У тропічних країнах повсюдно використовують папайю. Жиделям давно відомо про її лікувальних і смакових якостях. У нашій країні плоди тільки починають користуватися популярністю, і не всі знають що можна з ними приготувати. Пропонуємо вам цікаві та смачні варіанти приготування.
Чим корисний і шкідливий фрукт папайя
Перш ніж приступити до приготування страв з фрукта, слід розібратися в його корисних і негативних якостях.
Розглянемо спочатку користь для організму.
Фрукт містить:
- залізо;
- фруктозу;
- вітаміни (Е, Д, С, А, В);
- калій;
- клітковину;
- магній;
- бета-каротин;
- кальцій;
- фосфор.
За складом фрукт нагадує шлунковий сік. Тому він з легкістю перетравлює білки і жири, що надходять в організм з їжею. При вживанні очищається кишечник і шлунок. Повністю розчиняються залишки білка.
Рекомендують вживати при:
- гастриті;
- коліті;
- тромбозі;
- виразках кишечника;
- бронхіальній астмі;
- остеохондрозі.
Корисне вживання під час вагітності. Рекомендовано включати в раціон маленьким дітям і навіть в якості першого прикорму для немовлят.
Папайя:
- допомагає тонізувати організм;
- відновлює втрачені сили;
- робить імунітет міцніше;
- при постійному вживанні нормалізується рівень цукру;
- краще починає працювати печінка;
- допомагає вилікувати опіки та різні шкірні хвороби;
- позбавляє від сверблячки при укусах комах;
- чудове протиглисний засіб.
Негативно на організм можуть впливати незрілі плоди. Їх свіжий сік отруйний. Коли потрапляє на шкірні покриви – викликає алергічні реакції і роздратування. Негативним впливом володіє тільки молочний сік. Як тільки він стає прозорим, токсичні властивості зникають і шкоди організму він не приносить.
Недозрілий плід протипоказано застосовувати вагітним. Так як він провокує скорочення м’язів матки, що викликає викидень.
Тайський салат з папайї
Готують традиційно страва з незрілих плодів. Виходить гостра закуска, яка добре поєднується з м’ясними стравами.
Інгредієнти:
- сік з лимона;
- сирі великі креветки – 16 шт.;
- гострий соус з чилі – 0,5 ч. ложки;
- гострий перець чилі – стручок;
- зелена цибуля – 4 пера;
- папайя – 2 дрібні;
- кінза – 17 г;
- окріп – 2 ст. ложки;
- томат – 1 великий;
- китайська капуста – 0,5 вилка;
- цукор – 1 ч. ложка;
- кокосове молоко – 1 ст. ложка;
- рибний соус – 2 ст. ложки;
- рослинна олія — 6 ст. ложок.
Приготування:
- У кокосове молоко влити воду. Перемішати. Додати рослинне масло. Залити сік, рибний соус, слідом гострий соус. Перемішати. Підсолодити. Розмішати підготовлений соус.
- Відварити морепродукти. Розрізати папайю. Дістати за допомогою ложки кісточки. Зрізати шкірку. М’якоть нарізати. Вийдуть часточки.
- Облити окропом томат. Зняти шкірку. Нарізати плід на шматочки.
- Нашаткувати цибульні пір’я. Подрібнити чилі. Не забудьте видалити насіння. Вони не потрібні для приготування салату.
- Змішати продукти. Нарізати капусту і додати в салат. Подрібнити кінзу. Відправити в закуску. Перемішати. Залити соусом.
Екзотичний фрукт з креветками
Закуска володіє освіжаючим смаком. Виходить корисною і легкою. Смак папайї ідеально доповнюють креветки. Їх тандем перетворює звичайний салат в дивовижне блюдо, гідна прикрасити будь-яке свято. Заправка допомагає надати салату завершений букет смакових якостей. Подача страви відіграє вирішальну роль. Адже насамперед гості побачать оформлення. Помістіть закуску у високий прозорий фужер.
Інгредієнти:
- папайя – 2 шт.;
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- шинка нежирного сорту – 140 г;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- салатні листя – 40 г;
- сіль;
- чорний перець;
- креветки відварені – 5 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. ложка;
- біле сухе вино – 4 ст. ложки.
Приготування:
- У вино залити оливкова олія. Підсолодити. Посипати перцем. Підсолити. Влити лимонний сік. Перемішати.
- Чистити папайю необхідно послідовно. Спочатку розрізати. Ложкою видалити насіння. Потім зрізати шкірку і порізати м’якоть. Перець нашаткувати. Порізати шинку. Порвати салатні листя.
- У фужер викласти салатні листи. Помістити папайю. Посипати шинкою. Вкрити перцем. Полити заправкою. Прикрасити креветками.
Незвичайний смузі
Екзотичні фрукти не користуються особливою популярністю в нашій країні. Їх можна зустріти тільки у великих магазинах. Смузі з екзотичними фруктами виходить незвичайним і дуже цікавим на смак.
Інгредієнти:
- коріандр – щіпка;
- вимочені горіхи пекан – 0,5 склянки;
- кориці – 0,5 ч. ложки;
- лимонний сік – 2 ст. ложки;
- папайя – 1 шт.;
- вода – 120 мл;
- банан – 1 шт. великого і стиглого.
Приготування:
- Розрізати папайю. Видалити насіння. Очистити. Порізати м’якоть. Банан нарізати.
- У чашу блендера насипати горіхи. Залити водою. Збити. Влити лимонний сік. Додати коріандр.
- Помістити папайю з бананом. Збити. Перелити в келихи. Посипати корицею.
Варення з папайї
Можна готувати різноманітні страви з папайї. Якщо ви любите солодке, то пропонуємо приготувати дуже смачне і корисне варення.
Інгредієнти:
- цукор – 580 г;
- папайя – 750 г;
- лимон – 1,5 шт.
Приготування:
- Зрізати шкірку з плодів. Розрізати. Насіння видалити. Нарізати на шматочки. Присипати цукровим піском. Настояти годину. Фрукт повинен пустити сік.
- Прогріти і відставити на дві години. Нагрівати потрібно на малому полум’ї, як тільки закипить прибрати з вогню.
- Знову прогріти. Влити сік з лимонів і закинути лимонну цедру. Проварити. Потрібно 25 хвилин. Закатати.
Як приготувати курку з фруктом
Яскрава і соковита папайя пожвавить всі страви, зробить їх ошатними і святковими. Ферменти, що входять до складу фрукта, роблять всі види м’яса м’якше, а курку особливо ніжною.
Інгредієнти:
- папайя – 320 г;
- пекучий перець – 2 щіпки;
- куряча грудка – 650 г;
- каррі – 1 ч. ложка;
- вода – 100 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль – 1,5 ч. ложки;
- оливкова олія.
Приготування:
- Порубати курячий шматок. Отримані квадратики підсолити. Присипати перцем, потім каррі. Розтерти. Відставити на годину.
- Зрізати шкірку з плоду. Насіння выскрести. М’якоть посікти. Шматки необхідні середні. Нашаткувати цибулю. Підійдуть півкільця.
- Прогріти масло в сотейнику. Смажити цибулю. Помістити курку. Потомити п’ять хвилин. Додати папайю. Влити воду. Загасити півгодини. Готове блюдо ідеально поєднується з м’ясом.
Папайя, запечена в духовці
Стиглі плоди мають гладку і рівну поверхню. На дотик м’які фрукти, приблизно, як спіла груша. Дозревшая папайя володіє солодким ароматом.
Фрукт чудово поєднується з помідорами. Для приготування не підходять зелені плоди папайї.
Інгредієнти:
- чорний перець;
- панірувальні сухарі;
- цибуля – 1 шт.;
- свіжі помідори – 2 шт.;
- часник – 4 зубки;
- вершкове масло – 1 ст. ложка;
- папайя – 2 шт.;
- сіль;
- сир – 110 г;
- мускатний горіх – 1 ч. ложка;
- оливкова олія – 8 ст. ложок.
Приготування:
- Обдати томати окропом. Видалити шкірку.
- Порубати часникові зубки. Нашаткувати цибулю. Розрізати папайю. Прибрати насіння. За допомогою ложки вичерпати м’якоть. Стінки повинні залишитися товщиною в один сантиметр. М’якоть посікти.
- Помістити в сотейник часник і цибулю. Залити оливковою олією. Засмажити. Помістити томати. Закинути м’якоть папайї. Обсмажити. Підсолити. Посипати перцем. Додати мускатний горіх. Перемішати.
- Посипати сирної стружкою і сухарями. Помістити вершкове масло. Розмішати.
- Розкласти в половинки папайї підготовлену суміш. Запікати в духовій печі (220 градусів). Потрібно 20 хвилин.
Фарширована папайя
Приготувати фрукт можна з різними начинками. Пропонуємо зробити гостру начинку, яку гідно оцінять гурмани.
Інгредієнти:
- незріла папайя – 550 г;
- перець;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- сіль;
- фарш – 150 г;
- цибуля – 1 шт.;
- гострий перець – стручок;
- часник – 1 зубчик;
- вершкове масло – 20 г;
- сир – 4 ст. ложки.
Приготування:
- Очистити плоди. Розрізати. Видалити насіння. Підсолити воду. Закип’ятити. Помістити підготовлені половинки. Варити 8 хвилин. Плоди розм’якшаться. Остудити. Промокнути паперовим рушником.
- Порубати гострий перець. Нашаткувати цибулю. Подрібнити часниковий зубчик. Змішати.
- Влити в сковорідку рослинне масло. Помістити фарш. Обсмажити. Додати гострий перець, часник і слідом цибулю. Підсмажити. Посолити. Посипати перцем. Перемішати. Викласти в половинки фрукта. Розкласти зверху шматочки вершкового масла.
- Натерти сир. Присипати заготовки. Відправити запікатися в духову піч (200 градусів) на 25 хвилин.