Апетитна, соковита, ароматна гарбузова каша з рисом буде корисна дорослим і малюкам. Готувати її можна в пісному варіанті або традиційно з молоком і різними компонентами. Взявши на озброєння кілька рецептів, можна щодня балувати сім’ю смачними солодкими або поживними ароматними стравами з соковитого помаранчевого овоча, доступного у продажу круглий рік і рису, подаючи їх з м’ясом або сушеними ягодами.
Гарбузова каша з рисом на молоці за класичним рецептом
Традиційно гарбузова каша з рисом на молоці готується з:
- гарбузової м’якоті – 750 г;
- чистої рідини – 0,5 ст.;
- молока – 280 мл;
- рисової крупи – 70 г;
- трохи вершкового масла для заправки;
- цукровий пісок за смаком.
Соковита м’якоть помаранчевого плода очищається від шкірки і нарізати невеликими кубиками. Скласти її в каструлю, залити водою і тушкувати на помірному вогні близько 12 хвилин. Далі вливається потрібну кількість молока, додається цукор і трохи солі. Рисова крупа, попередньо промита, додається після закипання молока. Варити кашу до готовності крупи, наприкінці приправити маслом і подати до столу.
В мультиварці
Приготовлена гарбузова каша з рисом в мультиварці відрізняється насиченим смаком і чудовим ароматом. Такий спосіб приготування дозволить заощадити час і отримати смачне блюдо – в мультиварці продукти ніколи не пригорять, страва буде правильної консистенції.
Для приготування варто запастися:
- м’якуш оранжевого плоду – 350 г;
- білої круглозерной крупою – 150 г;
- свіжим молоком – 350 мл;
- водою – 190 мл;
- цукром – приблизно 70 г;
- ванільним цукром – 1 ст. л.;
- маслом для заправки.
Гарбузова м’якоть нарізати невеликими брусочками, укладається в чашу мультиварки і заливається водою. У режимі «Гасіння» готувати її близько 8 хвилин, після чого трохи придушити стала м’якою гарбузову м’якоть і промиту рисову крупу. Слідом відправити спеції, цукор з сіллю, трохи теплої води і молоко.
У режимі «Каша» готувати страву близько 45 хвилин, після чого приправити його маслом і подати до столу. Воно стане ідеальним сніданком для всієї родини.
Як приготувати кашу з гарбузом і рисом на воді?
У піст можна приготувати кашу з гарбузом і рисом на воді – страва не тільки урізноманітнює раціон, але і допоможе поліпшити роботу імунної системи.
Готується воно з:
- гарбуза – 270 г;
- води – 400 мл;
- цукру;
- солі;
- рису – ¼ склянки.
Гарбуз треба очистити від шкірки, нарізати, натерти на крупній тертці. Підготовлений овоч складається в каструлю разом з промитим рисом, заливається водою. Слідом відправляються сипучі компоненти, і страва готується на слабкому вогні близько 30 хвилин до готовності крупи. В кінці можна додати трохи меду та сухофруктів.
З вершковим маслом в горщику
Легке і корисне блюдо можна отримати з простих доступних продуктів. Зокрема каша з рисом і гарбузом, приготована в горщиках, буде ситної, живильної і до того ж мати відмінне оформлення.
Для її приготування варто запастися:
- гарбузом – 0,7 кг;
- рисом – 90 г;
- молоко – 700 мл;
- родзинками – 40 г;
- сіллю, цукром;
- вершковим маслом – 45 р.
На це кількість продуктів знадобиться близько 3 горщиків об’ємом 0,5 л. Якщо взяти ємності поменше, порцій вийде більше.
Гарбузова м’якоть подрібнюється в блендері, крупа промивається. Обидва продукти змішуються разом з цукровим піском, сіллю, попередньо замоченим родзинками.
У кожен горщик вливається по 40 мл молока, викладається гарбузова маса і доливають решту молока. Ємності заповнювати не до верху – в процесі запікання обсяг збільшиться і каша може «втекти», забруднивши духова шафа.
Горщики поставити на деко в холодну духовку. Запікати при температурі 190 градусів 25 хвилин при 160 градусах ще 45 хвилин.
Дістати, покласти в кожен горщик шматок масла і відправити ще на 8 хвилин в духовку.
Рисово-пшоняна каша з гарбузом
Вранці на сніданок доречно легке блюдо з:
- крупи пшоняної і рисової – по 100 г;
- гарбузової м’якоті – 450 г;
- солі, цукру;
- молока – 750 мл;
- вершкового масла – 80 р.
Крупу попередньо замочити на 18 хвилин в окремих ємностях. Гарбузову м’якоть очистити, нарізати і опустити в коли молоко закипить. Відварити в молоці близько 12 хвилин, після чого додати замочену крупу без води, трохи солі, цукровий пісок, варити ще 10 хвилин.
Не до кінця приготовлену кашу потрібно викласти у форму для запікання, додати масло і поставити в духовку на 35 хвилин при 210 градусах. В кінці прикрасити ягодами або сухофруктами.
З додаванням родзинок
Чудовий смачний десерт можна отримати з наступних продуктів:
- круглозерной рисової крупи – 120 г;
- чистої рідини – 210 мл;
- домашнього молочка – 240 мл;
- гарбузової м’якоті – 270 г;
- родзинок – 55 г;
- вершкового масла – 30 г;
- цукрового піску і солі.
Ізюм перебрати, помити і залити водою. Рисову крупу промити, залити водою і відварити до готовності. Коли вода майже вся вбереться, до рису додається подрібнена м’якоть оранжева, родзинки і молоко. Всі приправляється цукром, сіллю і вариться до готовності. В кінці приправити маслом, викласти в порційні тарілки і подати до столу.
Гарбузова каша з рисом, курагою і чорносливом
Дітям і тим, хто стежить за вагою, буде корисна каша, приготовлена з рису, гарбуза і сухофруктів. Блюдо цінно для організму завдяки складу продуктів, багатих вітамінами, мінералами, мікроелементами.
Для приготування страви слід запастися:
- рисом – 300 г;
- гарбузом – 400 г;
- чорносливом – 70 г;
- курагою – 70 г;
- медом – за смаком;
- молоко – 0,5 л;
- сіллю.
Білу крупу промити, замочити в теплій воді на 30 хвилин. Змішати з тертою гарбузом, медом і сухофруктами, викласти в горщик для запікання, додати мед і молоко. Запікати в духовці при температурі 200 градусів близько 60 хвилин. Наприкінці заправити маслом і подати до столу.
З яблуками
Гарбузова каша з яблуками – відмінний варіант в пісний період.
Готується страва з:
- гарбуза – 550 г;
- рису – 0,5 склянки;
- яблука – 2 шт.;
- ізюму;
- цукру;
- рослинного масла.
Гарбуз очищається, промивається проточною водою, подрібнюється будь-яким зручним способом. Рисова крупа замочується в гарячій воді, родзинки – в прохолодної рідини. Яблука очищаються і нарізати невеликими скибочками.
Гарбуз відварити, додати рис, цукор, сіль і готувати приблизно 15 хвилин. Додати яблука, жменю родзинок, варити до готовності ще 12-20 хвилин. Заправити олією, настояти під кришкою 30 хвилин, після чого подати до столу.