Фуа-гра: рецепт в домашніх умовах

Щоб відчути себе французьким аристократом, досить спробувати відомий у всьому світі делікатес з гусячої печінки. Рецептів фуа-гра дуже багато: починаючи від традиційних і закінчуючи екзотичними. В домашніх умовах зовсім не складно приготувати це ніжне блюдо з неповторним ароматом.

Класичний рецепт приготування фуа-гра з гусячої печінки

Приготування страви традиційним способом краще починати з вечора, так як потрібна певна підготовка основного продукту. Класичний рецепт фуа-гра з гусячої печінки включає всього 4 інгредієнта, які можна доповнити за своїм бажанням.

Необхідні компоненти:

  • 1 кг жирної печінки гусака;
  • 50 мл білого вина;
  • 3 г солі;
  • 3 г чорного меленого перцю.

Кроки приготування.

  • Добре печінку помийте, очистіть її від судин і плівки і помістіть в ємність з холодною водою. Залиште продукт на 8-10 годин для вимочування.
  • Розріжте вимочену печінка на середні шматки, посипте їх перцем, сіллю та іншими вибраними вами приправами.
  • У глибоку миску вилийте вино. Опустіть в нього шматки печінки, залиште на 3 год для маринування.
  • Вийміть шматочки з вина і помістіть їх в керамічний горщик, злегка спресовуючи, щоб між ними не залишалося простору. Не заповнюйте ємність цілком: зверху повинно залишитися трохи місця для повітрообміну.
  • Прогрійте духовку до 100 градусів. Поставте в нього (на верхній рівень) ємність з водою, щоб утворився паровий ефект. Внизу на решітці розташуйте горщик з печінкою. Готуйте фуа-гра протягом 35-40 хв.
  • Під час приготування з печінки виділиться жир. Злийте його в окремий посуд, щоб пізніше полити готове охолоджене блюдо. Природний соус допоможе зберегти смакові якості фуа-гра протягом 7 днів (у холодильнику).
  • Рецепт паштету з курячої печінки в домашніх умовах

     

    Куряча печінка не буває такою жирною, як гусяча, тому щоб приготувати з неї фуа-гра, потрібно додавати вершкове масло. Якщо ви стежите за фігурою, можете цього не робити: блюдо вийде більш легким.

    Дивіться також:  Овочевий торт – 7 рецептів приготування

    Інгредієнти:

    • 1 кг курячої печінки;
    • 50 мл червоного вина (сухого);
    • 200 г білих грибів;
    • 50 г вершкового масла;
    • 3 г солі;
    • 20 г цукру;
    • 2 горошини чорного перцю.

    Кроки приготування.

  • Ретельно промиту і очищену печінка опустіть в чашку з холодною водою і вимочуйте 4 години. Потім ще раз сполосніть продукт під краном і укладіть в суху ємність.
  • Додайте вино, цукор, сіль, перець, за бажанням — інші спеції. Тримайте печінка в отриманому маринаді не менше 12 годин.
  • Очистіть, вимийте гриби.
  • Прокрутіть на м’ясорубці гриби і промаринованную печінка кілька разів, поки консистенція маси не стане одноманітною.
  • Розімніть вершкове масло (можна заздалегідь дістати його з холодильника). Додайте в отриманий склад.
  • Суміш грибів, печінки і масла перекладіть в керамічну форму, придавлюючи ложкою. Розігрійте духовку до 190 градусів. Так само, як і при приготуванні гусячого фуа-гра, в духовку поставте чашку з водою, а сирої паштет поставте на нижній рівень. Час приготування — 40 хвилин.
  • Подавайте паштет з курячої печінки охолодженим.
  • Фуа-гра з качиної печінки

     

    Качине фуа-гра виходить більш ароматним, ніж гусяче. Крім того, печінка качки коштує дешевше, тому для приготування страви в домашніх умовах багато вибирають саме цей продукт.

    Інгредієнти:

    • 100 г качиної печінки;
    • 30 г свинячого сала (свіжого);
    • 100 мл молока;
    • половина лаврового листа;
    • 1 г солі;
    • 1 горошина чорного перцю.

    Кроки приготування.

  • Надріжте в декількох місцях печінку, посоліть її і помістіть в молоко на 30 хвилин для вимочування.
  • Прокип’ятіть лавровий лист і горошок перцю в 400 мл води. Помістіть печінка в киплячий відвар на 4 хвилини. За цей час вона встигне зваритися, але залишиться ніжною.
  • Варену печінку і сире сало подрібніть заглибним блендером до кашоподібного стану. Готове фуа-гра можна прикрасити червоною ікрою.
  • Дивіться також:  Котлети з лосятини – 7 рецептів приготування

    Смажене фуа-гра

    Цей рецепт приготування делікатесу є найпоширенішим. Смажену печінку легко і швидко готувати, а її смак виходить таким же ніжним, як у традиційного фуа-гра.

    Необхідні продукти:

    • 500 г печінки гусака або качки (можна готувати смажене фуа-гра з курячої печінки);
    • по 2 г солі і меленого чорного перцю;
    • листовий салат.

    Кроки приготування.

  • Печінка промийте, очистіть, розділіть на середні шматки і розкладіть на тарілці в один шар. Блюдо помістіть в морозильну камеру на 15 хвилин.
  • Охолоджену печінку натріть сіллю і перцем.
  • Підсмажуйте шматочки на антипригарній сковороді без масла по 1,5 хвилини з кожного боку. Печінка буде готова, коли на її поверхні перестане проступати кров.
  • Підсмажені шматочки укладіть у форму для запікання і поставте в розігріту до 160 градусів духовку на 20 хвилин. У процесі приготування печінка буде виділяти жир, їм потрібно періодично поливати шматочки.
  • Готове смажене фуагра подають на листі салату.
  • Які соуси підходять для фуа-гра?

    Традиційні соуси, наприклад майонез, кетчуп, для фуа-гра не годяться. Це блюдо подають з соусами з фруктів, ягід, алкогольних напоїв, молока. Найбільш популярними рецептами є наступні.

     

    Ягідний соус:

  • змішайте 100 мл бальзамічного оцту з 100 мл ягідного соку і 60 г паленого цукру;
  • прокип’ятіть склад, щоб маса стала тягучою;
  • у киплячий сироп додайте по 150 г ожини і малини (можна 300 г одного виду ягід), через хвилину зніміть з плити.
  • Фруктово-карамельний соус:

  • з 200 г винограду видавіть сік;
  • у невеликому ковшике нагрівайте 20 г цукру, поки він не перетвориться на карамель;
  • дуже обережно додайте до цукру 100 мл портвейну, варіть протягом 1-2 хвилин (поки не випарується спиртне);
  • додайте виноградний сік і продовжуйте варити ще 4 хвилини;
  • коли соус загусне, не вимикаючи вогню, додайте в кухлик нарізані фрукти і ягоди (грушу, виноград, полуниці), кип’ятіть ще 2 хвилини;
  • зніміть соус з вогню, охолодіть.
  • Дивіться також:  Крабові палички в кляре – 7 простих рецептів

    Секрети і хитрощі при приготуванні страви

     

    Щоб будь-який рецепт фуа-гра в домашніх умовах вдався, скористайтесь цінними рекомендаціями.

  • Для приготування страви вибирайте виключно свіжу печінку. При купівлі натисніть на продукт пальцем: якщо утворилася ямка довго не вирівнюється — печінка стара або низькоякісна.
  • Щоб нарізати печінку на рівні шматочки, використовуйте нагрітий ніж.
  • Не додавайте занадто багато спецій у страву, так як вони здатні перебити специфічний аромат і смак гусячого фуа-гра. Краще взяти трохи солі, чорний перець і паприку: вони підкреслять смакові якості паштету.
  • Не пробуйте печінка на смак у процесі приготування, так як гаряче і остигле фуа-гра — абсолютно різні страви.
  • На стіл подавайте блюдо охолодженим. Вийняти з холодильника його потрібно за 20 хвилин до подачі.
  • Фуа-гра — досить важке для організму людини блюдо, тому подавайте його з овочевими або круп’яними гарнірами. Запивати його рекомендується ігристим вином.
  • Наведені рецепти допоможуть прикрасити святковий стіл, здивувати рідних і друзів знаменитим делікатесом. Правильне приготоване фуа-гра — це не тільки дуже смачне, ніжне, але і дуже корисна страва. Порція гусячого паштету здатна забезпечити організм людини денною нормою багатьох вітамінів і мінеральних речовин.

    Прокрутка до верху