Можна довго розповідати про користь гарбуза, але для більшості господинь більш вагомими аргументами є те, що з цього овоча готується багато смачних і швидких страв. Так, ідеальним ласощами для ситного сніданку може стати гарбузова каша в мультиварці. Вона готується з різними крупами і злаками, задобривши сухофруктами, цукром або медом.
Гарбузова каша в мультиварці — простий рецепт з пшоном
Пшоняна каша часто з’являлася в раціоні наших предків сто-двісті років тому. Зараз на сніданок багато воліють готувати вівсяні пластівці, які просто потрібно запарити в окропі.
Присутність в кухонному арсеналі мультиварки з функцією відкладеного старту дозволяє значно різноманітити меню, наприклад, приготувавши пшоняну кашу з гарбузом з наступних інгредієнтів:
- 50-100 г гарбузової м’якоті;
- 1 мультистакан пшона;
- 4 мультистакана домашнього або магазинного молока жирністю 3,2%;
- 60 г цукрового піску;
- 50 г вершкового масла;
- 4 г солі;
- 3 г кориці.
Етапи готування в мультиварці:
- Очищену від насіння і шкірки, м’якоть гарбуза нашаткувати маленькими кубиками або натерти на крупній тертці. Чим дрібніше буде оранжевий овоч перед закладкою в мультикастрюлю, тим швидше він приготується.
- Пшоняну крупу перебрати від сміття, старанно промити, обдати окропом і замочити на десять хвилин. Ця процедура допоможе позбавити пшоно від можливої гіркоти.
- Дно мультикастрюли змастити вершковим маслом, викласти подрібнену гарбуз, зверху пшоно, цукор і сіль. Обережно долити молоко (любителі більш рідкої каші можуть збільшити кількість рідини на один мультистакан), накрити кришкою і готувати в режимі «Молочна каша». Якщо такої функції немає, можна використати програму «Крупи». Час приготування буде становити близько півгодини.
- Після звукового сигналу про закінчення програми додати вершкове масло, щіпку кориці, перемішати і залишити на 30 хвилин на підігріві. Після цього пшоняна каша з гарбузом готова.
З пшоняної і рисової крупи
Ця гарбузова каша в мультиварці виходить особливо сонячної і не тільки завдяки помаранчевій цариці осені. Сонячного колера готовому страві додає і пшоняна крупа, яка чудово поєднується з рисом.
Отже, перелік використовуваних інгредієнтів буде наступним:
- 500 г гарбуза без насіння і шкірки;
- 110 г рисової крупи;
- 110 г пшоняної крупи;
- 1000 мл молока;
- 100 г цукру;
- 5 г солі;
- 100 г вершкового масла.
Хід приготування:
- Подрібнену невеликими довільними шматочками гарбуз скласти в мультикастрюлю і залити невеликою кількістю води. Готувати в режимі «Гасіння» до м’якості (приблизно 30 хвилин), а потім розім’яти картофелемялкой в пюре. Якщо в сім’ї не люблять, коли гарбуз в каші перетворюється на пюре, то нарізати овоч варто більш акуратними скибочками і готувати до м’якості, а до напівготовності.
- Засипати до гарбузовому пюре промиті крупи, сіль, цукор і залити все теплим молоком. Далі варити, скориставшись функцією «Молочна каша». В залежності від потужності гаджета процес приготування може зайняти до півтора годин.
- Після звукового сигналу про закінчення роботи пристрою, додати в готову кашу нарізане вершкове масло, розмішати, щоб воно повністю розійшлося в каші і можна подавати.
Як приготувати з рисом?
Багатьом подобається солодкий варіант рисової каші з гарбузом. Збагатити смак готового блюда, і додати солодощі зможе жменю сухофруктів (ізюм, курага, чорнослив, в’ялена вишня та інше).
Що стосується традиційного продуктового набору для цього варіанту гарбузової каші, то він буде таким:
- 300-400 г гарбуза;
- 1 мультистакан рисової крупи;
- 300 мл молока;
- 30 г меду (можна замінити відповідною кількістю цукру);
- 50 г вершкового масла.
Гарбузова каша з рисом готується в мультиварці наступним чином:
- Очищену м’якоть гарбуза нарізати довільними невеликими шматочками, скласти в чашу мультиварки, влити невелику кількість води і готувати в режимі «Гасіння» до м’якості. В залежності від сорту гарбуза на це може піти від 30 хвилин до години.
- Коли овоч добре розм’якне і його можна буде розім’яти ложкою, у каструлю покласти промиту рисову крупу, мед, влити молоко і готувати далі в режимі «Молочна каша»/«Крупи». Перед подачею в кожну тарілку покласти по невеликому шматочку масла.
З яблуками
Гарбузову кашу з яблуками краще готувати на воді, оскільки якщо фрукт має хоча б невелику кислинку, то молоко обов’язково згорнеться. Для вершкового смаку і аромату можна додати в кашу шматочок вершкового масла або використовувати для приготування жирні вершки розбавлені водою.
Для приготування дієтичної гарбузової каші на воді потрібно взяти:
- 500 г гарбуза;
- 200 г яблук;
- 1 мультистакан рису;
- 50 г родзинок;
- 60-90 г цукру;
- 30 г вершкового масла;
- 3 мультистакана води.
Спосіб приготування:
- З помаранчевого овоча зрізати шкірку і подрібнити невеликими скибочками. У яблук вирізати серцевину, а м’якоть також нарізати скибочками. Шкірку з фруктів зчищають за бажанням.
- У электрокастрюлю викласти гарбуз, на неї яблучні скибочки. Рис промити до прозорої води, аналогічно вчинити з родзинками. Викласти ці інгредієнти в чашу мультиварки, додати цукор і залити водою. Воду можна використовувати замість молока або разом з молоком у різних пропорціях для будь-якого рецепту в даній підбірці, щоб знизити калорійність готової каші або зробити її дієтичної.
- Готувати кашу, скориставшись функцією «Плов». В кінці приготування додати вершкове масло і перемішати вміст чаші.
Гречана каша з гарбузом в мультиварці
На перший погляд, здається, що ці два продукти (гречка і гарбуз) мало поєднуються, але з них можна приготувати смачний гарнір. Секрет приготування апетитною гарбузової каші в мультиварці з гречкою полягає в правильно підібраних спеціях, які надають неповторний аромат гарбуза.
Щоб приготувати кашу з гречаної крупи і гарбуз знадобляться:
- 100 г гречаної крупи;
- 300 г гарбуза;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 30-45 мл рослинного масла;
- 1 зубок часнику;
- 1 лавровий лист;
- ½ Гілочки сухого розмарину;
- 4 горошини запашного перцю;
- сіль за смаком.
Покрокове приготування:
- Крупу добре перебрати, видаливши весь сміття. Потім промити, перекласти в чашу мультиварки, посолити, залити в три рази більшою кількістю води і готувати, використовуючи один з підходящих режимів («Гречка» або «Крупи»). Готову кашу перекласти в окрему ємність.
- Электрокастрюлю обполоснути після варіння гречки і витерти насухо. Потім вилити в неї рослинне масло і включити режим «Смаження» (при його відсутності підійде опція «Випічка»).
- Коли масло гарненько прокалится хвилини через дві-три, викласти дрібно нашатковану цибулю з часником і спеції. Смажити, помішуючи, п’ять хвилин.
- У масло, що встигло насититься ароматами спецій і трав, викласти дрібні кубики гарбузової м’якоті і готувати до м’якості 10-15 хвилин. Потім повернути в чашу мультиварки гречку, перемішати і витримати 10 хвилин на підігріві. Гарнір готовий.
Нюанси приготування в мультиварках: Редмонд, Поларіс
Крім пропорцій інгредієнтів у процесі приготування страви велике значення має і тривалість всіх кулінарних процесів. Для такої страви, як гарбузова каша в мультиварці на тривалість готування впливають не тільки обрані інгредієнти, але і потужність пристрою, доступні програми приготування.
Розглянемо спочатку, як вибрані продукти можуть впливати на приготування. Гарбуз – основний інгредієнт страви. Різні сорти можуть доходити до готовності протягом різного часу за інших рівних умов. Чим спелее і м’якше буде гарбузова м’якоть, тим швидше вона приготується.
Звичайна рисова крупа буде довше варитися на відміну від пропареного рису, пшона, гречки, кукурудзяної та манної крупи.
Що стосується програм приготування, то у мультіварок різних виробників відповідні функції можуть відрізнятися:
- У пристроях фірми Редмонд це блюдо готують з допомогою опцій «Молочна каша», «Гасіння» і «Варка на пару».
- В гаджетах Поларіс доступні функції для приготування «Молочна каша» і «Каша».
- У інших виробників (Панасонік, Філіпс та Мулинекс) можна скористатися програмами «Гасіння», «Молочна каша» і «Каша».
Яка б модель мультиварки не була помічників господині, приготування гарбузової каші в перший раз краще контролювати на всіх етапах і при необхідності коригувати, а, вже досягнувши ідеального результату, довіряти приготування повністю пристрою та присвятити цей час собі і своїм близьким.