Яскравий сонячний гарбузовий суп стане бажаним гостем на обідньому столі в будь-який час року. Взимку його легко вдасться зварити на основі замороженого овоча. Ще більш смачним частування зроблять всілякі додаткові інгредієнти.
Класичний гарбузовий суп-пюре
Інгредієнти: півкіло овоча без шкірки і насіння, велика морква, головка цибулі, пара часникових зубчиків, сіль, вода.
- Всі овочі довільно нарізати і обсмажують на розігрітому маслі в сотейнику. Найкраще для цієї мети використовувати оливковий компонент.
- Далі отримана маса заливається водою. Рідини повинно бути стільки, щоб її кількість вийшло на пару сантиметрів вище овочів. Вариться маса до м’якості всіх компонентів.
- Інгредієнти за смаком солятся, до них додається подрібнений часник.
- Залишилося пюрировать масу.
При подачі на блюдо порційно додаються жирні вершки.
З куркою
Інгредієнти: 2 будь-які частини курячої тушки для бульйону (наприклад, крило і ніжка), цибулинка, 320 г м’якоті гарбуза, морква, червоний болгарський перець, сіль, пахучі трави.
- Курятина разом з цілою цибулиною вариться до готовності. Можна додати в бульйон лаврушки і будь-які інші інгредієнти для аромату.
- Залишилися овочі нарізати дрібним кубиком, укладаються в сковороду, поливаються водою і тушкують до м’якості.
- Вийшла овочева піджарка перекладається в каструлю і поступово заливається бульйоном. Потрібно відразу пюрировать овочі і далі вибирати бажану консистенцію супу, додаючи теплу рідину.
- Після додавання солі, і ароматних трав страву доводять до кипіння і знімають з вогню.
Їсти блюдо смачно з жирною сметаною або несолодким йогуртом.
Ніжний крем-суп з вершками
Інгредієнти: 420 г гарбуза, морквина, 120 мл вершків середньої жирності, цибулина, шматочок вершкового масла, пара гілочок свіжого чебрецю, часник за смаком, сіль.
- Цибулю і часник дрібно рубаються, після чого обсмажують на вершковому маслі. Краще всього відразу робити це в сотейнику.
- До вже зазолотившемуся луку додаються тонкі кружечки моркви. Приготування триває ще кілька хвилин.
- М’якоть гарбуза довільно нарізати і відправляється до цибульно-морквяної піджарки. Зверху виливається трохи води. Вона повинна лише покрити овочі.
- Додаються сіль, спеції. Основа для супу вариться до м’якості гарбуза.
- Залишається перетворити масу в гладке пюре. Тільки після цього додаються вершки.
Перед подачею гарбузовий суп-пюре з вершками ще раз доводять до кипіння.
З картоплею
Інгредієнти: 4-5 картопляних бульб, 330 г гарбуза, 2 шт. цибулі і моркви, 2 л води або овочевого бульйону, 2 столові ложки лимонного соку, сіль, гранульований часник.
- Картопля вариться у воді або бульйоні (солоному) до м’якості.
- Поки потрібно зайнятися іншими овочами. Шматочки цибулі, гарбуза і моркви тушкуються на сковороді. Можна присипати масу сіллю і часником.
- Обсмажені овочі перекладаються до вже размягчившейся картоплі.
- Коли всі компоненти майбутнього супу стануть м’якими, їх можна перетворювати на пюре.
- Залишається додати у частування свіжовичавлений сік лимона і знову закип’ятити.
Подається супчик з подрібненою зеленню.
Як приготувати в мультиварці?
Інгредієнти: 430 г свіжого гарбуза, ріпчаста цибулина, 330 мл вершків середньої жирності, сіль, морква.
- Спочатку в чашу викладаються великі очищені шматки гарбуза, заливаються невеликою кількістю води і варяться в режимі супу 20-25 хвилин. Овоч має добре розм’якнути. Далі він переводиться в окрему посуд.
- В чисту ємність пристрою викладаються подрібнені морква і цибуля. Овочі на маслі обсмажують у відповідному режимі.
- Інгредієнти першого і другого кроку з’єднуються, пюрируются і переливаються в «розумну каструлю».
- Маса розбавляється вершками до бажаної консистенції. Після додавання солі вона доводиться до кипіння в програмі «Суп».
Супчик можна відразу подавати до столу.
З додаванням сиру
Інгредієнти: 650-690 г гарбуза, морквина, великий стиглий помідор, пара стебел селери, 2 плавлених сирка, пара картоплин, сіль, італійські трави.
- Шматочки картоплі варяться в солоній воді до готовності.
- Кубики моркви з дрібно нарізаною гарбузом смажаться до м’якості. Далі до цих компонентів додаються скибочки томатів і подрібнений селера. Разом інгредієнти тушкуються 12-14 хвилин, після чого переходять до картоплі.
- Коли картопля стане м’яким, можна пюрировать масу, додати в неї сир і почекати, поки його шматочки повністю розчиняться.
Супчик смачно подати з домашніми часниковими грінками.
Суп-пюре з гарбуза і молока
Інгредієнти: 430 г гарбуза, морквина, склянку жирного молока, цибулина, сіль, суміш перчиком.
- Цибулю з морквою обсмажуються в сотейнику. Краще всього готувати їх на оливковій олії.
- У масу додаються шматочки гарбуза, додається трохи гарячої води, і компоненти нудяться під кришкою до м’якості чергового овоча.
- Далі в сотейник вливається молоко. При помішуванні воно доводиться до кипіння.
- Маса пюрируется, солиться, перчится. Її знову довести до кипіння.
Відмінно доповнить страву тертий пармезан. Чим більше його взяти, тим смачніше вийде суп.
З імбиром
Інгредієнти: 2 невеликі цибулини, 750-790 г гарбуза, 2 морквини, пара зубчиків часнику, склянка вершків середньої жирності, корінець імбиру довжиною 4-5 см, сіль, пахучі трави. Як смачно приготувати гарбузовий суп з додаванням імбиру, докладно описується далі.
- Цибуля, гарбуз, морква і часник подрібнюються довільними шматочками. Разом всі овочі засипаються в сотейник, поливаються будь-яким рослинним маслом і гарненько обсмажуються 12-14 хвилин.
- Імбир очищається від шкірки, ріжуть тонкими пластинками. З ним супчик вийде гострим, тому кількість цього інгредієнта варто регулювати по своєму смаку.
- Підготовлений корінець додається до обсмаженою овочам. Зверху виливається літр окропу. Вариться маса до м’якості всіх складових. За бажанням замість води можна взяти навіть овочевий або м’ясний бульйон.
- Супчик готовий пюрируется, у нього виливаються вершки, додається сіль і травички.
Подається з грінками з бородінського хліба.
З яблуками
Інгредієнти: 300-350 г свіжого гарбуза, 2 невеликі картоплини, 2 кисло-солодких яблучками, ріпчаста цибулина, по дрібці каррі, солодкої паприки, сухого часнику, сіль, 750-800 мл фільтрованої води.
- У сотейнику спочатку обсмажуються кубики цибулі. Як тільки на шматочках з’явиться золотава кромка, ємність додаються шматочки гарбуза.
- Коли всі інгредієнти розм’якшаться, можна висипати в сотейник шматочки часнику і одного яблука.
- Потім ще 5-6 хвилин маса обсмажується вже з брусками картоплі. Після цього додається сіль і всі перераховані приправи.
- У сотейник виливається кипляча вода. Під кришкою основа супчика вариться до м’якості картоплі.
- Розм’якшені компоненти пюрируются блендером. Залишилося ще раз довести суп до кипіння і пробувати.
Залишився яблуко ріжеться кубиками, присипається будь-якими гострими приправами і обсмажується на гарячому маслі. Шматочки фруктів розкладають по тарілках і поливаються супом.
Рецепт приготування для дітей
Інгредієнти: 270 г гарбуза, картоплина, морквина, стакан фільтрованої води, жменя очищених гарбузового насіння, щіпка солі, маленька ложка оливкової олії.
- Всі овочі миють, очищаються і довільно ріжуться. Найкраще максимально їх подрібнювати, щоб прискорити процес варіння.
- Коли овочі розм’якшаться, разом з водою потрібно перетворити їх в рідкувате пюре.
- Вже в готовий супчик додається масло.
Подається з обсмажені на сухій сковороді гарбузовим насінням.
З беконом
Інгредієнти: півкіло м’якоті гарбуза, літр фільтрованої води, склянка жирних вершків, 70 г бекону, жменю волоських горіхів, чайна ложка цукру, шматочок вершкового масла, сіль, по щіпці меленого чилі і карі.
- Гарбуз ріжеться мініатюрними шматочками, після чого заливають невеликою кількістю води і доводять до кипіння. Далі вогонь зменшується до мінімального, і овоч вариться близько півгодини до розм’якшення.
- У процесі основу супу додаються спеції і сіль. У самому кінці варіння гарбуза до неї вливаються вершки.
- На вершковому маслі на сковорідці обсмажуються горішки з цукром. А в другій ємності – тонкі смужки бекону.
- Готовий суп подрібнюється до стану пюре.
Подається страва порційно з горішками і шматочками бекону.
По-англійськи
Інгредієнти: 16 свіжих листочків шавлії, 2 кг гарбуза, 2 л курячого бульйону, 2 червоні цибулинки, морквини, гілочки розмарину і стеблинок селери, перчик чилі, морська сіль.
- Листя шавлії обсмажуються на олії півхвилини. Вони повинні стати хрустким.
- На маслі, що смажиться цибуля, селера, морква, розмарин і чилі.
- Кубики гарбуза в каструлі заливаються бульйоном і варяться до м’якості. Через 10 хвилин до них додається вміст сковороди.
- Готовий суп пюрируется, солиться.
Подається частування з хрустким шавлією.
Гарбузовий суп-пюре з креветками
Інгредієнти: кіло гарбуза, цибулина, літ фільтрованої води, 300-350 г креветок, сухий часник, карі, мускатний горіх, морква, 130 мл нежирних вершків, сіль.
- Спочатку разом страхуються подрібнений лук і морква.
- Потім овочі готуються пару хвилин вже з кубиками гарбуза.
- Вміст сковорідки перекладається у каструлю і заливають водою.
- М’які овочі з бульйоном пюрируются. До них вливаються вершки, додаються всі рекомендовані приправи і сіль.
- Креветки без панцирів смажаться на середньому вогні до готовності.
Супчик розливається по піалах і доповнюється морепродуктів.