Гарбуз у духовці дає можливість зберегти всі корисні елементи, що містяться в ньому, при цьому надаючи йому особливу ароматність. Існує безліч рецептів приготування «помаранчевого гіганта», поекспериментувавши з якими, можна вибрати те, що припаде до смаку не тільки кулінару, але і всім членам родини.
Гарбуз у духовці, запечений шматочками з медом
Гарбуз, запечена в духовці з медом, являє собою дієтичне блюдо, яким можна урізноманітнити пісне меню.
Для виконання нехитрого рецепту потрібно мінімальний набір продуктів:
- гарбуз – 500 г;
- мед – 40 мл;
- масло (підступах д.) – 20 мл
Щоб покуштувати корисний овоч у такому вигляді:
- Гарбуз очищається і нарізають шматочками.
- В окремій ємності змішуються розтоплений мед і масло.
- Шматочки овоча умочують в солодкої рідини і викладаються на вистелений пергаментом деко.
- Випікання здійснюється в розігрітому до 180°с духовій шафі протягом 30-40 хвилин.
М’ясо в гарбузі в духовці — оригінальний рецепт
Незвичайне і неймовірно ароматне блюдо, приготування якого під силу навіть зовсім молодим і недосвідченим господаркам.
Щоб приготувати ситний і поживний обід з використанням корисного овоча, будуть потрібні:
- гарбуз – 1 шт.;
- яловича вирізка – 1 кг;
- зелень (петрушка, кріп) – по 50 г;
- цибуля – 150 г;
- масло (підступах д.) – для смаження;
- сіль, спеції – за смаком.
Процес створення кулінарного шедевру полягає в наступному:
- Овоч промивається і готується: обрізається плодоніжка і видаляються насіння.
- Ретельно вимита яловичина просушується, нарізати на великі шматки, солиться, приправляється і обсмажується на сковороді разом з цибульними кільцями.
- Зелень подрібнюється і змішується з м’ясною масою.
- Овоч фарширується і відправляється в духову шафу, розігрітий до 180°C, для запікання.
Рада! Залежно від смакових уподобань, кулінар може замінити яловичину на інший сорт м’яса.
Солодкий спосіб запікання з цукром
Рецепт створення страви з шматочків овочів з цукром являє собою найбільш простий, але не менш смачний спосіб приготування гарбуза.
Щоб його виконати, слід придбати такі продукти:
- гарбуз – 800 г;
- цукор – 50 г;
- вода кип’ячена – 120 мл;
- масло (злив.) – 50 р.
Спосіб приготування полягає в наступному:
- З очищеного від шкірки овоча видаляються насіння.
- Гарбуз нарізати досить великими шматками, які поміщаються у форму і заливаються водою.
- Овочеві шматки, кожен з яких поміщається вершкове масло, посипаються цукром.
Важливо! Об’єм води регулюється таким чином: шар рідини повинен покривати дно посуду максимум до 5 мм.
Запіканка з гарбуза з сиром
Ароматне блюдо, яке дає сили і енергію на весь день, припаде до смаку навіть не самим великим любителям помаранчевого овоча.
Щоб запекти гарбуз за цим рецептом, потрібно підготувати такі продукти:
- гарбуз – 500 г;
- сир – 400 г;
- крупа манна – 75 г;
- молоко – 200 мл;
- яйце – 3 шт.;
- цукор – 120 г;
- сметана – 50 г;
- масло (злив.) – 100 г;
- ванілін і сіль – на кінчику ножа.
Для приготування гарбузово-сирного страви:
- Молоко, в якому потім на півгодини замочується манка, підігрівається до кімнатної температури.
- Очищений овоч нарізати невеликими шматочками по 1 см і заливається водою до повного покриття.
- Після закипання гарбуз тушкується на повільному вогні протягом 25 хвилин.
- З готового овоча готується пюре.
- Сирний продукт пропускається через м’ясорубку.
- Яйця перетираються з цукром, а масло розтоплюється.
- В окремому посуді змішуються всі підготовлені компоненти, після чого повинно вийти тісто однорідної консистенції, по густоті нагадує сметану.
- Форма для запікання заповнюється тестом і відправляється в розігріту до 180°C духовку, де запіканка готується близько 45 хвилин.
Рада! Якщо маса для запіканки вийшла надто густий, її слід розвести молоком.
Шматочками з беконом
Чудовий вечерю, який завдяки запеченої гарбуза володіє насиченим ароматом, подарує позитивні емоції всім присутнім за столом.
Щоб нагодувати членів сім’ї оригінальним стравою знадобляться:
- гарбуз – 350 г;
- бекон – 3 скибочки;
- соус соєвий – 30 мл;
- часник – 3 зубчики;
- масло (оливки.) – 20 мл;
- розмарин, перець, сіль, аджика – за смаком.
При приготуванні необхідно дотримуватися такого алгоритму:
- Очищена і звільнена від насіння гарбуз нарізати шматочками, які потім поливається соусом.
- Подрібнений часник розтирається в ступці зі спеціями, сіллю.
- Після соусу шматочки овоча обмащуються аджикою з усіх боків.
- Гарбуз викласти на застелений фольгою деко.
- Слідом поміщається часникова маса і нарізаний бекон.
- Випікається страву при 180°C протягом 15-20 хвилин, залежно від діаметра шматочків і сорту овоча.
У фользі з вершковим маслом
Ще один простий варіант приготування солодкої і соковитою гарбуза, для виконання якого потрібні:
- гарбуз – 500 г;
- цукор або мед – 50 г;
- масло (злив.) – 50 р.
При приготуванні:
- Гарбуз очищена ділиться на часточки, які викладаються на застелений фольгою деко.
- Кожен шматочок посипається цукром або поливається медом, а також присмачується маслом.
- Перед відправкою в духовку фольга закривається, що надає страві ще більшої соковитості.
- Випікається овоч при температурі 200°C близько 40 хвилин.
Пряна гарбуз, запечена з сиром фета
Запечений гарбуз з фетою може подаватися як самостійне блюдо, як гарнір до різних сортів м’яса.
Кулінарний рецепт, який відрізняється простотою виконання і можливістю насолодитися пряним ароматом осіннього овоча, можна втілити в життя з наступних продуктів:
- гарбуз – 1 кг;
- цитрусові (лимон, апельсин) – по 50 г;
- мед – 50 г;
- масло (підступах д.) -100 мл;
- сир фета – 200 г;
- чебрець, перець, сіль – за смаком.
Готується гарбуз по такій схемі:
- Очищений овоч звільняється від насіння і ріжеться на невеликі шматки.
- З фруктів вичавлюється сік для маринаду, після чого змішується з маслом, медом і трохи підсолювати, перчится.
- В окремому посуді гарбуз посипається чебрецем, поливається половиною маринаду, перемішується, а потім викладається у форму для запікання.
- Ємність відправляється в духовку, де страву випікається 30 хвилин, протягом яких шматочки один раз перемішуються.
- Після зазначеного часу до основного компоненту додаються кубики сиру розміром 1х1 див.
- Через 10 хвилин блюдо готове до вживання.
З яблуками
Багате вітамінами блюдо, улюблене маленькими домочадцями за свої смакові якості, може підготовлятися з різноманітного фруктово-ягідного набору.
В даному випадку солодка фарширована гарбуз у духовці готується з таких продуктів:
- гарбуз – 1 шт.;
- яблуко – 250 г;
- ягоди – 100 г;
- цукор – 120 г;
- кориця – 2 г;
- масло (злив.) – 20 р.
Спосіб приготування досить простий:
- У овоча зрізати верхню частину, щоб вийшов горщик з кришкою.
- Яблука нарізати кубиками.
- З яблучних шматочків, ягід, кориці і цукру готується начинка.
- Гарбуз фарширується солодкою масою і поміщається на деко, застелене фольгою.
- Випікається овоч в розігрітому до 180°с духовій шафі протягом 90 хвилин до готовності – м’якості овочів.
Готуємо цілком
Дуже ситне і смачне блюдо, яке можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- гарбуз – 1,3 кг;
- філе куряче – 300 г;
- цибуля – 200 г;
- гриби – 200 г;
- картопля – 300 г;
- сметана – 200 г;
- часник – 2 зубчики;
- масло (підступах д.) – 40 мл;
- перець, сіль, лавровий лист – за смаком.
При приготуванні неординарного страви, що поєднує друге і гарнір, рекомендується дотримуватися послідовно:
- У вимитої гарбуза зрізати верхню частину.
- Овоч звільняється від насіння.
- Курка нарізається шматочками і обсмажується до золотистого кольору.
- На тому ж маслі пассеруются півкільця цибулі і пластинки грибів.
- Кубики картоплі проварюються до напівготового стану в підсоленій воді.
- Гарбуз заповнюється шарами у такому порядку: ½ картоплі, м’ясо, ½ картоплі, цибульно-грибна маса.
- Всередину овоча додаються 75 мл води і сметанний соус з сіллю і часником.
- Накрита зрізаною частиною гарбуз відправляється в духовку для випікання при температурі 180 °C на 1 годину.
Отже, безліч рецептів дозволяє приготувати з гарбуза не тільки прекрасні десерти, але й повноцінні другі страви, відмінно поєднуються з м’ясом та іншими продуктами.