Хочете побачити взимку сонце в тарілці? Приготуйте корисний, красивий і оригінальний гарбузовий суп. Простий гарбуз заграє новими фарбами і стане стравою високої кухні, якщо додати до нього вишукані «аксесуари» у вигляді креветок, імбиру, вершків. Втім, про все по порядку.
Гарбузовий крем-суп з вершками
Суп гарбузовий надзвичайно поширений. Його готують на всіх континентах, додаючи в рецепт національний колорит і свої особливості. В Італії, де тепло і багато морепродуктів, в суп кладуть морепродукти, рис і вино. На Гаїті суп з гарбузом густий, а в Америці його готують чомусь рідким. В Англії він буде з цибулею-пореєм і яблуками, а в Узбекистані з молоком. Загалом, більший різноманітність рецептів і смаків, які підтверджують тільки одне — гарбуз кохана, смачна і різноманітна, як і фантазія кухарів.
Класика жанру — вершковий суп. Він бездоганно смачний і простий одночасно. Крем-суп з вершками додасть яскравих фарб будь-якого обіду.
Потрібно:
- очищена гарбуз — 500 г;
- цибулина середніх розмірів;
- 10 г жирних вершків;
- вершкове масло — небагато, для обсмажування цибулі;
- трохи солі і мускатного горіха;
- для прикраси — гарбузове насіння.
Готуємо:
- На олії злегка обсмажте нарізану кубиками цибулину.
- Наріжте кубиками побільше гарбуз і теж додайте до цибулі, щоб трохи підрум’янилася.
- Додайте трохи води, щоб гарбуз тушкувалась, посоліть і тримайте під кришкою хвилин 20.
- Протушенную гарбуз подрібніть блендером і влийте підігріті вершки.
- Зверху в тарілки насипте насіння і трохи мускатного горіха.
Важливо: Багато люблять гладку, щільну текстуру гарбуза і тому не додають багато рідини. Якщо хочете суп у вигляді крему, вливайте води по мінімуму, гарбуз сама дасть достатньо соку. Для більш рідкого супу води буде трохи більше. Її завжди можна додати і після.
Кабачково-гарбузовий суп
Це французький варіант легкого супу.
Для нього знадобиться:
- по 700 г вже очищеної гарбуза і кабачка;
- велика цибулина;
- вода в межах склянки;
- 3 зубчики часнику;
- склянка вершків 25-відсоткової жирності;
- 3 ст. ложки рослинної олії, краще оливкової;
- сир типу Дор Блю або йому подібний з цвіллю;
- перець і сіль.
Готуємо!
- У каструлю з товстим дном ллємо олію, розігріваємо і протягом 2 хвилин злегка обсмажуємо нарізану цибулю і часник.
- Далі, закладаємо нарізані кабачки і гарбуз, вливаємо півсклянки води і тушкуємо півгодини.
- Після подрібнення блендером вливаємо вершки, кладемо сіль, перець, натертий сир і даємо прокипіти, щоб суп забулькав. Якщо здасться, що мало води, додайте ще і прокип’ятіть.
Готовий суп розливаємо по тарілках, гарнировав його за бажанням грінками, сиром йди підсмаженою беконом. Можна посипати страву і свіжою зеленню.
Ніжний рецепт з сиром
Дуже ніжне блюдо виходить з гарбуза з плавленим сиром.
Продукти:
- 0,4 кг гарбуза;
- одна морква велика;
- одна цибулина;
- пів-літри готового бульйону;
- плавлений сир «Хохланд» — 150 г;
- пару ложок рослинного масла;
- зубчик часнику;
- сіль, перець.
Це розрахунок на три порції.
- Шматки гарбуза попередньо запікаються, потім ріжуться і відправляються доварюватися до підсмаженої цибулі і часнику.
- У готову суміш з овочів додається сіль і перець, потім вливається частину бульйону (можна брати м’ясний або курячий, а можна овочевий) і всі разом вариться ще півгодини.
- Після цього суміш пюрируется і в неї вливається відсутній бульйон.
- У гарячий суп кладуть сир і розмішати.
При подачі кулінарний шедевр прикрашається гілочками петрушки.
Пряне перше блюдо з імбиром
Гарбуз тут стає яскравою не тільки за кольором, але і на смак. Додамо їй гостроти — приготуємо гарбузовий суп з імбиром.
На півкіло гарбуза беремо:
- одну моркву і цибулину;
- одну помідорки і один болгарський перець;
- зубчик часнику і меленого імбиру (його, скільки забажаєте);
- вершків 150 г;
- трохи оливкової олії для смаження;
- каррі, перець і сіль, а також маленьку ложечку цукру.
Беремо трохи води і в ній варимо до м’якості гарбуза шматками. Тим часом в сковороді смажимо цибулю з часником. Додаємо туди нарізані моркву, помідори, імбир і перець. Солимо, кладемо цукор і залишаємо на малому вогні тушкуватися до практично однорідності. У готову гарбуз кладемо овочеву суміш, подрібнюємо блендером, вливаємо вершки і додаємо для яскравості смаку каррі. Суп готовий!
З гострими грінками
До попереднього супу рекомендуємо приготувати гострі, часникові грінки. Вийде незрівнянно!
- Коли суп майже готовий, зробіть пару зубків часнику в давилке, влийте 50 г масла і цією сумішшю полийте нарізані шматочками скибочки білого хліба.
- Перемішайте і залиште хліб хвилин на 10 просочитися.
- Довше покладіть його на деко і підсушіть в духовці. Аромат буде стояти неймовірний!
Ці грінки подавайте окремо або відразу додавайте в гарячий суп при подачі.
Апетитний гарбузовий суп з креветками
Якщо в холодильнику є заморожені тигрові креветки, звичайного супу з вершками можна надати середземноморський стиль. Для цього в готовий суп просто покладіть очищені і обсмажені на вершковому маслі креветки (достатньо десятка). Готовий суп в тарілки прикрашаємо ще і зеленню. Гарбузовий суп з креветками готовий!
З куркою та картоплею
Поживний і смачний супчик особливо хороший для пізньої осені, коли гарбуза ще багато, а на вулиці вже холодно.
Приготуємо:
- полкурочки або пару стегенець;
- 4 картоплі;
- гарбуза 200 г;
- по штучці моркви і цибулі;
- трохи бекону;
- трохи рослинного масла для обсмажування;
- сіль, італійські трави, перець, лаврове листя.
Готуємо!
- Відварити курку розібрати м’ясо, нарізавши його на великі шматки.
- У частині бульйону відварити гарбуз, моркву, картоплю і половину цибулі.
- Зробити пюре, підсолити при необхідності, додати обсмажений бекон і цибулю.
Щіпка кмину і італійських трав зроблять смак ще більш цікавим.
Суп з фрикадельками
Цей суп виходить прозорим, поживним і смачним.
Заздалегідь підготуємо:
- 400 г курячого фаршу або філе;
- цибулину;
- 3 картоплі;
- моркву і болгарський перець — по 1 шт.;
- 200 г гарбуза;
- 1 яйце;
- зелень, сіль, перець.
Приступаємо.
- У каструлю налити 2 літри води, посолити і відправити варитися нарізану соломкою картоплю.
- Готовий курячий фарш або філе (пропустити через м’ясорубку) змішати з яйцем, сіллю і перцем, сформувати невеликі фрикадельки.
- Начистити всі овочі і нарізати соломкою. Обсмажити на олії.
- У каструлю з майже готовою картоплею покласти фрикадельки і дочекатися закипання після спливання фрикадельок.
- Перекласти обсмажені овочі і варити суп ще хвилин сім.
Залишилося тільки в готовий суп всипати нарубану зелень.
Гарбузовий суп-пюре в мультиварці
Весь процес приготування супу можна перенести в мультиварку. Будь-який з вищенаведених рецептів гарний і для неї. Потрібно тільки обсмажування овочів проводити на режимі смаження, а варити за програмою гасіння. Важливо перелити готове вміст з чаші в іншу ємність і тільки після цього пюрировать.
Готовий суп залишиться прикрасити будь-яким з наведених способів.
Як приготувати в горщиках?
Дуже простий у приготуванні і ароматний суп виходить в горщиках. Для нього кількість продуктів визначайте самі — горщики бувають різними.
Потрібно, крім гарбуза, наступне:
- картопля;
- цибуля;
- шматочки курки;
- помідори;
- морква;
- сіль, перець, трохи імбиру.
У горщик покладемо шматочки сирого курячого м’яса. Зверху кладемо цибулю, потім гарбуз і моркву, а далі, картоплю і помідори. Трохи натираємо кореня імбиру, солимо, перчимо, заливаємо водою до «плічок», накриваємо кришкою і відправляємо на малий вогонь у духовку. Через півтори години суп готовий.
Оригінальний рецепт в гарбузі
Це блюдо вразить і смаком, і подачею. Посудом буде служити сама гарбуз, тому знайдіть невеликі гарбузики розмірів на одного їдця.
З гарбуза слід зрізати верхівку, вийняти насіння і волокна, акуратно зішкребти зі стін деяку кількість м’якоті. Решту потрібно накрити фольгою і відправити на пару годин в духовку.
Рада! Гарбуз ставте в невелику сковороду, попередньо поклавши на неї шматок фольги. Після, зручніше буде діставати цю оригінальну «тарілку» у вигляді гарбуза.
Тим часом, поки вона печеться, у воді слід відварити шматки гарбуза з картоплею та морквою, злити овочевий бульйон і з відварних овочів зробити пюре. Додати вершків, солі і приправ у вигляді італійських трав або орегано. Коли гарбуз буде майже готова, потрібно вийняти її, наповнити пюре і поставити в духовку ще хвилин на двадцять.
Перед подачею гарбуз слід акуратно поставити на тарілку і прикрасити зеленню.