У холодну пору року особливо хочеться якихось зігріваючих страв, які наповнюють будинок солодким приємним ароматом і створюють затишну атмосферу. Відмінний варіант — гарбуз з яблуками запечена в духовці, яка підкорює тонким смаком, малими витратами і високими корисними властивостями.
Гарбуз, запечена цілком з яблуками
Напередодні Хеллоуїна пустотливі діти готують костюми і роблять опудала з гарбуза. Чому б не доповнити обстановку стравою з цільного овоча, нафаршированого яблуками? Така вечеря не тільки наповнить організм необхідними вітамінами і мікроелементами, але й підніме настрій всім членам сім’ї.
Ціла гарбуз, запечена з яблуками, готується за наявності таких інгредієнтів:
- полуторакилограммовая гарбуз;
- сметана – 80-90 г;
- півкілограма яблук;
- волоські горіхи – 50-60 г;
- родзинки – 0,1 кг;
- масло вершкове – 30 г;
- кориця – 3 г;
- цукровий пісок – в залежності від сорту гарбуза – близько 2-3 ст. ложок.
Покрокова інструкція:
- Першим ділом гарненько промиваємо гарбуз, зрізаємо з неї хвостик з верхівкою і відкладаємо вбік. Він нам ще знадобиться.
- Гарбуз очищаємо від насіння і м’якоті.
- Те ж саме робимо і з яблуками: очищаємо їх від забруднень і видаляємо середину. Підготовлені фрукти нарізаємо кубиками зі стороною близько 3 див.
- Тепер яблука потрібно обсмажити на сковороді. Для цього розтоплюємо вершкове масло і підсмажуємо плоди до випаровування зайвої вологи.
- Далі вимиваємо родзинки і висушуємо його чистим рушником. Для більш глибокого очищення можна попередньо замочити продукт у воді кімнатної температури на півгодини — годину.
- Волоські горіхи дрібно нарізаємо ножем або подрібнюємо у блендері.
- Після цього з’єднуємо начинку воєдино: яблука, родзинки і горіхи.
- Фаршируємо гарбуз отриманою сумішшю і присипаємо зверху корицею. Дану пряність можна додати безпосередньо в начинку, але такий спосіб може не всім припасти до смаку.
- Залишилося лише змішати сметану з цукровим піском, полити її отриману заготівлю і накрити все шапочкою з хвостиком.
- Ось і все, гарбуз можна відправляти в духовку на 200ºC на годину. Час приготування можна збільшувати залежно від розм’якшення плода.
Готуємо шматочками
Для тих, чия духовка не вміщує великий плід, існує інший спосіб. Гарбуз з яблуками запечена шматочками вийде більш м’якою, ніж цілісна. До того ж, час приготування буде не таким довгим. Яблука краще брати твердих сортів, щоб всі компоненти пропікалися рівномірно.
В даному випадку знадобиться:
- півкілограма гарбуза;
- два яблука;
- цукровий пісок – 2 ст. ложки;
- кориця – 1-2 г;
- лимонний сік – 1 ст. ложка.
Покрокова інструкція:
- Гарбуз спочатку потрібно очистити від м’якоті і насіння, помити і нарізати її шматочками середнього розміру. Отримані шматочки можна одразу викласти у форму.
- Тепер промиваємо яблука, видаляємо серцевину і нарізаємо їх трохи більші частини, ніж гарбуз.
- Далі вичавлюємо сік з лимона, поливаємо заготовки.
- Змішуємо цукор і корицю, посипаємо зверху гарбуз і яблука, намагаючись рівномірно розподілити сухі інгредієнти.
- Блюдо готове до випікання. Встановлюємо режим на 200ºC, час приготування 25 хвилин.
З медом часточками
Даний рецепт з медом буде гідно оцінений ласунами. Мед з гарбузом дуже гармонійний, таке поєднання трохи нагадує річну диню або мармелад. Але варто звернути увагу, що сорт мускатного гарбуза не зовсім підходить для цього рецепта, адже плоди і так дуже солодкі. Деякі господині навіть не додають цукор при готуванні з даного сорту.
Щоб добитися ідеального смаку, потрібно дотримувати наступні пропорції:
- півкілограма гарбуза;
- мед – 200 г;
- яблука – 300 г;
- кориця – 4-5 г;
- очищена вода – 0,1 л.
Покрокова інструкція:
- Для початку гарбуз потрібно підготувати: помити, очистити від насіння і м’якоті, просушити. Щоб кожен шматочок добре просочився медом, нарізаємо овоч маленькими слайсами.
- Яблука теж попередньо очищаються, з них витягується серцевина. Подрібнювати продукт потрібно часточками.
- Змішуємо два компоненти і викладаємо на деко.
- Мед розчиняємо у воді і рівномірно поливаємо їм гарбуз і яблука.
- І останнім кроком буде посипання заготовки корицею. Тепер страву можна поміщати в духовку для випікання на годину при температурі 160ºC.
Запечений гарбуз з яблуками, апельсином і лимоном
Справжній вітамінний бум можна створити, приготувавши разом гарбуз, яблуко, апельсин і лимон. В осінню пору такий смачний коктейль підніме імунітет і настрій. Кислі фрукти вдало урівноважать м’які оксамитові нотки гарбуза, що дозволить отримати величезну смакове задоволення.
Склад такого рецепта наступний:
- гарбуз – 0,5 кг;
- один апельсин;
- одне невелике яблуко;
- пів-лимона;
- цукровий пісок – 2-3 ст. ложки;
- кориця – 0,5 ч. ложки.
Покрокова інструкція:
- У цьому рецепті вказана вага вже очищеної гарбуза. При обробці вона втрачає приблизно 20% своєї ваги, тому можна зробити висновок, що спочатку овоч повинен важити 600-700 р.
- Підготовлену гарбуз нарізаємо дрібними шматочками, не більше 3-4 див.
- Промиті і очищені фрукти теж ріжемо невеликими шматочками і змішати з гарбузом.
- Додати в суміш цукор і корицю, полити соком лимона. При бажанні можна нарізати шматочками лимон і також відправити у страву, але варто враховувати, результат вийде більш кислим і не підійде людям з підвищеною кислотністю.
- Все це однорідно розподілити по листу, накрити фольгою і помістити в духову шафу при температурі близько -180 º c. У такому положенні блюдо випікається 20 хвилин, потім фольга знімається і готується ще 15 хвилин.
З рисом і сухофруктами
Блюдо, яке може підійти не тільки на вечерю, але і відмінно виконає роль обіду або швидкого перекусу – рис із сухофруктами і гарбузом.
Щоб приготувати таке ласощі запасіться такими продуктами:
- гарбуз – 250 г;
- бурий рис – 0,1 кг;
- родзинки – 50 г;
- сухофрукти за смаком (курага, фініки, чорнослив) – 100-150 г;
- цукровий пісок – 3 ст. ложки;
- щіпка солі;
- очищена вода – 250 мл
Покрокова інструкція:
- Всі інгредієнти промити і очистити, рис і родзинки замочити в чистій воді на півгодини.
- В цей час сухофрукти ріжемо на 2-3 частини. Можна дрібніше.
- Гарбуз натираємо на крупній тертці або нарізаємо маленькими кубиками.
- Тепер змішуємо всі продукти і ставимо на середній вогонь. Коли страва закипить, зменшуємо вогонь. Періодично процес слід контролювати. Якщо рис ще сируватий, а вода википіла, потрібно потроху підливати рідина. Після повного приготування залишаємо накритий кришкою рис з гарбузом ще на 10-15 хвилин.
У горщиках в духовці
Кардинально інший ситний рецепт залишився наостанок – це гарбуз з яблуками в горщику.
До того ж, не потрібно переживати з приводу калорійності, адже велика частина компонентів легко засвоюється, а саме:
- гарбуз – 700-800 г;
- яблука – 5-6 штук;
- мед – 3 ложки;
- мелена кориця – 2-3 г;
- очищена вода – 5 ст. ложок;
- ванільний цукор – 10 г;
- родзинки – 40 р.
Покрокова інструкція:
- Яблука і гарбуз промиваємо, очищаємо від м’якоті, насіння і серцевини. Нарізаємо однаковими кубиками 3 див.
- Змішуємо всі інгредієнти в окремій мисці, розподіляємо по горщикам.
- Наливаємо в кожен горщик невелику кількість води і ставимо в духовку. До цього моменту вона повинна бути підігріта до 250ºC.
- 20 хвилин страва гаситься так, але по закінченню вказаного часу зменшуємо температуру до 120ºC і тушкуємо ще 15 хвилин.
Для приготування можна використовувати плоди практично будь-якого сорту, але найбільш ходовими є крупноплідна, твердокорий і мускатний гарбуз.