Страви азіатських кухонь вже багато років мають велику популярність в Росії. Серед достатку соусів, приправ, водоростей і морепродуктів окреме місце займає азіатська локшина, так улюблена на Сході і так несхожа на наші макарони. Безсумнівно, одна з найцікавіших – це скляна локшина, або фунчоза, рецепти з якої дозволяють приготувати масу цікавих і яскравих страв з неповторним азіатським колоритом.
Рисова локшина і фунчоза, в чому різниця
Справжні азіатські страви готують не тільки в ресторанах, але й на домашніх кухнях. А автентичні продукти можна купити практично в будь-якому супермаркеті країни. Незважаючи на поширення азіатської їжі в Росії, багато хто все ще плутають деякі її різновиди, зокрема фунчозу і рисову локшину. Насправді це зовсім різні продукти і за смаком, і за способом приготування.
Рисову локшину готують з рисового борошна, а фунчозу виключно з крохмалю, частіше бобового, але іноді рисового або картопляного.
Якщо у сухому вигляді ця лапша схожа між собою, то при варінні ви точно побачите різницю. Рисова стане білосніжною, а ось крохмальна фунчоза стане абсолютно прозорою. Саме тому її і називають скляною.
Завдяки своєму складу і відсутності борошна, фунчоза є більш корисним варіантом локшини. До того ж, така локшина прісна і практично не має власного смаку, зате чудово вбирає аромати інших продуктів. Саме тому фунчозу рідко готують як гарнір або самостійне блюдо. Зазвичай вона супроводжується соусами, м’ясом, морепродуктами, овочами і спеціями.
Як правильно смажити локшину
Найпопулярніший спосіб приготування фунчозы – відварювання і змішування з іншими інгредієнтами. Однак смажена скляна локшина теж дуже смачна і має незвичайну хрустку текстуру.
Так як фунчоза готується дуже швидко, перед обсмаженням її не потрібно відварювати, але потрібно розмочити.
- Для цього локшину залийте окропом і залиште так на 6 хвилин.
- Потім промийте холодною водою і відразу ж обсмажте на невеликій кількості розпеченого рослинного масла не більше 5 хвилин.
- Додайте локшину сіль, чорний перець.
- Викладіть на паперову серветку і обсушіть від надлишків олії.
Хрустку фунчозу можна подавати з обсмаженої куркою, овочами, морепродуктами.
Китайська локшина фунчоза з овочами
Щоб приготувати закуску в китайському стилі, візьміть:
- 200 грамів локшини;
- свіжий огірок;
- солодкий перець;
- 3 морквини.
Заправка для фунчозы:
- зубок часнику;
- пучок кінзи;
- ст. л. соєвого соусу;
- ст. л. рисового оцту;
- ч. л. кунжутної олії.
Готуємо так:
- Для початку приготуйте заправку, подрібнивши часник і зелень і змішавши їх з рідкими інгредієнтами.
- Приготувати фунчозу, відваривши її у двох літрах киплячої близько 5 хвилин.
- В цей час наріжте овочі тонкою соломкою.
Змішайте всі інгредієнти салату в мисці і поставте її в холодильник на пару годин, щоб смаки і аромати страви перемішалися.
Салат з фунчозой і креветками
Якщо ви хочете додати скляній локшині ще більше смакових фарб, приготуйте салат з фунчозой і великими креветками.
Візьміть:
- 100 грамів локшини;
- 20 королівських креветок;
- цибулину;
- 1 морквину;
- 1 солодкий перець;
- 2 подрібнених зубчики часнику;
- 1 перець чілі;
- 2 столові ложки натертого кореня імбиру;
- столову ложку рибного соусу;
- сік з 1 лимона;
- столову ложку цукру;
- чайну ложку кунжутного масла.
Отже, в цей раз фунчозу готуємо з креветками:
- З часнику, імбиру, чилі, цукру і рідких компонентів змішайте заправку.
- Креветки відварити 5 хвилин, очистіть і покладіть в заправку маринувати.
- Овочі наріжте соломкою потоньше і обсмажте кілька хвилин.
- Локшину слід відварити, змішати з креветками, заправкою і овочами. Дати салату просочитися 15 хвилин і подавати до столу.
Готуємо по-корейськи
Корейська кухня також, як і китайська, багата рецептами з фунчозой.
Візьміть:
- 200 грам скляної локшини;
- 250 грам курячого філе;
- 1 салатний перець;
- 1 морква;
- 1 цукіні;
- 3 зубчики часнику;
- 1 стручок гострого перцю;
- 60 мл соєвого соусу;
- 40 мл рослинного масла;
- 10 мл рисового оцту.
Приступаємо:
- Для страви фунчоза по-корейськи грудку відваріть і наріжте.
- Цукіні і моркву слід нарізати соломкою. Можна скористатися спеціальною терткою для корейських салатів і нарізати овочі з її допомогою тонкими довгими смужками. Перець салатний поріжте соломкою.
- Часник і гострий стручок роздушіть або подрібніть блендером в кашку.
- Фунчозу відваріть в киплячій воді 5 хвилин. Постійно помішуйте локшину, інакше крохмаль в її складі просто сліпить її в один клубок.
- Часник з перцем розведіть соєвим соусом, олією і оцтом – вийде заправка. Змішайте овочі і фунчозу з куркою і з заправкою.
Рецепт з морепродуктами
Швидке, але дуже смачне і ситне блюдо можна приготувати з фунчозы з креветками, восьминогами, кальмарами, мідіями та іншими морепродуктами.
Приготуйте:
- 1 упаковку замороженого морського коктейлю;
- 2 мотка фунчозы;
- 1 сантиметр стручки чилі;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ст. л. кунжутної олії;
- 1 ст. л. соняшникової олії;
- 2 ст. л. устричного соусу;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 3 ст. л. рисового оцту;
- 1 пучок кінзи;
- 1 ст. л. кунжуту.
Для цього рецепта відваріть фунчозу так, щоб вона зберегла форму гнізда.
Для цього пропустіть в його середину нитку і зв’яжіть. Опустіть «гніздо» в киплячу воду і вимкніть вогонь. Накрийте каструлю кришкою і готуйте локшину 5 хвилин. Вийміть фунчозу за край нитки і обріжте її.
Подальший алгоритм дій простий:
- Перець і часник дрібно порубаєте. У сковороду-вок налийте олію, розжарте, а потім обсмажте в ньому пряну суміш.
- Слідом покладіть заморожені морепродукти. Постійно помішуйте і підкидайте продукти в сковороді.
- Влийте устричний соус і рисовий оцет.
- Далі покладіть в вок відварену локшину, промиту холодною водою. Постійно помішуйте блюдо і дуже швидко додайте інші інгредієнти, інакше страва перетвориться у грудку клейстеру.
- Влийте кунжутне масло і соєвий соус, додайте нарізану кінзу і посипте локшину кунжутом.
Фунчоза з куркою і овочами
Для цієї страви візьміть:
- 200 грам фунчозы;
- півкіло курячої грудки;
- 400 грам свіжих печериць;
- болгарський перець;
- цибулину;
- кілька помідорів черрі;
- 3 зубчики часнику;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль, перець, насіння кунжуту;
- 60 мл соусу теріякі.
Готуємо!
- Курку, гриби, перець і цибулю наріжте тонкими смужками. Фунчозу відваріть і промийте.
- На сковороді в розігрітому маслі обсмажте гриби 5 хвилин, додайте цибулю і смажте ще стільки ж.
- Ще 5 хвилин піде на курку, яка викладається слідом.
- Додайте сіль, перець і четвертинки помідорів. Зменшіть нагрів і дайте овочам потушиться ще 10 хвилин.
- Викладіть овочі локшину, кунжутне насіння і соус теріякі. Прогрійте все разом 5 хвилин і подавайте до столу.
З корейською морквою
Яскравий і смачний салат вийде з:
- 140 грамів локшини:
- 2 огірків;
- зубчики часнику;
- 200 грам корейської моркви;
- чорного і білого кунжуту;
- соєвого соусу.
Локшину відваріть, огірок наріжте соломкою або натріть на спеціальній корейської тертці. Змішайте локшину, огірок, видавлений часник і моркву. Приправити салат насінням кунжуту і соєвим соусом.
Локшина з соєвим соусом
Соєвий соус відмінно доповнить фунчозу, просочивши її своїм яскравим солоним смаком.
Для ситної вечері з фунчозой візьміть:
- 300 грам скляної локшини;
- 300 грам яловичої вирізки;
- 2 моркви;
- 1 жовтий солодкий перець;
- 2 зубчики часнику;
- 1 цибулину;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. рослинної олії.
Приступаємо:
- Локшину відварити за інструкцією.
- У сковороді розжарте масло і обсмажте м’ясо, порізане на тонкі смужки.
- Поки м’ясо смажиться, видавіть часник, цибулю поріжте пір’ям, моркву і перець – тонкими смужками. До речі, перець можна замінити зеленою редькою, вона додасть гостроти та пікантності.
- Коли м’ясо обсмажиться, додати до нього овочі і обсмажте всі разом, постійно помішуючи, близько 10 хвилин.
- Потім вилийте в сковороду соєвий соус і покладіть фунчозу. Все перемішайте, приберіть нагрівання, накрийте кришкою і дайте постояти 2 хвилини.
Фунчоза зі спаржею і зеленою квасолею
Ніжна спаржа і зелена квасоля чудово підходять для прохолодного освіжаючого низькокалорійного салату.
Візьміть:
- половину упаковки фунчозы;
- 150 грам спаржі;
- 150 грам зеленої квасолі;
- 100 грам твердого сиру;
- 1 морквину;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- кунжутне масло – 1 ст. л.;
- зелень за смаком.
Готувати будемо так:
- Локшину відваріть, потім відкиньте на друшляк і промийте холодною водою.
- Моркву наріжте брусочками або натріть на тертці для корейської моркви. Обсмажте її на розпеченому кунжутній олії.
- Викладіть до моркви спаржу і квасоля, влийте трохи води і тушкуйте 10 хвилин.
- Потім додайте до овочів локшину, соєвий соус і натертий сир. Порубаєте зелень і покладіть на блюдо перед подачею.
З грибами і солодким перцем
Корейський салат з важковимовною назвою Чапхэ прекрасно підійде як для вечері, так і для обіду.
Приготуйте:
- 100 грам яловичини;
- 3 сушених гриба шиітаке;
- 3 свіжі печериці;
- 2 зубчики часнику;
- 100 грам скляної локшини;
- 100 грам шпинату;
- 1 яєчний жовток;
- цибулину;
- трохи зеленої цибулі;
- 1 морква;
- половинку солодкого перцю;
- кунжутне насіння;
- соняшникова і кунжутне масло, соєвий соус, цукор – по 30 мл
Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, процес приготування досить простий:
- Для початку замочіть у воді шіїтаке на 3 години. Потім наріжте їх соломкою.
- М’ясо наріжте також соломкою, видавіть до нього часник, додайте цукор, кунжутне масло, соєвий соус і покладіть в миску маринуватися 15 хвилин.
- Жовток збийте з дрібкою солі і вилийте на сковороду з краплею олії. Дайте йому розтектися і підсмажте як млинець, переверніть. Потім вийшов яєчний млинець наріжте соломкою.
- Шпинат слід бланшувати в окропі і відразу перекласти в крижану воду, щоб не потемнів. Порізати смужками і змішати з соєвим соусом і кунжутним маслом.
- Зварити фунчозу, промити, змішати, як і шпинат, з соусом і олією.
- На сковороді обсмажити обидва види цибулі в олії, додати смужки моркви, перцю і смажити ще хвилину.
- Додати печериці, шиітаке і м’ясо. Коли вони приготуються, змішати з локшиною, млинчиком і шпинатом, посипати кунжутом. При бажанні додати ще соєвого соусу і цукру в заправку.
Традиційна заправка для фунчозы
Чудова, проста, але яскрава закуска з фунчозы виходить, якщо додати в неї традиційний імбирний соус.
Для приготування такої страви з оригінальною заправкою візьміть:
- 200 г фунчозы;
- 4 огірки;
- 1 імбирний корінь;
- 2 качана кукурудзи;
- 1 помідор;
- 2 стебла селери;
- 3 зубчики часнику;
- за ст. л. меду і соку лимона;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- щіпку гострого меленого перцю чилі.
Приступаємо:
- Огірок наріжте кружечками тонко, присипте сіллю і чилі, додайте половину підготовленого меду. Пам’ятайте овочеву нарізку пальцями і залишити промаринуватися.
- Імбир розітріть з соєвим соусом, лимонним соком, медом і сіллю.
- Відваріть локшину і промийте.
- Зерна кукурудзи зріжте і обсмажте на сковороді з олією і шматочками селери. В кінці додайте подрібнений часник.
- Локшину покладіть в сковороду на пару хвилин, щоб прогріти. Додайте до томящейся фунчозе з овочами заправку з імбиру, мариновані огірки, свіжий, порізаний помідор і шпинат.
Сама по собі фунчоза дуже простий продукт – мінімум інгредієнтів і неяскравий прісний смак. Однак при додаванні інших яскравих відтінків, вона здатна стати справжнім витвором кулінарного мистецтва. Познайомтеся з цією локшиною ближче і будьте впевнені, що ваша дружба з нею триватиме довгі роки.