Перед приготуванням галушок, рецепт тіста для супу вибирають за своїм бажанням. У їх складі обов’язково присутній борошно. В якості додаткових інгредієнтів використовують часник, сир, манку і навіть гарбуз.
Класичний рецепт
Галушки однаково популярні в багатьох країнах світу, хоч і називаються по-різному. У деяких вони асоціюються зі смаком з дитинства. Правильного рецепту тесту не існує. Кожен гарний по-своєму. Традиційні галушки передбачають використання наступних продуктів:
• 2 яйця;
• 5 великих ложок борошна;
• 150 мл води;
• сіль.
Рецепт тіста:
1. Яйця збивають у глибокій тарілці.
2. Додають сіль і воду.
3. Поступово вводять борошно і замішують тісто. Консистенція повинна бути однорідною.
Дві чайні ложки змочують у холодній воді і черпають однієї тісто з миски, а інший акуратно відокремлюють його і кидають у киплячий бульйон. Необхідно враховувати, що в процесі варіння воно збільшиться в розмірах.
Рецепт тіста без яєць
Пісний варіант страви передбачає відсутність в рецепті яєць. Для приготування знадобляться:
• 2 великі ложки борошна;
• 1 чайна ложка розпушувача;
• 2 столові ложки соняшникової олії;
• щіпка солі.
Всі інгредієнти добре змішуються до отримання однорідної консистенції без грудочок. Тісто набирають ложкою і відправляють в киплячий суп. Варять приблизно 3 хвилини.
Зазвичай галушки додають в суп на фінальному етапі.
Однак деякі господині варять їх окремо, а потім розкладають по тарілках з готовим супом. Так галушки зберігають свій істинний смак, а бульйон залишається прозорим.
З кукурудзяного борошна з гарбузом
Суп з гарбузовим галушками з кукурудзяного борошна виходить дуже смачним і ситним. Бульйон підходить як овочевої, так і м’ясною. Для тесту необхідні наступні продукти:
• 100 г гарбуза;
• 1 куряче яйце;
• 100 г кукурудзяного борошна;
• сіль, перець.
Приготування:
1. Гарбуз варять і розминають в пюре. Коли вона охолоне, додають яйце.
2. Посипають сіллю з перцем.
3. Додають борошно і ретельно перемішують.
З готового тіста роблять галушки і варять у супі 5-7 хвилин. Щоб вони не склеїлися, їх викладають на протилежні сторони каструлі і помішують воду ложкою.
Готуємо з заварного тіста
Заварні галушки виходять м’якими і ніжними. Для їх приготування знадобляться:
• 2 яйця;
• 1 склянка борошна;
• 100 г вершкового масла;
• 5 г солі;
• 1 склянку води.
Покрокове приготування:
1. У каструлі змішують воду, сіль і масло.
2. Доводять складу до кипіння.
3. Вогонь вимикають і всипають в каструлю борошно.
4. Усе ретельно перемішують. Не повинно залишитися грудок.
5. Плиту знову включають і тримають каструлю на вогні 2-3 хвилини, постійно помішуючи.
6. Ємність прибирають з плити, дають тісту охолонути.
7. Додають в нього яйця і перемішують. Повинна вийти гладка однорідна консистенція.
Галушки можна відщипувати руками, роблячи акуратні круглі кульки.
Як тільки вони спливуть в супі – страва готова.
Заварні галушки підходять в якості гарніру. Їх варять і смажать на сковороді у вершковому маслі.
Картопляні галушки
Картопляні галушки є традиційним блюдом слов’янської кухні. У кожній родині готують їх по-різному. Але існують певні нюанси, завдяки яким тісто виходить досконалим. Для галушок з картоплі необхідно взяти такі продукти:
• 5 картоплин середнього розміру;
• 4 великі ложки борошна;
• 1 куряче яйце;
• сіль, перець.
Приготування тіста:
1. Картоплю миють, чистять від шкірки.
2. Відварюють в підсоленій воді до готовності.
3. Воду зливають, а картоплю мнуть до стану пюре.
4. У остиглий картоплю додають яйце, сіль, перець і борошно. Все перемішують.
5. Формують невеликі кульки.
6. Викладають по одному в киплячий бульйон. Варять їх 2-3 хвилини, щоб галушки не розварилися.
Можна додати в тісто для галушок трохи зелені і улюблених спецій. Картопляні галушки підходять для гречаного супу. Якщо вони є в бульйоні, картоплю можна не класти.
Манні галушки для супу
Традиційно галушки готують з борошна, але деякі господині віддають перевагу манки. Вироби прекрасно підходять для овочевого або молочного супу. Блюдо виходить ситним і наваристим.
Для приготування знадобляться такі продукти:
• 1 куряче яйце;
• 1 чайна ложка вершкового масла;
• сіль;
• 100 г манки.
Покроковий рецепт:
1. У блендер кладуть яйце, манку і вершкове масло з сіллю.
2. Усе ретельно збивають на повільній швидкості. Має вийти однорідне тісто.
3. Набирають по половині чайної ложки тіста додають в бульйон.
Галушки відразу ж спливають на поверхню і збільшуються в розмірах. Це дозволяє регулювати їх кількість.
Галушки з часником
Для часникового галушок беруть наступні інгредієнти:
• 3 столові ложки борошна;
• 2 яйця;
• 2 щіпки солі;
• 2-3 часникового зубчики;
• кріп.
Покроковий рецепт:
1. Яйця збивають виделкою разом з сіллю.
2. Додають борошно і добре перемішують.
3. Часник пропускають через прес і кидають в тісто.
4. Додають зелень.
5. Тісто набирають ложкою, змоченою у холодній воді і варять 5-6 хвилин.
Якщо тісто вийшло густим, його можна розбавити майонезом. Галушки з часником додадуть пікантності будь-якої страви. Особливо добре вони поєднуються з розсольником.
Домашні сирні галушки
Для різноманітності можна приготувати на обід суп з галушками з сиру. Він виходить легким, але в той же час ситний. Особливо страва припаде до душі любителям сиру. Головне – використовувати якісний продукт. Необхідні інгредієнти:
• 1 куряче яйце;
• 100 г твердого сиру;
• зелень;
• 25 г вершкового масла;
• 1,5 столові ложки борошна.
Хід приготування:
1. Сир натирають на тертці.
2. Додають до нього яйце і рубану зелень. Все перемішують.
3. З’єднують з розм’якшеним маслом. Розтоплювати його не потрібно.
4. Поступово вводять борошно, перемішуючи.
5. Ставлять тісто на 15-20 хвилин у холодильник.
6. Після закінчення часу тісто дістають і формують з нього невеликі кульки.
7. Закидають їх у воду за 10 хвилин до закінчення варіння.
Любителям густих супів можна використовувати 2 порції сирних галушок. Доречні такі вироби в курячому, вермишелевом та рисовому супі.