Страви з птиці ідеально підходять для щоденного меню і завжди доречні за святковим столом. Щоб урізноманітнити свій раціон, можна зробити галантин з курки – холодну, м’ясну закуску з додаванням вишуканих компонентів і ароматних спецій. Під час його приготування доведеться трохи попрацювати, але результат порадує чудовим смаком і приємно здивує запрошених до обіду гостей.
Галантин з курки – що це таке?
Галантин – традиційне французьке частування, представляє собою варіант заливного страви з курки. Готується він у вигляді фаршированого рулету, при формуванні якого використовуються спеціально підібрані продукти і желатин. Потім закуска запікається, або вариться на пару, а іноді в бульйоні.
М’ясна страва з чудовою начинкою відрізняється неповторним ароматом, ніжною консистенцією і відмінно підходить для дієтичного харчування, оскільки виконується з пісного фаршу. Крім того, галантин виглядає дуже ефектно, ошатно і здатний прикрасити будь-який стіл, накритий для урочистого банкету.
Французька кухня славиться своєю оригінальністю, складністю, красою і чудовим смаком. До таких частувань відноситься і чудовий галантин з курки. Процес виготовлення страви вимагає кулінарного досвіду і тимчасових витрат, але при бажанні його цілком можна зробити самостійно на своїй кухні.
Класичний покроковий рецепт галантина з курки
Готувати курячий делікатес рекомендується за день до святкового застілля, тоді він набуде пружність і збереже акуратну форму після нарізки. Необхідні для страви інгредієнти знайдуться в будь-якому магазині, а класичний покроковий рецепт докладно розповість, як правильно зробити смачний і соковитий галантин.
Необхідні компоненти:
- куряча тушка – 1,5 кг;
- м’якоть яловичини – 0,25 кг;
- велике яйце;
- фісташки – 50 г;
- дві цибулини;
- масло вершкове – 60 г;
- молоко (3,2%) – 0,5 л;
- чебрець, коріандр, перець – по 3 г;
- м’якоть білого хліба – 200 г;
- біле вино (напівсолодке) – 40 мл;
- велика сіль – на свій смак.
Готуємо:
- Курку промити і вмочити паперовою серветкою. Потім необхідно відрізати верхні частини крил, хвостик і покласти її спинкою вгору. Після цього зробити поздовжній надріз по хребту і обережно звільнити м’ясну частину від шкірного покриття. Щоб прибрати його з крил і ніжок, потрібно зробити невеликі розрізи на хрящах, а потім зняти шкіру.
- Шкірні шматки, посолити, збризнути білим вином, посипати перцем і тимчасово відкласти.
- Тепер потрібно вирізати всі кістки, щоб у підсумку залишився пласт з курячого м’яса.
- Для приготування начинки необхідно почистити цибулю, потім порізати його брусками і обсмажити на вершковому жирі до прозорості.
- Тушкований цибулю помістити в блендер, покласти до нього куряче м’ясо і ретельно розтерти.
- Яловичину нарізати маленькими кубиками і змішати з фаршем.
- Замочити хліб у молоці, потім розім’яти до стану кашки і відправити в м’ясну заготовку. Потім додати фісташки, сіль, сирі яйця, додати спеції і інтенсивно розмішати.
- Скласти в декілька шарів харчову плівку, зверху помістити курячу шкіру і добре розрівняти. Викласти на неї отриману начинку і надати їй витягнуту форму. Тепер вільними краями шкіри потрібно міцно загорнути вміст у вигляді конверта і запакувати в плівку.
- Після помістити рулет у фольгу і закріпити її по краях.
- Закип’ятити в великій каструлі воду (4,5 л) і акуратно покласти в неї галантин. Потім прикрити кришкою і варити на мінімальному вогні близько двох годин.
- Після закінчення цього часу виріб вийняти, дати йому поступово охолонути, а потім помістити в холодильник на дев’ять годин.
Готове частування нарізати великими скибочками і красиво розкласти на тарілці. Подавати фаршировану курку рекомендується з овочевим салатом і червоним вином.
З готового напівфабрикату
Магазинні напівфабрикати, які називаються «галантин», багато господині часто просто обсмажують у духовці зі спеціями і тертим сиром. Але існує один цікавий рецепт, за допомогою якого з цієї заготовки можна створити приголомшливе блюдо з французьким шиком.
Необхідні компоненти:
- напівфабрикат – 0,65 кг;
- бульйон з курки (наваристий) – 0,2 л;
- желатин (швидкорозчинний) – 32 р.
Готуємо:
- Готовий напівфабрикат загорнути в три шари кулінарної плівки і гарненько скріпити її кінці.
- У посуд для запікання налити гарячої води і помістити в неї галантин так, щоб рідина доходила тільки до середини м’ясної заготовки.
- Накрити виріб фольгою, потім поставити в духовку і тушкувати півтори години при температурі 160 градусів. Під час процесу слід не допускати, щоб вода кипіла: це може зіпсувати продукт. Після приготування галантин вийняти і остудити.
- Тепер виріб необхідно красиво оформити. Для цього потрібно розчинити желатин в курячому відварі, а потім пропустити його через сито.
- Потім за допомогою м’якої кисті покрити рулет желеподібний бульйоном у кілька шарів і відправити на холод.
Коли галантин з готового напівфабрикату просочиться і застигне, його треба порізати кружальцями і поставити на стіл. Тарілку з м’ясним ласощами бажано прикрасити листям салату і скибочками свіжих помідорів.
Технологія приготування по Дюкану
Цей спосіб приготування заливного страви з курки відрізняється своєю простотою і дуже цікавим смаком із-за додавання овочів, яєць і запашних спецій. Закуска виходить легкою і дуже корисною, тому її оцінять всі прихильники правильного харчування.
Необхідні компоненти:
- м’ясо курки – 0,7 кг;
- три варених яйця;
- желатин – 12 г;
- одне сире яйце;
- приправи, морська сіль – на смак;
- два болгарських перцю.
Готуємо:
- З курячого м’яса зробити фарш, потім присолити його, заправити приправами, додати сире яйце і ретельно перемішати.
- Перці очистити від зерен, вимити, нашаткувати квадратиками, а потім покласти їх у курячий фарш.
- Форму для випічки застелити пергаментом і викласти на нього половину приготованого фаршу. Потім покласти на нього очищені від шкаралупи варені яйця і зверху накрити залишилася м’ясної основою.
- Блюдо прикрити кулінарної папером, помістити в духовку і запікати протягом години, при температурі 195 градусів. Під час процесу слід зливати рідину, яка буде збиратися на поверхні виробу.
Закуску, приготовлену за Дюкану, охолодити, потім розділити на порції і запропонувати спробувати. Бутерброди з курячим рулетом можуть стати прекрасним сніданком перед початком трудового чи навчального дня.
Як приготувати галантин з філе курки
Для зайнятих господинь є чудовий рецепт смачного галантина з курячого філе, яке можна придбати в магазині. Під час покупки важливо вибирати продукт без пошкоджень на шкірі, в іншому випадку приготувати страву не вдасться.
Необхідні компоненти:
- куряча грудка з шкірою – 0,75 кг;
- спаржа (свіжа) – 120 г;
- дві часточки часнику;
- зелений горошок (консервований) – 85 м;
- спеції, сіль – скільки знадобиться.
Готуємо:
- М’ясо промити і акуратно відокремити шкіру, намагаючись не порушити її цілісність.
- Філе розділити на два шматки, один з них нарізати кубиками, другий прокрутити в м’ясорубці.
- Спаржу сполоснути водою і нашаткувати маленькими шматочками. Часник очистити і роздавити під пресом.
- У фарш засипати горошок, покласти спаржу, подрібнений часник, потім заправити спеціями, злегка посолити і перемішати.
- На стіл постелити чотири шари харчової плівки, викласти на неї курячу шкіру, на яку слід покласти порізані шматочки філе. Зверху покласти фарш з овочами і згорнути всі щільним рулетом. Потім обмотати заготівлю плівкою і перев’язати міцною ниткою.
- Опустити галантин в ємність з киплячою водою і варити півгодини. Потім виріб вийняти, викласти на тарілку і притиснути вантажем (підійде літрова банка, заповнена водою). В такому стані страва повинна залишатися до повного охолодження.
- Після перекласти галантин в холодне місце на 7-8 годин.
Готовий делікатес розрізати на шматочки і подати до столу. Сервірувальне блюдо з м’ясною нарізкою можна декорувати маслинами, свіжою зеленню і дольками стиглих овочів.
Курка, фарширована млинцями
Це приголомшливе частування припаде до смаку навіть самим вибагливим гурманам. Родзинка м’ясної закуски полягає в тому, що вона виглядає як запечена курка, але насправді в ній зовсім немає кісток, а присутні фаршировані млинці.
Необхідні компоненти:
- курка – 1,8 кг;
- цибулина;
- масло оливи – 75 мл;
- морквина;
- сир (голландський) – 110 г;
- сіль – скільки знадобиться;
- сметана (20%) – 120 г;
- приправи для м’яса і овочів – 5 м;
- молоко – 200 мл;
- яйця курячі – 2 шт.;
- борошно – 175 г;
- щіпка соди;
- яблучний оцет – 4 мл
Готуємо:
- Спочатку потрібно спекти млинці. Для цього необхідно з’єднати молоко з сирими яйцями, потім налити оливкову олію (35 мл), посолити і гарненько збовтати. Після засипати просіяне борошно, додати соду, гашену в яблучному оцті, і активно перемішати.
- Розпечену сковорідку змастити жиром і з отриманого тесту напекти на ній млинці, рівномірно прожаривая їх з двох сторін. Готові вироби скласти стопкою на плоскій тарілці.
- Почистити овочі, потім вимити їх і порізати цибулю дрібними брусочками, а моркву – тонкою соломкою. Потім покласти шматочки овочів в сотейник і підсмажити на соняшниковій олії до рум’яності.
- Курячу тушку промити водою і обсушити кухонним рушником. Після цього відрубати у птиці гомілки і кінці крил, потім зробивши поздовжній надріз у середині тушки, відокремити шкіру від м’ясної основи.
- Філе позбавити від кісток і прокрутити його на м’ясорубці. Потім з’єднати з обсмаженими овочами, додати спеції, покласти сметану і сіль.
- Тепер кожен млинець начинити підготовленим фаршем і згорнути в акуратні рулети.
- Сир потерти на тертці, яйце збовтати з допомогою віночка.
- Вмочити млинці в яєчну суміш, потім обсипати їх сирної крихтою і укласти гіркою в курячу шкіру.
- Потім взяти голку, всунути в неї товсту нитку і зашити курку.
- Деко змастити олією і помістити на нього фаршировану птицю. Після змішати сметану (50 г) з приправами для м’яса і змастити поверхню виробу.
- Запікати страву в духовці з температурою 195 градусів до появи коричнево-золотистої скоринки.
Готову курку, начинену млинцями, трохи остудити, потім викласти на великий піднос і пригостити всіх присутніх. Щоб делікатес виглядав особливо ефектно, слід розрізати його на дві половини і подати кожну частину на окремому посуді, прикрасивши овочами і зеленню.
Красива подача до столу
Кожній господині хочеться, щоб приготовані страви були не тільки смачними, але і справили незабутнє враження на гостей своїм апетитним виглядом.
Щоб красиво подати галантин з курки, рекомендується дотримуватися наступних правил:
- Щоб смак запеченого частування став більш яскравим і соковитим, гаряче блюдо слід накрити фольгою, дати йому настоятися чверть години, а потім викласти на велику тарілку і поставити в середину столу.
- М’ясна закуска виглядає особливо виграшно, якщо вона прикрашена різнокольоровими овочами, шматочками лимона і ароматною зеленню.
- Щоб шматочки заливного страви виглядали свіжими, нарізати їх треба безпосередньо перед подачею і вживати в холодному вигляді.
До м’ясного рулету можна запропонувати гострий або білий соус, який наливається в невеликі піали, що стояли близько страви з закускою. Як гарнір зазвичай використовуються варена картопля, тушковані гриби і обсмажені на грилі овочі: вони чудово доповнюють смак французького делікатесу.