Правильно приготовлена фунчоза з креветками – це дуже ніжна і злегка солодкувате на смак блюдо. Воно прекрасно підійде в якості екзотичного доповнення до святкового столу, а для любителів азіатської кухні фунчоза з ароматними креветками стане одним з улюблених страв.
Існує маса варіантів приготування страви. До рецептом можна придумати цікавий і пікантний соус, додати до базових інгредієнтів овочі, імбир або інші морепродукти.
Поради щодо вибору локшини
Важливо правильно вибрати локшину фунчозу. Сьогодні в магазинах, крім якісної локшини, можна наткнутися на недобросовісних виробників, які продають не зовсім правильний продукт. Вибираючи фунчозу, зверніть увагу на склад.
Правильний продукт як мінімум на 80% виготовлений з бобового крохмалю. Якщо у переліку інгредієнтів на перших місцях вказується кукурудзяний крохмаль, така локшина має погану якість. Зовні фунчоза повинна бути напівпрозорою, не каламутною і не зламаною.
Фунчоза з креветками — базовий рецепт
Класичний рецепт фунчозы з креветками не передбачає ніяких додаткових соусів. Якщо правильно приготувати креветки, вони віддадуть локшині потрібний арматури. Таким чином, на смак блюдо вийти дуже багатогранним.
Для приготування базового рецепта на двох вам знадобляться:
- 1 пачка фунчозы;
- 400 грам заморожених або свіжих креветок. Краще брати великі креветки, а не коктейльний варіант;
- Приправи. Достатньо взяти сіль, перець, часник і коріандр або будь-яку суміш ароматних трав.
Спочатку потрібно підготувати креветки. Киньте продукт на попередньо розігріту з рослинною олією сковороду, додайте сіль, перець і інші спеції за смаком. Потримайте креветки на вогні протягом 2-3 хвилин, не довше.
Важливо! Червоні креветки – вже відварені. Сірі – ні, отже, готувати сірі креветки необхідно до рівномірного червонуватого кольору усієї тушки.
На наступному етапі доведіть до кипіння 1.5 літра підсоленої води. Дістаньте локшину з упаковки і промийте її холодною проточною водою, щоб позбутися від можливого надлишку крохмалю. Киньте фунчозу в киплячу воду і додайте столову ложку рослинного масла, щоб після варіння локшина не склеїти.
Також, можна використовувати вершкове масло, але ніколи не додавайте його після варіння, інакше це змінить природну прозору структуру локшини. Вона стане каламутною і не такою апетитною.
Локшину потрібно варити на середньому вогні не більше 3-х хвилин. Після цього злийте воду і перемістіть фунчозу на сковороду до креветок. Увімкніть вогонь і дайте всім інгредієнтів потомитися на маленькому вогні і під кришкою ще 2-3 хвилини.
Готову страву відразу подавайте до столу. Його можна поєднувати з кисло-солодкими соусами, будь-якими овочами і салатами.
Готуємо в соусі теріякі
Для любителів класичної японської кухні радимо спробувати все приготувати в соусі теріякі. Така фунчоза на смак виходить ще більш ніжною і кисло-солодкою.
Теріякі нагадує соєвий соус, але має більш густу консистенцію і яскраво виражений солодкувато-пряний смак. Купити цей інгредієнт можна практично в кожному супермаркеті. Звертайте увагу на колір і густину продукту. Не варто вибирати дуже рідкі і дуже світлі варіанти соусу.
Також, теріякі нескладно приготувати самостійно.
Інгредієнти:
- 150 мл соєвого соусу;
- 1 столова ложка оцту з білого вина (6%);
- Чайна ложка меленого імбиру;
- 1.5 чайної ложки гранульованого сушеного часнику;
- 1.5 столові ложки цукру (краще використовувати тростинний);
- 20 грамів картопляного крохмалю;
- 80 мл води;
- 2 ч. л. рафінованої олії соняшника.
Змішайте воду і соєвий соус і додайте в масу інші інгредієнти. Ретельно змішайте всі в сотейнику і поставте на повільний вогонь до повного розчинення всіх компонентів. Як правило, достатньо 10-15 хвилин. Потім дайте теріякі охолонути. Готовий соус потрібно зберігати в холодильнику в щільно закритій скляній тарі.
Для приготування фунчозы з креветками в соусі теріякі досить на етапі смаження додати креветок на 400 грам морепродуктів 150-170 мл теріякі. Після варіння фунчозы додайте її в отриману суміш і закрийте кришкою ще на 2-3 хвилини. Якщо хочете, щоб соус став ще густішим, залиште сковороду відкритою. Так він швидше випарується.
З додаванням овочів
До фунчозе відмінно підходять будь-які овочі, а от з креветками поєднувати все не вийде. Рекомендується додавати до такої страви цукіні, кабачки, болгарський перець, будь-яку зелень. Можна поекспериментувати і додати до страви шматочки свіжого ананаса. Все як в кращих традиціях азіатської кухні.
Готувати овочі слід окремо від креветок, так вони збережуть свій колір і смакові властивості. В кінці висипте вибрані овочі на сковороду до креветок і локшині, але не більше ніж на 1-2 хвилини. Готову страву можна прикрасити свіжою зеленню і кунжутом.
Салат з креветками і фунчозой
Локшину з креветками можна подавати не тільки у вигляді основного страви, але також і у формі салату. Готувати креветки і локшину потрібно як в базовому рецепті, але в підсумку всі інгредієнти слід охолодити до кімнатної температури.
До салату можна додати такі інгредієнти:
- Салатні листя. З повинне бути більше, ніж фунчозы;
- Гриби шиітаке;
- Перепелині яйця;
- Свіжий огірок;
- Соєвий соус, японський майонез або теріякі (на вибір);
- Консервована солодка кукурудза;
- Спеції за смаком.
Салатні листя порвіть на невеликі шматочки і викладіть в глибоку посудину. Додайте приготовлену раніше локшину з креветками, поріжте кубиками огірок. Гриби шиітаке попередньо поріжте і обсмажте протягом 1-2 хвилин, а потім додайте в салат.
Перепелині яйця відваріть, розріжте навпіл і з’єднайте з масою салату. Далі додайте 200 грам солодкої кукурудзи і заправте салат з допомогою тарияки, звичайного соєвого соусу або японського майонезу. Додайте спеції за смаком і подавайте страву до столу. Салат з креветками і фунчозой стане відмінною і легкою закускою.
З помідорами черрі
Щоб привнести в класичне азіатське блюдо трохи італійських ноток, до фунчозе з креветками можна додати розрізані на кілька частин помідори черрі. Заправляти таке блюдо рекомендується оливковою олією з додаванням перцю і часнику. Відмінно доповнять смак кілька грам суміші з сухих прованських трав.
Фунчоза з смаженими креветками
Для більш пікантного смаку можна довше обсмажувати креветки. Для такої варіації страви краще брати тільки сирі морепродукти і готувати їх 4-5 хвилин у великій кількості рослинного масла до утворення золотистої скоринки. Також, можна приготувати креветки в паніровці з хлібної крихти і додати їх до вареної локшини.
Як зробити з мідіями і креветками
Любителям різноманітних морепродуктів сподобається поєднання фунчозы з креветками і мідіями. Відокремте ногу у кожній мідії і просто залиште м’ясо в мушлі. Зауважте, що черепашку можна викинути, але в підсумковій презентації страви вона грає естетичну роль.
Обсмажуйте мідії в оливковій олії протягом двох хвилин, а потім додайте креветки і потримайте на вогні ще 3 хвилини. Додайте фунчозу на сковороду, ретельно перемішайте, посипте приправами, потім подавайте до столу.
Рецепт з імбиром
Для додання страві пікантності до фунчозе креветками краще додати мелений імбир. Можна брати як сухий продукт, так і мелений. Додайте імбир з розрахунку 1 чайна ложка без гірки на упаковку фунчозы.