Ароматний гарбузовий пиріг – це випічка, яка радує не тільки смакові рецептори, але і погляд, завдяки вмілим рукам господині. Вона виходить дивно красивою з апетитною скоринкою і яскравим кольором або окремими помаранчевими вкрапленнями. А різні добавки у вигляді фруктів та сиру зроблять ласощі ще більш вдалим.
Класичний гарбузовий пиріг
Інгредієнти: 130 г вершкового масла, 210 г високосортного борошна, 3,5 ст. ложки фільтрованої води, 780 г м’якоті гарбуза, половинка стандартної банки згущеного молока, 2 яйця, 3 ст. ложки жирних вершків, 1 ч. ложка спецій (наприклад, поєднання меленого імбиру, кориці і мускатного горіха).
- Овочева м’якоть нарізати невеликими шматочками, заливається водою і відправляється варитися до м’якості. Готову гарбуз протирається через дрібне сито.
- Борошно просіюється на дошку. Зверху викладається масло, і компоненти рубаються ножем. До масляним шматочках постійно потрібно підсипати муку, поки на дошці не виявиться дрібна крихта. При цьому масло повинно залишитися холодним.
- З крихти робиться гірка, поглиблення в центрі якої виливається холодна вода. Потім швидко замішують тісто руками. Воно вийде трохи нерівним.
- З тесту формується корж з бортиками прямо у формі. Вийшла «кошик» вирушає в морозилку на час приготування начинки.
- В овочеве пюре виливається згущене молоко. Туди вирушають яйця, вершки і всі спеції.
- Перемішана до однорідності начинка переливається в подмороженную основу.
Готується близько години при 180 р. Серединка ласощі при цьому повинна залишитися злегка подрагивающей.
Рецепт пирога без масла, борошна та яєць
Інгредієнти: 330 г гарбуза, цілий лимон, повну склянку жирного кефіру, 310 г цукрового піску, 270 г манної крупи, 2 ч. ложки пекарського порошку, 130 мл фільтрованої води.
- Гарбуз без шкірки і насіння натирається на дрібній тертці, після чого з’єднується з подрібненою цедрою цілого лимона. У масу відправляється також кефір, пекарський порошок, цукровий пісок (110 м), манна крупа.
- Всі інгредієнти потрібно дуже добре вимісити. Для цієї мети можна використовувати блендер.
- Тісто виливається у форму і запікається в духовці близько півгодини.
- Готовий пиріг без масла, борошна та яєць виходить дуже ніжним.
Залишається залити ще гаряче частування сиропом з води, лимонного соку і залишків піску.
Як приготувати в мультиварці?
Інгредієнти: 210 г цукрового піску, 60 г якісного вершкового масла, 2 курячих яйця, 60 мл рафінованої олії, 160 г пюре зі свіжого гарбуза, повний стакан високосортного борошна, 1 ч. ложка харчової соди, 60 мл сметани.
- Вершкове масло розм’якшується, з’єднується з піском і добре перетирається ложкою.
- У масу додаються яйця, і всі компоненти ще раз добре збиваються.
- У суміш вливаються сирі яйця і рафінована олія. Потім викладається нежирна сметана.
- В основу тесту з високого відстані борошно просіюється з харчовою содою.
- Останнім додається овочеве пюре.
- Маса виливається в промаслений і присипану манкою «розумну каструлю».
Запікається гарбузовий пиріг в мультиварці в програмі, призначеної для випічки 55-65 хвилин.
Гарбузовий пиріг з манкою
Інгредієнти: 320 г м’якоті гарбуза, 270 г манної крупи, повний стакан кефіру середньої жирності, 220 г цукрового піску, 6 г пекарського порошку, цедра цілого лимона, 60 мл лимонного соку, 120 мл води.
- Гарбуз без шкірки і насіння треться на самій дрібній тертці. До неї відразу вливається кисломолочний продукт, і компоненти перемішуються силіконової лопаткою.
- Далі в масу висипаються всі сухі компоненти (100 г цукру). Тісто дуже добре вимішується.
- З добре вимитого лимона знімається цедра, дрібно подрібнюється і відправляється до іншим складовим.
- Тісто викладається в промаслений силіконову форму і запікається при 200 градусах до сухої лучинки.
- Для просочення свіжовичавлений лимонний сік з’єднується з цукром і водою. Після перемішування сироп доводять до кипіння в сотейнику.
Залишилося готовий гарбузовий пиріг з манкою просочити отриманою рідиною.
З додаванням яблук
Інгредієнти: півкіло свіжої м’якоті гарбуза, 2-3 кисло-солодких яблука, 1,5 ч. ложки пекарського порошку, куряче яйце, 120 г цукрового піску, 60 мл жирного молока, 2,5 склянки високосортного борошна.
- Гарбуз позбавляється від насіння і шкірки, нарізати кубиками і в чаші блендера перетворюється на пюре.
- До овочу виливається молоко, яйце, всипається цукровий пісок.
- Залишається додати в тісто просіяне борошно, змішану з пекарським порошком. Після ретельного перемішування воно викладається в промаслений форму.
- В поверхню майбутнього ласощі вдавлюються часточки свіжих яблук. Фрукти ріжуться прямо з шкурками.
Запікається гарбузово-яблучний пиріг 40-45 хвилин при 210-220 градусів.
З сиром
Інгредієнти: 80 г жирного масла, повний стакан кефіру, 2 курячих яйця, 90 г цукрового піску, дрібку ваніліну, повний стакан високосортного борошна, 360 г м’якоті гарбуза, 90 г сиру, пучок імбиру, ½ ч. ложки харчової соди.
- Овоч потрібно очистити, порізати, а потім зварити до м’якості.
- В окремому посуді яйця віночком збиваються з ваніліном і цукровим піском. Сюди ж додається розм’якшене вершкове масло, мелений імбир. При бажанні можна використовувати і кокосову стружку.
- В майбутнє тісто тонким струменем вливається нехолодну кефір.
- У масу спочатку відправляється половина просіяного борошна з содою, а потім – решта.
- М’якоть гарбуза з’єднується з сиром. За цю суміш можна підсолоджувати, додавати в неї апельсиновий сік або цедру.
- Форма для запікання застеляється промасленим пергаментом, в неї тісто викладається. Зверху розподіляється начинка.
Готується сирно-гарбузовий пиріг близько півгодини в попередньо розігрітій духовці до сухої сірники.
Американський гарбузовий пиріг
Інгредієнти: 210 г високосортного борошна, 160 г вершкового масла, яєчний жовток і 3 цілих яйця, 1 ст. ложка фільтрованої води, дрібку солі, 470 г гарбузового пюре, банку згущеного молока, за дрібку меленої кориці, запашного перцю і сухого імбиру.
- Рубане тісто можна готувати і руками, але набагато зручніше робити це з використанням кухонного комбайна.
- В окрему глибоку чашу просіюється 210 г високосортної пшеничного борошна. Найкраще повторити процес просіювання пару раз, щоб продукт гарненько наситився киснем.
- Додається в масу сіль і охолоджене вершкове масло, попередньо нарізане кубиками.
- Всі інгредієнти перебиваються металевими ножами комбайна або звичайним кухонним ножем у дрібну масляну крихту. На це доведеться витратити не більше половини хвилини.
- До інших компонентів додається яєчний жовток і велика ложка крижаної води. Знову продукти пробиваються до жирної крихти. Ідеально підійде для цієї мети пульсуючий режим комбайна.
- Тісто збирається в ком, загортається в пакет і забирається хвилин на 40 в холод.
- Для начинки зварена до м’якості гарбуз з’єднується з цілими яйцями, попередньо збитими до легкої пінки. Сюди ж всипати підготовлені прянощі. Продукти добре перемішуються. Можна і зовсім збити їх міксером. В останню чергу в начинку втручається згущене молоко.
- З тіста у формі ліпиться «кошик» з високими бортиками. На нього викладається вантаж з крупи (на папір для випічки). Запікається основа 10-12 хвилин в гарячій духовці. Потім корж повертається в духовку ще на 6-7 хвилин.
- На тісто виливається сонячна начинка.
Далі американський гарбузовий пиріг знову відправляється в духовку на 60 – 70 хвилин. Центр ласощі має трохи колихатися.
По-осетинськи
Інгредієнти: 420 г високосортного борошна, повний стакан фільтрованої води, 1 ч. ложка миттєвих дріжджів і стільки ж цукру, дрібку солі, 3 ст. ложки рафінованої олії, 360 г м’якоті гарбуза, по 160 г ріпчастої цибулі та сиру сулугуні, пучок чебрецю, чорний мелений перець.
- В широкій глибокій мисці змішуються всі зазначені в рецепті сухі інгредієнти, крім спецій. До цих компонентів вливається не холодна вода, замішують м’яке тісто. Замість неї можна використовувати також жирне тепле молоко. Тісто змащується столовою ложкою масла, покривається плівкою і забирається в місце, в якому немає протягів.
- Для начинки крупно треться свіжий гарбуз і сир. Кубики цибулі обсмажують на маслі до розм’якшення. Підготовлені інгредієнти з’єднуються. До них додаються приправи і дрібку цукру.
- Почало підніматися тісто ділиться на 2 частини, кожна з яких розкачується в тонкий коржик (7-8мм). В центр начинку, краї защипываются. Далі коржик розплющується руками в тонкий млинець.
Випікають пиріг в максимально розпеченій духовці 15-17 хвилин. Далі частування змащується маслом і залишається трохи настоятися.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Інгредієнти: 320 г гарбуза, 1 яблуко, половина пачки вершкового масла, 2 яйця, 140 г цукру-піску, 220 г високосортного борошна, по 1 ч. ложки кориці, меду, олії і пекарського порошку.
- Свіжий гарбуз і очищене яблуко труться на крупній тертці. До них додається кориця, мед і трохи цукру. На 1 хвилинку інгредієнти відправляються в мікрохвильовку.
- З цукром розтирається масло. До нього додаються яйця.
- Маси з першого і другого кроку з’єднуються.
- Залишилося додати борошно з пекарським порошком і вилити тісто в підготовлену форму.
Запікається частування 40-45 хвилин в заздалегідь добре розігрітій духовці.