Гарбузова каша – це смачна страва і криниця корисних мікроелементів. Гарбуз напевно привносить у страву свій унікальний смак та аромат, роблячи кашу яскравою. Як і будь-яку кашу її можна варити на воді чи молоці, робити солодкою чи солоною. Як доповнення до гарбуза використовують рисову, пшоняну, кукурудзяну або манну крупу. Страва виходить ніжною, з в’язкою текстурою та дуже ароматним.
Гарбузова каша з рисом на молоці в каструлі
Гарбузова каша з рисом на молоці в каструлі – це страва, приготування якої не викликає жодних труднощів. До того ж, при варінні нічого не пригоряє на дно і консистенція виходить ніжною та однорідною. Діти уплітатимуть таку яскраву сонячну кашку за обидві щоки.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Молоко коров’яче – 800 мл.
- Гарбуз – 800 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Рис білий – 300 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Вода – 500 мл.
- Олія вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Як зварити смачну гарбузову кашу? Помийте гарбуз, очистіть від шкірки, наріжте м’якоть невеликими кубиками.
У каструлю влийте молоко, доведіть до кипіння і викладіть гарбуз, варіть при слабкому кипінні протягом 15-20 хвилин.
Промийте рис проточною водою. Викладіть у каструлю, влийте воду та варіть крупу протягом 10 хвилин.
Варений гарбуз у молоці пюруйте занурювальним блендером до однорідності і знову помістіть на вогонь.
У молочно-гарбузову масу викладіть проварений рис. Варіть кашу на повільному вогні під кришкою протягом 5 хвилин.
Насамкінець додайте цукор і перемішайте. Заберіть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте настоятися страві ще протягом 10 хвилин.
Подавайте гарбузову кашу на стіл у теплому вигляді, заправивши її вершковим маслом. Смачного!
Молочна каша з гарбуза з пшоном
Молочна каша з гарбуза із пшоном – це оригінальний варіант приготування пшонки. Не всі її люблять готувати та їсти за те, що крупа може гірчити і не завжди добре розварюється. Але з гарбузом пшоняна каша завжди виходить насиченою і ніжною.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 3 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Вода – 2 ст.
- Гарбуз – 150 гр.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Сіль за смаком.
- Крупа пшоняна – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Переберіть пшоняну крупу і промийте її холодною водою. Після цього залийте окропом, щоб позбутися гіркоти. Знову промийте крупу.
Крок 2. Перекладіть крупу в каструлю, залийте водою та поставте варитися. Коли вода закипить, зніміть піну з її поверхні.
Крок 3. Варіть пшоняну крупу на середньому вогні, поки не випарується рідина.
Крок 4. М’якуш гарбуза натріть на дрібній тертці.
Крок 5. До вареної пшоняної каші додайте гарбуз, сіль та цукор. Влийте три склянки молока для рідкої та дві склянки для густої каші. Після того, як каша закипить, зменшіть нагрівання до мінімуму і варіть 12-15 хвилин до готовності помішуючи.
Крок 6. Після цього залиште гарбузову кашу під кришкою на 5 хвилин.
Крок 7. Подавайте гарбузову кашу з пшонкою у теплому вигляді, заправивши її вершковим маслом. Смачного!
Гарбузова каша з рисом на воді
Гарбузова каша з рисом на воді – це проста і корисна страва. Найчастіше страву готують на сніданок чи вечерю. Для того, щоб заощадити час вранці, можна з вечора проварити гарбуз, що значно прискорить приготування каші для сніданку.
Час приготування: 80 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Вода – 2 ст. + 300 мл.
- Рис – 1 ст.
- Гарбуз – 500 грн.
- Цукор-пісок – 0,75 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі інгредієнти для каші.
Крок 2. Рис добре промийте проточною водою і перекладіть у каструлю. Влийте 2 склянки води та поставте крупу варитися на 10-12 хвилин.
Крок 3. Після варіння промийте рисову крупу холодною водою, відкиньте на друшляк.
Крок 4. Гарбузову м’якоть натріть на великій тертці.
Крок 5. На дно каструлі викладіть частину подрібненої гарбузової м’якоті, посипте її цукром.
Крок 6. На гарбуз покладіть шар рису. Так повторюйте шари, доки не закінчиться гарбуз та рис.
Крок 7. Далі влийте 300 мл. води, накрийте кришкою та поставте каструлю на повільний вогонь.
Крок 8. Варіть гарбузову кашу протягом години.
Крок 9. Подавайте гарбузову кашу з рисом у теплому вигляді, заправивши її олією чи медом. Смачного!
Гарбузова каша з пшоном на воді
Гарбузова каша з пшоном на воді виходить дуже смачною, вам навіть не доведеться додавати цукор. Також є багато різних варіантів подачі страви: її можна заправити рослинним або вершковим маслом, кому яке більше подобається, додати в пшоняну кашу колоті горішки та сухофрукти.
Час приготування: 110 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
порцій – 3.
Інгредієнти:
- Просо – 1,5 ст.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Гарбуз – 750 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Окріп – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку підготуйте гарбуз та крупу. Гарбузову м’якоть зріжте з|із| шкірки і наріжте невеликими кубиками. Просо промийте холодною водою кілька разів і залийте на 5 хвилин окропом.
Крок 2. Гарбуз перекладіть у каструлю, залийте овоч окропом і проваріть протягом 10 хвилин.
Крок 3. Після цього до гарбуза додайте пшоно. Варіть кашу протягом 15-20 хвилин на маленькому вогні.
Крок 4. Через 20 хвилин накрийте каструлю кришкою і приберіть її з вогню. Дайте гарбузовій каші настоятися протягом півгодини.
Крок 5. У готову гарбузову кашу при подачі можна додати вершкове масло. Смачного!
Каша з гарбуза з пшоном у мультиварці
Каша з гарбуза з пшоном у мультиварці – це просто та смачно. Саме в мультиварці можна добитися такого розпарювання пшоняної крупи, яке виходило раніше лише у справжній печі. До того ж у розумній техніці є режим відкладеного старту, вам потрібно лише задати час і до сніданку або повернення з роботи у вас на столі буде корисна та поживна страва.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Гарбуз – 500 грн.
- Олія вершкове – 55 гр.
- Крупа пшоняна – 250 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Журавлина – 2 ст.л.
- Вода – 250 мл.
- Молоко – 250мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти, зазначені у списку.
Крок 2. Гарбуз очистіть від шкірки і заберіть насіння. М’якуш наріжте кубиками зі стороною 1-1,5 сантиметра.
Крок 3. Окропом промийте пшоняну крупу.
Крок 4. Чашу мультиварки змастіть 25 грамами вершкового масла у верхній частині, це запобіжить википанню молока. Викладіть гарбуз.
Крок 5. До гарбуза додайте пшоно і журавлину. Влийте 250 мл води і стільки ж молока, додайте цукор і сіль. Активуйте режим “Молочна каша” на 20 хвилин.
Крок 6. Готуйте гарбузову кашу до звукового сигналу. Готову кашу розкладіть по тарілках, заправте вершковим маслом та подавайте. Смачного!
Гарбузова каша з рисом у мультиварці
Гарбузова каша з рисом у мультиварці – це рецепт, який трохи розвантажить господарок. За допомогою мультиварки, ви легко приготуєте смачну гарбузову кашу і до того ж вам не доведеться весь час стежити за тим, щоб нічого з каструлі не втекло і не пригоріло.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – до смаку.
- Молоко – 6 мультистаканів.
- Гарбуз – 150 гр.
- Крупа рисова – 1 мультистакан.
- Сіль за смаком.
- Мало вершкове – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте гарбуз, рис та молоко для варіння каші в мультиварці.
Крок 2. Очистіть гарбуз від шкірки та насіння. М’якуш наріжте кубиками.
Крок 3. Рис промийте під краном проточною водою.
Крок 4. У чашу мультиварки влийте молоко та викладіть рисову крупу, додайте сіль та цукор.
Крок 5. Покладіть гарбуз у чашу, закрийте кришку мультиварки. Виберіть у меню “Молочна каша”.
Крок 6. Після звукового сигналу відкрийте дах мультиварки, перемішайте кашу та заправте її вершковим маслом. За бажання можна додати в кашу мед та родзинки. Смачного!
Гарбузова каша з пшоном у духовці
Гарбузова каша з пшоном у духовці – це бюджетна, поживна та смачна страва для вашого повсякденного раціону харчування. Ні для кого не є секретом те, наскільки гарбуз цінний для організму. а ще гарбуз чудовий смак, який відмінно поєднується з багатьма крупами.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 2.
Інгредієнти:
- Крупа пшоняна – 200 гр.
- Гарбуз – 500 грн.
- Цукор-пісок – 4 ст.
- Молоко – 1 л.
- Кориця мелена – 1 ч.л.
- Олія вершкове – 100 гр.
- Квіти календули – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Помийте гарбуз, очистіть і наріжте кубиками. Можна також натерти м’якоть на великій тертці.
Крок 2. Пшоно добре промийте холодною або гарячою водою. Викладіть у каструлю і залийте молоком.
Крок 3. Також в каструлю відправте нарізаний гарбуз та цукор.
Крок 4. Всипте в каструлю мелену корицю і додайте 50 г вершкового масла. Варіть гарбузову кашу протягом 20 хвилин, іноді помішуючи.
Крок 5. Після цього гарбузову кашу перекладіть в жароміцну форму, додайте вершкове масло, що залишилося, і запікайте страву при 180 градусах протягом 20 хвилин.
Крок 6. При подачі гарбузову кашу прикрасьте квітками календули. Смачного!
Гарбузово-кукурудзяна каша
Гарбузово-кукурудзяна каша – це яскрава та смачна страва, яка точно приверне увагу дітей. Для реалізації рецепту багато часу не потрібно, та й варити кашу можна як на молоці, так і на воді. І скільки додавати в неї цукру, ви також можете вирішити, виходячи зі свого смаку.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 500мл.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Вода – 250 мл.
- Гарбуз – 500 грн.
- Крупа кукурудзяна – 150 гр.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Кукурудзяну крупу вибирайте дрібного помелу. А гарбуз бажано брати мускатний.
Крок 2. Гарбузову м’якоть наріжте кубиками невеликого розміру.
Крок 3. Для варіння каші використовуйте казан або товстостінну каструлю. Влийте в ємність молоко та воду. Викладіть гарбуз і поставте варитися. Після закипання зменште нагрівання до мінімального і готуйте гарбуз протягом 15 хвилин.
Крок 4. Кукурудзяну крупу промийте водою кілька разів.
Крок 5. Каструлю з молоком та гарбузом приберіть з вогню і розімніть її вміст товкачем. Потім поверніть ємність на вогонь і доведіть вміст до кипіння.
Крок 6. До каструлі додайте кукурудзяну крупу і варіть до закипання. Після цього зменшити вогонь і варити, постійно помішуючи, приблизно 20 хвилин до м’якості крупи.
Крок 7. Наприкінці додайте сіль, цукор та вершкове масло. Кашу перемішайте, каструлю накрийте кришкою і загорніть у товстий рушник на 15 хвилин.
Крок 8. Після цього можна розкласти кукурудзяну кашу з гарбузом по тарілках і подавати на стіл. Смачного!
Каша «Дружба» з гарбузом
Каша «Дружба» з гарбузом – це страва, яка поєднує в собі рисову та пшоняну крупу. Ми розповімо як приготувати класичний варіант цієї каші. Але на свій розсуд ви можете додати до неї різні сухофрукти, мед, пряні спеції, такі як кориця, мускатний горіх або бадьян.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Молоко – 1 ст.
- Цукор-пісок – до смаку.
- Гарбуз – 100 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Вода – 2 ст.
- Просо – 50 гр.
- Рис – 100 грн.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть всі потрібні продукти за списком.
Крок 2. Пшоно та рис промийте водою. Пшоно додатково обдайте окропом, щоб позбутися гіркоти. Крупи перекладіть у каструлю.
Крок 3. Влийте воду та поставте ємність на плиту.
Крок 4. Гарбуз натріть на тертці і додайте в каструлю через 5 хвилин від закипання.
Крок 5. Варіть кашу “Дружба” протягом 15 хвилин на середньому вогні.
Крок 6. Після цього додайте сіль, цукор і влийте молоко. Перемішайте та варіть кашу 10 хвилин.
Крок 7. Готовій каші дайте ще 10 хвилин настоятися під кришкою. Перед подачею можна заправити кашу олією чи медом. Смачного!
Гарбузова каша з манною крупою
Гарбузова каша з манною крупою – це поживна, ніжна та легка страва. Консистенція каші виходить дуже однорідною, тому її можна включати до раціону маленьких дітей. Але гарбузова каша з манкою виходить такою смачною, що ви й самі не відмовитеся від невеликої порції.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15 хв.
порцій – 2.
Інгредієнти:
- Молоко – 400мл.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Гарбуз – 100 гр.
- Сіль за смаком.
- Крупа манна – 40 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Гарбуз помийте, очистіть від шкірки та насіння. Підготуйте всі інші продукти.
Крок 2. М’якуш гарбуза наріжте невеликими шматочками і викладіть у каструлю. Влийте воду та варіть гарбуз протягом 15-20 хвилин до м’якості на помірному вогні.
Крок 3. Варений гарбуз розімніть товкачем або пробийте занурювальним блендером.
Крок 4. У каструлю з гарбузовим пюре влийте молоко, перемішайте та поставте на вогонь. Посоліть і додайте цукор до смаку, доведіть суміш до кипіння.
Крок 5. У киплячу гарбузово-молочну масу тонким струмком введіть манну крупу, постійно помішуйте кашу ложкою, щоб манка не збилася в грудки і не пригоріла. Варіть кашу 2-3 хвилини після закипання на повільному вогні.
Крок 6. Гарбузову кашу з манною крупою заправте вершковим маслом та подавайте на стіл у теплому вигляді. Смачного!