Фунчоза – 10 рецептів приготування

Страви азіатських кухонь вже багато років мають велику популярність в Росії. Серед достатку соусів, приправ, водоростей і морепродуктів окреме місце займає азіатська локшина, так улюблена на Сході і так несхожа на наші макарони. Безсумнівно, одна з найцікавіших – це скляна локшина, або фунчоза, рецепти з якої дозволяють приготувати масу цікавих і яскравих страв з неповторним азіатським колоритом.

Рисова локшина і фунчоза, в чому різниця

Справжні азіатські страви готують не тільки в ресторанах, але й на домашніх кухнях. А автентичні продукти можна купити практично в будь-якому супермаркеті країни. Незважаючи на поширення азіатської їжі в Росії, багато хто все ще плутають деякі її різновиди, зокрема фунчозу і рисову локшину. Насправді це зовсім різні продукти і за смаком, і за способом приготування.

Рисову локшину готують з рисового борошна, а фунчозу виключно з крохмалю, частіше бобового, але іноді рисового або картопляного.

Якщо у сухому вигляді ця лапша схожа між собою, то при варінні ви точно побачите різницю. Рисова стане білосніжною, а ось крохмальна фунчоза стане абсолютно прозорою. Саме тому її і називають скляною.

Завдяки своєму складу і відсутності борошна, фунчоза є більш корисним варіантом локшини. До того ж, така локшина прісна і практично не має власного смаку, зате чудово вбирає аромати інших продуктів. Саме тому фунчозу рідко готують як гарнір або самостійне блюдо. Зазвичай вона супроводжується соусами, м’ясом, морепродуктами, овочами і спеціями.

Як правильно смажити локшину

Найпопулярніший спосіб приготування фунчозы – відварювання і змішування з іншими інгредієнтами. Однак смажена скляна локшина теж дуже смачна і має незвичайну хрустку текстуру.

Так як фунчоза готується дуже швидко, перед обсмаженням її не потрібно відварювати, але потрібно розмочити.

  • Для цього локшину залийте окропом і залиште так на 6 хвилин.
  • Потім промийте холодною водою і відразу ж обсмажте на невеликій кількості розпеченого рослинного масла не більше 5 хвилин.
  • Додайте локшину сіль, чорний перець.
  • Викладіть на паперову серветку і обсушіть від надлишків олії.

Хрустку фунчозу можна подавати з обсмаженої куркою, овочами, морепродуктами.

Китайська локшина фунчоза з овочами

Щоб приготувати закуску в китайському стилі, візьміть:

  • 200 грамів локшини;
  • свіжий огірок;
  • солодкий перець;
  • 3 морквини.

Заправка для фунчозы:

  • зубок часнику;
  • пучок кінзи;
  • ст. л. соєвого соусу;
  • ст. л. рисового оцту;
  • ч. л. кунжутної олії.

Готуємо так:

  • Для початку приготуйте заправку, подрібнивши часник і зелень і змішавши їх з рідкими інгредієнтами.
  • Приготувати фунчозу, відваривши її у двох літрах киплячої близько 5 хвилин.
  • В цей час наріжте овочі тонкою соломкою.

Змішайте всі інгредієнти салату в мисці і поставте її в холодильник на пару годин, щоб смаки і аромати страви перемішалися.

Дивіться також:  Котлети з картопляного пюре – 10 рецептів приготування

Салат з фунчозой і креветками

Якщо ви хочете додати скляній локшині ще більше смакових фарб, приготуйте салат з фунчозой і великими креветками.

Візьміть:

  • 100 грамів локшини;
  • 20 королівських креветок;
  • цибулину;
  • 1 морквину;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 подрібнених зубчики часнику;
  • 1 перець чілі;
  • 2 столові ложки натертого кореня імбиру;
  • столову ложку рибного соусу;
  • сік з 1 лимона;
  • столову ложку цукру;
  • чайну ложку кунжутного масла.

Отже, в цей раз фунчозу готуємо з креветками:

  • З часнику, імбиру, чилі, цукру і рідких компонентів змішайте заправку.
  • Креветки відварити 5 хвилин, очистіть і покладіть в заправку маринувати.
  • Овочі наріжте соломкою потоньше і обсмажте кілька хвилин.
  • Локшину слід відварити, змішати з креветками, заправкою і овочами. Дати салату просочитися 15 хвилин і подавати до столу.

Готуємо по-корейськи

Корейська кухня також, як і китайська, багата рецептами з фунчозой.

Візьміть:

  • 200 грам скляної локшини;
  • 250 грам курячого філе;
  • 1 салатний перець;
  • 1 морква;
  • 1 цукіні;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 стручок гострого перцю;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 10 мл рисового оцту.

Приступаємо:

  • Для страви фунчоза по-корейськи грудку відваріть і наріжте.
  • Цукіні і моркву слід нарізати соломкою. Можна скористатися спеціальною терткою для корейських салатів і нарізати овочі з її допомогою тонкими довгими смужками. Перець салатний поріжте соломкою.
  • Часник і гострий стручок роздушіть або подрібніть блендером в кашку.
  • Фунчозу відваріть в киплячій воді 5 хвилин. Постійно помішуйте локшину, інакше крохмаль в її складі просто сліпить її в один клубок.
  • Часник з перцем розведіть соєвим соусом, олією і оцтом – вийде заправка. Змішайте овочі і фунчозу з куркою і з заправкою.

Рецепт з морепродуктами

Швидке, але дуже смачне і ситне блюдо можна приготувати з фунчозы з креветками, восьминогами, кальмарами, мідіями та іншими морепродуктами.

Приготуйте:

  • 1 упаковку замороженого морського коктейлю;
  • 2 мотка фунчозы;
  • 1 сантиметр стручки чилі;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 ст. л. кунжутної олії;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • 2 ст. л. устричного соусу;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 3 ст. л. рисового оцту;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 ст. л. кунжуту.

Для цього рецепта відваріть фунчозу так, щоб вона зберегла форму гнізда.

Для цього пропустіть в його середину нитку і зв’яжіть. Опустіть «гніздо» в киплячу воду і вимкніть вогонь. Накрийте каструлю кришкою і готуйте локшину 5 хвилин. Вийміть фунчозу за край нитки і обріжте її.

Подальший алгоритм дій простий:

  • Перець і часник дрібно порубаєте. У сковороду-вок налийте олію, розжарте, а потім обсмажте в ньому пряну суміш.
  • Слідом покладіть заморожені морепродукти. Постійно помішуйте і підкидайте продукти в сковороді.
  • Влийте устричний соус і рисовий оцет.
  • Далі покладіть в вок відварену локшину, промиту холодною водою. Постійно помішуйте блюдо і дуже швидко додайте інші інгредієнти, інакше страва перетвориться у грудку клейстеру.
  • Влийте кунжутне масло і соєвий соус, додайте нарізану кінзу і посипте локшину кунжутом.
Дивіться також:  Тісто на курник – 7 рецептів приготування

Фунчоза з куркою і овочами

Для цієї страви візьміть:

  • 200 грам фунчозы;
  • півкіло курячої грудки;
  • 400 грам свіжих печериць;
  • болгарський перець;
  • цибулину;
  • кілька помідорів черрі;
  • 3 зубчики часнику;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець, насіння кунжуту;
  • 60 мл соусу теріякі.

Готуємо!

  • Курку, гриби, перець і цибулю наріжте тонкими смужками. Фунчозу відваріть і промийте.
  • На сковороді в розігрітому маслі обсмажте гриби 5 хвилин, додайте цибулю і смажте ще стільки ж.
  • Ще 5 хвилин піде на курку, яка викладається слідом.
  • Додайте сіль, перець і четвертинки помідорів. Зменшіть нагрів і дайте овочам потушиться ще 10 хвилин.
  • Викладіть овочі локшину, кунжутне насіння і соус теріякі. Прогрійте все разом 5 хвилин і подавайте до столу.

З корейською морквою

Яскравий і смачний салат вийде з:

  • 140 грамів локшини:
  • 2 огірків;
  • зубчики часнику;
  • 200 грам корейської моркви;
  • чорного і білого кунжуту;
  • соєвого соусу.

Локшину відваріть, огірок наріжте соломкою або натріть на спеціальній корейської тертці. Змішайте локшину, огірок, видавлений часник і моркву. Приправити салат насінням кунжуту і соєвим соусом.

Локшина з соєвим соусом

Соєвий соус відмінно доповнить фунчозу, просочивши її своїм яскравим солоним смаком.

Для ситної вечері з фунчозой візьміть:

  • 300 грам скляної локшини;
  • 300 грам яловичої вирізки;
  • 2 моркви;
  • 1 жовтий солодкий перець;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 цибулину;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Приступаємо:

  • Локшину відварити за інструкцією.
  • У сковороді розжарте масло і обсмажте м’ясо, порізане на тонкі смужки.
  • Поки м’ясо смажиться, видавіть часник, цибулю поріжте пір’ям, моркву і перець – тонкими смужками. До речі, перець можна замінити зеленою редькою, вона додасть гостроти та пікантності.
  • Коли м’ясо обсмажиться, додати до нього овочі і обсмажте всі разом, постійно помішуючи, близько 10 хвилин.
  • Потім вилийте в сковороду соєвий соус і покладіть фунчозу. Все перемішайте, приберіть нагрівання, накрийте кришкою і дайте постояти 2 хвилини.

Фунчоза зі спаржею і зеленою квасолею

Ніжна спаржа і зелена квасоля чудово підходять для прохолодного освіжаючого низькокалорійного салату.

Візьміть:

  • половину упаковки фунчозы;
  • 150 грам спаржі;
  • 150 грам зеленої квасолі;
  • 100 грам твердого сиру;
  • 1 морквину;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • кунжутне масло – 1 ст. л.;
  • зелень за смаком.

Готувати будемо так:

  • Локшину відваріть, потім відкиньте на друшляк і промийте холодною водою.
  • Моркву наріжте брусочками або натріть на тертці для корейської моркви. Обсмажте її на розпеченому кунжутній олії.
  • Викладіть до моркви спаржу і квасоля, влийте трохи води і тушкуйте 10 хвилин.
  • Потім додайте до овочів локшину, соєвий соус і натертий сир. Порубаєте зелень і покладіть на блюдо перед подачею.
Дивіться також:  Домашній сир з сиру – 8 рецептів, як зробити сир в домашніх умовах

З грибами і солодким перцем

Корейський салат з важковимовною назвою Чапхэ прекрасно підійде як для вечері, так і для обіду.

Приготуйте:

  • 100 грам яловичини;
  • 3 сушених гриба шиітаке;
  • 3 свіжі печериці;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 грам скляної локшини;
  • 100 грам шпинату;
  • 1 яєчний жовток;
  • цибулину;
  • трохи зеленої цибулі;
  • 1 морква;
  • половинку солодкого перцю;
  • кунжутне насіння;
  • соняшникова і кунжутне масло, соєвий соус, цукор – по 30 мл

Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, процес приготування досить простий:

  • Для початку замочіть у воді шіїтаке на 3 години. Потім наріжте їх соломкою.
  • М’ясо наріжте також соломкою, видавіть до нього часник, додайте цукор, кунжутне масло, соєвий соус і покладіть в миску маринуватися 15 хвилин.
  • Жовток збийте з дрібкою солі і вилийте на сковороду з краплею олії. Дайте йому розтектися і підсмажте як млинець, переверніть. Потім вийшов яєчний млинець наріжте соломкою.
  • Шпинат слід бланшувати в окропі і відразу перекласти в крижану воду, щоб не потемнів. Порізати смужками і змішати з соєвим соусом і кунжутним маслом.
  • Зварити фунчозу, промити, змішати, як і шпинат, з соусом і олією.
  • На сковороді обсмажити обидва види цибулі в олії, додати смужки моркви, перцю і смажити ще хвилину.
  • Додати печериці, шиітаке і м’ясо. Коли вони приготуються, змішати з локшиною, млинчиком і шпинатом, посипати кунжутом. При бажанні додати ще соєвого соусу і цукру в заправку.

Традиційна заправка для фунчозы

Чудова, проста, але яскрава закуска з фунчозы виходить, якщо додати в неї традиційний імбирний соус.

Для приготування такої страви з оригінальною заправкою візьміть:

  • 200 г фунчозы;
  • 4 огірки;
  • 1 імбирний корінь;
  • 2 качана кукурудзи;
  • 1 помідор;
  • 2 стебла селери;
  • 3 зубчики часнику;
  • за ст. л. меду і соку лимона;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • щіпку гострого меленого перцю чилі.

Приступаємо:

  • Огірок наріжте кружечками тонко, присипте сіллю і чилі, додайте половину підготовленого меду. Пам’ятайте овочеву нарізку пальцями і залишити промаринуватися.
  • Імбир розітріть з соєвим соусом, лимонним соком, медом і сіллю.
  • Відваріть локшину і промийте.
  • Зерна кукурудзи зріжте і обсмажте на сковороді з олією і шматочками селери. В кінці додайте подрібнений часник.
  • Локшину покладіть в сковороду на пару хвилин, щоб прогріти. Додайте до томящейся фунчозе з овочами заправку з імбиру, мариновані огірки, свіжий, порізаний помідор і шпинат.

Сама по собі фунчоза дуже простий продукт – мінімум інгредієнтів і неяскравий прісний смак. Однак при додаванні інших яскравих відтінків, вона здатна стати справжнім витвором кулінарного мистецтва. Познайомтеся з цією локшиною ближче і будьте впевнені, що ваша дружба з нею триватиме довгі роки.

Прокрутка до верху