Фрікасе з курки: класичний рецепт і 6 способів приготування

Птах присутній на столі практично кожен день у кухнях різних національностей, не виключаючи і французьку традицію з оригінальним м’ясним рагу у вершковому соусі. Класичний рецепт фрікасе з курки, який сягає корінням у Францію, легко урізноманітнити на розсуд кулінара завдяки прекрасній сполучуваності смаку м’яса птиці з іншими продуктами.

Фрікасе – що це за страва?

Смачне і просте в приготуванні страва французької кухні. Готується заморське страва з білого м’яса курки або індички з додаванням овочів, а також молочних вершків, які використовуються для підготовки заправки з пікантними, ніжними нотками. У французькій традиції страва подається самостійно, але при бажанні до фрікасе з курки можна приготувати улюблений гарнір. Перекладається слово «фрікасе» не інакше, як «суміш».

Класичний рецепт фрікасе з курки

Перед тим, як приготувати фрікасе, необхідно підготувати:

  • 300 г курячого філе;
  • 200 мл вершків;
  • 15 г вершкового масла;
  • стільки ж борошна;
  • трохи солі, перцю і мускатного горіха.

Спосіб приготування:

  • Філе промивається і нарізається брусочками.
  • Шматочки викладаються в сковороду з олією, де обсмажуються разом з сіллю, борошном і перцем.
  • Через 3 хвилини злегка подрумянившиеся шматочки заливаються вершками.
  • Коли фрікасе закипить, сковорода закривається.
  • Гасіння триває на повільному вогні близько 15 хвилин до придбання м’ясом ніжної текстури.

З додаванням грибів

Фрікасе з курки з грибами може приготувати кожна господиня, якій за смаком поєднання білого м’яса з печерицями.

Для втілення рецепта в життя знадобиться:

  • філе – ½ кг;
  • печериці – 300 г;
  • солодкий червоний перець – 100 г;
  • вершки – 300 мл;
  • сметана – у 3 рази менше;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень, сіль, спеції і рослинне масло.

В процесі виконуються наступні дії:

  • З промитої і обсушенной курятини готуються невеликі шматочки, які солятся, перчатся і перемішуються з подрібненим часником, рубаною зеленню, сметаною.
  • М’ясо маринується близько 1 години.
  • Гриби ріжуться пластинками, а перець – кубиками.
  • На сковороді спочатку обсмажується перець, до якого через 5 хвилин відправляються м’ясо і гриби.
  • Через 10 хвилин вміст сковороди заливається вершками і гаситься 15 хвилин до загустіння соусу.
Дивіться також:  Швидка та смачна вечеря з простих продуктів - 10 рецептів приготування нашвидкуруч

Готуємо з болгарським перцем

Нижче запропоновано оригінальний рецепт фрікасе з додаванням сухого вина, додає страві особливий аромат і вишуканий смак.

Готується з:

  • 500 г філе;
  • 2 цибулин;
  • 2 штук болгарського перцю;
  • помідори;
  • головки часнику;
  • зелені;
  • ⅔ Склянки білого сухого вина;
  • соняшникової олії, солі і спецій.

Етапи підготовки страви:

  • Овочі подрібнюються і викладаються на розігріту сковороду з інтервалом в 3 хвилини в такій послідовності: цибуля, перець, томат.
  • Через 5 хвилин до овочів додаються нарізане шматочками біле м’ясо, сіль і спеції.
  • Коли птах злегка підрум’яниться на сильному вогні, в сковороду вливається вино.
  • Тушкується фрікасе 15 хвилин до готовності.

У вершковому соусі

Любителям субпродуктів варто спробувати приготувати фрікасе з:

  • 400 г філе;
  • 200 г курячих сердечок;
  • такої ж кількості печінки;
  • 2 цибулин;
  • морквини;
  • болгарського перцю;
  • головки часнику;
  • ½ Лимона;
  • 200 мл вершків;
  • соняшникової олії, солі і спецій.

У приготуванні виконуються наступні дії:

  • Цибульні кубики, подрібнений часник, смужки перцю і морквяна стружка пассеруются в глибокій сковороді близько 5 хвилин.
  • М’ясо нарізати невеликими смужками, які викладаються до овочів.
  • Туди ж відправляються добре промиті субпродукти.
  • Вміст обсмажується 10 хвилин і поливається соком з лимона, потім заправляється вершками, солиться і приправляється.
  • Фрікасе гаситься під закритою кришкою близько півгодини до готового стану.

Куряче фрікасе з овочами

Щоб приготувати фрікасе з курки з овочами, необхідно придбати:

  • 700 г філе;
  • 2 цибулини;
  • 2 болгарського перцю;
  • помідор;
  • 150 мл кефіру;
  • соняшникову олію, сіль і спеції.

Готується блюдо за наступною схемою:

  • Курка нарізається смужками, солиться, приправляється і смажиться на сильному вогні 5 хвилин.
  • До м’яса відправляється подрібнену цибулю.
  • Через 4 хвилини в сковороду викладаються смужки перцю і кубики томату.
  • Після закипання рідини, яку дало рагу, страва заливається кефіром і при бажанні підсолювати, приправляється.
  • Тушкується фрікасе близько 20 хвилин.
Дивіться також:  Курник – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

Страва французької кухні для мультиварки

Завдяки додаванню в блюдо сухого вермуту фрікасе в мультиварці вийде виразним з яскравим смаковими акцентом.

Для виконання рецепта беруться:

  • 600 г філе;
  • 400 г грибів;
  • 150 г зеленого горошку;
  • 100 мл вершків;
  • стільки ж сухого вермуту;
  • 2 цибулини;
  • ½ Головки часнику;
  • зелень;
  • трохи оливкової і вершкового масел;
  • сіль, борошно і прованські трави.

Етапи створення вишуканої страви:

  • У режимі «Смаження» на суміші олії до рум’яної скоринки обсмажуються м’ясні шматочки, підготовлені з курячого філе.
  • Далі м’ясо притрушивается борошном, сіллю, спеціями і обсмажується ще 2 – 3 хвилини.
  • У чашу відправляються кубики цибулі, пластинки часнику і зелень.
  • Мультиварка встановлюється на програму «Гасіння» з таймером в 1 годину.
  • Вміст чаші заливається вершками, вермутом і невеликою кількістю води.
  • Через 40 хвилин до фрікасе додаються пластинки грибів.
  • За 10 хвилин до закінчення програми додається горошок.
  • Після звукового сигналу страва готова.

Зі сметанною заправкою

Швидко і смачно 500 р м’яса птиці можна приготувати з використанням:

  • 300 г сметани;
  • ½ Головки часнику;
  • улюблених спецій;
  • солі та олії для обсмажування.

Спосіб підготовки:

  • М’ясо ріжеться шматочками, які солятся і обсмажуються практично до готовності.
  • Курятина заливається сметаною, трохи розведений водою, і приправляється.
  • Фрікасе гаситься 5 хвилин і подається до столу.

Отже, фрикасе з курки, спочатку готувався в сільській місцевості, по праву заслужило місце на імператорському столі Наполеона. Завдяки своєму вишуканому смаку, в якому легко переконатися, скориставшись одним з представлених рецептів, таку страву залишається популярним і донині.

Прокрутка до верху