Гарбуз вирощують повсюдно і шанують за її універсальність. Це не просто корисна баштанна культура – з неї варять каші і роблять смачні десерти.
Якщо хто ще не пробував гарбузовий торт, саме час почати освоювати рецепти його приготування (благо, їх кулінарної світовій практиці побільшало безліч).
Класичний гарбузовий торт
Про національну приналежність даного десерту можуть посперечатися і араби, і французи, і слов’яни, але першість усе одно належить американцям. Для них торт з гарбуза традиційна страва на День Подяки, Хеллоуїн і особливі сімейні свята.
Класика по-американськи готується як відкритий пиріг на тонкому пісочному коржі з великою кількістю начинки.
Освоїти тонкощі рецепту не складно, слідуючи таким алгоритмом:
- починають з приготування тіста – у просіяне борошно (200 г) додають щіпку солі, 2 ст. л. цукрового піску, розм’якшене і нарізане кубиками вершкове масло (1/2 пачки);
- всі компоненти «рубають» ножем, потім розтирають вилкою;
- коли тісто перетвориться в крихту, вводять 2 яйця, добре змішують, потім, обернувши в плівку, відправляють на півгодини в холодильник;
- охолоджене тісто рівномірно розподіляють тонким шаром по формі для випічки пирога;
- щоб у процесі тісто не піднімалося, американські господині йдуть на хитрість – застеливши зверху корж пергаментом, укладають на нього вантаж (квасоля, боби або морську гальку); час випічки – 15-20 хвилин;
поки корж запікається, готують начинку для торта:
- з гарбуза виймають м’якоть і ріжуть на кубики, повинно вийти півкіло;
- уклавши гарбуз в каструлю, заливають молоком (1 склянка), всипають цукор (100 г), корицю (1 паличку) і варять на слабкому вогні півгодини (не забуваючи заважати);
- прибравши з маси пряність, всі інші компоненти блендером доводять до однорідної субстанції;
- окремо збивши яйце, його поступово вливають у остиглу суміш;
- рівномірно розподілити начинку по коржу, гарбузовий торт ставлять знову в духовку на 30-40 хвилин при 160 градусах.
З форми десерт витягують, коли він повністю охолоне. При подачі на стіл янкі прикрашають торт збитими вершками, але у пирога і без цього красивий апетитний вигляд.
Зі сметанним кремом
У даного рецепту буде зовсім інша інструкція.
Якщо в американському варіанті десерт вийшов більш схожим на пиріг, то підсумком цього приготування стане справжній торт зі сметанним кремом:
- 2 яйця збивають з цукром (100 г), можна ще додати пакетик ванільного;
- не припиняючи дії, вливають 110 г рослинної олії;
- потім додаються сіль (щіпка), розпушувач (2 ч. л.) борошно (200 г);
- очищену гарбуз (200 г) і цедру з одного апельсина подрібнюють і вводять в тісто;
- з отриманої маси роблять 2 коржа, які випікають півгодини при 180 градусах на застеленому пергаментом формі;
- готові коржі загортають у харчову плівку (окремо) і відправляють остуджуватися в холодильник.
Що стосується крему, то його приготуванням починають займатися за добу до створення кулінарного шедевру. Сметану (400 г) відкидають на устеленный марлею друшляк і залишають на 10-12 годин, щоб пішла зайва волога (тримають в холодильнику, встановивши на каструлю). У густу масу кладуть цукор (100 г) і перемішують, поки він не розчиниться повністю.
Видавивши з апельсина сік, змішують з цукром (3 ст. л.) і хвилин 10 варять сироп. Потім охолоджують спочатку при кімнатній температурі, а потім в холодильнику. Збиваючи сметану, в неї за 3-4 прийоми вливають солодку рідину.
Діставши з холодильника коржі, з них зрізають вспучившиеся при випічці верхівки і починають за допомогою крему формувати торт, не забувши обмазати верх і боки. Зрізані верхівки натирають на тертці і обсипають крихтою периметр десерту. А вже як прикрасити його, кожна господиня вирішить сама.
Пісний рецепт приготування
Балувати себе смачними десертами можна і при дотриманні постів.
Наведений рецепт як раз для таких випадків:
- очищену гарбуз (200 г) шматочками запікають у духовочном шафі або мікрохвильовій печі, поки вона не стане досить м’якою;
- додавши води (чверть склянки), гарбуз пюрируют;
- вливають оцет (1/2 ст. л.) і пісне масло (2 ст. л.);
- у суху борошно (3/4 склянки) всипають цукор (півсклянки), ванильку (1 ст. л.) і змішують з гарбузової масою;
- розділивши тісто на 2 частини, в одну додають терту апельсинову цедру, в іншу какао (2 ст. л.);
- у форму укладають спочатку тісто шоколадного кольору, а зверху – жовтого.
Пісний гарбузовий торт випікають не більш півгодини при 180 градусах. Як тільки десерт злегка охолоне, його можна присипати цукровою пудрою.
Гарбузово-сирний торт
Наведений нижче рецепт можна назвати дієтичним блюдом, незважаючи на його калорійність. До того ж він дуже смачний і стане оригінальним доповненням до святкового столу.
Підготувавши всі необхідні продукти, гарбузово-сирний десерт готують таким чином:
- масло вершкове (півпачки) січуть ножем;
- додавши борошно (200 г), перетирають в крихту;
- у процесі вимішування додають 2 ст. л. цукру;
- погасивши соду (1 ч. л.) лимонним соком (з чверті плоду), додають в тісто;
- потім вводять 1 яйце, після чого заміс ставлять у холодильник на півгодини;
- сир протирають через сито;
- 2 жовтки збивають з цукром (2 ст. л.) і додають до сиру;
- у сирну начинку вводять ще крохмаль (1 ст. л.) і 2 збитих білка;
- уклавши шматочки гарбуза (400 г) в ємність з водою, ставлять на кілька хвилин у мікрохвильовку;
- збивши 2 жовтки з цукром (70 г), додають розм’якшений гарбуз і все пюрируют;
- вводять 1 ст. л. крохмалю і 2 збитих білка.
Підігрів духовку до 180 градусів, у неї ставлять форму, заповнену гарбузової і сирною начинками, укладеними пошарово на корж з високими бортами. Час випічки займає не більше 45 хвилин. Щоб довго не чекати, коли пиріг охолоне, краще використати форму із знімними бортами.
Готуємо з морквою
Поєднання гарбуза з морквою робить торт не просто дієтичним, а й корисним – у складі цих овочів багато цілющих компонентів.
Щоб насолодитися смачним десертом, спочатку готують тісто:
- шматочки очищеного гарбуза (0,5 кг) розм’якшують в мікрохвильовій печі, а потім пюрируют блендером;
- моркву в сирому вигляді (0,2 кг) подрібнюють на тертці;
- сухе борошно (0,4 кг) змішують з цукром (0,25 кг), корицею (2 ч. л.) і розпушувачем (12 м);
- у склянку молока додають 2 ч. л. соку лимона;
- 4 яйця з дрібкою солі збивають до пишноти;
- суміш цукатів 5 хвилин запарюють окропом.
З даних заготовок замішують однорідне тісто і випікають корж протягом години при 180 градусах. Остудити, розрізати на 2 частини і змащують кремом (не забувши за боки). Для його приготування вершки (1/2 склянки), маскароне (0,25 кг), масло вершкове (60 г), сік апельсина (3 ст. л.) і пудру (0,12 кг) збивають блендером. Верх можна прикрасити горіхами, цукатами, ягодами.
З шоколадом
Цей малокалорійний повітряний десерт готується за 40 хвилин і стане відмінним доповненням до чайної церемонії. Для приготування тіста беруть по 1 склянці гарбуза тертої, просіяного борошна і цукру. Крім цього знадобиться плитка чорного шоколаду (або 4 ст. л. какао), 2 яйця, розпушувач (2 ч. л.) і щіпка солі.
Для початку змішують всі сухі інгредієнти, попередньо подрібнивши шоколад на тертці. Гарбуз змішують з яйцями та іншими інгредієнтами. Хвилин 20 випікають при 200 градусах, потім знижують температуру до 150 і витримують торт ще 10 хвилин. З форми виймають, коли пиріг трохи охолоне. Прикрашають за своїм розсудом, але десерт гарний і без додаткового декору.
Гарбузово-муссовый торт
Цей ніжний торт здивує багатьох, але байдужим не залишить нікого.
Для його приготування заготовляють такі інгредієнти:
Гарбузовий торт – 8 кращих рецептів
Продукти | В корж | Для мусу | В заливку |
Борошно (р) | 40 | — | — |
Цукор/пудра (р) | 40/— | —/130 | —/20 |
Яйце (штук) | 1 | — | — |
Розпушувач (ч. л.) | ½ | — | — |
Гарбузова м’якоть (кг) | — | 0,5 | 0,15 |
Вершки/молоко (стакан) | — | 1/— | —/0,5 |
Желатин (р) | — | 25 | 7 |
Ще в мус знадобляться рікотта (250 г), сік з 1-го апельсина і півсклянки води. Випікати бісквіт слід у форму із знімними бортами. Їх потім потрібно буде зняти і замінити на більш високі, щоб можна було далі формувати торт.
У таблиці наведено вага вже розм’якшеною і віджатою гарбузової м’якоті. Приготувавши з компонентів мус (не забувши попередньо замочити желатин), його виливають поверх коржа і відправляють в холодильник для застигання. Хвилин через 30-40 поверх мусу додають заливку.
Щоб торт остаточно застиг, знадобиться кілька годин. Якщо планується використовувати прикраси, це можна зробити до того, як заливка повністю прихватится.
Зі свіжою гарбузом від бабусі Емми
Серед господинь популярними стали відеоролики «Рецепти від бабусі Емми». Є там і покрокова інструкція приготування гарбузового торта. Особливість цього рецепту в тому, що немає потреби розм’якшувати баштанну м’якоть – в тісто йде свіжу терту гарбуз в кількості 300 р.
Для початку збивають міксером 3 яйця і склянку цукру, потім поступово вводять у склад 150 мл олії. Отримавши пишну суміш, в неї додають гарбуз, 100 г мелених горіхів, корицю (5 г), сіль (1/2 ч. л.) і все добре перемішують.
Наостанок вводять 200 г борошна, змішаної з розпушувачем (1 ч. л.) і готове тісто випікають 40 хвилин при 180 градусах. Коли корж повністю охолоне, його розрізають уздовж на 2 частини, а також знімають вспучившуюся верхівку.
Оформити торт можна будь-яким кремом. Бабуся Емма пропонує збити жирні вершки (2 склянки) з цукром (2 ст. л.) і ванільним порошком (10 г). Щоб і привнести в дизайн овочеву нотку, у прикрасі використовують смажене гарбузове насіння.