Фрикадельки з підливою добре поєднуються з гарніром з картоплі, будь крупою, з салатом зі свіжих овочів. М’ясні кульки можна готувати з різних видів м’яса і риби, що дає можливість експериментувати з даними стравою.
М’ясні фрикадельки з томатною підливою
- 400 гр фаршу змішаного;
- яйце;
- 100 гр м’якого сиру;
- 250 гр томатного пюре;
- 125 гр води;
- 1 ст. л. панірування;
- 50 гр зелених пір’я цибулі;
- ½ Ч. л. солі;
- спеції для м’яса» по смаку;
- 1 ч. л. суміші запашних трав;
- 1 ч. л. цукру;
- пара ложок борошна.
Нарізаємо зелену цибулю.
Сир натираємо на дрібній тертці.
Яйце збиваємо з сіллю і спеціями для м’яса. Додаємо сир і гарненько перемішуємо. Всипаємо паніровку і знову перемішуємо — повинна вийти суміш, яка злегка збирається в грудочки.
З’єднуємо підготовлену масу з фаршем і цибулею. Замішуємо руками.
Фарш поділяємо на кульки вагою близько 30 г, паніруємо в борошні і обсмажуємо до рум’яної скоринки в гарячому маслі.
Поки вироби обсмажуються, приготуємо соус: з’єднуємо пюре, цукор, трави в сотейнику або каструлі з товстим дном. Розбавляємо соус склянкою води. Якщо пюре вийшло густим, можна збільшити кількість рідини.
Доводимо соус до кипіння на повільному вогні, опускаємо готові фрикадельки, тушкуємо, прикривши кришкою третину години.
На замітку. Щоб фрикадельки вийшли щільними і соковитими, кілька разів відбийте пакет з фаршем про миску, в якій він замішувався. Саме ця процедура допомагає надати хорошу здатність утримувати форму, а не кількість яєць.
Рецепт курячих фрикадельок у вершковому соусі
- курячий фарш — 1 кг;
- цибуля — 2 одиниці;
- скибка пшеничного хліба;
- мелений перець;
- сіль морська — 1 ч. л.;
- півсклянки молока (для замочування хліба і додати у фарш);
- сир — 200 гр;
- вершки — 400 мл;
- часниковий зубок;
- пучок кінзи.
Фарш приправляємо за смаком, солимо.
М’якуш замочуємо в молоці, віджимаємо.
Додаємо м’якуш і молоко у фарш, вручну все перемішуємо.
Сир тремо на дрібній тертці. Чверть сиру додаємо у фарш, інше потрібно для соусу.
Цибулю дуже дрібно ріжемо, або подрібнюємо комбайном. Приєднуємо до фаршу, ретельно вимішуємо.
У глибоку форму, змащену маслом, викладаємо круглі фрикадельки. Ставимо в духову піч при 200 градусах на чверть години.
А поки готуємо соус: змішуємо вершки, пресований часник, перець, сіль, все перемішуємо. Дуже дрібно нарізаємо зелень, додаємо в соус. Не забуваємо про сирну стружку, яку підготували заздалегідь.
Майже готові фрикадельки виймаємо з духовки, заливаємо маринадом, рівномірно розподіляючи сир і зелень за м’ясним виробам. Знижуємо Температуру до 180 градусів, ставимо фрикадельки ще на півгодини.
На замітку. Хлібний м’якуш можна замінити вівсяними висівками у співвідношенні 1 шмат м’якуша=2 ст. л. висівок.
Запікаємо зі сметанною підливою і рисом в духовці
- рис — ½ скл.;
- фарш — 400 гр;
- цибуля — 1 для фаршу і 1 для соусу;
- часникові часточки;
- морквина;
- яйце;
- сметана — 250 гр;
- томат. паста — 3 ст. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- перець — ½ ч. л.;
- коріандр мелений — ½ ч. л.;
- борошно — 2 ч. л.
Подрібнюємо цибулю і часник за допомогою блендера.
Рис відварюємо до напівготовності.
Збираємо фарш, з’єднуючи з яйцем, цибульно-часниковою масою, спеціями, не забуваємо підсолити. Викладаємо рис. Гарненько перемішуємо.
Готуємо соус: цибулю ріжемо кубиком, моркву — крупно трьом. Обсмажуємо овочі протягом декількох хвилин.
Тим часом в половині склянки води розводимо кілька дрібок солі, борошно. Добре розмішуємо.
В зажарку кладемо пасту і розведене борошно, перемішуємо. За бажанням додаємо прянощі, а для більшої кількості підливи можна влити ще трохи води. Залишаємо на повільному вогні — закипати.
Поки готується соус, формуємо фрикадельки, викладаємо їх у форму. Заливаємо підливою, накриваємо фольгою й запікаємо в гарячій духовій шафі третину години, після знімаємо фольгу і готуємо ще 10-15 хвилин.
На замітку. Значно полегшує процес формування фрикадельок спеціальна ложка для морозива — скупий.
В мультиварці
Рецепт фрикадельок з фаршу підійде і для приготування в мультиварці:
- свинини і яловичини філе — 250 гр;
- томат-соус — 150 гр;
- цибулина;
- вода — стакан;
- сіль — 1 ч. л.;
- спеції Для фаршу» — 1-2 ч. л.
М’ясні вирізки промиємо, пропустимо через м’ясорубку разом з цибулею, приправимо і посолимо. Добре перемішуємо — фарш для фрикадельок готовий.
Далі формуємо круглі вироби, викладаємо в мультиварочную чашу в два шари.
Розводимо соус з водою, щоб пюре добре розчинилося. Заливаємо фрикадельки.
Вибираємо програму «Гасіння», час 40 хвилин. Натискаємо кнопку старту.
Курячі фрикадельки з підливою по-строгоновски
- куряче філе — 500 гр;
- пшеничні крихти — 3 ст. л.;
- цибуля — 1 одиниця;
- яйце — 1 одиниця;
- сіль — ½ ч. л.;
- перець — щіпка;
- масло — пара ст. л.;
- бульйон м’ясний/вода — 1 ½ скл.;
- сметана — 3 ст. л.
Підготувати всі продукти, розклавши на робочій поверхні. За допомогою м’ясорубки подрібнити цибулину і філе, з’єднати їх з крихтами, сіллю, спеціями і яйцем. Ретельно перемішати ложкою до однорідного розподілу компонентів.
Сформувати вироби, обсмажити до рум’яності з усіх боків.
У сковороду з фрикадельками залити бульйон, тушкувати чверть години. Склянку бульйону при цьому повинен залишитися для соусу. У ньому розчиняємо сметану. Соусом залити страву, почекати закипання, вимкнути вогонь і залишити під кришкою на кілька хвилин.
По-французьки на сковороді
Пропонуємо приготувати фрикадельки з підливою на сковороді з особливим, французькими мотивами.
Фрикадельки:
- фарш (будь-який) — 500 гр;
- яйце;
- часникові зубки — 2-3 одиниці;
- петрушка — 5 гілочок;
- борошно;
- сіль, перець;
- масло.
Соус:
- сало — 100 гр;
- шинка — 50 гр;
- томати — 200 гр;
- цибуля — 1 маленька;
- маслини/оливки — 175 гр;
- борошно — ложка;
- бульйон — 350 мл;
- кайенский перець — на кінчику ножа.
Підготовка фаршу: часникові часточки пресуємо, зелень рубаємо, всі продукти для страви перемішуємо в одній мисці. Обов’язково відбиваємо про миску.
Готуємо фрикадельки: формуємо з фаршу кульки, обсмажуємо в сковороді.
Готуємо соус: цибулю подрібнюємо, сало і шинку нарізаємо дрібним кубиком, обсмажуємо все разом кілька хвилин. Тим часом подрібнюємо томати, гріємо бульйон. З’єднуємо їх з цибульно-м’ясний заготівлею, приправляємо, додаємо решту продукти і, помішуючи, готуємо ще кілька хвилин. Після викладаємо в соус фрикадельки, тушкуємо до чверті години. Маслини/оливки надають солоність страви, тому соус можна не підсолювати.
Рибні фрикадельки з підливою в духовці
Фрикадельки:
- рибний фарш — 500 гр;
- стакан готового рису;
- цибуля;
- яйце;
- масло сл. — 1 ст. л.;
- свіжий рубаний кріп — 2 ст. л.;
- набір спецій Для риби» — 1 ч. л.;
- борошно в ролі панірування;
- сіль, перець;
- масло для форми.
Соус:
- томати — 400 гр;
- томат паста. — 2 ст. л.;
- вода — стакан;
- цукор — 2 ч. л.;
- коріандр, мелені перець і сіль — по ½ ч. л.
Фарш змішуємо з рисом, дрібно порізаною цибулею, олією (або домашнім майонезом), рубаним кропом, вбиваємо яйце, солимо і перчимо. Все гарненько перемішуємо ложкою.
З фаршу скачуємо фрикадельки, обвалюємо в борошні і викладаємо у змащену маслом форму. Запікаємо в духовій шафі при 220-ти градусах чверть години.
Тим часом готуємо соус: розводимо борошно з великою кількістю води, а пасту — з залишком води. Після з’єднуємо всі інгредієнти, томати повинні бути дуже дрібно порізані, або подрібнені блендером. Гарненько опрацьовуємо віночком.
Соусом покриваємо виробу і відправляємо в духовку на 25 хвилин.