Фруктове желе – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Найпростіший спосіб приготувати фруктове желе – купити готову суміш в магазині і зробити все згідно інструкції на упаковці, але користі від такого ласощі не буде ніякої. Набагато смачніше і корисніше буде приготувати цей десерт з натуральних фруктів і ягід, а способів зробити це достатньо: з соку фруктового пюре, заморожених ягід або варення.

Фруктове желе з желатину і соку

Найпростіший і доступний рецепт желе готується на соці і желатині. Сік для цього десерту можна вибрати абсолютно будь-який, але обов’язково без м’якоті. Можна поєднувати в одній подачі желе з різнокольорових соків, тоді ласощі вийде не тільки смачним і корисним, але й досить красивим і оригінальним.

Пропорції соку і желатину для цього варіанту фруктового желе будуть такими:

  • 400 мл фруктового або ягідного соку без м’якоті;
  • 20 г швидкорозчинного желатину.

Рецепт покроково:

  • Гранули швидкорозчинного желатину всипати в сік і дати їм трохи насититися вологою, приблизно чверть години. Якщо використовувати для желе звичайний і листової желатин, то потрібно керуватися пропорціями, вказаними на упаковці. Листовий желатин замочують у воді, а потім віджимають і кладуть в сік.
  • Далі відправити сік з желатином на вогонь і прогріти до повного розчинення всіх желирующих гранул, але не нагрівати сік вище 50-55 градусів.
  • Отриману гарячу рідину процідити через дрібне ситечко, розлити по підготовленим формочках і відправити в холодильник застигати.

Зробити фруктове желе з соку більш цікавим десертом можна, лише поклавши на дно кілька ягідок вишні, смородини, полуниці або інших.

З агар-агаром

Желе на агар-агарі відрізняється і за структурою, і за від процесу приготування десерту з желатином. Желатин перетворює рідку основу в еластичну і тягнеться масу, а агар-агар – в щільну драглисту, але тендітну субстанцію.

Щоб приготувати фруктове желе на агар-агарі потрібно взяти:

  • 500 мл фруктового соку;
  • 10 г агар-агару;
  • цукор за смаком.

Послідовність заготівлі:

  • Агар-агар в маленькій ємності залити невеликою кількістю соку і залишити на пару годин, щоб він наситився вологою.
  • Сік, що залишився поставити у відповідній вогнетривкої ємності на вогонь і довести до кипіння. При бажанні фруктову основу можна підсолодити парою ложок цукру.
  • У киплячий сік влити замочений агар-агар і помішуючи проварити п’ять хвилин після повторного закипання, щоб желюючий властивості порошку встигли повністю розкритися.
Дивіться також:  Шоколадний фондан – 7 кращих рецептів французького десерту

Желе на агар-агарі гарячим розливають по формах і дають застигнути при кімнатній температурі. Для подальшого зберігання десерт прибирають в холодильник, попередньо затягнувши його поверхню харчовою плівкою, яка запобігає випаровуванню води з готового продукту.

Із заморожених ягід

Заготівку з заморожених ягід можна легко перетворити в апетитний літній десерт.

Для такої трансформації знадобляться наступні інгредієнти:

  • 300 г заморожених ягід;
  • 50 г або по смаку цукру;
  • 30 мл лимонного соку;
  • 20 г желатину;
  • 100 мл води.

Хід роботи:

  • Ягоди залишити при кімнатній температурі, щоб вони повністю відтанули. Після цього перебити їх в бленедре до однорідного пюре, яке можна пропустити через дрібне сито, щоб позбутися від кісточок.
  • Підготовлену ягідну основу з’єднати з лимонним соком і цукром, регулюючи його кількість згідно своїм перевагам. Смак ягідного пюре повинен бути насиченим, оскільки у нього буде додаватися ще розчинений у воді желатин.
  • Водою кімнатної температури залити желатин і залишити його на час, вказаний в інструкції приготування на упаковці. Прогріти суміш до розчинення желатинових гранул, після цього влити розпущений желатин через дрібне ситечко в ягідну основу, розмішати і розподілити по формах.

Якщо готувати таке желе зі смородини, то кількість желатину можна зменшити на 5 р, оскільки ця ягода багата іншим природним загусником – пектин. А в желе з вишні желатину потрібно покласти на 5 м більше з причини низького вмісту пектину.

Желе фруктового пюре

З готового фруктового пюре (наприклад, для дитячого харчування) або приготованого самостійно можна приготувати ніжний як хмари десерт. Калорійність такого ласощі в порівнянні з іншими солодощами не велика – 113,2 ккал/100 г готового продукту.

Продукти, які знадобляться в процесі готування:

  • 300 г стиглої полуниці;
  • 60 г цукрової пудри;
  • 20 г швидкорозчинного желатину.

Алгоритм дій:

  • Полуницю вимити, обсушити і пюрировать блендером. Відокремити кісточки від готової субстанції, продавивши її через сито.
  • Змішати пюре з цукровою пудрою. Її краще використовувати, ніж цукор, оскільки вона швидше розчиниться.
  • В підсолоджену фруктову основу додати желатин, а коли він насититься трохи вологою, все прогріти, не допускаючи кипіння, до однорідної консистенції.
  • Зняти пюре з вогню, трохи охолодити і збити міксером. Перекласти десерт у форму і дати йому повністю застигнути в холодильнику.
Дивіться також:  Апельсиновий торт – 7 рецептів приготування

Якщо таке желе подавати не в креманках, то його треба витягти з форми, нарізати вологим ножем на невеликі кубики і обваляти в цукровій пудрі.

Як зробити смачний десерт зі сметаною

З сметани і фруктового желе, приготованого на основі різнокольорових фруктових соків, легко зробити гарний і корисний десерт, який зможе замінити дитині повноцінний сніданок.

Щоб приготувати желейное ласощі «Веселка» або «Бите скло», знадобляться:

  • 375 г сметани 20%;
  • 100 г цукру;
  • 150 мл апельсинового соку;
  • 150 мл соку ківі;
  • 150 мл вишневого соку;
  • 25 г желатину.

Як зробити фруктове желе зі сметаною:

  • За окремим склянки розлити фруктові соки. У кожному з них розчинити 5 г желатину, потім сік прогріти до розчинення желюючий речовини. Сметану змішати з цукром і залишилися 10 г желатину, прогріти цю суміш на вогні, поки цукор і желатин повністю не розчинятися.
  • Для райдужного десерту у високі скляні стакани вливають, чергуючи шари, сметанне і фруктове желе. Кожен наступний шар виливають тільки після повного застигання попереднього. Щоб тепла рідина не проробила дірку у попередньому шарі, її вливають акуратно по ножу.
  • Для битого скла усі три види фруктового желе відправляють застигнути в холодильник, потім нарізують на невеликі шматочки правильної або неправильної форми. Отримані фруктово-ягідні скельця змішують зі сметанним желе кімнатної температури, перекладають у відповідну форму і дають застигнути.

Хоч перший, хоч другий варіант десерту красиво виглядає в порційних креманках, особливо, якщо перед подачею прикрасити її кількома ягідками або часточками фруктів, з яких зроблено фруктове желе.

Готуємо з варення

Як приготувати фруктове желе, якщо під рукою немає ні свіжих, ні заморожених фруктів або ягід? Виручить баночка смачного домашнього варення. Добре, якщо воно буде з ціленькими ягідками, тоді ними можна буде прикрасити десерт перед подачею.

Дивіться також:  Варення з ківі — 11 рецептів

Перелік і співвідношення необхідних продуктів:

  • 500 мл питної води;
  • 250 мл варення;
  • 100 г цукру або трохи менше, якщо варення дуже солодке;
  • 25 г желатину.

Черговість дій:

  • Желатин залити 1/5 частиною рецептурного кількості води. Дати йому добре набрякнути, а потім повністю розпустити, нагріваючи на плиті або в мікрохвильовій печі.
  • Варення розмішати з залишилася водою, спробувати отриману суміш і при необхідності підсолодити.
  • Нагріти варення з водою до 80 градусів, влити в нього розпущений желатин і перемішати. Після цього розлити десерт по формочках і відправити для застигання у холодильник на час від 30 хвилин до 4 годин в залежності від розмірів форми.

Оригінальною і красивою форми вийде желе, якщо розлити його по фігурним силіконових формочках для випічки. Щоб потім його швидко витягти, формочки потрібно на кілька хвилин занурити в гарячу воду.

Які фрукти краще всього підходять для приготування желе

Фруктове желе можна приготувати не з усіх фруктів. Виною тому речовини, які називаються ензими протеази. Вони перешкоджають прояву желирующих властивостей желатину. Досить багато їх в таких екзотичних плодах як ананас, ківі, банан, диня і папайя.

Але є і хороша новина: високі температури руйнують ці ензими, і навіть з перерахованих фруктів стає можливим зробити смачне фруктове желе. Тому використовується в якості основи пюре або сік слід прокип’ятити кілька хвилин, а фруктові скибочки обшпарити окропом. Також можна використовувати «непридатні» для желе фрукти разом з іншими, наприклад, ананас і хурму.

В цілому всі інші фрукти і ягоди прекрасно підходять для желе. Варто лише зазначити, що плоди з кислинкою зазвичай містять в достатній кількості пектин (наприклад, журавлина, смородина або яблука), тому кількість желатину для десертів на їх основі можна зменшити, а кількість цукру доведеться збільшити.

Наостанок варто дати ще одну пораду стосовно приготування желе з дуже солодких фруктів і ягід. Уникнути нудотності готового десерту допоможе додавання невеликої кількості свіжого лимонного соку. Він не тільки врівноважить солодкість, але і зробить блюдо освіжаючим.

Прокрутка до верху