Фрікасе з кролика – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Фрікасе – це страва французької кухні і, незважаючи на те, що у перекладі назва означає «всяка всячина», таке блюдо гідно самих вишуканих столів. Тонкощі приготування фрікасе полягає не у виборі м’яса, а в способі його приготування. Тому для рецепта ви можете взяти будь-який продукт від курятини до баранини, але сьогодні ми будемо готувати фрікасе з кролика.

Фрікасе з кролика – що це за страва

Багато рецепти французької кухні зародилися завдяки простим селянським звичаєм. Так, у Франції бідні сім’ї готували страви з домашньої дичини під білим соусом. М’ясо виходило дуже ніжним і смачним.

Дичина була присутня на столах не тільки селянських сімей, але і військових, і багатих вельмож. Одного разу самому Наполеону його особистий кухар приготував страву з курки з цікавою назвою «Фрікасе». Спочатку правитель відмовився пробувати дичину і навіть пригрозив звільнити того, хто приготував йому таку страву. Але скуштувавши, відразу включив фрікасе в меню імператора і його придворної знаті.

Сьогодні французьке блюдо користується особливою популярністю. По суті, це м’ясне рагу, яке готується з білого м’яса. Це не обов’язково м’ясо птиці, але і кролика, і навіть риби.

Найголовніше в рецепті – це метод приготування і підлива.

Класичний рецепт передбачає білий соус, але сьогодні фрікасе готують з гірчичного, томатної та іншої заливкою.

Класичний рецепт

Фрікасе в винному соусі – це м’ясна ситне рагу під ніжною підливою. В рецепті використовуються пряні трави і спеції, які надають страві приголомшливий смак і аромат.

Інгредієнти на тушку кролика вагою до 1,5 кг:

  • 320 мл бульйону;
  • 320 мл світлого напівсухого вина;
  • 215 мл вершків (жирних);
  • півчашки борошна;
  • морквина;
  • 55 г масла топленого;
  • мускат, імбир;
  • цибулю-порей.

Спосіб приготування:

  • Тушку кролика розрізаємо на шматки.
  • У каструлі з товстим дном розтоплюємо масло, обсмажуємо в ньому кільця цибулі-порею і натертий помаранчевий коренеплід.
  • М’ясо паніруємо в борошні і викладаємо до овочів, приправляємо сіллю і обсмажуємо три хвилини.
  • Після, вливаємо алкогольний напій і тушкуємо продукти, поки вино не випарується. Потім ллємо бульйон і вершки, додаємо сухий імбир і трохи мускату.
  • Тушкуємо страва до повної готовності кролика.
Дивіться також:  Варене сало – 8 рецептів приготування

З додаванням грибів

Сьогодні фрікасе – це не просто м’ясо, а вишукана страва з додаванням різних інгредієнтів. Так, страву можна загасити навіть з грибами. Для рецепту також знадобиться тушка вже дорослого кролика.

Інгредієнти:

  • 0,3 кг печериць;
  • велика голівка цибулі;
  • за півтори склянки червоного вина і бульйону;
  • по три ложки олії олив і топленого;
  • за ч. ложці солі і перцю;
  • півтори ложки борошна;
  • три лаврових листа.

Спосіб приготування:

  • В глибокий сотейник вливаємо масло оливи і кладемо топлене. Починаємо обсмажувати шматочки м’яса до рум’яного кольору. Пересмажувати м’ясо бажано порційно, щоб домогтися появи бажаної скоринки.
  • Як тільки закінчена обсмажування м’яса, присипаємо його борошном і швидко перемішуємо. Викладаємо нарізані гриби і подрібнену цибулю. Якщо куплені маленькі печериці, то розріжте на чотири частини, якщо великі, то наріжте пластинами.
  • Вливаємо бульйон з вином і кладемо спеції. Лавровий лист краще потовкти у ступці разом з перцем.
  • Тушкуємо фрікасе протягом 1,5 годин. Готову страву рекомендуємо подавати з рисом.

Готуємо з болгарським перцем

Фрікасе з болгарським перцем можна приготувати не тільки на сімейну вечерю, але і включити в меню святкового столу. До речі, ви можете запекти фрікасе в духовці – страва вийде більш корисним і апетитним зовні. Для рецепту так само беремо тушку кролика.

Інгредієнти:

  • дві цибулини;
  • великий плід солодкого перцю;
  • 385 мл вершків;
  • 110 г твердого сиру;
  • ложка майонезу;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Шматочки кролика присипаємо спеціями, присмачую олією і залишаємо на 15 хвилин.
  • З майонезу і вершків робимо соус, при бажанні кладемо в нього приправи, наприклад, мелену паприку.
  • У форму викладаємо кільця цибулі, зверху – шматочки кролика, потім йде шар з кілець солодкого перцю. Заливаємо все соусом і відправляємо в піч на годину (температура – 180 °С).
  • За 15 хвилин до готовності, присипаємо кролика сиром і збільшуємо температуру до 200 °С.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів приготування

Фрікасе з кролика з овочами

М’ясо кролика ідеально підходить для фрикасе. Завдяки соусу, м’ясо виходить дуже м’яким і соковитим. Для рецепту візьмемо тушку вагою до одного кілограма.

Інгредієнти:

  • дві цибулини;
  • морквина;
  • шість чорнослив;
  • ложка борошна;
  • спеції (прованські трави;
  • три лаврових листа.

Спосіб приготування:

  • У сотейник ллємо олію, розігріваємо і пасеруємо в ньому подрібнені цибулю і моркву. Як тільки овочі стануть золотистими, викладаємо їх в миску.
  • У цьому ж маслі обсмажуємо шматки кролика до рум’яності, потім повертаємо овочі, присипаємо продукти борошном і вливаємо 300 мл води.
  • Кладемо шматочки чорносливу, лаврове листя, спеції і пряні трави. Тушкуємо страву протягом 50 хвилин.

У вершковому соусі

М’ясо кролика і вершки – це ідеальне поєднання продуктів. Якщо ви любите, коли підливи багато, то не використовуйте занадто жирне молоко. Для аромату обов’язково додайте пряні трави, особливо, чебрець.

Інгредієнти:

  • тушка кролика;
  • по одній цибулині і моркви;
  • три зубці часнику;
  • 155 мл вершків;
  • спеції, пряні трави.

Спосіб приготування:

  • Якщо куплений немолодий кролик, то краще його попередньо замочити у воді, так як найчастіше такі особини мають специфічний запах.
  • Борошно змішуємо зі спеціями і пряними травами. Тушку розбираємо на шматки, і кожен шматочок паніруємо в борошні. Відправляємо заготовки обсмажуватися в каструлю з товстим дном (можна використовувати казан) до рум’яності.
  • Як тільки м’ясо покриється скоринкою, кладемо подрібнені цибулю і моркву, продовжуємо смажити до повної готовності овочів.
  • Вливаємо вершки. Можна покласти лавровий лист. Тушкуємо страву протягом години.

Страва французької кухні для мультиварки

Спосіб приготування фрікасе полягає в попередньої обжарке інгредієнтів з подальшим їх гасінням.

Тому таке блюдо ви можете з легкістю зробити і в мультиварці. При цьому фрікасе вийде ще смачніше, адже в такому кухонному приладі страва буде не гаситься, а нудитися.

Дивіться також:  Індичка у вершковому соусі – 8 рецептів приготування в мультиварці, в духовці на сковороді

Інгредієнти на одну тушку кролика:

  • 480 г грибів;
  • 225 г зеленого горошку;
  • по 225 мл бульйону і світлого сухого вина;
  • 110 мл вершків;
  • ложка топленого масла;
  • три ложки борошна;
  • часниковий зубчик;
  • ч. ложка чебрецю;
  • лавровий лист, спеції, петрушка;
  • цибулина.

Спосіб приготування:

  • Шматки кролика обвалюємо в суміші з борошна, солі і перцю. У чашу приладу кладемо масло й обсмажуємо заготовки.
  • Як тільки кролик підрум’яниться, додаємо рубаний часник, петрушку і цибулю. Також засипаємо чебрець (краще взяти листочок свіжого) і лаврушку, додаємо трохи цедри лимона, вливаємо вино і бульйон.
  • Включаємо прилад на режим «Гасіння», встановлюємо таймер на одну годину.
  • Через 40 хвилин закладаємо часточки печериць, ще через 10 хвилин додаємо зелений горошок і вливаємо вершки. Якщо соус виходить дуже рідким, додайте борошна, але не більше ложки.
  • Готове фрікасе подаємо з картопляним пюре і зеленню.

Зі сметанною заправкою

Страва з кролика можна приготувати не тільки з вершками, але і в сметані. Виходить також смачно, соковито і апетитно.

Інгредієнти на тушку кролика вагою до 2,5 кг:

  • 1,5 склянки сметани;
  • дві ложки борошна;
  • два склянки бульйону;
  • три курячих жовтка;
  • сіль, три лаврових листа;
  • три ложки топленого масла.

Спосіб приготування:

  • Шматочки кролика паніруємо в борошні й обсмажуємо на сковороді. Для смаження можна використовувати відразу топлене і рослинне масла.
  • Золотисті шматочки м’яса перекладемо в казан разом з маслом і наллємо бульйон. Як тільки вміст казанка закипить, кладемо спеції і сіль. Тушкуємо 1,5 години.
  • Сметану збиваємо з яєчними жовтками. Як тільки м’ясо буде готове, вливаємо соус, прогріваємо продукти десять хвилин (кип’ятити не потрібно) і знімаємо з вогню.

Вдале фрікасе – це якісне м’ясо. Вибирайте охолоджену кролятину з рожевою м’якоттю без плям, синців.

Прокрутка до верху