Фрікасе – це страва французької кухні і, незважаючи на те, що у перекладі назва означає «всяка всячина», таке блюдо гідно самих вишуканих столів. Тонкощі приготування фрікасе полягає не у виборі м’яса, а в способі його приготування. Тому для рецепта ви можете взяти будь-який продукт від курятини до баранини, але сьогодні ми будемо готувати фрікасе з кролика.
Фрікасе з кролика – що це за страва
Багато рецепти французької кухні зародилися завдяки простим селянським звичаєм. Так, у Франції бідні сім’ї готували страви з домашньої дичини під білим соусом. М’ясо виходило дуже ніжним і смачним.
Дичина була присутня на столах не тільки селянських сімей, але і військових, і багатих вельмож. Одного разу самому Наполеону його особистий кухар приготував страву з курки з цікавою назвою «Фрікасе». Спочатку правитель відмовився пробувати дичину і навіть пригрозив звільнити того, хто приготував йому таку страву. Але скуштувавши, відразу включив фрікасе в меню імператора і його придворної знаті.
Сьогодні французьке блюдо користується особливою популярністю. По суті, це м’ясне рагу, яке готується з білого м’яса. Це не обов’язково м’ясо птиці, але і кролика, і навіть риби.
Найголовніше в рецепті – це метод приготування і підлива.
Класичний рецепт передбачає білий соус, але сьогодні фрікасе готують з гірчичного, томатної та іншої заливкою.
Класичний рецепт
Фрікасе в винному соусі – це м’ясна ситне рагу під ніжною підливою. В рецепті використовуються пряні трави і спеції, які надають страві приголомшливий смак і аромат.
Інгредієнти на тушку кролика вагою до 1,5 кг:
- 320 мл бульйону;
- 320 мл світлого напівсухого вина;
- 215 мл вершків (жирних);
- півчашки борошна;
- морквина;
- 55 г масла топленого;
- мускат, імбир;
- цибулю-порей.
Спосіб приготування:
- Тушку кролика розрізаємо на шматки.
- У каструлі з товстим дном розтоплюємо масло, обсмажуємо в ньому кільця цибулі-порею і натертий помаранчевий коренеплід.
- М’ясо паніруємо в борошні і викладаємо до овочів, приправляємо сіллю і обсмажуємо три хвилини.
- Після, вливаємо алкогольний напій і тушкуємо продукти, поки вино не випарується. Потім ллємо бульйон і вершки, додаємо сухий імбир і трохи мускату.
- Тушкуємо страва до повної готовності кролика.
З додаванням грибів
Сьогодні фрікасе – це не просто м’ясо, а вишукана страва з додаванням різних інгредієнтів. Так, страву можна загасити навіть з грибами. Для рецепту також знадобиться тушка вже дорослого кролика.
Інгредієнти:
- 0,3 кг печериць;
- велика голівка цибулі;
- за півтори склянки червоного вина і бульйону;
- по три ложки олії олив і топленого;
- за ч. ложці солі і перцю;
- півтори ложки борошна;
- три лаврових листа.
Спосіб приготування:
- В глибокий сотейник вливаємо масло оливи і кладемо топлене. Починаємо обсмажувати шматочки м’яса до рум’яного кольору. Пересмажувати м’ясо бажано порційно, щоб домогтися появи бажаної скоринки.
- Як тільки закінчена обсмажування м’яса, присипаємо його борошном і швидко перемішуємо. Викладаємо нарізані гриби і подрібнену цибулю. Якщо куплені маленькі печериці, то розріжте на чотири частини, якщо великі, то наріжте пластинами.
- Вливаємо бульйон з вином і кладемо спеції. Лавровий лист краще потовкти у ступці разом з перцем.
- Тушкуємо фрікасе протягом 1,5 годин. Готову страву рекомендуємо подавати з рисом.
Готуємо з болгарським перцем
Фрікасе з болгарським перцем можна приготувати не тільки на сімейну вечерю, але і включити в меню святкового столу. До речі, ви можете запекти фрікасе в духовці – страва вийде більш корисним і апетитним зовні. Для рецепту так само беремо тушку кролика.
Інгредієнти:
- дві цибулини;
- великий плід солодкого перцю;
- 385 мл вершків;
- 110 г твердого сиру;
- ложка майонезу;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Шматочки кролика присипаємо спеціями, присмачую олією і залишаємо на 15 хвилин.
- З майонезу і вершків робимо соус, при бажанні кладемо в нього приправи, наприклад, мелену паприку.
- У форму викладаємо кільця цибулі, зверху – шматочки кролика, потім йде шар з кілець солодкого перцю. Заливаємо все соусом і відправляємо в піч на годину (температура – 180 °С).
- За 15 хвилин до готовності, присипаємо кролика сиром і збільшуємо температуру до 200 °С.
Фрікасе з кролика з овочами
М’ясо кролика ідеально підходить для фрикасе. Завдяки соусу, м’ясо виходить дуже м’яким і соковитим. Для рецепту візьмемо тушку вагою до одного кілограма.
Інгредієнти:
- дві цибулини;
- морквина;
- шість чорнослив;
- ложка борошна;
- спеції (прованські трави;
- три лаврових листа.
Спосіб приготування:
- У сотейник ллємо олію, розігріваємо і пасеруємо в ньому подрібнені цибулю і моркву. Як тільки овочі стануть золотистими, викладаємо їх в миску.
- У цьому ж маслі обсмажуємо шматки кролика до рум’яності, потім повертаємо овочі, присипаємо продукти борошном і вливаємо 300 мл води.
- Кладемо шматочки чорносливу, лаврове листя, спеції і пряні трави. Тушкуємо страву протягом 50 хвилин.
У вершковому соусі
М’ясо кролика і вершки – це ідеальне поєднання продуктів. Якщо ви любите, коли підливи багато, то не використовуйте занадто жирне молоко. Для аромату обов’язково додайте пряні трави, особливо, чебрець.
Інгредієнти:
- тушка кролика;
- по одній цибулині і моркви;
- три зубці часнику;
- 155 мл вершків;
- спеції, пряні трави.
Спосіб приготування:
- Якщо куплений немолодий кролик, то краще його попередньо замочити у воді, так як найчастіше такі особини мають специфічний запах.
- Борошно змішуємо зі спеціями і пряними травами. Тушку розбираємо на шматки, і кожен шматочок паніруємо в борошні. Відправляємо заготовки обсмажуватися в каструлю з товстим дном (можна використовувати казан) до рум’яності.
- Як тільки м’ясо покриється скоринкою, кладемо подрібнені цибулю і моркву, продовжуємо смажити до повної готовності овочів.
- Вливаємо вершки. Можна покласти лавровий лист. Тушкуємо страву протягом години.
Страва французької кухні для мультиварки
Спосіб приготування фрікасе полягає в попередньої обжарке інгредієнтів з подальшим їх гасінням.
Тому таке блюдо ви можете з легкістю зробити і в мультиварці. При цьому фрікасе вийде ще смачніше, адже в такому кухонному приладі страва буде не гаситься, а нудитися.
Інгредієнти на одну тушку кролика:
- 480 г грибів;
- 225 г зеленого горошку;
- по 225 мл бульйону і світлого сухого вина;
- 110 мл вершків;
- ложка топленого масла;
- три ложки борошна;
- часниковий зубчик;
- ч. ложка чебрецю;
- лавровий лист, спеції, петрушка;
- цибулина.
Спосіб приготування:
- Шматки кролика обвалюємо в суміші з борошна, солі і перцю. У чашу приладу кладемо масло й обсмажуємо заготовки.
- Як тільки кролик підрум’яниться, додаємо рубаний часник, петрушку і цибулю. Також засипаємо чебрець (краще взяти листочок свіжого) і лаврушку, додаємо трохи цедри лимона, вливаємо вино і бульйон.
- Включаємо прилад на режим «Гасіння», встановлюємо таймер на одну годину.
- Через 40 хвилин закладаємо часточки печериць, ще через 10 хвилин додаємо зелений горошок і вливаємо вершки. Якщо соус виходить дуже рідким, додайте борошна, але не більше ложки.
- Готове фрікасе подаємо з картопляним пюре і зеленню.
Зі сметанною заправкою
Страва з кролика можна приготувати не тільки з вершками, але і в сметані. Виходить також смачно, соковито і апетитно.
Інгредієнти на тушку кролика вагою до 2,5 кг:
- 1,5 склянки сметани;
- дві ложки борошна;
- два склянки бульйону;
- три курячих жовтка;
- сіль, три лаврових листа;
- три ложки топленого масла.
Спосіб приготування:
- Шматочки кролика паніруємо в борошні й обсмажуємо на сковороді. Для смаження можна використовувати відразу топлене і рослинне масла.
- Золотисті шматочки м’яса перекладемо в казан разом з маслом і наллємо бульйон. Як тільки вміст казанка закипить, кладемо спеції і сіль. Тушкуємо 1,5 години.
- Сметану збиваємо з яєчними жовтками. Як тільки м’ясо буде готове, вливаємо соус, прогріваємо продукти десять хвилин (кип’ятити не потрібно) і знімаємо з вогню.
Вдале фрікасе – це якісне м’ясо. Вибирайте охолоджену кролятину з рожевою м’якоттю без плям, синців.