Гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах

Взимку дуже хочеться чогось річного і корисного, щоб і себе потішити, і організм не образити. Дуже корисні для імунітету страви з гарбуза, заготовлені ще з осені. Приготувати гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах досить просто і легко, а якщо трохи пофантазувати, то корисний напій набуде більш виразний смак та аромат.

Гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах – простий рецепт

Для приготування насиченого напою підбирають молоді гарбузи вагою не більше 7 кг В такому овоче міститься більше корисних речовин – каротину і фруктози, тому сік вийде досить солодким.

Готують напій гарбузовий наступним чином:

  • Плід чистять і ділять на брусочки довжиною близько 3 див.
  • Їх засипають в каструлю, вливають воду до поверхні гарбузових шматочків.
  • Доводять до кипіння і кип’ятять хвилин 5-6.
  • Охолоджують, потім перетирають через ситечко.
  • Масу відправляють назад в каструлю, вмішують цукор (приблизно півсклянки на 2 л соку), включають вогонь.
  • Коли закипить, вимикають газ, а напій переливають у стерильні банки.

Щоб сік вийшов більш густий і насичений, додають до брусочками м’якоть, звільнену від насіння.

Як приготувати за допомогою соковижималки?

Швидко і легко готується напій з допомогою спеціальної техніки.

Його роблять двома способами:

  • Без пастеризації

Тиквіна очищають, ділять на шматки, пропускають через соковижималку. Після перемішують з цукровим піском (приблизно склянка на 2 л рідини) і нагрівають до 90°С. Варять, не допускаючи кипіння, хвилин 5-6. Потім вимикають плиту, а рідина переливають у банки і закупорюють.

  • З пастеризацією

Аналогічно попередньому способу віджимають сік, доводять до кипіння і розподіляють по стерильним полулитровым банкам. Ємності з соком пастеризують приблизно 10 хвилин при 90°С, а потім закочують.

Дуже смачний сік з гарбуза з апельсином

Для гарбузово-цитрусового напою знадобиться:

  • середня гарбуз;
  • стакан цукрового піску;
  • 3 апельсина;
  • 1-2 ложечки лимонної кислоти;
  • вода.
Дивіться також:  Засолювання капусти на зиму — 13 смачних рецептів соління

Як готувати:

  • Тиквіна очистити, порізати на шматки, перекласти в каструлю.
  • Налити воду до верхнього краю шматочків, поставити на вогонь.
  • Прокип’ятити 5 хвилин, остудити.
  • Гарбузове шматочки перетерти через ситечко.
  • Прибрати назад в каструлю.
  • Вмішати цукор, кислоту.
  • Віджати сік з цитрусових, влити до іншим складовим.
  • Масу варити не треба, тільки дочекатися закипання, а потім розлити в банки.

Приготування гарбузового соку ручним способом

Процес приготування ручним способом полягає в наступному:

  • З гарбузи зчищають шкірку, прибирають насіння.
  • Ділять на брусочки, перетирають на дрібній тертці.
  • Заливають водою, доводять до кипіння і варять до м’якості овочів. Для додання цитрусового аромату і смаку вмішують подрібнену цедру або сік цитрусових.
  • Подрібнюють блендером, вмішують цукор (за смаком), при необхідності додають води (якщо суміш густуватий) і відправляють на плиту.
  • Чекають закипання і варять після цього ще хвилин 10.
  • Розподіляють по стерильним ємкостей і закупорюють.

Рецепт «через м’ясорубку»

Для приготування напою використовують м’ясорубку.

Знадобляться:

  • тиквіна;
  • цукор – півсклянки на літр напою;
  • лимонна кислота або сік;
  • вода.

Процес приготування:

  • Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими скибочками.
  • Прокрутити через м’ясорубку, використовуючи велику решітку.
  • Марлю скласти в 4 шари, викласти в неї масу, зібрати вузлом і відправити в друшляк, встановлений на каструлі.
  • Поклавши зверху гніт, дочекатися, коли витече сік.
  • Рідину злити в чисту каструлю, додати цукровий пісок і лимонну кислоту.
  • Довести до закипання, але не кип’ятити. Тримати в такому стані близько 10 хвилин, поки повністю не розчиниться цукор.
  • Розлити в простерилізовані банки, герметично укупорить і вкрити до повного охолодження.

З решти макухи можна зробити сік другого віджиму. Для цього його заливають водою (0,1 л на 1 кг макухи), доводять до кипіння, віджимають. Перемішувати з цим соком його не варто, але можна приготувати напій, додавши цукор і лимонний сік, або желе.

Дивіться також:  Маринований гострий перець – 6 кращих рецептів

Яблучно-гарбузовий сік через соковижималку і без неї

Для приготування напою бажано вибрати зелені сорти яблук. Головне, щоб вони були не переспілими. На кілограм основного продукту беруть стільки ж фруктів і склянку з гіркою цукру. Для додання цитрусового аромату і цікавою смакової нотки додають подрібнену лимонну цедру (можна натерти на дрібній тертці).

Процес приготування:

  • Гарбуз почистити і порізати на шматочки, вичавити сік.
  • Аналогічно зробити яблучний сік.
  • Всі складові перемішати в одній ємності, поставити на газ і довести до 90°С.
  • Слідкуючи, щоб рідина не закипіла, витримати на вогні ще близько 5 хвилин, потім вимкнути газ.
  • Трохи потомити готовий напій на гарячій ще плиті, а після розлити по банках і закатати.

З додаванням лимонної кислоти

Для приготування стерилізованого напою потрібні такі інгредієнти:

  • очищена і порізана скибочками гарбуз – 7 кг;
  • цукор – 6 склянок;
  • вода – 4 л;
  • лимонна кислота – ложечка.

Як готувати:

  • Спочатку варять цукровий сироп з цукру і води.
  • Гарбузове шматочки запікати в духовці, поки не стануть м’якими, потім перетерти через сито.
  • Перемішати з сиропом, підігріти до 80°С, розкласти в стерильні баночки.
  • Накрити кришечками і стерилізувати 20 (0,5 л банки) або 30 хвилин (1 л). Потім закатати.

З обліпихою

Для гарбузово-обліпихової напою знадобиться:

  • 2 кг очищеної і порізаної на брусочки гарбуза;
  • півкіло вимитої і очищеної обліпихи;
  • по склянці води і цукру.

Як приготувати:

  • Щоб зробити гарбузовий сік слід подрібнити овоч на тертці, пропустити через м’ясорубку або соковижималку. Тільки у перших двох випадках потрібно буде віджати масу через складену в кілька шарів марлю або капронову панчоху.
  • Обліпиху залити водою і варити до розм’якшення, потім остудити.
  • Ягоди розім’яти, не зливаючи воду, вичавити сік через кілька шарів марлі. У результаті повинно вийти близько півлітра рідини.
  • Перемішати гарбузову і облепиховую рідина, вмішати цукор.
  • Масу відварювати третину години після закипання.
  • Розкласти по банках і стерилізувати 5 хвилин, потім закатати.
Дивіться також:  Фейхоа з медом – 4 рецепта на зиму

Приготований таким способом напій зберігається близько трьох років.

Гарбузовий сік – користь і шкода

Корисні властивості напою обумовлені наявністю в ньому великої кількості вітамінів, клітковини і інших корисних речовин. Півтора склянки свіжовичавленого соку дозволяють задовольнити щоденну потребу організму у калії, магнії, фосфору, деяких вітамінах. Клітковина і пектин сприятливо впливають на ШКТ, очищаючи стінки кишечника від шлаків.

Еліксир:

  • сприяє нормалізації обмінних процесів, прискорює оновлення клітин, зміцнює кісткову тканину;
  • зміцнює імунну систему;
  • покращує згортання крові.

Крім цього, овоч застосовують для боротьби з безсонням і як протипухлинного засобу.

З обережністю слід вживати при синдромі роздратованого кишечника і зниженою кислотністю шлунку.

Повністю виключити гарбузові страви слід при:

  • діареї;
  • сильному розладі шлунково-кишкового тракту;
  • індивідуальній непереносимості деяких компонентів гарбуза.