Гарбуз з яблуками, запечений в духовці – 6 смачних рецептів

У холодну пору року особливо хочеться якихось зігріваючих страв, які наповнюють будинок солодким приємним ароматом і створюють затишну атмосферу. Відмінний варіант — гарбуз з яблуками запечена в духовці, яка підкорює тонким смаком, малими витратами і високими корисними властивостями.

Гарбуз, запечена цілком з яблуками

Напередодні Хеллоуїна пустотливі діти готують костюми і роблять опудала з гарбуза. Чому б не доповнити обстановку стравою з цільного овоча, нафаршированого яблуками? Така вечеря не тільки наповнить організм необхідними вітамінами і мікроелементами, але й підніме настрій всім членам сім’ї.

Ціла гарбуз, запечена з яблуками, готується за наявності таких інгредієнтів:

  • полуторакилограммовая гарбуз;
  • сметана – 80-90 г;
  • півкілограма яблук;
  • волоські горіхи – 50-60 г;
  • родзинки – 0,1 кг;
  • масло вершкове – 30 г;
  • кориця – 3 г;
  • цукровий пісок – в залежності від сорту гарбуза – близько 2-3 ст. ложок.

Покрокова інструкція:

  • Першим ділом гарненько промиваємо гарбуз, зрізаємо з неї хвостик з верхівкою і відкладаємо вбік. Він нам ще знадобиться.
  • Гарбуз очищаємо від насіння і м’якоті.
  • Те ж саме робимо і з яблуками: очищаємо їх від забруднень і видаляємо середину. Підготовлені фрукти нарізаємо кубиками зі стороною близько 3 див.
  • Тепер яблука потрібно обсмажити на сковороді. Для цього розтоплюємо вершкове масло і підсмажуємо плоди до випаровування зайвої вологи.
  • Далі вимиваємо родзинки і висушуємо його чистим рушником. Для більш глибокого очищення можна попередньо замочити продукт у воді кімнатної температури на півгодини — годину.
  • Волоські горіхи дрібно нарізаємо ножем або подрібнюємо у блендері.
  • Після цього з’єднуємо начинку воєдино: яблука, родзинки і горіхи.
  • Фаршируємо гарбуз отриманою сумішшю і присипаємо зверху корицею. Дану пряність можна додати безпосередньо в начинку, але такий спосіб може не всім припасти до смаку.
  • Залишилося лише змішати сметану з цукровим піском, полити її отриману заготівлю і накрити все шапочкою з хвостиком.
  • Ось і все, гарбуз можна відправляти в духовку на 200ºC на годину. Час приготування можна збільшувати залежно від розм’якшення плода.
Дивіться також:  Тісто для печива — 10 рецептів і секретів приготування!

Готуємо шматочками

Для тих, чия духовка не вміщує великий плід, існує інший спосіб. Гарбуз з яблуками запечена шматочками вийде більш м’якою, ніж цілісна. До того ж, час приготування буде не таким довгим. Яблука краще брати твердих сортів, щоб всі компоненти пропікалися рівномірно.

В даному випадку знадобиться:

  • півкілограма гарбуза;
  • два яблука;
  • цукровий пісок – 2 ст. ложки;
  • кориця – 1-2 г;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка.

Покрокова інструкція:

  • Гарбуз спочатку потрібно очистити від м’якоті і насіння, помити і нарізати її шматочками середнього розміру. Отримані шматочки можна одразу викласти у форму.
  • Тепер промиваємо яблука, видаляємо серцевину і нарізаємо їх трохи більші частини, ніж гарбуз.
  • Далі вичавлюємо сік з лимона, поливаємо заготовки.
  • Змішуємо цукор і корицю, посипаємо зверху гарбуз і яблука, намагаючись рівномірно розподілити сухі інгредієнти.
  • Блюдо готове до випікання. Встановлюємо режим на 200ºC, час приготування 25 хвилин.

З медом часточками

Даний рецепт з медом буде гідно оцінений ласунами. Мед з гарбузом дуже гармонійний, таке поєднання трохи нагадує річну диню або мармелад. Але варто звернути увагу, що сорт мускатного гарбуза не зовсім підходить для цього рецепта, адже плоди і так дуже солодкі. Деякі господині навіть не додають цукор при готуванні з даного сорту.

Щоб добитися ідеального смаку, потрібно дотримувати наступні пропорції:

  • півкілограма гарбуза;
  • мед – 200 г;
  • яблука – 300 г;
  • кориця – 4-5 г;
  • очищена вода – 0,1 л.

Покрокова інструкція:

  • Для початку гарбуз потрібно підготувати: помити, очистити від насіння і м’якоті, просушити. Щоб кожен шматочок добре просочився медом, нарізаємо овоч маленькими слайсами.
  • Яблука теж попередньо очищаються, з них витягується серцевина. Подрібнювати продукт потрібно часточками.
  • Змішуємо два компоненти і викладаємо на деко.
  • Мед розчиняємо у воді і рівномірно поливаємо їм гарбуз і яблука.
  • І останнім кроком буде посипання заготовки корицею. Тепер страву можна поміщати в духовку для випікання на годину при температурі 160ºC.
Дивіться також:  Суфле ” Пташине молоко – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Запечений гарбуз з яблуками, апельсином і лимоном

Справжній вітамінний бум можна створити, приготувавши разом гарбуз, яблуко, апельсин і лимон. В осінню пору такий смачний коктейль підніме імунітет і настрій. Кислі фрукти вдало урівноважать м’які оксамитові нотки гарбуза, що дозволить отримати величезну смакове задоволення.

Склад такого рецепта наступний:

  • гарбуз – 0,5 кг;
  • один апельсин;
  • одне невелике яблуко;
  • пів-лимона;
  • цукровий пісок – 2-3 ст. ложки;
  • кориця – 0,5 ч. ложки.

Покрокова інструкція:

  • У цьому рецепті вказана вага вже очищеної гарбуза. При обробці вона втрачає приблизно 20% своєї ваги, тому можна зробити висновок, що спочатку овоч повинен важити 600-700 р.
  • Підготовлену гарбуз нарізаємо дрібними шматочками, не більше 3-4 див.
  • Промиті і очищені фрукти теж ріжемо невеликими шматочками і змішати з гарбузом.
  • Додати в суміш цукор і корицю, полити соком лимона. При бажанні можна нарізати шматочками лимон і також відправити у страву, але варто враховувати, результат вийде більш кислим і не підійде людям з підвищеною кислотністю.
  • Все це однорідно розподілити по листу, накрити фольгою і помістити в духову шафу при температурі близько -180 º c. У такому положенні блюдо випікається 20 хвилин, потім фольга знімається і готується ще 15 хвилин.

З рисом і сухофруктами

Блюдо, яке може підійти не тільки на вечерю, але і відмінно виконає роль обіду або швидкого перекусу – рис із сухофруктами і гарбузом.

Щоб приготувати таке ласощі запасіться такими продуктами:

  • гарбуз – 250 г;
  • бурий рис – 0,1 кг;
  • родзинки – 50 г;
  • сухофрукти за смаком (курага, фініки, чорнослив) – 100-150 г;
  • цукровий пісок – 3 ст. ложки;
  • щіпка солі;
  • очищена вода – 250 мл
Дивіться також:  Пиріг з чорною смородиною – 10 смачних рецептів приготування

Покрокова інструкція:

  • Всі інгредієнти промити і очистити, рис і родзинки замочити в чистій воді на півгодини.
  • В цей час сухофрукти ріжемо на 2-3 частини. Можна дрібніше.
  • Гарбуз натираємо на крупній тертці або нарізаємо маленькими кубиками.
  • Тепер змішуємо всі продукти і ставимо на середній вогонь. Коли страва закипить, зменшуємо вогонь. Періодично процес слід контролювати. Якщо рис ще сируватий, а вода википіла, потрібно потроху підливати рідина. Після повного приготування залишаємо накритий кришкою рис з гарбузом ще на 10-15 хвилин.

У горщиках в духовці

Кардинально інший ситний рецепт залишився наостанок – це гарбуз з яблуками в горщику.

До того ж, не потрібно переживати з приводу калорійності, адже велика частина компонентів легко засвоюється, а саме:

  • гарбуз – 700-800 г;
  • яблука – 5-6 штук;
  • мед – 3 ложки;
  • мелена кориця – 2-3 г;
  • очищена вода – 5 ст. ложок;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • родзинки – 40 р.

Покрокова інструкція:

  • Яблука і гарбуз промиваємо, очищаємо від м’якоті, насіння і серцевини. Нарізаємо однаковими кубиками 3 див.
  • Змішуємо всі інгредієнти в окремій мисці, розподіляємо по горщикам.
  • Наливаємо в кожен горщик невелику кількість води і ставимо в духовку. До цього моменту вона повинна бути підігріта до 250ºC.
  • 20 хвилин страва гаситься так, але по закінченню вказаного часу зменшуємо температуру до 120ºC і тушкуємо ще 15 хвилин.

Для приготування можна використовувати плоди практично будь-якого сорту, але найбільш ходовими є крупноплідна, твердокорий і мускатний гарбуз.