Серед овочів гарбуз називають царицею осені. Її яскраво-помаранчеві соковиті та солодкі плоди, що дозрівають в кінці літа — початку осені, здатні довго зберігатися навіть в умовах квартири. Це дає можливість практично весь зимовий період радувати домашніх яскравою, смачною, корисною випічкою і, наприклад, спекти гарбузовий пиріг в мультиварці.
Класичний гарбузовий пиріг в мультиварці
Пропорції інгредієнтів для класичного пирога з використанням помаранчевого овоча будуть наступними:
- 100 г вершкового масла;
- 180 г цукру;
- 2 яйця;
- 200 мл пюре з гарбуза;
- 10 г розпушувача;
- 240 г борошна;
- 5 г ванілі;
- 5 г кориці;
- 3 г мускатного горіха;
- 3 г солі;
- 90 г рубаних волоських горіхів;
Рецепт пирога покроково:
- В одну посудину зсипати просіяне борошно, спеції і розпушувач. Щоб всі інгредієнти добре з’єдналися, розмішати суміш віночком.
- З гарбуза приготувати пюре. Воно може бути сирим, для цього овоч просто подрібнюють блендером. Для більш ніжного результату, м’якоть гарбуза попередньо запікають або готують на пару.
- М’яке вершкове масло збивають з цукром. Коли маса посвітлішає і стане однорідною, по одному вводять яйця. Слідом відправляється овочеве пюре та сипучі компоненти тіста. Останніми додаються горіхи.
- Піч у змащеній чаші мультикастрюли приблизно 1 годину 20 хвилин до проби на суху зубочистку. Якщо по закінченні вказаного часу пиріг буде вологим, варто просто залишити його на підігріві до готовності.
З манкою
Ніжний гарбузовий пиріг з манкою готується з наступного набору продуктів:
- 200 мл пюре з гарбуза;
- 2 яйця;
- 180 г цукру;
- 14 г розпушувача;
- 60 мл рослинного масла;
- 70 г борошна;
- 70 г манки;
- родзинки, горіхи та спеції за смаком.
Хід роботи:
- Пюре гарбуза змішати з манкою і забуваємо про нього на 20-30 хвилин. Манка чудово вбере в себе зайву рідину в пюре і тісто не буде занадто вологим.
- Яйця з цукром до більш світлого кольору збиваємо міксером. В отриману пишну масу відправляємо пюре з манкою і рослинне масло, ретельно вимішуємо ложкою.
- Наступними в тісто просіваємо розпушувач і борошно. За бажанням, в пиріг можна класти родзинки і подрібнені горіхи, а з спецій — корицю, ваніль, кардамон, мигдаль.
- Печемо десерт у змащеній чашу мультиварки, скориставшись функцією «Випічка». В залежності від потужності гаджета пиріг буде готовий протягом 40-60 хвилин. Перед подачею можна прикрасити цукровою пудрою.
Гарбузовий пиріг з сиром в мультиварці
Для пирога з гарбузом і сиром будуть потрібні:
- 200 г м’якоті гарбуза;
- 200 г сиру;
- 2 яйця;
- 180 г цукру;
- 130 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 15 мл рослинного масла.
Випічка:
- Подрібнити м’якоть гарбуза з допомогою блендера або дрібної терки. Виділився сік віджати руками.
- Яйця збити в пишну піну з цукром, додати суміш з борошна і розпушувача, слідом за нею викласти підготовлену гарбуз.
- Чашу мультиварки змастити рослинним маслом і перекласти в неї тісто. Зверху в довільному порядку викласти ложкою сир.
- Готувати в режимі «Випічка/Кекс» протягом 45-60 хвилин.
На кефірі
Навіть найпростіший рецепт бісквіта на кефірі перетвориться на яскравий і ароматний десерт, якщо до складу його інгредієнтів ввести царицю осені — гарбуз.
У цьому випадку пропорції продуктів будуть такими:
- 200 мл кефіру або кислого молока);
- 180 цукру;
- 2 яйця;
- 200 г гарбуза;
- 340 г борошна;
- 5 г соди;
- 15 мл соку лимона;
- 4 г кориці;
- 5 мл рослинного масла;
- 20 г апельсинової цедри.
Спосіб приготування:
- Приготовану на пару або запечену в духовці м’якоть гарбуза перекласти в чашу блендера, туди ж всипати цукор, цедру апельсина і перебити все до однорідності.
- У посудину для замішування тіста влити теплий кефір, вбити яйця, просіяти корицю і додати сік лимона. Старанно перемішати ці продукти, а потім з’єднати їх з гарбузової масою.
- Тепер кількома частинами просіяти борошно з содою. Розмішати до отримання гладкого тіста, як для оладок. Випікати в змащеній чаші мультиварці 1 годину 20 хвилин при потужності 700 Вт. Для більш потужних пристроїв час приготування можна скоротити на чверть години. Готовність перевіряти зубочисткою.
Американський гарбузовий пиріг в мультиварці
Щоб спекти традиційний американський десерт на Хеллоуїн і День подяки, для рубленого пісочного тіста потрібно взяти:
- 150 г вершкового масла;
- 210 г борошна;
- 1 жовток;
- 15-45 мл води;
- 3 г солі.
До складу ніжною гарбузової начинки входять:
- 450 г готового гарбузового пюре;
- 300 г згущеного молока;
- 3 яйця;
- 5 г кориці;
- 5 г меленого імбиру;
- 3 г порошку гвоздики;
- 3 г чорного меленого перцю;
- 3 г солі.
Як спекти:
- Для тесту з допомогою кухонного комбайна або блендера спочатку перебити в крихту холодне масло з борошном і сіллю.
- Потім додати жовток і пару ложок крижаної води, продовжуючи імпульсами змішувати, щоб тісто зібралося в грудку. Готове тісто на годину прибрати в холод для стабілізації.
- Для начинки треба трохи збити міксером або віночком яйця до легкої піни, додати до них пюре гарбуза, спеції і згущене молоко. Перемішати все до однорідної маси. У процесі приготування гарбузового пюре також можна використовувати мультиварку. Спочатку м’якоть помаранчевого овоча зварити в мультиварці на пару, потім перебити її блендером і викласти на деякий час на сито, щоб стекла зайва рідина.
- Охолодженим тестом вистелити дно і бортики майбутнього пирога в чашу мультиварки, попередньо поклавши навхрест під нього дві широкі смужки пергаменту.
- Зверху вилити гарбузову начинку і готувати пиріг 60 хвилин, скориставшись опцією «Випічка». Виймати готовий виріб слід тільки після повного охолодження, обережно потягнувши за паперові смуги.
З гарбузом та яблуками
У процесі випічки десерту пиріг з гарбузом та яблуками в мультиварці знадобляться:
- 350 г гарбуза;
- 150 г яблук;
- 260 г борошна;
- 200 г манної крупи;
- 3 яйця;
- 300 г цукру;
- 14 г розпушувача;
- 5 г ванільного цукру;
- 3 г солі.
Печемо наступним чином:
- М’якоть гарбуза без шкірки і насіння подрібнити на терці з великими отворами. Яблука після видалення серцевини і очищення шкірки, подрібнити невеликими кубиками.
- Яйця почати збивати з сіллю, потім поступово ввести цукор, у тому числі і ванільний. В яєчної піні втопити гарбуз і яблука.
- Далі в тісто вмішати муку і розпушувач. Останній інгредієнт, який відправиться в загальну масу — манна крупа. Її кількість можна трохи зменшити або збільшити в залежності від соковитості яблук і гарбуза.
- Чашу мультиварки змастити невеликою кількістю масла, обсипати манкою і перекласти в неї тісто. Пекти пиріг, використовуючи передбачену для випічки функцію гаджета. Час готування буде в межах 40-60 хвилин.
Дієтичний десерт без додавання яєць
Під час посту можна спекти дієтичний гарбузовий пиріг без яєць в складі, для цього потрібні:
- 250 мл кефіру;
- 100-180 г цукру;
- 100 мл рослинного масла;
- 5 г соди;
- 3 г солі;
- 5-10 г кориці;
- 150 г тертого гарбуза;
- 300 г борошна.
Алгоритм випічки:
- Підготовка тесту займе зовсім небагато часу. Слід просто підготувати суміш з сипучих і рідких інгредієнтів, а потім з’єднати їх. Для сухої складової пирога потрібно з’єднати разом соду, сіль, корицю, борошно і розмішати їх кулінарним віночком.
- В окремій ємності з’єднати теплий кефір, цукор, рослинне масло і тертий оранжевий овоч. Коли суміш стане однорідною, в кілька прийомів ввести сухі продукти і розмішати ложкою або міксером з насадками для тіста.
- У підготовлену электрокастрюлю перекласти тісто і запекти його в мультиварці протягом 60-65 хвилин. Готовий десерт можна прикрасити глазур’ю.