Фунчоза – це тонка локшина, широко використовується в азіатській кухні. За крихкість і прозорість європейці прозвали її «скляної». Фунчозу не потрібно варити, достатньо потримати в окропі деякий час, і вона буде готова до вживання. На основі цієї локшини можна приготувати безліч страв з різними добавками, в тому числі і гарячі, і холодні салати з фунчозы з куркою.
Базовий рецепт
Найпростіший рецепт приготування фунчозы з куркою – це салат, приправлений гострим соусом.
Знадобляться такі інгредієнти:
- тонка локшина;
- куряче філе;
- кілька огірків;
- 2 – 3 моркви;
- часник;
- сіль;
- цукор;
- мелений червоний перець;
- кунжутне насіння.
Як готувати салат простий:
- Зварити й остудити курятину, а після розібрати на волокна.
- Порізати огірки смужками, натерти моркву на «корейської» тертці.
- Змішати роздавлений часник з сіллю, цукром і меленим червоним перцем, залити кип’яченою водою.
- З’єднати овочі з пропареної в окропі фунчозой і м’ясом, насипати кунжутне насіння, залити соусом і перемішати.
- Прибрати блюдо в холод на кілька годин, щоб локшина добре просочилася.
На замітку. Можна не витрачати час на приготування соусу до фунчозе самостійно, а придбати в магазині готовий. Однак слід враховувати, що такі склади дуже «сильний», і додавати їх в блюдо потрібно потроху.
З додаванням овочів
Фунчоза з куркою і овочами цілком може замінити обід або вечерю.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- «скляна» локшина;
- філе курки;
- цибулина;
- баклажан;
- стручкова квасоля;
- болгарський перець;
- часник;
- зелень;
- сіль;
- оливкова олія.
Порядок роботи:
- Посмажити філе курки, нарізане смужками, в невеликій кількості жиру.
- Додати до м’яса подрібнену цибулю, припусти його до м’якості.
- Насипати в сковороду порізаний напівкруглими часточками баклажан, стручкову квасоля, порізаний болгарський перець і смажити до готовності.
- Змішати оливкову олію з тиском часником і зеленню, підсолити.
- З’єднати смажені овочі з пропареної фунчозой, залити соусом, перемішати і дати настоятися.
Така страва придатна до вживання в гарячому або охолодженому вигляді.
В соєвому соусі
До святкового столу можна зробити відмінний салат з фунчозой і куркою в соєвому соусі.
Для цього потрібні наступні продукти:
- прозора локшина;
- куряче м’ясо;
- цибулина;
- помідори черрі;
- свіжий селера;
- трохи твердого сиру;
- соєвий соус;
- зелень.
Як готувати фунчозу в соєвому соусі:
- Зварити куряче м’ясо розібрати на волокна.
- Залити фунчозу окропом, потім відцідити в друшляку, при необхідності додатково порізати.
- Нашаткувати цибулю півкільцями, черрі розділити на четвертинки, порізати селеру і зелень, подрібнити на тертці сир.
- Змішати куряче м’ясо з фунчозой, овочами і зеленню, додати тертий сир і соєвий соус, обережно перемішати.
Увага! Готувати таке блюдо потрібно безпосередньо перед подачею, інакше помідори потечуть, і салат стане водянистим.
Фунчоза з куркою Теріякі
Дуже смачна смажена фунчоза з грибами і куркою.
Для приготування такої страви потрібні наступні продукти:
- прозора локшина;
- філе курки;
- свіжі гриби;
- цибулина;
- кілька часникових зубчиків;
- сіль і мелений перець;
- соус Теріякі.
Як готувати гаряче блюдо з фунчозой і куркою Теріякі:
- Нарізати довгими скибочками курку, посолити і приправити меленим перцем.
- Посмажити на сковорідці гриби з цибулею, додати м’ясо.
- Коли курка буде готова, додати в блюдо роздавлений часник, перемішати і тримати на вогні ще кілька хвилин.
- Покласти пропарену фунчозу, влити соус Теріякі і ще трохи потримати на вогні.
Таке блюдо можна прикрасити рубаною зеленню або кунжутним насінням.
Як приготувати з грибами
Існує чимало варіантів приготування салатів з фунчозы з куркою і грибами.
Розглянемо одну з таких страв, для якого знадобиться:
- прозора локшина;
- курятина;
- гриби;
- цибульна головка;
- морквина;
- болгарський перець;
- часник;
- зелень;
- сіль;
- щіпка цукру.
Як приготувати страву:
- Посмажити порізану курятину до утворення золотистої скоринки, потім ввести гриби і дочекатися, поки вони пустять сік.
- Додати в блюдо цибулю і морквину, тримати на вогні до готовності.
- У глибокій салатниці змішати засмажку з пропареної фунчозой, додати сіль, цукор, часник і зелень.
Таке блюдо можна їсти відразу ж або дати йому настоятися.
В кисло-солодкому соусі
До фунчозе і курці відмінно підійде кисло-солодкий соус, і такий салат обов’язково припаде до смаку домашнім.
Для роботи знадобиться:
- скляна локшина;
- філе курки;
- редька;
- цибулина;
- часникові зубці;
- соєвий соус;
- винний оцет;
- перець чилі порошковий;
- цукор;
- сіль.
Як готувати страву:
- Пропарити фунчозу в окропі, зварити курку розібрати на волокна.
- Порізати півкільцями цибулину, подрібнити на тертці редьку і часник.
- Приготувати суміш соєвого соусу, винного оцту, порошку чилі, цукру і солі. Почекати, поки останні з перерахованих компонентів розчинятися в рідині.
- З’єднати фунчозу з м’ясом і овочами, залити отриманим кисло-солодким соусом, перемішати і прибрати в холод.
Перед подачею страви потрібно настоятися не менше години.
Салат з фунчозой і куркою
Любителям морепродуктів обов’язково сподобається такий салат. Для його приготування можна взяти консервовані креветки або кальмари, а в якості заправки використовувати соєвий соус.
Для приготування знадобиться:
- куряче філе;
- фунчоза;
- консервовані морепродукти;
- цибулина;
- морквина;
- часникові зубці;
- паприка мелена;
- оцет;
- соєвий соус.
Як готувати салат з фунчозой, курятиною та морепродуктів:
- Нашаткувати моркву на корейській тертці, полити оцтом, посипати паприкою і залишити маринуватися.
- Курятину порізати, обсмажити з цибулею і часником.
- Пропарити в окропі фунчозу, відцідити від соку консервовані морепродукти, при необхідності подрібнити.
- Змішати фунчозу з курятиною, маринованої морквою і морепродуктів, полити соєвим соусом і поставити в холодильник.
Салат буде готовий до вживання через 30 – 40 хвилин.
Фунчоза – примхлива локшина, яка не терпить варіння, але страви з неї виходять незвичайними, ніжними та смачними. Спробуйте, вам обов’язково сподобається.