Фуагра що це таке? 4 рецепта в домашніх умовах

Фуагра – досить відомий делікатес, який можна побачити на столах світської еліти і знаменитостей. Блюдо відрізняється витонченим смаком, ніжною консистенцією і тонким ароматом. Багато господинь задаються питаннями про те, що таке фуагра і як правильно його приготувати.

Що таке фуа-гра – з чого готують і як виглядає?

Фуа-гра ” перекладається з французької мови як жирна печінка. Це популярне делікатесне блюдо Франції. Готується фуа-гра особливим чином з печінки гусака або качки. Птицю годують спеціальним насильницьким способом, включаючи в її раціон велика кількість білка, жирів, вітамінів. Гусей загодовують і обмежують в русі, отримуючи печінка з 45 % жирності.

У кулінарії фуа-гра ділиться на 3 види:

  • Сире. Використовується як основа для більшості кулінарних страв. Сира печінка світлого жовтого кольору, покрита блискучою глянцевою оболонкою.
  • Напівготове. Це пастеризоване фуа-гра, яка готується при температурі 100 градусів. Консистенція ущільнюється, зникає пористість і зайва рідина. Колір змінюється на світло-коричневий з темними прожилками.
  • Консервоване. Готується тривалий час під впливом високих температур. Ніжна печінка набуває коричневий колір, прожилки крові і жиру відсутні.

Фуа-гра вживають у багатьох європейських і азіатських країнах. Традиційно страву подають холодним перед салатами і закусками. Доповнюють білим сухим вином.

Класичний рецепт приготування з гусячої печінки

Фуагра з гусячої печінки — вишукане блюдо, яке відрізняється м’яким смаком. Страва займе центральне місце на вашому святковому столі. Кулінарний шедевр оцінять навіть найвибагливіші гурмани.

Інгредієнти:

  • печінка гусака – 130 г;
  • вершки свіжі – 80 г;
  • рис – 45 г;
  • ананас – 25 г;
  • волоські горіхи – 45 г;
  • оливкова масло – 35 г;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Печінка промийте під струменем теплої води, обітріть паперовими рушниками. Покладіть в миску і залийте вершками. Поставте ємність в темне місце на 3-4 години.
  • Розділіть печінка на 2 рівні частини. Злегка відбийте. Натріть печінка з усіх сторін сіллю і спеціями.
  • Сковорідку розжарте на сильному вогні. Покладіть на неї печінку і обсмажте 1,5 – 2,5 хвилини. Масло використовувати небажано.
  • Рис промийте, всипте в сотейник і залийте холодною водою. Варіть 11 – 14 хвилин. Злийте рідину, остудіть.
  • Волоські горіхи очистити від шкаралупи, подрібніть в блендері до порошкоподібної маси.
  • Ананас звільніть від шкірки, наріжте дрібними тонкими брусочками.
  • Охолоджений рис покладіть на змащену маслом сковорідку. Додайте горіхи і ананас. Обсмажте, акуратно помішуючи, 8-13 хвилин.
  • У центр широкого блюда викладіть печінку, по краях красиво розкладіть рис.
Дивіться також:  Філе міньйон — 8 рецептів приготування стейка

Страву можна прикрасити лимонними часточками або брусницею. Подають страву з фруктовими соусами і ягідними морсами.

Фуа-гра з курячої печінки в домашніх умовах

Не кожна людина може вирушити у Францію і скуштувати делікатес в кращому традиційному ресторані. Але приготувати фуагра в домашніх умовах і здивувати свою сім’ю може кожна господиня. Ніжний паштет можна додати в меню дітей та літніх людей.

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 260 г;
  • куряча печінка – 460 м;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • коров’яче вершкове масло – 65 г;
  • сир – 85 м;
  • яйця – 3 штуки;
  • свіжі вершки – 130 г;
  • сметана 4 столові ложки;
  • сіль – 1 чайна ложка;
  • цукор – 1 чайна ложка:
  • перець за смаком.

Приготування:

  • Курячу грудку промийте під струменем теплої води, розрізати на великі шматки.
  • Печінку вимочити в холодній воді 33-36 хвилин, наріжте на тонкі брусочки.
  • Морква промийте під холодною водою, очистіть від шкірки, нарубаєте товстими кружальцями.
  • Цибуля звільніть від лушпиння, наріжте квадратиками або часточками.
  • Грудку, печінку, цибулю і моркву помістіть в глибокий сотейник, додайте олію і спеції. Тушкуйте 42 – 44 хвилини. Кожні 4 – 6 хвилин акуратно помішуйте.
  • Остудіть м’ясо і овочі, збийте їх з допомогою блендера.
  • Вершки і сметану розмішати з яйцями. Залийте цією сумішшю м’ясо і овочі. Покладіть тертий сир. Збийте блендером.
  • Деко покрийте крафтового папером, вывалите на неї паштет. Поставте в духову шафу, який розігрійте до температури 170 – 190 градусів, на 36 – 38 хвилин.
  • Готову страву витягніть з духовки, поставте в темне прохолодне місце до повного охолодження.

Подають фуагра з грибним або яблучним соусом. Паштет можна прикрасити листочками базиліку або кінзи.

Дивіться також:  Тефтелі з підливою як у дитячому садку – 7 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Приготувати фуагра з качиної печінки

Фуагра символізує розкіш і вишуканість. Страва з качиної печінки здивує гостей однорідною консистенцією і ніжною структурою. При приготуванні рекомендується використовувати печінку дикої качки, вона надає страві додатковий пікантний аромат.

Інгредієнти:

  • печінка качки – 280 м;
  • виноград зелений – 120 г;
  • оливкова олія – 45 г;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Качину печінку промийте під струменем теплої води, наріжте великими шматками. Видаліть всі прожилки і ущільнення.
  • Шматки печінки викладіть на змащену маслом сковорідку, додайте 0,5 склянки води, спеції і тушкуйте під закритою кришкою 8 – 13 хвилин.
  • Виноград вимити в теплій воді, видаліть кісточки, порізати кожну ягоду на 4 частини.
  • Вилийте з сковорідки зайву рідину, долийте масла і висипте на печінку виноград. Обсмажте 1-2 хвилини.

Подавайте з томатним соусом і ігристим вином. Можна поекспериментувати і доповнити подачу ванільним або карамельним желе.

Рецепт приготування смаженого фуа-гра

Це одна з варіацій страви, відрізняється високою калорійністю. Незрівнянний смак печінки ідеально поєднується з глінтвейном або сидром.

Інгредієнти:

  • печінка гусака – 460 м;
  • листовий салат – 120 г;
  • масло рослинне – 25 г;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Печінку вимочити в теплій воді 24 – 27 хвилин. Обполосніть, приберіть зайву рідину паперовими рушниками. Печінка наріжте великими шматками, обтерши кожен сіллю і перцем.
  • На розпечену сковорідку капніть олії. Викладіть шматочки печінки, обсмажте з усіх боків 1 – 3 хвилини.
  • Духовку розігрійте до температури 185 градусів.
  • У формочку для запікання бризніть масла, і вывалите печінку. Помістіть форму в духовку на 25 – 31 хвилину.
  • Салатні листя прополощіть в чистій воді, обсушити.
  • На широке скляне блюдо викладіть листя салату. Зверху вывалите готову печінку. Прикрасити фуа-гра можна рябиновыми ягодами, часточками яблук.

Страву можна доповнити сметанно-сирним соусом і цибульними кільцями.

Які соуси підходять для фуа-гра?

Традиційно фуа-гра подається з соусом. Варіацій соусів безліч. Любителі пряної гострої кухні доповнюють страву часниковим і томатним соусами. Цінителі класики воліють сирний і сметанний соус. Експериментатори і сміливі натури вживають фуа-гра з карамельними, ванільними соусами. До печінки ідеально підходять овочеві, фруктові і ягідні соуси.

Дивіться також:  Тілапія в клярі – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Ягідний соус

Терпкий смак чорної смородини ідеально поєднується з ніжністю печінки.

Інгредієнти:

  • чорна смородина – 55 г;
  • червона смородина – 55 г;
  • вершки – 1 чайна ложка.

Приготування:

  • Ягоди ретельно ополоснитепод струменем прохолодної води, видаліть плодоніжки. Подрібніть в блендері до кашкоподібної маси.
  • В ягідну суміш влийте вершки і ретельно перемішайте.
  • Якщо соус вийшов дуже рідким, додайте в нього щіпку крохмалю.

Соус подається в окремій розеточке, яка поміщається на край тарілки.

Сирний соус

Соус ідеально поєднується з м’ясними та рибними стравами.

Інгредієнти:

  • твердий сир – 90 г;
  • вершки свіжі — 90 г;
  • молоко коров’яче – 23 г;
  • гірчиця – 1 столова ложка;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Сир натріть на тертці.
  • Вершки і молоко влийте в сотейник і доведіть до кипіння.
  • У киплячі вершки додайте сир, гірчицю і спеції. Перемішайте і тушкуйте 3 – 6 хвилин.
  • Соус охолодіть, і полийте зверху на печінку.

Можна доповнити соус 1 листком м’яти або материнки.

Томатно-часниковий соус

Гострий соус припаде до душі любителям східної і азіатської кухні.

Інгредієнти:

  • помідори – 2 штуки;
  • часник – 5 зубчиків;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Помідори помістіть в окріп на 12-14 секунд. Після цього відразу ж опустіть їх в крижану воду. Зробіть бічні надрізи на плодах, видалити шкірку і насіння.
  • Часник звільніть від лушпиння.
  • Покладіть В блендер помідорну м’якоть, часник і спеції. Розмішайте до отримання кашкоподібної маси.

Соус чудово підходить до фуа-гра та інших страв з печінки.

Фуа-гра – вишукане блюдо, яке подається в кращих ресторанах світу. Приготувати його можна в домашніх умовах, необхідно лише дотримуватися рецептури. Страва здивує і порадує гостей, прикрасивши святкове торжество.м

Прокрутка до верху