Французька кухня багатогранна. Фрікасе з курки з грибами – це одне з класичних страв Франції. Нарізані шматочки м’яса птиці або кролятини тушкують у вершковому соусі. Прекрасним доповненням до фрікасе з курки є рис.
Класичний рецепт
Для класичного рецепту необхідний склад продуктів:
- курячі грудки – 300 г;
- борошно – 20 г;
- курячий бульйон – 1 ст.;
- порція вершкового (або топленого) масла для обсмажування:
- жовток;
- лимонний сік;
- вершки – 50 мл;
- сіль, перець.
Готуємо фрікасе послідовно:
- Нарізати м’ясо, обсмажити при помірному нагріві.
- Влити бульйон, тушкувати 5-7 хвилин.
- Додати сіль і перець.
- Довести до напівготовності.
- В той час, як гаситься м’ясо, необхідно приготувати соус. Саме він поліпшить якість і підвищить поживну цінність страви. Основою для соусу послужать вершки, куди слід вбити жовток і все збити до однорідної маси.
- У майже готове м’ясо влити соус. Згасити ще 4-5 хвилини.
У фрікасе додають овочі і гриби. Просте у приготуванні блюдо дуже смачне і поживне.
У вершковому соусі
Приготоване м’ясо птиці за цим рецептом виходить ніжним, а завдяки вершковим продуктів стає м’яким.
Склад продуктів:
- грудка птиці – 300 г;
- гриби – 100 г;
- борошно – 20 г;
- вершки – 150 мл;
- масло вершкове (топлене) – 30 г;
- один яєчний жовток;
- сік одного лимона;
- щіпка мускатного горіха;
- бульйон або фільтрована вода – 150 мл;
- сіль і перець.
Технологія виконання:
- Нарізати скибочками м’ясо по 5-7 см, обсмажити на вершковому маслі до рівномірного білого кольору.
- Побризкати соком лимона.
- Додати нашатковані гриби.
- Обсмажити на сильному вогні, постійно помішуючи, щоб уникнути підгоряння.
- Додати спеції і борошно.
- Влити 50 мл вершків і бульйону, рідина повинна покрити курку з грибами.
- Згасити на повільному вогні.
- В 50 мл вершків вбити яєчний жовток. Перемішати.
- Отриманий соус влити в тушковану курку і дати закипіти. Після чого накрити кришкою і тушкувати до повної готовності. Перед закінченням теплової обробки закласти мускатний горіх, який додасть страві тонковатый пряний аромат.
Перед подачею присипати зеленню. Курка у вершковому соусі набуває молочний присмак, але не втрачає свого унікального смаку.
Готуємо зі сметаною
Фрікасе з курки з грибами зі сметаною виходить дуже смачним, а сухість і жорсткість повністю зникає.
Склад продуктів:
- філе курки – 200 г;
- гриби – 150 г;
- сметана – 150 мл;
- сіль, перець;
- вершкове масло для обсмажування;
- цедра лимона.
Технологія виконання:
- Нарізати кубиками середнього розміру м’ясо. Обсмажити на олії.
- Натерти на дрібній тертці цедру.
- М’ясо посолити і поперчити. Додати нашатковані слайсами гриби. Залити сметаною так, щоб покривало філе.
- Додати цедру.
- Тушкувати до готовності.
Перевірити м’ясо можна за кольором – рівномірно побілілі шматочки говорять про його готовність. Обсмажувати до білого кольору, золота скоринка сприяє ефекту «запечатування», що не дозволить проникнути соусу всередину м’яса.
Куряче фрікасе з грибами в мультиварці
Процес готування в мультиварці дозволяє відтворювати смачні страви, нагадують їжу з російської печі.
Склад продуктів:
- філе курятини – 500 г;
- гриби – 300 г;
- горошок – 180 г;
- вершки – 120 г;
- біле сухий вермут – 150 мл;
- цибуля – пара штук;
- часник – 3 зубчики;
- свіжа зелень (петрушка);
- вершкове масло – 20 г;
- будь-яке масло на рослинній основі;
- борошно – 20 г;
- лавровий лист, сіль, перець і спеції за смаком.
Технологія виконання:
- Курку промити і висушити. Розрізати на великі шматочки.
- Встановити на мультиварці «Смаження» і у вершковому маслі з додаванням рослинної олії обсмажити філе до золотої скоринки з усіх боків.
- Продовжуючи обсмажувати додати борошно і спеції.
- Цибулю і часник дрібно нашаткувати. Додати до м’яса.
- Опустити лавровий лист.
- Виставити режим «Гасіння», час – година.
- Послідовно м’ясо влити вершки і вино, потім бульйон або воду (100-150 мл).
- Тушкувати хвилин 40.
- Поки м’ясо нудиться нарізати на великі шматочки гриби.
- По закінченню 40 хвилин додати в м’ясо гриби.
- На 50-й хвилині всипати заявлену порцію горошку.
Через 60 хвилин блюдо буде повністю готове. Подавати з додаванням зелені або лимонних часточок.
З додаванням овочів
Овочі доповнюють смак курятини. Додавати можна будь-який склад, який припаде до смаку і сезону. Продукти здатні зробити фрікасе більш яскравим.
Склад продуктів:
- куряче філе – 300 г;
- гриби – 150 г;
- спаржева квасоля – 200 г;
- солодкий болгарський перець – 200 р;
- вершкове масло – 50-70 г;
- вермут – 150 мл;
- курячий бульйон – 180 мл;
- лимонний сік;
- сіль, перець.
Технологія виконання:
- Курячу частину відварити.
- Нарізати шматочками по 4-6 див.
- Промити гриби і розділити на 4 частини.
- Спаржу відварити і нарізати.
- Перець нарізати брусочками. Овоч додасть страві особливу соковитість і пікантність.
- На вершковому маслі підрум’янити овочі і гриби до легкої скоринки.
- У попередньо розтоплене масло, додати борошно. У суміш додати бульйон і вермут.
- Тушкувати на повільному вогні до готовності.
- Додати сіль, перець і сік лимона.
Змішати всі інгредієнти і залити соусом. Дати страві постояти і можна запрошувати до столу.
Страва французької кухні з рисом
Традиційним гарніром для фрікасе з курки є рис. Його відварюють, трохи підсолюють і подають з ніжним курячим філе, томленным у вершковому соусі.
Для страви потрібно:
- рис – 300 г;
- філе – 250 г;
- гриби – 250 г;
- сметана 70 г;
- сіль, перець і базилік.
Технологія виконання:
- Відварити рис.
- На соняшниковій олії обсмажити філе, нарізане кубиками.
- Приправити сіллю, перцем і свіжими листям базиліка, накрити кришкою. Згасити декілька хвилин.
- За 20 хвилин до готовності додати гриби.
- Влити бульйон або фільтровану воду. Довести до готовності.
Викласти готовий рис, зверху – фрікасе з курки. Прикрасити рубаною зеленню.