Хочете приготувати щось незвичайне з простих інгредієнтів? Рецепт гарбузового супу-пюре з вершками як раз для вас. Ніжний, що тане в роті страва припаде до смаку усій родині.
Класичний гарбузовий суп-пюре з вершками
Для супу вибираємо несолодкий сорт гарбуза. Плід повинен бути невеликим, але стиглим.
Список інгредієнтів:
- шматочок вершкового масла – 20 г;
- стигла гарбуз – 500 гр;
- цибуля – 1 шт.;
- олія соняшникова 20 мл;
- картопляні бульби – 300 гр;
- вершки 20% — 200 мл;
- часник – 2 зубчики.
Поетапне приготування:
- Обробляємо гарбуз, видаляючи шкірку і насіння. М’якоть розрізаємо на невеликі кубики.
- Завантажуємо шматочки в каструлю, наливаємо воду. Вона повинна бути врівень з шаром гарбуза. Варимо 15 хвилин.
- Почищені бульби картоплі варимо в іншій ємності до м’якості.
- З цибулини прибираємо лушпиння, дрібно кришимо ножем і пасеруємо в соняшниковій олії до золотистого відтінку. Насипаємо до нього подрібнений часник. Смажити ще 2 хвилини.
- Зварену картоплю нашаткувати шматочками і перекласти до гарбуза, додати піджарку.
- Розм’якшені овочі мнуться в пюре ложкою або товкачиком.
- В мікрохвильовці підігріваємо вливаємо вершки і їх вийшло овочеве пюре.
- Масу перекладаємо в чашу блендера і перемелюємо. Насипаємо сіль і кладемо масло.
- Завантажуємо однорідну суміш назад в каструлю і тушкуємо 7 хвилин на маленькому вогні. Подаємо страву в гарячому вигляді з листочками петрушки.
Доповнюємо класику сиром
Вам знадобиться:
- один лавровий лист;
- хліб – 4 скибочки;
- гарбуз – 0,5 кг;
- дві часточки часнику;
- вода – 1,5 л;
- запашний перець за смаком;
- картопля – 4 шт.;
- мелена паприка – 5 гр;
- одна цибулина;
- плавлений сирок – 100 гр;
- сіль.
Готуємо гарбузовий суп-пюре з вершками та сиром:
- Всі овочі позбавляємо від шкірки, лушпиння і насіння.
- Гарбузову м’якоть і картопляні бульби порубати невеликими шматочками.
- У каструлю наливаємо воду, опускаємо в неї гарбуз, додаємо лаврушку. Тушкуємо 10 хвилин.
- Як тільки вміст каструлі закипить, кидаємо картоплю, зменшуємо потужність вогню і готуємо ще 10 хвилин.
- Дрібно рубаємо часник з цибулею і обсмажуємо до золотавої скоринки.
- Як тільки картопля став м’яким, відправляємо до нього піджарку, насипаємо сіль, паприку і мелений перець.
- Через 5 хвилин вимикаємо плиту, прибираємо з наїдки лавровий лист.
- Завантажуємо суп в блендер і подрібнюємо до стану однорідного пюре. Перекладаємо масу назад в каструлю, знову включаємо вогонь.
- Сирок ріжемо пластинками і додаємо до основних інгредієнтів. Варимо до тих пір, поки сир не розплавиться. Знімаємо страву з вогню. Даємо йому трохи постояти.
- Порізаний маленькими кубиками хліб підсушуємо в духовці і подаємо в окремій тарілочці до супу.
Суп-пюре з гарбуза та індички
Більш ситний варіант улюбленого супу. Замість індички можна використовувати курку.
Список продуктів:
- філе індички – 300 гр;
- вершки -0,2 л;
- сіль за смаком;
- картопля – 0,2 кг;
- щіпка сушеного базиліка;
- вода – 2 л
Готуємо покроково:
- Почищений гарбуз шаткуємо на шматочки. Ту ж саму операцію проводимо з картоплею.
- У каструлі варимо індичку шматочками. Виймаємо її, коли шматочки стануть м’якими, додаємо картоплю, сіль і гарбуз.
- Коли гарбуз розм’якшиться, пюрируем страва блендером.
- Насипаємо мелений базилік, вливаємо вершки і ще раз проходимся по суміші блендером.
- Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
- Залишається покришити м’ясо, додати свіжу зелень і можна подавати страву на стіл.
З імбиром
Основні інгредієнти:
- один помідор;
- гарбуз – 1/2 кг;
- цукровий пісок – 8 гр;
- одна морквина;
- імбир тертий – 10 гр;
- оливкова олія – 20 мл;
- одна цибулина;
- сіль за смаком;
- вершки 20% — 150 мл;
- шматок масла – 50 гр;
- один болгарський перець;
- каррі за смаком;
- часточка часнику.
Спосіб приготування:
- Всі овочі почистити, видалити насіння і перегородки.
- Заливаємо кубики гарбуза 600 мл води і ставимо в каструлю варитися до м’якості.
- Пасерувати в оливковій олії подрібнену цибулю і часник до прозорості.
- Довільно порізати почищений помідор і перець, пересипати в сковороду до цибулі, додати цукор і шматочок масла. Тушкувати на повільному вогні до придбання продуктами м’якості, насипати імбир.
- Перекласти піджарку до гарбузі і пройтися по масі блендером, перетворюючи її в пюре.
- Трохи поваримо одержаний супчик, наллємо вершки і насыплем каррі і сіль, перемішати. Ніжне, ароматне страву готове.
Апетитний рецепт з фрикадельками
Що потрібно взяти:
- одне куряче яйце;
- фарш з курки – 250 гр;
- гарбуз – 0,4 кг;
- щіпка солі;
- вершки – 250 мл;
- щіпка сушеного базиліка;
- бульйон – 400 мл;
- жменя свіжої зелені.
Алгоритм дій:
- Позбавити гарбуз від шкірки і насіння, нашаткувати шматочками і прогріти в мікрохвильовій печі протягом 7 хвилин.
- Ліпимо фрикадельки. Для цього у фарш виливаємо яйце, насыплем посічену зелень, базилік, чорний перець і сіль. Замішуємо однорідну масу.
- Формуємо невеликі м’ясні кульки.
- У бульйон (якщо немає бульйону, можна використовувати воду) викладаємо фрикадельки і варимо 5 хвилин. Не забудьте зменшити вогонь.
- Розм’якшену гарбуз завантажити в чашу блендера і перемолоти в пюре.
- Перекласти гарбузову масу в бульйон і варити разом з фрикадельками ще 5 хвилин. Насипаємо улюблені спеції за смаком.
- Залишилося додати вершки, перемішати і трохи погріти страва.
Солодкий суп-пюре з гарбуза
Для такого рецепта вибираємо солодкий, яскраво-помаранчевий сорт витягнутої гарбуза.
Склад рецепта:
- цукор – 100 гр;
- одна паличка кориці;
- гарбуз – 0.5 кг;
- вершки – 200 мл;
- насіння або ягоди.
Покрокова інструкція:
- Очищений солодкий овоч порізати пластинками і перекладіть в каструлю.
- Насипте цукор і налийте вершки, покладіть коричну паличку.
- Коли страва закипить, тушкуйте його ще півгодини.
- Прибираємо з супу корицю, що залишилися продукти подрібнюємо в однорідну масу блендером.
- Залишилося солодкий суп розлити по тарілочках. Для прикраси можна додати будь-які ягоди або насіння. Такий варіант обіду обов’язково сподобається дітям.
В мультиварці
Основні продукти:
- олія оливкова – 15 мл;
- гарбуз – 0,35 кг;
- жменя свіжої петрушки;
- одна морквина;
- три картоплини;
- зелена цибуля за смаком;
- вершки – 0,1 л;
- одна цибулина.
Поетапне приготування:
- Всі овочі обробити, помивши і почистивши їх.
- Розігріваємо в мультиварці оливкова олія, висипаємо туди кубики моркви і цибулі. Пасеруємо їх в режимі «Випічка» 10 хвилин.
- Після цього в піджарку висипаємо шматочки гарбуза і картоплі, готуємо ще 10 хвилин в тій же програмі.
- Вливаємо 500 мл води, змінюємо режим «Гасіння». Варимо 15 хвилин.
- Перемелюємо м’яку масу блендером, вливаємо вершки і ще раз включаємо блендер.
- Подаємо в гарячому вигляді, прикрасивши суп нарубаною зеленню.
Незвичайний суп-пюре з копченою рибою
Вам знадобиться:
- риба копчена – 400 гр;
- одна морква;
- олія оливкова – 35 мл;
- вершки 10% — 0,2 л;
- гарбуз – 0,5 кг;
- суміш перців – 10 гр;
- картопляні бульби – 3 шт.;
- бульйон – 900 мл;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- помідори – 2 шт.
Готуємо покроково:
- Очищену гарбуз, моркву, картоплю і цибулину рубаємо на кубики і пасеруємо 5 хвилин в олії.
- Перекладаємо їх в каструльку, заливаємо бульйоном і тушкуємо 20 хвилин.
- З ошпарених окропом помідорів видаляємо шкірку. М’якоть шаткуємо кубиками.
- Перекладаємо їх до овочів і пюрируем масу блендером.
- Копчене філе риби ріжемо на шматочки. Половину всієї кількості риби кидаємо в суп. Друга половина піде для подачі до страви.
- Залишилося влити вершки, почекати, поки страва закипить.
- Насипаємо суміш перців і залишаємо суп-пюре настоюватися протягом 10 хвилин.
- Залишилося розлити ароматне пряна страва по тарілочках, додавши шматочки риби.