Взимку дуже хочеться чогось річного і корисного, щоб і себе потішити, і організм не образити. Дуже корисні для імунітету страви з гарбуза, заготовлені ще з осені. Приготувати гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах досить просто і легко, а якщо трохи пофантазувати, то корисний напій набуде більш виразний смак та аромат.
Гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах – простий рецепт
Для приготування насиченого напою підбирають молоді гарбузи вагою не більше 7 кг В такому овоче міститься більше корисних речовин – каротину і фруктози, тому сік вийде досить солодким.
Готують напій гарбузовий наступним чином:
- Плід чистять і ділять на брусочки довжиною близько 3 див.
- Їх засипають в каструлю, вливають воду до поверхні гарбузових шматочків.
- Доводять до кипіння і кип’ятять хвилин 5-6.
- Охолоджують, потім перетирають через ситечко.
- Масу відправляють назад в каструлю, вмішують цукор (приблизно півсклянки на 2 л соку), включають вогонь.
- Коли закипить, вимикають газ, а напій переливають у стерильні банки.
Щоб сік вийшов більш густий і насичений, додають до брусочками м’якоть, звільнену від насіння.
Як приготувати за допомогою соковижималки?
Швидко і легко готується напій з допомогою спеціальної техніки.
Його роблять двома способами:
- Без пастеризації
Тиквіна очищають, ділять на шматки, пропускають через соковижималку. Після перемішують з цукровим піском (приблизно склянка на 2 л рідини) і нагрівають до 90°С. Варять, не допускаючи кипіння, хвилин 5-6. Потім вимикають плиту, а рідина переливають у банки і закупорюють.
- З пастеризацією
Аналогічно попередньому способу віджимають сік, доводять до кипіння і розподіляють по стерильним полулитровым банкам. Ємності з соком пастеризують приблизно 10 хвилин при 90°С, а потім закочують.
Дуже смачний сік з гарбуза з апельсином
Для гарбузово-цитрусового напою знадобиться:
- середня гарбуз;
- стакан цукрового піску;
- 3 апельсина;
- 1-2 ложечки лимонної кислоти;
- вода.
Як готувати:
- Тиквіна очистити, порізати на шматки, перекласти в каструлю.
- Налити воду до верхнього краю шматочків, поставити на вогонь.
- Прокип’ятити 5 хвилин, остудити.
- Гарбузове шматочки перетерти через ситечко.
- Прибрати назад в каструлю.
- Вмішати цукор, кислоту.
- Віджати сік з цитрусових, влити до іншим складовим.
- Масу варити не треба, тільки дочекатися закипання, а потім розлити в банки.
Приготування гарбузового соку ручним способом
Процес приготування ручним способом полягає в наступному:
- З гарбузи зчищають шкірку, прибирають насіння.
- Ділять на брусочки, перетирають на дрібній тертці.
- Заливають водою, доводять до кипіння і варять до м’якості овочів. Для додання цитрусового аромату і смаку вмішують подрібнену цедру або сік цитрусових.
- Подрібнюють блендером, вмішують цукор (за смаком), при необхідності додають води (якщо суміш густуватий) і відправляють на плиту.
- Чекають закипання і варять після цього ще хвилин 10.
- Розподіляють по стерильним ємкостей і закупорюють.
Рецепт «через м’ясорубку»
Для приготування напою використовують м’ясорубку.
Знадобляться:
- тиквіна;
- цукор – півсклянки на літр напою;
- лимонна кислота або сік;
- вода.
Процес приготування:
- Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими скибочками.
- Прокрутити через м’ясорубку, використовуючи велику решітку.
- Марлю скласти в 4 шари, викласти в неї масу, зібрати вузлом і відправити в друшляк, встановлений на каструлі.
- Поклавши зверху гніт, дочекатися, коли витече сік.
- Рідину злити в чисту каструлю, додати цукровий пісок і лимонну кислоту.
- Довести до закипання, але не кип’ятити. Тримати в такому стані близько 10 хвилин, поки повністю не розчиниться цукор.
- Розлити в простерилізовані банки, герметично укупорить і вкрити до повного охолодження.
З решти макухи можна зробити сік другого віджиму. Для цього його заливають водою (0,1 л на 1 кг макухи), доводять до кипіння, віджимають. Перемішувати з цим соком його не варто, але можна приготувати напій, додавши цукор і лимонний сік, або желе.
Яблучно-гарбузовий сік через соковижималку і без неї
Для приготування напою бажано вибрати зелені сорти яблук. Головне, щоб вони були не переспілими. На кілограм основного продукту беруть стільки ж фруктів і склянку з гіркою цукру. Для додання цитрусового аромату і цікавою смакової нотки додають подрібнену лимонну цедру (можна натерти на дрібній тертці).
Процес приготування:
- Гарбуз почистити і порізати на шматочки, вичавити сік.
- Аналогічно зробити яблучний сік.
- Всі складові перемішати в одній ємності, поставити на газ і довести до 90°С.
- Слідкуючи, щоб рідина не закипіла, витримати на вогні ще близько 5 хвилин, потім вимкнути газ.
- Трохи потомити готовий напій на гарячій ще плиті, а після розлити по банках і закатати.
З додаванням лимонної кислоти
Для приготування стерилізованого напою потрібні такі інгредієнти:
- очищена і порізана скибочками гарбуз – 7 кг;
- цукор – 6 склянок;
- вода – 4 л;
- лимонна кислота – ложечка.
Як готувати:
- Спочатку варять цукровий сироп з цукру і води.
- Гарбузове шматочки запікати в духовці, поки не стануть м’якими, потім перетерти через сито.
- Перемішати з сиропом, підігріти до 80°С, розкласти в стерильні баночки.
- Накрити кришечками і стерилізувати 20 (0,5 л банки) або 30 хвилин (1 л). Потім закатати.
З обліпихою
Для гарбузово-обліпихової напою знадобиться:
- 2 кг очищеної і порізаної на брусочки гарбуза;
- півкіло вимитої і очищеної обліпихи;
- по склянці води і цукру.
Як приготувати:
- Щоб зробити гарбузовий сік слід подрібнити овоч на тертці, пропустити через м’ясорубку або соковижималку. Тільки у перших двох випадках потрібно буде віджати масу через складену в кілька шарів марлю або капронову панчоху.
- Обліпиху залити водою і варити до розм’якшення, потім остудити.
- Ягоди розім’яти, не зливаючи воду, вичавити сік через кілька шарів марлі. У результаті повинно вийти близько півлітра рідини.
- Перемішати гарбузову і облепиховую рідина, вмішати цукор.
- Масу відварювати третину години після закипання.
- Розкласти по банках і стерилізувати 5 хвилин, потім закатати.
Приготований таким способом напій зберігається близько трьох років.
Гарбузовий сік – користь і шкода
Корисні властивості напою обумовлені наявністю в ньому великої кількості вітамінів, клітковини і інших корисних речовин. Півтора склянки свіжовичавленого соку дозволяють задовольнити щоденну потребу організму у калії, магнії, фосфору, деяких вітамінах. Клітковина і пектин сприятливо впливають на ШКТ, очищаючи стінки кишечника від шлаків.
Еліксир:
- сприяє нормалізації обмінних процесів, прискорює оновлення клітин, зміцнює кісткову тканину;
- зміцнює імунну систему;
- покращує згортання крові.
Крім цього, овоч застосовують для боротьби з безсонням і як протипухлинного засобу.
З обережністю слід вживати при синдромі роздратованого кишечника і зниженою кислотністю шлунку.
Повністю виключити гарбузові страви слід при:
- діареї;
- сильному розладі шлунково-кишкового тракту;
- індивідуальній непереносимості деяких компонентів гарбуза.