Фуагра – досить відомий делікатес, який можна побачити на столах світської еліти і знаменитостей. Блюдо відрізняється витонченим смаком, ніжною консистенцією і тонким ароматом. Багато господинь задаються питаннями про те, що таке фуагра і як правильно його приготувати.
Що таке фуа-гра – з чого готують і як виглядає?
Фуа-гра ” перекладається з французької мови як жирна печінка. Це популярне делікатесне блюдо Франції. Готується фуа-гра особливим чином з печінки гусака або качки. Птицю годують спеціальним насильницьким способом, включаючи в її раціон велика кількість білка, жирів, вітамінів. Гусей загодовують і обмежують в русі, отримуючи печінка з 45 % жирності.
У кулінарії фуа-гра ділиться на 3 види:
- Сире. Використовується як основа для більшості кулінарних страв. Сира печінка світлого жовтого кольору, покрита блискучою глянцевою оболонкою.
- Напівготове. Це пастеризоване фуа-гра, яка готується при температурі 100 градусів. Консистенція ущільнюється, зникає пористість і зайва рідина. Колір змінюється на світло-коричневий з темними прожилками.
- Консервоване. Готується тривалий час під впливом високих температур. Ніжна печінка набуває коричневий колір, прожилки крові і жиру відсутні.
Фуа-гра вживають у багатьох європейських і азіатських країнах. Традиційно страву подають холодним перед салатами і закусками. Доповнюють білим сухим вином.
Класичний рецепт приготування з гусячої печінки
Фуагра з гусячої печінки — вишукане блюдо, яке відрізняється м’яким смаком. Страва займе центральне місце на вашому святковому столі. Кулінарний шедевр оцінять навіть найвибагливіші гурмани.
Інгредієнти:
- печінка гусака – 130 г;
- вершки свіжі – 80 г;
- рис – 45 г;
- ананас – 25 г;
- волоські горіхи – 45 г;
- оливкова масло – 35 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Печінка промийте під струменем теплої води, обітріть паперовими рушниками. Покладіть в миску і залийте вершками. Поставте ємність в темне місце на 3-4 години.
- Розділіть печінка на 2 рівні частини. Злегка відбийте. Натріть печінка з усіх сторін сіллю і спеціями.
- Сковорідку розжарте на сильному вогні. Покладіть на неї печінку і обсмажте 1,5 – 2,5 хвилини. Масло використовувати небажано.
- Рис промийте, всипте в сотейник і залийте холодною водою. Варіть 11 – 14 хвилин. Злийте рідину, остудіть.
- Волоські горіхи очистити від шкаралупи, подрібніть в блендері до порошкоподібної маси.
- Ананас звільніть від шкірки, наріжте дрібними тонкими брусочками.
- Охолоджений рис покладіть на змащену маслом сковорідку. Додайте горіхи і ананас. Обсмажте, акуратно помішуючи, 8-13 хвилин.
- У центр широкого блюда викладіть печінку, по краях красиво розкладіть рис.
Страву можна прикрасити лимонними часточками або брусницею. Подають страву з фруктовими соусами і ягідними морсами.
Фуа-гра з курячої печінки в домашніх умовах
Не кожна людина може вирушити у Францію і скуштувати делікатес в кращому традиційному ресторані. Але приготувати фуагра в домашніх умовах і здивувати свою сім’ю може кожна господиня. Ніжний паштет можна додати в меню дітей та літніх людей.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 260 г;
- куряча печінка – 460 м;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- коров’яче вершкове масло – 65 г;
- сир – 85 м;
- яйця – 3 штуки;
- свіжі вершки – 130 г;
- сметана 4 столові ложки;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор – 1 чайна ложка:
- перець за смаком.
Приготування:
- Курячу грудку промийте під струменем теплої води, розрізати на великі шматки.
- Печінку вимочити в холодній воді 33-36 хвилин, наріжте на тонкі брусочки.
- Морква промийте під холодною водою, очистіть від шкірки, нарубаєте товстими кружальцями.
- Цибуля звільніть від лушпиння, наріжте квадратиками або часточками.
- Грудку, печінку, цибулю і моркву помістіть в глибокий сотейник, додайте олію і спеції. Тушкуйте 42 – 44 хвилини. Кожні 4 – 6 хвилин акуратно помішуйте.
- Остудіть м’ясо і овочі, збийте їх з допомогою блендера.
- Вершки і сметану розмішати з яйцями. Залийте цією сумішшю м’ясо і овочі. Покладіть тертий сир. Збийте блендером.
- Деко покрийте крафтового папером, вывалите на неї паштет. Поставте в духову шафу, який розігрійте до температури 170 – 190 градусів, на 36 – 38 хвилин.
- Готову страву витягніть з духовки, поставте в темне прохолодне місце до повного охолодження.
Подають фуагра з грибним або яблучним соусом. Паштет можна прикрасити листочками базиліку або кінзи.
Приготувати фуагра з качиної печінки
Фуагра символізує розкіш і вишуканість. Страва з качиної печінки здивує гостей однорідною консистенцією і ніжною структурою. При приготуванні рекомендується використовувати печінку дикої качки, вона надає страві додатковий пікантний аромат.
Інгредієнти:
- печінка качки – 280 м;
- виноград зелений – 120 г;
- оливкова олія – 45 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Качину печінку промийте під струменем теплої води, наріжте великими шматками. Видаліть всі прожилки і ущільнення.
- Шматки печінки викладіть на змащену маслом сковорідку, додайте 0,5 склянки води, спеції і тушкуйте під закритою кришкою 8 – 13 хвилин.
- Виноград вимити в теплій воді, видаліть кісточки, порізати кожну ягоду на 4 частини.
- Вилийте з сковорідки зайву рідину, долийте масла і висипте на печінку виноград. Обсмажте 1-2 хвилини.
Подавайте з томатним соусом і ігристим вином. Можна поекспериментувати і доповнити подачу ванільним або карамельним желе.
Рецепт приготування смаженого фуа-гра
Це одна з варіацій страви, відрізняється високою калорійністю. Незрівнянний смак печінки ідеально поєднується з глінтвейном або сидром.
Інгредієнти:
- печінка гусака – 460 м;
- листовий салат – 120 г;
- масло рослинне – 25 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Печінку вимочити в теплій воді 24 – 27 хвилин. Обполосніть, приберіть зайву рідину паперовими рушниками. Печінка наріжте великими шматками, обтерши кожен сіллю і перцем.
- На розпечену сковорідку капніть олії. Викладіть шматочки печінки, обсмажте з усіх боків 1 – 3 хвилини.
- Духовку розігрійте до температури 185 градусів.
- У формочку для запікання бризніть масла, і вывалите печінку. Помістіть форму в духовку на 25 – 31 хвилину.
- Салатні листя прополощіть в чистій воді, обсушити.
- На широке скляне блюдо викладіть листя салату. Зверху вывалите готову печінку. Прикрасити фуа-гра можна рябиновыми ягодами, часточками яблук.
Страву можна доповнити сметанно-сирним соусом і цибульними кільцями.
Які соуси підходять для фуа-гра?
Традиційно фуа-гра подається з соусом. Варіацій соусів безліч. Любителі пряної гострої кухні доповнюють страву часниковим і томатним соусами. Цінителі класики воліють сирний і сметанний соус. Експериментатори і сміливі натури вживають фуа-гра з карамельними, ванільними соусами. До печінки ідеально підходять овочеві, фруктові і ягідні соуси.
Ягідний соус
Терпкий смак чорної смородини ідеально поєднується з ніжністю печінки.
Інгредієнти:
- чорна смородина – 55 г;
- червона смородина – 55 г;
- вершки – 1 чайна ложка.
Приготування:
- Ягоди ретельно ополоснитепод струменем прохолодної води, видаліть плодоніжки. Подрібніть в блендері до кашкоподібної маси.
- В ягідну суміш влийте вершки і ретельно перемішайте.
- Якщо соус вийшов дуже рідким, додайте в нього щіпку крохмалю.
Соус подається в окремій розеточке, яка поміщається на край тарілки.
Сирний соус
Соус ідеально поєднується з м’ясними та рибними стравами.
Інгредієнти:
- твердий сир – 90 г;
- вершки свіжі — 90 г;
- молоко коров’яче – 23 г;
- гірчиця – 1 столова ложка;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Сир натріть на тертці.
- Вершки і молоко влийте в сотейник і доведіть до кипіння.
- У киплячі вершки додайте сир, гірчицю і спеції. Перемішайте і тушкуйте 3 – 6 хвилин.
- Соус охолодіть, і полийте зверху на печінку.
Можна доповнити соус 1 листком м’яти або материнки.
Томатно-часниковий соус
Гострий соус припаде до душі любителям східної і азіатської кухні.
Інгредієнти:
- помідори – 2 штуки;
- часник – 5 зубчиків;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Помідори помістіть в окріп на 12-14 секунд. Після цього відразу ж опустіть їх в крижану воду. Зробіть бічні надрізи на плодах, видалити шкірку і насіння.
- Часник звільніть від лушпиння.
- Покладіть В блендер помідорну м’якоть, часник і спеції. Розмішайте до отримання кашкоподібної маси.
Соус чудово підходить до фуа-гра та інших страв з печінки.
Фуа-гра – вишукане блюдо, яке подається в кращих ресторанах світу. Приготувати його можна в домашніх умовах, необхідно лише дотримуватися рецептури. Страва здивує і порадує гостей, прикрасивши святкове торжество.м