Птах присутній на столі практично кожен день у кухнях різних національностей, не виключаючи і французьку традицію з оригінальним м’ясним рагу у вершковому соусі. Класичний рецепт фрікасе з курки, який сягає корінням у Францію, легко урізноманітнити на розсуд кулінара завдяки прекрасній сполучуваності смаку м’яса птиці з іншими продуктами.
Фрікасе – що це за страва?
Смачне і просте в приготуванні страва французької кухні. Готується заморське страва з білого м’яса курки або індички з додаванням овочів, а також молочних вершків, які використовуються для підготовки заправки з пікантними, ніжними нотками. У французькій традиції страва подається самостійно, але при бажанні до фрікасе з курки можна приготувати улюблений гарнір. Перекладається слово «фрікасе» не інакше, як «суміш».
Класичний рецепт фрікасе з курки
Перед тим, як приготувати фрікасе, необхідно підготувати:
- 300 г курячого філе;
- 200 мл вершків;
- 15 г вершкового масла;
- стільки ж борошна;
- трохи солі, перцю і мускатного горіха.
Спосіб приготування:
- Філе промивається і нарізається брусочками.
- Шматочки викладаються в сковороду з олією, де обсмажуються разом з сіллю, борошном і перцем.
- Через 3 хвилини злегка подрумянившиеся шматочки заливаються вершками.
- Коли фрікасе закипить, сковорода закривається.
- Гасіння триває на повільному вогні близько 15 хвилин до придбання м’ясом ніжної текстури.
З додаванням грибів
Фрікасе з курки з грибами може приготувати кожна господиня, якій за смаком поєднання білого м’яса з печерицями.
Для втілення рецепта в життя знадобиться:
- філе – ½ кг;
- печериці – 300 г;
- солодкий червоний перець – 100 г;
- вершки – 300 мл;
- сметана – у 3 рази менше;
- часник – 2 зубчики;
- зелень, сіль, спеції і рослинне масло.
В процесі виконуються наступні дії:
- З промитої і обсушенной курятини готуються невеликі шматочки, які солятся, перчатся і перемішуються з подрібненим часником, рубаною зеленню, сметаною.
- М’ясо маринується близько 1 години.
- Гриби ріжуться пластинками, а перець – кубиками.
- На сковороді спочатку обсмажується перець, до якого через 5 хвилин відправляються м’ясо і гриби.
- Через 10 хвилин вміст сковороди заливається вершками і гаситься 15 хвилин до загустіння соусу.
Готуємо з болгарським перцем
Нижче запропоновано оригінальний рецепт фрікасе з додаванням сухого вина, додає страві особливий аромат і вишуканий смак.
Готується з:
- 500 г філе;
- 2 цибулин;
- 2 штук болгарського перцю;
- помідори;
- головки часнику;
- зелені;
- ⅔ Склянки білого сухого вина;
- соняшникової олії, солі і спецій.
Етапи підготовки страви:
- Овочі подрібнюються і викладаються на розігріту сковороду з інтервалом в 3 хвилини в такій послідовності: цибуля, перець, томат.
- Через 5 хвилин до овочів додаються нарізане шматочками біле м’ясо, сіль і спеції.
- Коли птах злегка підрум’яниться на сильному вогні, в сковороду вливається вино.
- Тушкується фрікасе 15 хвилин до готовності.
У вершковому соусі
Любителям субпродуктів варто спробувати приготувати фрікасе з:
- 400 г філе;
- 200 г курячих сердечок;
- такої ж кількості печінки;
- 2 цибулин;
- морквини;
- болгарського перцю;
- головки часнику;
- ½ Лимона;
- 200 мл вершків;
- соняшникової олії, солі і спецій.
У приготуванні виконуються наступні дії:
- Цибульні кубики, подрібнений часник, смужки перцю і морквяна стружка пассеруются в глибокій сковороді близько 5 хвилин.
- М’ясо нарізати невеликими смужками, які викладаються до овочів.
- Туди ж відправляються добре промиті субпродукти.
- Вміст обсмажується 10 хвилин і поливається соком з лимона, потім заправляється вершками, солиться і приправляється.
- Фрікасе гаситься під закритою кришкою близько півгодини до готового стану.
Куряче фрікасе з овочами
Щоб приготувати фрікасе з курки з овочами, необхідно придбати:
- 700 г філе;
- 2 цибулини;
- 2 болгарського перцю;
- помідор;
- 150 мл кефіру;
- соняшникову олію, сіль і спеції.
Готується блюдо за наступною схемою:
- Курка нарізається смужками, солиться, приправляється і смажиться на сильному вогні 5 хвилин.
- До м’яса відправляється подрібнену цибулю.
- Через 4 хвилини в сковороду викладаються смужки перцю і кубики томату.
- Після закипання рідини, яку дало рагу, страва заливається кефіром і при бажанні підсолювати, приправляється.
- Тушкується фрікасе близько 20 хвилин.
Страва французької кухні для мультиварки
Завдяки додаванню в блюдо сухого вермуту фрікасе в мультиварці вийде виразним з яскравим смаковими акцентом.
Для виконання рецепта беруться:
- 600 г філе;
- 400 г грибів;
- 150 г зеленого горошку;
- 100 мл вершків;
- стільки ж сухого вермуту;
- 2 цибулини;
- ½ Головки часнику;
- зелень;
- трохи оливкової і вершкового масел;
- сіль, борошно і прованські трави.
Етапи створення вишуканої страви:
- У режимі «Смаження» на суміші олії до рум’яної скоринки обсмажуються м’ясні шматочки, підготовлені з курячого філе.
- Далі м’ясо притрушивается борошном, сіллю, спеціями і обсмажується ще 2 – 3 хвилини.
- У чашу відправляються кубики цибулі, пластинки часнику і зелень.
- Мультиварка встановлюється на програму «Гасіння» з таймером в 1 годину.
- Вміст чаші заливається вершками, вермутом і невеликою кількістю води.
- Через 40 хвилин до фрікасе додаються пластинки грибів.
- За 10 хвилин до закінчення програми додається горошок.
- Після звукового сигналу страва готова.
Зі сметанною заправкою
Швидко і смачно 500 р м’яса птиці можна приготувати з використанням:
- 300 г сметани;
- ½ Головки часнику;
- улюблених спецій;
- солі та олії для обсмажування.
Спосіб підготовки:
- М’ясо ріжеться шматочками, які солятся і обсмажуються практично до готовності.
- Курятина заливається сметаною, трохи розведений водою, і приправляється.
- Фрікасе гаситься 5 хвилин і подається до столу.
Отже, фрикасе з курки, спочатку готувався в сільській місцевості, по праву заслужило місце на імператорському столі Наполеона. Завдяки своєму вишуканому смаку, в якому легко переконатися, скориставшись одним з представлених рецептів, таку страву залишається популярним і донині.