Французи прозвали цей плід королевою овочів, завдяки надзвичайно корисним властивостям, красу і простоту приготування. Осінь робить подарунок у вигляді яскравого і цінного овоча, з якого можна зробити безліч смачних страв. Найпростіший спосіб – це гарбуз, запечена в духовці.
Гарбуз, запечений шматочками в духовці з медом
Гарбуз, запечена в духовці з медом, виходить живильної і легко готується.
Але щоб блюдо вийшло ідеальним, необхідно правильно підібрати оранжевий овоч. Використовуйте зимовий сорт, який має щільну шкірку і яскравий колір м’якоті. За розміром краще зупинити вибір на овоче масою не більше п’яти кілограм.
Інгредієнти:
- м’якоть – 850 г гарбузова;
- вода – 55 мл;
- мед – 55 г рідкий;
- цукор – 75 г;
- масло – 45 мл пісне.
Приготування:
- Відокремити необхідну кількість м’якоті.
- Розрізати. Розмір шматка не повинен перевищувати два сантиметри.
- В масло влити воду.
- Додати мед. Розмішати.
- Вистелити пекарську папір на деко.
- Розподілити гарбузове шматки.
- Залити рідкою масою.
- Запікати до появи скоринки рум’яного кольору.
- Присипати цукром. Запікати сім хвилин.
- Режим духовий печі 180 гр.
Солодкий рецепт запікання з цукром
Якщо ви любитель ароматних, смачних десертів, то варто спробувати солодку гарбуз у духовці шматочками. Це ласощі нагадає медовий мармелад.
Інгредієнти:
- розм’якшене масло – 35 г вершкове;
- м’якоть – 570 р гарбузова;
- цукор – 230 г;
- масло – 35 мл оливкова.
Приготування:
- Нарізати м’якоть великими шматками.
- Промазати маслом деко.
- Розкласти.
- Залити олією.
- Засипати цукром.
- Пропекти в духовій печі.
- Режим 185 гр.
- Час 2/3 години.
З яблуком
Приготуйте гарбуз з яблуками по цьому рецепту. Якщо хочете урізноманітнити ласощі і зробити його неповторним, доповніть ягодами, сухофруктами або медом.
Інгредієнти:
- гарбузова м’якоть – 730 г;
- цукор – 1,5 ст. ложки;
- родзинки – 55 г;
- кориця – 7 г;
- яблуко – 2 шт.;
- вода – 55 мл гаряча;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Помістити і витримати в окропі родзинки.
- Коли ягода стане м’якою, дістати. Підсушити.
- Розрізати м’якоть помаранчевого овоча на довільні частини.
- З яблук видалити шкірку.
- Розрізати. З яблука повинно вийде вісім частин.
- На деку розмістити шматки яблук і гарбуза.
- Залити соком з лимона.
- Присипати корицею.
- Розсипати по шматках цукор.
- Запікати півгодини в духовій шафі.
- Температура 185 гр.
З сиром
Порадуйте себе яскравим і корисним стравою, яке підійде для любителів здорового харчування.
Інгредієнти:
- гарбузова м’якоть – 430 г;
- родзинки – 45 г;
- сир – 230 г знежирений.
Приготування:
- Взяти тертку, яка має найдрібніші отвори. Перетерти гарбуз.
- Змішати родзинки з сиром.
- Тепер розкласти продукти шарами.
- Спочатку гарбуз, потім сир. Так повторити три рази.
- Помістити в духову піч.
- Запікати чверть години.
- Режим 180 гр.
Гарбуз, фарширований м’ясом і сиром
Здивуйте гостей пригостивши їх оригінальним стравою — фаршированої гарбузом. Це блюдо служить інгредієнтом для страви, а також форми для запікання.
Інгредієнти:
- гарбуз – 2700 м;
- олія соняшникова – 1 ч. ложка;
- рис – 220 г;
- трави пряні – 1 ч. ложка;
- свинина – 670 г;
- сир – 240 г;
- спеції – 1 ч. ложка;
- цибуля – 1 шт.;
- масло вершкове – 45 г;
- морква – 1 шт.
Приготування:
- Зрізати верх, в тому місці де знаходиться хвостик.
- Видалити м’якоть.
- Стінки повинні бути очищені повністю.
- Промазати по всій поверхні маслом вершковим.
- Натерти сіллю.
- Розрізати м’ясо шматочками.
- Нашаткувати цибулю. Обсмажити з маслом.
- В іншій сковороді смажити м’ясо.
- Відварити рис.
- З’єднати продукти.
- Засипати спеції.
- Присолити.
- Додати трави.
- Перемішати.
- Помістити в гарбуз начинку.
- Натерти сир. Скористайтеся теркою середньої за розміром.
- Присипати блюдо.
- Закрити відрізаним верхи.
- Помістити в духову піч.
- Готувати дві години.
- Режим 180 гр.
- Якщо хочете на поверхні отримати корочку, то зніміть капелюшок. Залиште хвилин на вісім запікатися.
Як запекти гарбуз у духовці шматочками з беконом?
У запеченого овоча смак зміниться, пропаде сируватий присмак. Завдяки рівномірній тепловій обробці з’явиться незвичайний аромат.
Інгредієнти:
- гарбуз – 370 г;
- сіль – 5 г;
- бекон – 3 шматка;
- перець – 0,2 ч. ложки;
- аджика – 2 ч. ложки;
- розмарин – 0,5 ч. ложки;
- олія оливкова – 1 ст. ложка;
- часник – 3 зубки;
- соус соєвий – 1,5 ст. ложки.
Приготування:
- Відрізати необхідну кількість гарбуза.
- Зрізати шкірку.
- Видалити насіння.
- Нарізати брусками.
- Залити соус соєвий.
- Помістити аджику.
- Розтерти по всьому шматках.
- Накрити деко фольгою.
- Помістити заготовки.
- Бекон нарізати поперек.
- Вкрити овоч.
- Порубати зубки часникові.
- Змішати з приправами.
- Присолити.
- Закинути в ступку. Розім’яти.
- Обсипати заготовку.
- Полити маслом.
- Запекти.
- Якщо шматки невеликі, потрібно близько чверті години.
- Режим 180 гр.
Пряний гарбуз, запечений з сиром фета
Страва виходить збалансованим, свіжим, з легкої молочної кислинкою і солодкуватим присмаком гарбуза.
Інгредієнти:
- гарбуз – 820 г м’якоті;
- трави пряні – 2 ч. ложки;
- лимон – 0,5 шт.;
- сіль;
- апельсин – 0,5 шт.;
- чебрець – 1 ч. ложка;
- мед – 2 ст. ложки;
- фета – 210 г;
- олія – 7 ст. ложок оливкова.
Приготування:
- Порізати гарбуз.
- Розмір шматка приблизно один сантиметр.
- Розкласти на деку.
- Віджати сік з цитрусових. Змішати.
- Залити олією.
- Додати мед.
- Перемішати.
- Присолити.
- Засипати пряні трави.
- Перемішати.
- Присипати овоч чебрецем.
- Залити частина рідкої масою.
- Розмішати.
- Запікати чверть години.
- Розмішати.
- Готувати такий же час.
- Фету нарізати. Шматки розміром, як гарбуз.
- Закинути до гарбузі.
- Розмішати.
- Витримати вісім хвилин.
У фользі з вершковим маслом
Ароматна страва, яке має приємний вершковий смак.
Інгредієнти:
- гарбуз (горіхова) – 1 шт. середня;
- масло вершкове – 120 г;
- кориця – 2 ч. ложки;
- мед – 5 ст. ложок рідкий.
Приготування:
- Зрізати шкірку з плоду.
- Розрізати.
- Вийняти насіння.
- Нарізати. Вийдуть порційні шматки.
- Масло порубати.
- Розстелити на деко фольгу.
- Розмістити гарбуз.
- Покрити олійними шматками.
- Залити медом.
- Всипати корицю.
- Загорнути фольгу. Краї защипнути.
- Виставити на 220 гр. духову піч.
- Запікати годину.
Як запекти гарбуз у духовці?
Запечений гарбуз давно славиться своїми смаковими якостями. Можна урізноманітнити блюдо, використовуючи овоч як горщика. Доповнений овочами, куркою і грибами плід збереже свої корисні властивості, просочиться і насититься соками, стане ще смачніше й пахучіше.
Інгредієнти:
- печериці – 260 г;
- зелень;
- гарбуз – 1 шт.;
- спеції;
- петрушка – 1 ст. ложка сушена;
- курка – 430 г філе;
- сіль;
- картопля – 430 г;
- вода – 260 мл гаряча;
- цибуля – 140 р.
Приготування:
- Відрізати верхівку з плоду в тій частині де розташований хвостик. Вийде кришка для майбутнього страви.
- Прибрати нутрощі.
- Перетворити морквину в соломку.
- Цибулю потрібно нарізати кубиками.
- Нарізати картоплю кубиками.
- Філе порізати смужками.
- Нашаткувати печериці. Вийдуть пластинки.
- На деко помістити гарбуз.
- Розмістити курку.
- Підсолити.
- Вкрити картоплею.
- Підсолити.
- Викласти гриби.
- Присипати спеціями.
- Розкласти моркву, слідом цибулю.
- Присолити.
- Влити воду.
- Накрити капелюшком.
- Томити в духовій печі годину (180 гр.).
- Нашаткувати зелень.
- Присипати готову страву.
З часником і коріандром
Якщо любите яскравий овоч, то ця варіація доведеться вам за смаком. Хороший варіант для гарніру. Смачно вживати відразу або в охолодженому вигляді.
Інгредієнти:
- петрушка – 4 гілки;
- гарбуз – 750 г;
- чорний перець – 0,5 ч. ложки;
- лимонний сік – 2 ст. ложки;
- часник – 3 зубки;
- сіль – 1 ч. ложка;
- олія оливкова – 3 ст. ложки;
- коріандр – 1,5 ч. ложки.
Приготування:
- Засипати в ступку коріандр. Розтерти.
- Подрібнити часник. Використовувати дрібну тертку.
- Залити олією лимонний сік.
- Присолити.
- Помістити часник.
- Засипати коріандр.
- Підсипати перець.
- Перемішати.
- Нашаткувати петрушку.
- Змішати з багном.
- Зрізати шкірку з плоду.
- Прибрати нутрощі.
- Розрізати. Потрібно вісім частин.
- На деко вистелити фольгу.
- Розкласти гарбуз.
- Промазати рідкою масою.
- Укрити фольгою.
- Запікати півгодини (180 гр.).
- Прибрати фольгу.
- Збільшити режим.
- Потомити вісім хвилин.