Приготувати фрикадельки в вершковому соусі не складе труднощів навіть починаючому кулінару. Смачне і просте блюдо, яке можна подавати з будь-яким гарніром, сподобається всім членам сім’ї.
Курячі фрикадельки у вершковому соусі
Цей рецепт можна назвати класичним.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- філе курки – 500 г;
- цибуля головка – 150 г;
- молоко або суміш молока з водою – 50-70 мл;
- хліб білий – 70-100 г;
- перець і сіль.
Перелік продуктів для соусу:
- сир – 350 г;
- вершки 20% – 400-500 мл;
- будь-яка зелень;
- кілька зубчиків часнику.
Поетапне приготування:
- Хліб вимочити в молочній суміші.
- Подрібнити цибулю ножем.
- Зробити фарш з філе.
- Всі інгредієнти з’єднати.
- Додати на свій смак спеції і сіль.
- Скачати з фаршу колобки, щоб вони були за розміром трохи більше волоського горіха.
- Підготувати форму або сковороду для запікання.
- Викласти на неї напівфабрикат.
- Запікати близько 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Приготування соусу:
- Порубати зелень.
- Часник видавити через прес.
- Дрібно натерти сир.
- З’єднати інгредієнти.
- Влити вершки.
Полити наполовину приготовані фрикадельки приготованим соусом і відправити в духовку ще на чверть години.
Важливо. При виборі сиру для соусу, варто віддати перевагу таким сортам, як Маасдам. Тоді курячі фрикадельки в вершковому соусі вийдуть більш ароматними і насиченими.
З рибного фаршу
Рибні фрикадельки хороші тим, що їх можна готувати з будь-якої, навіть самої дешевої риби.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- філе минтая або будь-якої іншої риби – 900 г;
- яйце куряче – 2 шт.;
- цибуля-ріпка – 1 головка;
- хліб білий – 5-6 скибочок;
- паніровка;
- спеції (перець, хмелі-сунелі) і сіль – за смаком;
- масло для обсмажування.
Інгредієнти для приготування соусу:
- вершки – 350-400 мл;
- борошно – 1 ст. л.;
- перець і сіль – за смаком;
- зелень кропу.
Приготування фрикадельок:
- Залишити хліб у молоці на кілька хвилин.
- Обсмажити цибулю, щоб він став трохи золотистим.
- Ці інгредієнти разом з рибним філе подрібнити в м’ясорубці.
- Додати залишилися компоненти.
- Скачати невеликі колобки і запанірувати їх у сухарях.
- Обсмажити фрикадельки на сковороді в достатній кількості олії.
- Викласти рибні кульки в каструлю, залити окропом.
- Тушкувати 10 хвилин.
Приготування соусу:
- Вершки перемішати з зеленню.
- Додати борошно, перець і сіль.
Отриманим соусом залити фрикадельки і готувати ще 10-15 хвилин.
В мультиварці
В мультиварці можна приготувати фрикадельки з будь-якого м’яса. Найбільш ніжним страва виходить з курячого філе.
Перелік необхідних інгредієнтів:
- нарубаний фарш 700 г;
- цибуля-ріпка (краще салатний) – 1 шт.;
- болгарський перець (жовтий і зелений) – 1 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- сухарі або манна крупа для обвалювання – 3 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- спеції та сіль;
- вершки високої жирності – 200 мл
Поетапне приготування:
- Зробити фарш.
- Додати подрібнену цибулю і яйце.
- Перемішати.
- Додати спеції і манку.
- Скачати кульки.
- Викласти їх у чашу змащену маслом.
- Обсмажити 10 хвилин в режимі «Смаження».
- Подрібнити цибулю, перець, моркву і помідор.
- Їх також обсмажити.
- На овочі покласти фрикадельки.
- Зверху полити вершками, посипати спеціями.
- Включити режим «Гасіння» на 30 хвилин.
М’ясні фрикадельки у вершковому соусі
М’ясні фрикадельки можна робити з яловичини, свинини, телятини і навіть баранини. Класичний варіант – суміш двох видів фаршу.
Інгредієнти для фрикадельок:
- рубане свиняче і яловиче м’ясо – 250 г;
- цибуля-ріпка – 1 головка;
- сіль і спеції;
- зелень петрушки;
- часниковий порошок – ½ ч. л.;
- панировочная суміш – ½ склянки;
- куряче яйце – 1 шт.
Соус:
- сметана або вершки – 200 мл;
- борошно – 4 ст. л.;
- масло вершкове натуральне – 3 ст. л.;
- кип’ячена вода – 2 ст.;
- спеції – за смаком;
- гірчиця – 1 ч. л.
Приготування тефтелькою:
- Дрібно порубати зелень і цибулю-ріпку.
- Додати всі в рубане м’ясо і змішати.
- Всипати спеції.
- Зліпити невеликі кульки.
- Обсмажити їх на сковороді, попередньо обмокнув їх в паніровці.
- Викласти фрикадельки на блюдо.
- Накрити фольгою.
Соус:
- Всипати на сковороду борошно.
- Додати масло вершкове.
- Обсмажити до коричневого кольору.
- Додати вершки і воду, активно вимішуючи.
- Ввести гірчицю і спеції, довести до готовності.
У готовий соус викласти фрикадельки і протушкувати протягом 15 хвилин.
З додаванням грибів
Соус з грибами може зробити класичний рецепт фрикадельок більш вишуканим.
Інгредієнти:
- свинячий і курячий фарш – 400 г;
- яйце – 1 шт.;
- пшеничний хліб, розмочений в молоці — 2 шматочки;
- спеції;
- цибуля – 2 головки;
- паніровка;
- олія рослинна;
- печериці – 300 г;
- вершки або сметана – 250 р.
Спосіб приготування:
- У суміш фаршу додати хліб, спеції, яйце.
- Зробити невеликі «колобки».
- Обваляти їх в паніровці.
- Обсмажити.
Рецепт соусу:
- Подрібнену цибулю обсмажити.
- Ввести до нього дрібно порізані гриби.
- Додати спеції.
- Обсмажити протягом 5 хвилин.
- Додати вершки і тушкувати 10 хвилин.
Далі обсмажені фрикадельки готуємо в духовці 15 хвилин, попередньо поливши соусом.
Фрикадельки з індички у вершках
Індичка – дуже ніжне м’ясо. Тому фрикадельки з нього сподобаються навіть дітям.
Продукти для приготування:
- рублене м’ясо – 700 г;
- цибуля-ріпка – 2 головки;
- яйце – 2 шт.;
- сир (Російський, Пошехонський) – 200 г;
- кріп;
- вершки – 250 мл;
- часник – 2 зубчики (можна без нього);
- спеції;
- масло рослинне – 2 ст. л.
Покрокова інструкція приготування:
- Подрібнити зелень і цибулю.
- Змішати все з фаршем, додавши яйце і спеції.
- Скачати кульки.
- Змастити форму для запікання олією і викласти в неї м’ясні колобки.
- Запікати 15 хвилин при 180°С.
- Приготувати соус, змішавши сирну крихту, вершки, кріп, спеції та часник.
- Полити блюдо соусом.
- Залишити запікатися ще на 20 хвилин.
До фрикадельок можна подавати пасту, картопля, рис і овочеве рагу. Тому цю страву можна їсти не тільки на обід, але і на вечерю.