Фрукт папайя – 7 рецептів страв з екзотичним фруктом

У тропічних країнах повсюдно використовують папайю. Жиделям давно відомо про її лікувальних і смакових якостях. У нашій країні плоди тільки починають користуватися популярністю, і не всі знають що можна з ними приготувати. Пропонуємо вам цікаві та смачні варіанти приготування.

Чим корисний і шкідливий фрукт папайя

Перш ніж приступити до приготування страв з фрукта, слід розібратися в його корисних і негативних якостях.

Розглянемо спочатку користь для організму.

Фрукт містить:

  • залізо;
  • фруктозу;
  • вітаміни (Е, Д, С, А, В);
  • калій;
  • клітковину;
  • магній;
  • бета-каротин;
  • кальцій;
  • фосфор.

За складом фрукт нагадує шлунковий сік. Тому він з легкістю перетравлює білки і жири, що надходять в організм з їжею. При вживанні очищається кишечник і шлунок. Повністю розчиняються залишки білка.

Рекомендують вживати при:

  • гастриті;
  • коліті;
  • тромбозі;
  • виразках кишечника;
  • бронхіальній астмі;
  • остеохондрозі.

Корисне вживання під час вагітності. Рекомендовано включати в раціон маленьким дітям і навіть в якості першого прикорму для немовлят.

Папайя:

  • допомагає тонізувати організм;
  • відновлює втрачені сили;
  • робить імунітет міцніше;
  • при постійному вживанні нормалізується рівень цукру;
  • краще починає працювати печінка;
  • допомагає вилікувати опіки та різні шкірні хвороби;
  • позбавляє від сверблячки при укусах комах;
  • чудове протиглисний засіб.

Негативно на організм можуть впливати незрілі плоди. Їх свіжий сік отруйний. Коли потрапляє на шкірні покриви – викликає алергічні реакції і роздратування. Негативним впливом володіє тільки молочний сік. Як тільки він стає прозорим, токсичні властивості зникають і шкоди організму він не приносить.

Недозрілий плід протипоказано застосовувати вагітним. Так як він провокує скорочення м’язів матки, що викликає викидень.

Тайський салат з папайї

Готують традиційно страва з незрілих плодів. Виходить гостра закуска, яка добре поєднується з м’ясними стравами.

Інгредієнти:

  • сік з лимона;
  • сирі великі креветки – 16 шт.;
  • гострий соус з чилі – 0,5 ч. ложки;
  • гострий перець чилі – стручок;
  • зелена цибуля – 4 пера;
  • папайя – 2 дрібні;
  • кінза – 17 г;
  • окріп – 2 ст. ложки;
  • томат – 1 великий;
  • китайська капуста – 0,5 вилка;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • кокосове молоко – 1 ст. ложка;
  • рибний соус – 2 ст. ложки;
  • рослинна олія — 6 ст. ложок.
Дивіться також:  Тушкована картопля – 8 рецептів з м’ясом, куркою

Приготування:

  • У кокосове молоко влити воду. Перемішати. Додати рослинне масло. Залити сік, рибний соус, слідом гострий соус. Перемішати. Підсолодити. Розмішати підготовлений соус.
  • Відварити морепродукти. Розрізати папайю. Дістати за допомогою ложки кісточки. Зрізати шкірку. М’якоть нарізати. Вийдуть часточки.
  • Облити окропом томат. Зняти шкірку. Нарізати плід на шматочки.
  • Нашаткувати цибульні пір’я. Подрібнити чилі. Не забудьте видалити насіння. Вони не потрібні для приготування салату.
  • Змішати продукти. Нарізати капусту і додати в салат. Подрібнити кінзу. Відправити в закуску. Перемішати. Залити соусом.

Екзотичний фрукт з креветками

Закуска володіє освіжаючим смаком. Виходить корисною і легкою. Смак папайї ідеально доповнюють креветки. Їх тандем перетворює звичайний салат в дивовижне блюдо, гідна прикрасити будь-яке свято. Заправка допомагає надати салату завершений букет смакових якостей. Подача страви відіграє вирішальну роль. Адже насамперед гості побачать оформлення. Помістіть закуску у високий прозорий фужер.

Інгредієнти:

  • папайя – 2 шт.;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • шинка нежирного сорту – 140 г;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки;
  • салатні листя – 40 г;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • креветки відварені – 5 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • біле сухе вино – 4 ст. ложки.

Приготування:

  • У вино залити оливкова олія. Підсолодити. Посипати перцем. Підсолити. Влити лимонний сік. Перемішати.
  • Чистити папайю необхідно послідовно. Спочатку розрізати. Ложкою видалити насіння. Потім зрізати шкірку і порізати м’якоть. Перець нашаткувати. Порізати шинку. Порвати салатні листя.
  • У фужер викласти салатні листи. Помістити папайю. Посипати шинкою. Вкрити перцем. Полити заправкою. Прикрасити креветками.

Незвичайний смузі

Екзотичні фрукти не користуються особливою популярністю в нашій країні. Їх можна зустріти тільки у великих магазинах. Смузі з екзотичними фруктами виходить незвичайним і дуже цікавим на смак.

Дивіться також:  Канапе з оселедцем – 7 рецептів холодної рибної закуски

Інгредієнти:

  • коріандр – щіпка;
  • вимочені горіхи пекан – 0,5 склянки;
  • кориці – 0,5 ч. ложки;
  • лимонний сік – 2 ст. ложки;
  • папайя – 1 шт.;
  • вода – 120 мл;
  • банан – 1 шт. великого і стиглого.

Приготування:

  • Розрізати папайю. Видалити насіння. Очистити. Порізати м’якоть. Банан нарізати.
  • У чашу блендера насипати горіхи. Залити водою. Збити. Влити лимонний сік. Додати коріандр.
  • Помістити папайю з бананом. Збити. Перелити в келихи. Посипати корицею.

Варення з папайї

Можна готувати різноманітні страви з папайї. Якщо ви любите солодке, то пропонуємо приготувати дуже смачне і корисне варення.

Інгредієнти:

  • цукор – 580 г;
  • папайя – 750 г;
  • лимон – 1,5 шт.

Приготування:

  • Зрізати шкірку з плодів. Розрізати. Насіння видалити. Нарізати на шматочки. Присипати цукровим піском. Настояти годину. Фрукт повинен пустити сік.
  • Прогріти і відставити на дві години. Нагрівати потрібно на малому полум’ї, як тільки закипить прибрати з вогню.
  • Знову прогріти. Влити сік з лимонів і закинути лимонну цедру. Проварити. Потрібно 25 хвилин. Закатати.

Як приготувати курку з фруктом

Яскрава і соковита папайя пожвавить всі страви, зробить їх ошатними і святковими. Ферменти, що входять до складу фрукта, роблять всі види м’яса м’якше, а курку особливо ніжною.

Інгредієнти:

  • папайя – 320 г;
  • пекучий перець – 2 щіпки;
  • куряча грудка – 650 г;
  • каррі – 1 ч. ложка;
  • вода – 100 мл;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль – 1,5 ч. ложки;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Порубати курячий шматок. Отримані квадратики підсолити. Присипати перцем, потім каррі. Розтерти. Відставити на годину.
  • Зрізати шкірку з плоду. Насіння выскрести. М’якоть посікти. Шматки необхідні середні. Нашаткувати цибулю. Підійдуть півкільця.
  • Прогріти масло в сотейнику. Смажити цибулю. Помістити курку. Потомити п’ять хвилин. Додати папайю. Влити воду. Загасити півгодини. Готове блюдо ідеально поєднується з м’ясом.
Дивіться також:  Татарська випічка – 9 смачних рецептів татарської кухні

Папайя, запечена в духовці

Стиглі плоди мають гладку і рівну поверхню. На дотик м’які фрукти, приблизно, як спіла груша. Дозревшая папайя володіє солодким ароматом.

Фрукт чудово поєднується з помідорами. Для приготування не підходять зелені плоди папайї.

Інгредієнти:

  • чорний перець;
  • панірувальні сухарі;
  • цибуля – 1 шт.;
  • свіжі помідори – 2 шт.;
  • часник – 4 зубки;
  • вершкове масло – 1 ст. ложка;
  • папайя – 2 шт.;
  • сіль;
  • сир – 110 г;
  • мускатний горіх – 1 ч. ложка;
  • оливкова олія – 8 ст. ложок.

Приготування:

  • Обдати томати окропом. Видалити шкірку.
  • Порубати часникові зубки. Нашаткувати цибулю. Розрізати папайю. Прибрати насіння. За допомогою ложки вичерпати м’якоть. Стінки повинні залишитися товщиною в один сантиметр. М’якоть посікти.
  • Помістити в сотейник часник і цибулю. Залити оливковою олією. Засмажити. Помістити томати. Закинути м’якоть папайї. Обсмажити. Підсолити. Посипати перцем. Додати мускатний горіх. Перемішати.
  • Посипати сирної стружкою і сухарями. Помістити вершкове масло. Розмішати.
  • Розкласти в половинки папайї підготовлену суміш. Запікати в духовій печі (220 градусів). Потрібно 20 хвилин.

Фарширована папайя

Приготувати фрукт можна з різними начинками. Пропонуємо зробити гостру начинку, яку гідно оцінять гурмани.

Інгредієнти:

  • незріла папайя – 550 г;
  • перець;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • фарш – 150 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • гострий перець – стручок;
  • часник – 1 зубчик;
  • вершкове масло – 20 г;
  • сир – 4 ст. ложки.

Приготування:

  • Очистити плоди. Розрізати. Видалити насіння. Підсолити воду. Закип’ятити. Помістити підготовлені половинки. Варити 8 хвилин. Плоди розм’якшаться. Остудити. Промокнути паперовим рушником.
  • Порубати гострий перець. Нашаткувати цибулю. Подрібнити часниковий зубчик. Змішати.
  • Влити в сковорідку рослинне масло. Помістити фарш. Обсмажити. Додати гострий перець, часник і слідом цибулю. Підсмажити. Посолити. Посипати перцем. Перемішати. Викласти в половинки фрукта. Розкласти зверху шматочки вершкового масла.
  • Натерти сир. Присипати заготовки. Відправити запікатися в духову піч (200 градусів) на 25 хвилин.
Прокрутка до верху