Доповнити перше блюдо або замінити ситний гарнір допоможуть фрикадельки в томатному соусі – 5 кращих рецептів, які підкорили своєю простотою і в той же час вишуканістю багатьох. Маленькі м’ясні кульки традиційно додавати в суп, для додання ситності першого страви і поліпшення його смаку. Зараз їх готують як самостійна страва, застосовуючи різні технології і комбінуючи різні продукти. Чим же відрізняються фрикадельки від тюфтельок, як їх правильно готувати – все це в кращих рецепти від відомих кухарів.
Фрикадельки в томатному соусі – класичний рецепт в духовці
Фрикадельки порівняно з тюфтельками називають більш витонченими, гармонійними і повноцінними.
Традиційно м’ясні кульки готуються з:
- свинини – 550 г;
- ріпчастої цибулі – 2 невеликі цибулини;
- часнику – 2 зубчики;
- сметани – 30 мл;
- томатної пасти – 45 мл;
- меленої паприки 1 ч. л.;
- духмяного перцю, солі і лаврового листа;
- рослинного масла.
З м’яса потрібно приготувати фарш, посолити його, поперчити за смаком. Добре доповнити і поліпшити смак продукту допоможе щіпка мускатного горіха. Фарш необхідно ретельно вимішати і трохи відбити, для надання йому еластичності, легкості, легкості і однорідності. Це позитивно вплине на смак кінцевого продукту.
З фаршу формуються невеликі фрикадельки – їх розмір повинен бути не більше перепелиного яйця.
Щоб в процесі приготування м’ясо не прилипало до рук, потрібно постійно змочувати пальці в чистій воді.
У сковороду потрібно налити олію, розігріти його і викласти в ємність фрикадельки, обсмаживши їх з обох боків до появи рум’яної скоринки. Поки продукт готується, необхідно в окремій ємності змішати сметану, пасту, спеції, залити їх чистою водою і згасити протягом 8 хвилин. Готовий соус після додається до фрикадельок, і вони продовжують гаситися ще 15 хвилин. Приготоване блюдо подається теплим, як самостійну страву або доповнення до будь-якого гарніру.
Готуємо курячі фрикадельки на сковороді
Приготувати курячі фрикадельки в томатному соусі зможе навіть починаюча господиня.
Для приготування продукту знадобляться:
- курячий фарш або філе – 400 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква;
- круглозернистий рис – 100 г;
- помідорна паста – 2,5 ст. л.;
- гриби – 250 г;
- сметана – 2 ст. л.
Рис потрібно очистити від сміття і промити під проточною водою. Відварити злак в киплячій підсоленій воді до напівготовності, остудити, попередньо зцідивши зайву рідину. Додати до рису фарш, перемелений цибулю і спеції, перемішати все і сформувати фрикадельки. Обсмажити їх на сковороді, попередньо обвалявши в борошні.
В окремій сковороді потрібно обсмажити цибулю, нашатковану моркву, гриби. Після цього додати сметану, пасту і трохи м’ясного бульйону. Згасити протягом 10 хвилин.
Додати соус до фрикадельок і готувати під кришкою не менше 25 хвилин, збавивши вогонь. Подати до столу, прикрасивши зеленню.
З рибного фаршу
Дітям і тим, хто стежить за фігурою, можна додати в меню фрикадельки з рибного фаршу.
Готуються вони з наступних продуктів:
- філе будь-якої риби (хек, сом) – 350 г;
- гіркий цибуля – 2 шт.;
- вершкове масло – 35 г;
- борошно – 60 г;
- сіль, спеції;
- морква;
- корінь петрушки;
- сухе біле вино – ¼ склянки;
- лаврушка;
- помідорна паста – 25 р.
Моркву і корінь петрушки слід подрібнити, обсмажити на рослинному маслі. Влити до них розведену у воді пасту, вино, приправити чорним перцем, лаврушкой і згасити всі 2-4 хвилини.
Філе риби очистити від шкіри і дрібних кісточок, перекрутити разом з цибулею через м’ясорубку. Фарш слід поперчити, присолити, додати потрібну кількість масла, вимішати і приступити до формування фрикадельок. Обсмажити кульки, обваляти в борошні, на рослинному маслі, залити соусом, протушкувати 5-7 хвилин. Подати до столу, додавши зелень петрушки і кропу.
М’ясні фрикадельки в томатному соусі в мультиварці
В мультиварці улюблений багатьма продукт готується з:
- меленого м’яса – 500 г;
- рисової крупи – 100 г;
- цибулин – 2 шт.;
- моркви – 1 шт.;
- томатної пасти – 1 ст. л.;
- домашньої сметани або вершків – 40 мл;
- соняшникової олії, солі і спецій.
Спочатку готується фарш – він змішується з перемеленим цибулею, спеціями та сіллю. Після в мультиварці потрібно приготувати соус, обсмаживши цибулю і моркву на олії в режимі «Смаження», додати до них пасту, борошно, сметану.
З фаршу сформувати маленькі кульки, додати до соусу, залити кип’яченою рідиною. Готувати в програмі «Гасіння» протягом 35 хвилин, додати спеції і тушкувати ще 10 хвилин.
В томатно-часниковою підливі
Приготувати ніжні і соковиті фрикадельки можна з:
- м’ясний фарш – 0,5 кг;
- курячих яєць – 2 шт.;
- білого черствого хліба – 120 г;
- молока – 0,5 склянки;
- сиру – 120 г;
- спеції і сіль за смаком;
- часнику – пару зубків;
- томатної пасти – 30 мл;
- рослинного масла.
Потрібну кількість сиру потрібно натерти на тертку, подрібнити зелень, хліб замочити в молоці. Змішати в ємності фарш разом з яйцями, хлібом, сиром, спеціями, зеленню, сформувати фрикадельки і викласти їх на деко.
Для приготування соусу необхідно в олії обсмажити цибулю і часник, попередньо дрібно нарізані, залити їх розведеною у воді пастою, протушкувати, додати фрикадельки. Гасити м’ясні кульки потрібно під кришкою протягом 30 хвилин.
Правильний вибір для гарніру страви
Звичайно, фрикадельки можна подавати як самостійне блюдо, доповнивши його овочевими салатами або зеленню. Однак зробити трапезу більш ситної допоможе правильно підібраний гарнір, приготувати який досить просто.
Спагетті з фрикадельками в томатній підливі
Спагетті з фрикадельками в томатному соусі готуються трохи більше години. Для приготування потрібно взяти 300 мл томатного соусу, трохи оливкової олії, фарш, цибулю, листя базиліка, спагеті, спеції.
Готується страва наступним чином:
Страву подавати відразу після приготування, прикрасивши листочками базиліку. Окремо можна подати салат з сиром і оливками.
Італійська паста
Паста з фрикадельками в томатному соусі ідеально доповнить сімейний обід або романтичну вечерю.
З інгредієнтів потрібно запастися:
- пастою – 250 г;
- м’ясним фаршем – 550 г;
- цибулею, часником;
- солодким перцем;
- петрушкою;
- яйцем;
- панірувальними сухарями;
- солодким перцем, томатами;
- оливковою олією;
- сіллю і спеціями.
Фарш змішують з яйцем, подрібненою цибулею, спеціями. З отриманої маси формуються кульки, викладаються на піднос і забираються на холод приблизно на 15-25 хвилин (цей прийом допоможе домогтися золотистої скоринки при обсмажуванні).
Подрібнений часник і перець потрібно обсмажити, додати до них попередньо бланшовані і перемелені томати. Тушкувати 10 хвилин, додати спеції за смаком.
Поки йде приготування соусу, окремо в сковороді обсмажують фрикадельки, викладаються в підливу і тушкують протягом 15-20 хвилин.
У підсоленій воді відварюється паста, викладається порційно і приправляється соусом з фрикадельками. Можна подавати до столу з різними овочевими салатами.