Будь-яка їжа повинна бути не тільки смачною, але й корисною – це кредо сучасної людини. Але без смачного харчування обійтися складно навіть того, хто суворо дотримується принципів ПП. Втім, обходитися не потрібно. Відомий перелік дієтичних десертів, і гарбузове мафіни можна назвати найпопулярнішими серед випічки. Апетитно, яскраво – це гарбузове кекси, які готують за різними рецептами.
Класичний рецепт гарбузового мафінів в духовці
Це найпоширеніший вид кексів, простий у приготуванні, з насиченим, оригінальним смаком. Спеції надають випічці особливий аромат і тепло – те, що потрібно для осені.
Щоб приготувати гарбузовий десерт, потрібні такі продукти:
- 300 грамів просіяного борошна;
- 2 чайні ложки розпушувача;
- 400 грамів стиглої гарбуза;
- 250 грамів цукрового піску;
- 3-4 курячі яйця;
- 170-180 мл соняшникової олії;
- половину чайної ложки солі;
- 1 чайну ложку кориці;
- пару чайних ложок цукрової пудри.
Готувати ароматний десерт з гарбуза просто, на це не знадобиться багато часу. Впорається навіть новачок в кулінарії.
Кроки такі:
- Гарбуз почистити і нарізати, перемолоти в блендері.
- В отримане пюре вбити яйця, покласти сіль і цукор.
- Потім поступово ввести борошно, корицю, розпушувач, влити олію.
- Готове тісто викладають у форми, заповнюючи їх трохи більше ніж наполовину.
- Випікають при 180 градусах 20 хвилин.
З додаванням сиру
Сирно-гарбузове мафіни стануть ідеальним сніданком або полуденком, дуже смачним і корисним. Поєднання сиру і гарбуза подобається багатьом, особливо гарні кекси для дітей. Сир потрібно брати звичайний, не солодкий, середньої жирності, його знадобиться 400 р.
Ще потрібні такі продукти:
- яйце 2 шт.;
- 200 г стиглої гарбуза;
- 100 г манки;
- по чайній ложці подрібненого мускату і кориці;
- 50 г цукру;
- щіпка солі;
- трохи цукрової пудри для присипки.
Готувати десерт трохи довше, ніж за класичним рецептом, але немає нічого складного:
- Гарбуз потрібно порізати і припустити в каструлі, для розм’якшення.
- Варені шматочки розім’яти виделкою, перетворивши в пюре.
- Сир теж розім’яти в окремій ємності, потім вбити в нього яйця.
- В отриману масу додати цукор з сіллю.
- Обидві маси, сирну і овочеву, з’єднати, перемішати, додати манну крупу.
- Готовим тістом заповнити форми (не повністю).
- Випікати при 180 градусах близько 30 хвилин.
Проста випічка на кефірі
Пісні мафіни стануть гарним доповненням до щоденного меню, порадують і дітей, і дорослих.
Готуються вони з доступних всім продуктів, це:
- 300 г гарбуза;
- нежирного кефіру 115 г;
- просіяного борошна 1 сорту 330 г;
- 3-4 курячі яйця;
- 100-120 мл рослинного масла;
- солі, меленої гвоздики – по чверті чайної ложки;
- 2 чайні ложки розпушувача;
- соди, перемеленого імбиру, мускату – по половині чайної ложки;
- подрібненої кориці 1 ложечки;
- цукрового піску 250 р.
Окремо потрібно відміряти 0,6 кг цукру і стільки ж води для сиропу. Також взяти ваніль, корицю, фруктовий сироп або ром – за смаком.
Як готувати:
- Гарбуз припустити в каструльці, потім подрібнити.
- Змішати кефір із содою.
- Влити кефір в пюре, туди ж додати масло, сіль і цукор.
- Безперервно помішуючи масу, вбити в неї яйця.
- Ввести муку, спеції, розпушувач.
- Тістом заповнити форми.
- Випікати 20 хвилин при стандартній температурі.
- Поки кекси на кефірі випікаються, нагрівають у каструлі воду і цукор, довівши до кипіння, варять приблизно 5 хвилин.
- Додають ароматизатор (спеції або фруктовий сироп, або ром).
- Поливають Сиропом готову випічку.
Гарбузове мафіни від Юлії Висоцької
Рецепти від Юлії Висоцької завжди користуються успіхом. Серед різноманітної випічки можна знайти і рецепти з гарбузом.
Для його використовується більш довгий список продуктів, але всі вони доступні:
- 400-450 грамів гарбуза;
- 3-4 яйця;
- 250 грамів цукрового піску;
- 300 грамів просіяного борошна;
- очищений, подрібнений горіх (волоський, але можна взяти інший) 150 г;
- пучку солі;
- розпушувача і сметани з 2 чайних ложки;
- оливкова або інше масло 170 мл;
- лимон – близько третини;
- по 1 чайній ложці лимонного соку, кориці;
- 2 столові ложки сметани;
- цукрова пудра для крему за смаком.
Готують кекси в два етапи.
На першому роблять самі мафіни:
- Овоч очищають, ріжуть, подрібнюють блендером в пюре.
- У масу вбивають яйця, засипають цукор і сіль.
- Вводять розпушувач і борошно, горіхи, корицю, масло.
- Замішують тісто.
- Форми змазують олією, кожну на 3/4 заповнюють тістом.
- Печуть 20 хвилин при 180°С.
- Випічку охолоджують 10 хвилин і поливають кремом.
А поки готується випічка, роблять крем:
- Лимон натирають або подрібнюють у блендері.
- Додають лимонний сік, сметану і цукрову пудру.
- Все перемішують.
- Готовим кремом поливають кекси.
Цей варіант схожий з мафінами від Джеймі Олівера, але американський кухар для крему бере цедру клементина (підійде і апельсин).
Мафіни з гарбуза в мікрохвильовці
Випічка за 5 хвилин – це подобається багатьом, і кекси в мікрохвильовці сьогодні досить популярні, в тому числі і з гарбузом.
Щоб приготувати швидкий, але смачний десерт, потрібно взяти:
- 250 грамів очищеного гарбуза;
- цукру і борошна – по половині склянки;
- 50 грамів вершкового масла;
- чайну ложку розпушувача;
- 1 яйце;
- кориці 0,5 ч. л.;
- добру жменю подрібнених горіхів або сухофруктів;
- сіль за смаком.
Як приготувати:
- Гарбуз ріжеться шматочками і відварюється.
- Варений овоч перемелюють в пюре.
- Вбивають яйце, додають масло, цукор, перемішують.
- В окремій ємності змішують розпушувач, сіль, борошно і корицю.
- Суміш висипати в пюре, замісити тісто.
- Додати горіхи або родзинки.
- Тісто розливається в силіконові формочки.
- Випікати потрібно 5 хвилин (при потужності мікрохвильовки 900 Вт).
- Готові маффіни остуджують у формі і тільки потім викладають на блюдо.
З цього осіннього овоча дуже просто приготувати смачний десерт, який порадує сім’ю. Варіантів багато, вибирайте той, що доведеться за смаком – всі вони апетитні та корисні.