Цей великий плід називають королевою осені. Гарбуз з медом, запечена в духовці буде прекрасним десертом. А якщо урізноманітнити стандартний рецепт незвичайними інгредієнтами він стане «родзинкою» господині, яким не соромно буде похвалитися перед гостями. Приготовлена в фользі, гарбуз максимально збереже свої корисні якості.
Калорійність готового страви
Овоч визнаний низькокалорійним продуктом, тому дуже часто включається в раціон дієтичного харчування. Калорійність гарбуза становить всього 27 ккал. Але вона може істотно варіюватися в залежності від набору додаткових інгредієнтів. При додаванні меду, масла, сухофруктів калорійність відповідно збільшиться.
Гарбуз з медом, запечена в духовці шматочками
Один із простих, але дуже смачних і корисних дієтичних страв є гарбуз з медом, запечена в духовці. Яскрава, ароматна, солодка, завдяки меду – буде прекрасним десертом.
Спробуйте нарізати гарбуз кільцями, вийде дуже красиво.
Приготування займе не більше 40 хвилин.
Необхідні складові:
- гарбуз – 0,4-0,5 кг
- масло – 20 г
- кунжут або кокосова стружка
- мед – пару ложок.
Схема дій:
- Очистити і вимити гарбуз. Порізати на шматочки.
- В окремій чашці змішати мед і масло.
- Полити гарбуз, добре перемішати.
- Помістити в ємність і поставити випікати при 180 градусів близько 30-35 хвилин.
- Перед подачею присипати для краси кунжутом, кокосовою стружкою.
Гарбуз запечений у фользі
Гарбуз з медом, запечена у фользі максимально зберігає всі свої корисні якості. Вона вийде соковита і ароматна. За класичним рецептом необхідна гарбуз і мед, але ні що не заважає урізноманітнити блюдо, додавши шматочки яблук, сухофрукти.
За стандартним рецептом необхідно:
- гарбуз – 0,6 кг
- мед – 60-70 г
- масло для змащування фольги.
Схема дій:
- Очистити і нарізати плід потрібними шматочками.
- Фольгу змастити олією і викласти шматочки гарбуза. Можна зробити порційно, а можна запекти на одному великому фрагменті фольги.
- У кожну порцію фольги покласти трохи меду. Загорнути, але не дуже щільно, щоб фольга не лопнула, і не витік сік.
- Готувати 25-30 хвилин при 180.
З корицею в духовці
Вже при запіканні солодкий, і в теж час нудотно-ароматний запах розлетиться по всій кухні, змушуючи з нетерпінням чекати цього чудового десерту не тільки дітей, але і дорослих. Випікати можна в ємності або в фользі. Гарбуз з медом і корицею – десерт, який цілком можна урізноманітнити родзинками, курагою, інжиром, горіхами або різними ягодами: чорницею, малиною, полуницею та ін.
За класичним рецептом необхідно:
- гарбуз – 0,6 кг
- кориця – третина ложки
- кунжут або кокосова стружка
- мед – 60-65 р.
Схема дій:
- Очистити гарбуз, видалити кісточки. Порізати на частини.
- Змастити ємність, викласти в неї гарбуз, полити медом.
- Посипати корицею і перемішати.
- Готувати при 180 близько 25-35 хвилин.
- Прикрасити кунжутом або кокосовою стружкою перед вживанням.
Гарбуз запечений з додаванням яблук
Гарбуз з яблуками і медом чудово поєднуються своїми смаковими властивостями. При цьому не має значення сорт. Це можуть бути солодкі сорти, а можуть бути і кислі, за типом Антонівки. За класичним рецептом кладуть родзинки, але можна покласти інші сухофрукти.
Необхідні складові:
- гарбуз – 0,6-0,7 кг
- яблука – 0,4 кг (за бажанням можна і рівній пропорції з гарбузом)
- мед – 80-90 г
- кориця – третина ложки
- кунжут
- ізюм за бажанням.
Схема дій:
- Почистити, помити і нарізати шматочками гарбуз.
- Яблука очистити, порізати шматочками такого ж розміру.
- Ємність змастити маслом. Викласти гарбуз, яблука, родзинки.
- Посипати корицею, полити медом, перемішати.
- Час приготування 35-40 хвилин при 180.
- Присипати кунжутом перед вживанням.
Гарбуз у духовці цілком з медом
Дуже святково виглядають страви, приготовані порційно в горщиках. А що якщо сама гарбуз – це і є горщик. Як незвично буде виглядати цей десерт!
Необхідні складові:
- гарбуз маленьких розмірів – 3-4 шт.
- горіхи – 0,1 кг
- яблука – 0,3-0,4 кг
- масло вершкове – 25-30 г
- кориця – третина ложки
- мед – 85-90 г
- ягоди (будь-які) – 0,1 кг
- родзинки – 0,1 кг.
Схема дій:
- Помити гарбуз. Зрізати верхівку. Ложкою вичистити середину.
- Готуємо начинку. Очистити і порізати шматочками яблука.
- У ємності змішати яблука, горіхи, ягоди, родзинки. Додати мед і корицю. Все грунтовно перемішати.
- Викласти начинку в приготовлену гарбуз, зверху викласти шматочок масла.
- Накрити гарбузової кришкою і готувати при 180 градусів близько години.
Запечений гарбуз з апельсином
Приємну нотку цитрусового аромату забезпечить цій страві апельсин. Запікати можна в ємності або в фользі. Блюдо цілком можна урізноманітнити горіхами і сухофруктами.
Необхідні складові:
- гарбуз – 0,6-0,7 кг
- кориця – третина ложки
- кунжут (за бажанням)
- мед – 75 г
- апельсин – пару штук.
Схема дій:
- Очистити гарбуз, порізати шматочками.
- Апельсин очистити і так само порізати.
- Укласти в ємність, змащену маслом гарбуз і апельсини. Присипати корицею, полити медом і все грунтовно перемішати.
- Накрити фольгою. Якщо випікається порційно у фользі, кожен фрагмент фольги змастити маслом, викласти на неї всі інгредієнти і закрити фольгу.
- Готувати при 180 градусів протягом 35-40 хвилин.
- Присипати кунжутом для краси перед вживанням.
Запечений гарбуз з медом і лимоном
Гарбуз, запечена шматочками з приємною цитрусової кислинкою, яку забезпечить сік лимона, стане приємним сніданком, легким вечерею або перекусу протягом дня.
Необхідні складові:
- гарбуз – 0,6-0,7 кг
- мед – 65-70 г
- кориця – третина ложки
- кунжут або кокосова стружка
- лимон – один.
Схема дій:
- Очистити і порізати на шматочки потрібного розміру гарбуз.
- У ємність видавити сік з лимона, покласти мед і насипати корицю. Все грунтовно перемішати.
- Ємність змастити маслом, викласти гарбуз, полити лимонно-медовим соусом.
- Готувати при 180 близько 25-35 хвилин.
- Присипати перед вживанням кокосовою стружкою або кунжутом.
Корисні поради
- Рослинна олія для змащування ємності, фольги бажано брати без запаху, щоб готова страва не мало специфічного відтінку олії.
- При запіканні у фользі, після закінчення процесу приготування не відкривати відразу фольгу, дати страві охолонути, так максимально збережуться корисні якості гарбуза.
- Як присипку можна використовувати не тільки кунжут і кокосову стружку, але і терті горіхи.
- Якщо шкірка гарбуза не сильно огрубіла, можна нарізати часточками разом з шкіркою. Після запікання вона збереже красиву форму і буде виглядати оригінально.
- Не варто боятися відходити від класичного рецепту. Страву можна урізноманітнити, додавши додаткові інгредієнти, з огляду на смакові уподобання членів сім’ї. Таким чином народжуються нові шедеври кулінарії.