироби викладаються поверх засмажки, паряться під кришкою кілька хвилин, після чого заливається соусом і готуються ще з третину години на мінімальному вогні.

Дивіться також:  Макарони з креветками – 7 рецептів приготування

В мультиварці з рисом

Фрикадельки в мультиварці, як і в духовці, виходять соковитими і ніжними.

  • фарш змішаний (порівну свинячий і яловичий) — 500 гр;
  • цибуля — 4 головки;
  • морква;
  • рис — 100 гр;
  • пшеничний хлібний м’якуш — 80 гр;
  • борошно пшеничне — 30 гр;
  • масло;
  • сметана — 350 гр;
  • яйце столове;
  • вода — 600 мл;
  • сіль, перець.

Попередньо рисову крупу відварити до напівготовності — досить витримати 7-9 хвилин після закипання води. М’якуш залити невеликим об’ємом води, після подрібнити м’ясорубкою/блендером разом з трьома головками цибулі.

Змішати заготовку, з’єднавши фарш, цибульно-хлібну масу, яйця, крупу і спеції. Гарненько вимісити масу і відбити про дно миски — вона стане більш щільною, і фрикадельки не будуть розвалюватися.

З решти цибулинки і морквини приготувати обжарку. У невеликому обсязі неароматного масла в режимі «Смаження» загасити її протягом 7-8 хвилин. Перекласти в окремий посуд, залити водою, просіяти борошно, перемішати до розчинення борошняної суміші у воді. Далі викласти сметану і об’єднати все до однорідності — соус готовий.

З заготівлі сформувати кульки, скласти в мультиварочную чашу, залити сметаною підливою. Вибрати режим «Гасіння», на таймері виставити 40 хвилин. Накрити кришкою і включити кнопку старту.

Перед подачею прикрасити рубаною зеленню.

Рецепт з курячого фаршу

Курячі фрикадельки в сметанному соусі відрізняються своєю ніжністю завдяки курячого фаршу. Приготувати таку страву дуже просто навіть якщо воно буде готуватися в перший раз.

  • фарш з курки — 800 гр;
  • цибуля — 2 одиниці;
  • часник — 3 зубки;
  • рис — 200 гр;
  • яйце — 1 одиниця;
  • сметана — 200 мл;
  • вода — 200 гр (дуже гаряча, майже окріп);
  • борошно — 1 стіл. л.;
  • морква — 1 одиниця;
  • олія — 4 стіл. л.;
  • сіль, перець мовляв.
Дивіться також:  Піджарка з яловичини – 5 смачних рецептів приготування

Відварити рис майже до повної готовності — після кипіння з чверть години.

Цибуля (один) дрібно нарубати, те ж саме зробити з часником.

Приготувати масу для фрикадельок з фаршу, яйця, цибулі, часнику, рису, солі і спецій, гарненько все, перемішавши і вымесив.

Сформувати круглі фрикадельки, злегка обсмажити з обох сторін, щоб вони трохи покрилися кіркою. Перекласти в каструлю або сотейник.

Останню цибулину і моркву дрібно нарізати і приготувати обжарку. Коли овочі розм’якшаться, додати до них борошна, перемішати. З’єднати окремо сметану і воду, добре розмішати до однорідності і вилити до овочів. Закип’ятити, помішуючи. Після залити фрикадельки і продовжити готувати ще третину години.

Дієтичні фрикадельки з індички в сметані

  • фарш індички — 500 гр;
  • рис кус-кус — ¼ скл.;
  • гаряча вода — ½ скл.;
  • сметана — 150 гр;
  • вода тепла — 50-100 мл;
  • сіль морська — ½ ч. л.;
  • паприка — ⅓ ч. л.;
  • грибна пряність — ½ ч. л.;
  • мускатний горіх і мол. перець — по щіпці;
  • масло пісне.

Заздалегідь крупу промити і залити окропом, накрити кришкою і на час залишити.

Поки крупа набухає, доповнити фарш половиною спецій і посолити, перемішати. Після, коли кус-кус стане практично готовим, додати до фаршу і знову перемішати. Сформувати кульки, і, як і в попередніх варіантах, трохи обсмажити.

Підготувати соус, змішавши сметану з водою і залишилися прянощами. Залити фрикадельки і протушкувати на тихому вогні півгодини, накривши кришкою.

На замітку. Густоту соусу можна регулювати на свій розсуд, зменшуючи або додаючи води в сметану.

Як приготувати з риби?

  • філе риби (краще біле м’ясо) — 800 гр;
  • пшеничний м’якуш — 50 гр;
  • цибуля — 2 одиниці;
  • сметана і молоко — 1 скл.;
  • борошно і слив. масло — по 1 стіл. л.;
  • перець мол., сіль.
Дивіться також:  Жульєн з куркою – 7 варіантів приготування

Філе двічі пропустити через м’ясорубку, вдруге, додавши розмочений у молоці м’якуш і дрібно нарізану цибулю. Після вбити яйце і викласти м’яке масло, приправити і посолити. Все ретельно перемішати. Сформувати м’ясні кульки, обваляти в борошні і обсмажити протягом декількох хвилин з кожного боку. Після залити сметаною і протушкувати під кришкою ще з третину години.

Подавати можна з рисом або стравами з картоплі.

Шведські фрикадельки в сметанно-томатному соусі

 

  • яловичий фарш — 1 кг;
  • цибулю дрібно рубаний — 2 одиниці;
  • яйце — 1 одиниця;
  • спеції — 1 стіл. л.;
  • сметана — 250 гр;
  • томатн. соус — 500 мл;
  • борошно — пара ложок для обвалювання і ложка для соусу.

З фаршу, яйця, цибулі та спецій приготувати однорідну масу. Сформовані кульки помістити на покритий тонким шаром масла деко і запікати півгодини при 170 град.

Поки фрикадельки готуються, зробити соус зі сметани, злегка обсмаженої борошна і томату, при бажанні додати зелень, трохи посолити. Перемішати до розчинення борошняних грудочок.

Фрикадельки перекласти в глибоку форму для запікання і залити соусом. Готувати в духовці ще третину години.

З додаванням грибів

  • курячий фарш — 500 гр;
  • свинячий фарш — 300 гр;
  • яйце столове;
  • пшеничний м’якуш — 2 скибки, вимочений у воді/молоці;
  • сіль, перець;
  • борошно — пара ложок;
  • масло пісне;
  • пара головок цибулі;
  • печериці — 250 гр;
  • сметана — 200 гр.

Підготувати фарш зі спеціями, одним рубаним цибулею, м’якушкою і яйцем. Сформовані фрикадельки обваляти в борошні. Злегка обсмажити.

Другу цибулину нарізати дрібним кубиком, обсмажити кілька хвилин. Дрібно нарізати печериці і обсмажити разом з цибулею. Всипати прянощів, солі, влити сметану, тушкувати, помішуючи, ще хвилин п’ять.

Вироби скласти в глибоку ємність для запікання і залити соусом. Готувати в духовій печі чверть години при 200-ах градусах.

Прокрутка до верху