Найпростіший спосіб приготувати фруктове желе – купити готову суміш в магазині і зробити все згідно інструкції на упаковці, але користі від такого ласощі не буде ніякої. Набагато смачніше і корисніше буде приготувати цей десерт з натуральних фруктів і ягід, а способів зробити це достатньо: з соку фруктового пюре, заморожених ягід або варення.
Фруктове желе з желатину і соку
Найпростіший і доступний рецепт желе готується на соці і желатині. Сік для цього десерту можна вибрати абсолютно будь-який, але обов’язково без м’якоті. Можна поєднувати в одній подачі желе з різнокольорових соків, тоді ласощі вийде не тільки смачним і корисним, але й досить красивим і оригінальним.
Пропорції соку і желатину для цього варіанту фруктового желе будуть такими:
- 400 мл фруктового або ягідного соку без м’якоті;
- 20 г швидкорозчинного желатину.
Рецепт покроково:
- Гранули швидкорозчинного желатину всипати в сік і дати їм трохи насититися вологою, приблизно чверть години. Якщо використовувати для желе звичайний і листової желатин, то потрібно керуватися пропорціями, вказаними на упаковці. Листовий желатин замочують у воді, а потім віджимають і кладуть в сік.
- Далі відправити сік з желатином на вогонь і прогріти до повного розчинення всіх желирующих гранул, але не нагрівати сік вище 50-55 градусів.
- Отриману гарячу рідину процідити через дрібне ситечко, розлити по підготовленим формочках і відправити в холодильник застигати.
Зробити фруктове желе з соку більш цікавим десертом можна, лише поклавши на дно кілька ягідок вишні, смородини, полуниці або інших.
З агар-агаром
Желе на агар-агарі відрізняється і за структурою, і за від процесу приготування десерту з желатином. Желатин перетворює рідку основу в еластичну і тягнеться масу, а агар-агар – в щільну драглисту, але тендітну субстанцію.
Щоб приготувати фруктове желе на агар-агарі потрібно взяти:
- 500 мл фруктового соку;
- 10 г агар-агару;
- цукор за смаком.
Послідовність заготівлі:
- Агар-агар в маленькій ємності залити невеликою кількістю соку і залишити на пару годин, щоб він наситився вологою.
- Сік, що залишився поставити у відповідній вогнетривкої ємності на вогонь і довести до кипіння. При бажанні фруктову основу можна підсолодити парою ложок цукру.
- У киплячий сік влити замочений агар-агар і помішуючи проварити п’ять хвилин після повторного закипання, щоб желюючий властивості порошку встигли повністю розкритися.
Желе на агар-агарі гарячим розливають по формах і дають застигнути при кімнатній температурі. Для подальшого зберігання десерт прибирають в холодильник, попередньо затягнувши його поверхню харчовою плівкою, яка запобігає випаровуванню води з готового продукту.
Із заморожених ягід
Заготівку з заморожених ягід можна легко перетворити в апетитний літній десерт.
Для такої трансформації знадобляться наступні інгредієнти:
- 300 г заморожених ягід;
- 50 г або по смаку цукру;
- 30 мл лимонного соку;
- 20 г желатину;
- 100 мл води.
Хід роботи:
- Ягоди залишити при кімнатній температурі, щоб вони повністю відтанули. Після цього перебити їх в бленедре до однорідного пюре, яке можна пропустити через дрібне сито, щоб позбутися від кісточок.
- Підготовлену ягідну основу з’єднати з лимонним соком і цукром, регулюючи його кількість згідно своїм перевагам. Смак ягідного пюре повинен бути насиченим, оскільки у нього буде додаватися ще розчинений у воді желатин.
- Водою кімнатної температури залити желатин і залишити його на час, вказаний в інструкції приготування на упаковці. Прогріти суміш до розчинення желатинових гранул, після цього влити розпущений желатин через дрібне ситечко в ягідну основу, розмішати і розподілити по формах.
Якщо готувати таке желе зі смородини, то кількість желатину можна зменшити на 5 р, оскільки ця ягода багата іншим природним загусником – пектин. А в желе з вишні желатину потрібно покласти на 5 м більше з причини низького вмісту пектину.
Желе фруктового пюре
З готового фруктового пюре (наприклад, для дитячого харчування) або приготованого самостійно можна приготувати ніжний як хмари десерт. Калорійність такого ласощі в порівнянні з іншими солодощами не велика – 113,2 ккал/100 г готового продукту.
Продукти, які знадобляться в процесі готування:
- 300 г стиглої полуниці;
- 60 г цукрової пудри;
- 20 г швидкорозчинного желатину.
Алгоритм дій:
- Полуницю вимити, обсушити і пюрировать блендером. Відокремити кісточки від готової субстанції, продавивши її через сито.
- Змішати пюре з цукровою пудрою. Її краще використовувати, ніж цукор, оскільки вона швидше розчиниться.
- В підсолоджену фруктову основу додати желатин, а коли він насититься трохи вологою, все прогріти, не допускаючи кипіння, до однорідної консистенції.
- Зняти пюре з вогню, трохи охолодити і збити міксером. Перекласти десерт у форму і дати йому повністю застигнути в холодильнику.
Якщо таке желе подавати не в креманках, то його треба витягти з форми, нарізати вологим ножем на невеликі кубики і обваляти в цукровій пудрі.
Як зробити смачний десерт зі сметаною
З сметани і фруктового желе, приготованого на основі різнокольорових фруктових соків, легко зробити гарний і корисний десерт, який зможе замінити дитині повноцінний сніданок.
Щоб приготувати желейное ласощі «Веселка» або «Бите скло», знадобляться:
- 375 г сметани 20%;
- 100 г цукру;
- 150 мл апельсинового соку;
- 150 мл соку ківі;
- 150 мл вишневого соку;
- 25 г желатину.
Як зробити фруктове желе зі сметаною:
- За окремим склянки розлити фруктові соки. У кожному з них розчинити 5 г желатину, потім сік прогріти до розчинення желюючий речовини. Сметану змішати з цукром і залишилися 10 г желатину, прогріти цю суміш на вогні, поки цукор і желатин повністю не розчинятися.
- Для райдужного десерту у високі скляні стакани вливають, чергуючи шари, сметанне і фруктове желе. Кожен наступний шар виливають тільки після повного застигання попереднього. Щоб тепла рідина не проробила дірку у попередньому шарі, її вливають акуратно по ножу.
- Для битого скла усі три види фруктового желе відправляють застигнути в холодильник, потім нарізують на невеликі шматочки правильної або неправильної форми. Отримані фруктово-ягідні скельця змішують зі сметанним желе кімнатної температури, перекладають у відповідну форму і дають застигнути.
Хоч перший, хоч другий варіант десерту красиво виглядає в порційних креманках, особливо, якщо перед подачею прикрасити її кількома ягідками або часточками фруктів, з яких зроблено фруктове желе.
Готуємо з варення
Як приготувати фруктове желе, якщо під рукою немає ні свіжих, ні заморожених фруктів або ягід? Виручить баночка смачного домашнього варення. Добре, якщо воно буде з ціленькими ягідками, тоді ними можна буде прикрасити десерт перед подачею.
Перелік і співвідношення необхідних продуктів:
- 500 мл питної води;
- 250 мл варення;
- 100 г цукру або трохи менше, якщо варення дуже солодке;
- 25 г желатину.
Черговість дій:
- Желатин залити 1/5 частиною рецептурного кількості води. Дати йому добре набрякнути, а потім повністю розпустити, нагріваючи на плиті або в мікрохвильовій печі.
- Варення розмішати з залишилася водою, спробувати отриману суміш і при необхідності підсолодити.
- Нагріти варення з водою до 80 градусів, влити в нього розпущений желатин і перемішати. Після цього розлити десерт по формочках і відправити для застигання у холодильник на час від 30 хвилин до 4 годин в залежності від розмірів форми.
Оригінальною і красивою форми вийде желе, якщо розлити його по фігурним силіконових формочках для випічки. Щоб потім його швидко витягти, формочки потрібно на кілька хвилин занурити в гарячу воду.
Які фрукти краще всього підходять для приготування желе
Фруктове желе можна приготувати не з усіх фруктів. Виною тому речовини, які називаються ензими протеази. Вони перешкоджають прояву желирующих властивостей желатину. Досить багато їх в таких екзотичних плодах як ананас, ківі, банан, диня і папайя.
Але є і хороша новина: високі температури руйнують ці ензими, і навіть з перерахованих фруктів стає можливим зробити смачне фруктове желе. Тому використовується в якості основи пюре або сік слід прокип’ятити кілька хвилин, а фруктові скибочки обшпарити окропом. Також можна використовувати «непридатні» для желе фрукти разом з іншими, наприклад, ананас і хурму.
В цілому всі інші фрукти і ягоди прекрасно підходять для желе. Варто лише зазначити, що плоди з кислинкою зазвичай містять в достатній кількості пектин (наприклад, журавлина, смородина або яблука), тому кількість желатину для десертів на їх основі можна зменшити, а кількість цукру доведеться збільшити.
Наостанок варто дати ще одну пораду стосовно приготування желе з дуже солодких фруктів і ягід. Уникнути нудотності готового десерту допоможе додавання невеликої кількості свіжого лимонного соку. Він не тільки врівноважить солодкість, але і зробить блюдо освіжаючим.