Котлети просто так не їдять. До них обов’язково покладається гарнір. Без нього страва буде неповноцінним. Гарнір до котлет можна приготувати повсякденний: картоплю в будь-якому вигляді або різні види круп. Але для різних видів котлеток підходять певні варіанти, вдало поєднують в собі продукти і способи їх обробки. При мінімальних зусиллях можна приготувати дуже смачний гарнір, який порадує не тільки смаком, але і оформленням.
Гарнір до м’ясних котлет з картоплі і ріпи
На гарнір можна приготувати не звичайну картоплю, а з додаванням ріпи. Вийде не тільки смачне блюдо, але і корисне.
Інгредієнти:
- перець чорний мелений;
- біла ріпа – 550 г;
- масло вершкове – 1 ст. ложка;
- лавр – 1 аркуш;
- сметана – 4 ст. ложки;
- сіль морська;
- картопля – 550 р.
Приготування:
- Подрібнити ріпу.
- Отримані великого розміру кубики закинути у воду.
- Порізати картоплю. Надіслати до ріпі.
- Закинути лавр.
- Підсолити.
- Закип’ятити.
- Проварити.
- Лист дістати.
- Рідину злити.
- Залити сметану
- Закинути масло.
- Всипати сіль.
- Додати перець.
- Взяти товкучку. Розім’яти.
Овочі, запечені в рукаві, як гарнір до котлет
Якщо скористатися рукавом і запекти овочі, то вийде ідеальний гарнір до курячих котлет.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт.;
- картопля – 3 бульби;
- спеції;
- перець солодкий – 1 шт. червоний;
- сіль;
- капуста – 6 суцвіть, кольорова;
- олія оливкова – 3 ст. ложки;
- помідори – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- баклажан – 1 шт.
Приготування:
- Баклажани порізати. Необхідно кільця по товщині не більше одного сантиметра. Щоб вони не стали гірчити, відразу присипати сіллю.
- Моркву і картоплю порізати на великі шматки.
- Цибулю по товщині знадобиться подрібнений, розмір 3 сантиметри.
- На стручки нарізати перець солодкий.
- Помідори необхідні у вигляді кубиків.
- Розділити на суцвіття капусту.
- Змішати овочі.
- Присипати сіллю.
- Обсипати спеціями.
- Влити масло оливкове.
- Розмішати.
- Взяти рукав для запікання.
- Помістити продукти. Краї защипнути.
- Відправити на деко.
- Проколоти в декількох місцях рукав.
- Запікати півгодини.
- Режим вибирайте 200 гр.
Кабачки для курячих котлет
Цей овоч допомагає поліпшити травлення і не обтяжує шлунок. Ідеально підходить для котлеток з курки.
Інгредієнти:
- кріп – 35 г;
- яйце – 3 шт.;
- цедра – 1 лимона;
- сіль;
- часник – 3 зубки;
- перець;
- масло;
- кабачок – 3 шт. молодий.
Приготування:
- Нарізати кріп з зубками.
- Цедру змішати з зеленню.
- Кабачки будуть потрібні у вигляді гуртків. Молоді плоди можна використовувати разом з ніжною шкіркою.
- Яйце і сіль перемішати.
- Влити олію у сковорідку.
- Кабачок помістити в яйце.
- Закинути в сковорідку. Прожарити.
- Викласти на блюдо. Присипати зеленню.
- Наступну обсмажену порцію викласти шаром.
- Промазати зеленню.
Рецепт гарнір до котлет по-київськи
Приготуйте особливий картопляний гарнір до біфштексу по-киевски. Заправка додасть незвичайний смак цієї страви.
Інгредієнти:
- картопля – 7 бульб;
- перець чорний;
- петрушка – 45 г;
- сіль;
- часник – 3 зубки;
- олія оливкова – 2 ст. ложки;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Картоплю проварити. Шкірку не знімати.
- Остудити.
- Порубати петрушку.
- Нарізати зубчики часничку. Зробити це як можна дрібніше.
- Цедру натерти. Сік з лимона віджати.
- У сік влити олію. Перемішати.
- Змішати із зеленню і часником.
- Зняти шкірку з бульб. Нарізати на скибочки. Картопля має бути ще теплим.
- Залити заправкою. Перемішати.
- Залишити просочитися. Потрібно чверть години.
- Перед подачею можна розігріти в мікрохвильовій печі або тушкувати кілька хвилин в духову печі.
З чим можна подати печінкові котлетки?
Печінка володіє своєрідним смаком, тому треба правильно підібрати гарнір до печінковим котлет. Найбільш виграшний варіант – це розсипчаста рисова крупа.
Інгредієнти:
- рис – 190 г;
- перець;
- горошок – 110 г консервований;
- квасоля – 110 г зелена;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.
Інгредієнти:
- Промити крупу. Влити літр води.
- Підсолити.
- Проварити. Головне не розварити!
- Взяти друшляк. Злити рідину.
- Нашаткувати цибулину.
- Прожарити.
- Додати квасолю. Стручки не розморожувати заздалегідь. Потомити вісім хвилин.
- Випарувати воду. Обсмажити.
- Помістити горошок.
- З’єднати з рисом.
- Посипати перцем. Розмішати.
- Накрити кришкою. Потомити три хвилини.
Правильний гарнір до рибних котлет
До цих котлеткам найкраще рішення – овочевий гарнір.
Інгредієнти:
- масло – 55 г;
- капуста – 750 г;
- спеції;
- цибуля – 110 г;
- томати – 3 шт.;
- морквина – 170 р.
Приготування:
- Масло нагріти, для цього використовуйте сковороду. Підійде будь-який вид масла.
- Порізати цибулину.
- Покласти в масло.
- Нашаткувати моркву. Прожарити.
- Капуста потрібно у вигляді соломки.
- Помістити до овочів. Обсмажити.
- Взяти велику тертку. Перетерти томати.
- Залити капусту.
- Присолити.
- Посипати перцем. Перемішати.
Пряна капуста з грибами
Чудовий варіант гарніру, який виходить не зовсім звичайним. При подачі котлети і гарнір повинні бути однієї температури. Якщо ви приготували одне блюдо раніше іншого, то перед тим як подавати обов’язково розігрійте.
Інгредієнти:
- капуста – 670 г;
- сіль;
- олія оливкова;
- печериці – 540 г;
- олія кунжутна;
- помідори у власному соку – 570 г;
- коріандр – 1 ст. ложка;
- цибуля – 2 головки;
- перець суміш – 1 ч. ложка;
- перець чилі – 1 стручок;
- кориця – 0,5 ч. ложки;
- часник – 5 зубків;
- куркума – 0,5 ч. ложки;
- імбир – 5,5 см кореня.
Приготування:
- Подрібнити грибочки. Потрібні четвертинки.
- Нарізати квадратами капусту.
- Цибуля перетворити на півкільця.
- Чилі порубати. Робити це дрібніші.
- Нарізати часник.
- Взяти дрібну тертку. Перетерти корінець імбиру.
- Перемішати спеції.
- Змішати два олії. Розігріти.
- Помістити капусту. Прожарити.
- Закинути гриби. Потомити.
- Додати цибулька.
- Влити томати.
- Помістити чилі з імбиром.
- Потомити.
- Засипати спеції із сіллю.
- Розмішати.
- Потомити сім хвилинок.
Оригінальний рецепт з кускусу з печеним перцем
Кускус увійшов у моду зовсім недавно і з кожним роком набирає все більшу популярність. Продукт легкий у приготуванні.
Інгредієнти:
- перець солодкий – 5 шт., різнокольоровий;
- сіль;
- кускус – 420 г;
- перець чорний;
- олія оливкова.
Приготування:
- Кожен перець розрізати. Можна на дві або три частини.
- Промазати оливковою олією.
- Деко застелити фольгою.
- Розмістити заготовки.
- Відправити запікатися в гарячу духову піч. Витримати до появи чорнуватого кольору на шкірці.
- Зняти шкірку.
- Подрібнити.
- Кускус полити олією.
- Підсолити.
- Посипати перцем.
- Слідуючи інструкції по приготуванню зазначена на пачці, приготувати кускус.
- Змішати з перчиком.
Рис з кукурудзою і помідорами
Спробуйте простий у приготуванні, дуже смачний і корисний гарнір.
Інгредієнти:
- цибуля – 2 шт.;
- рис – 270 г;
- перець;
- масло – 85 г вершкове;
- сіль;
- томат – 520 г;
- петрушка;
- шпинат;
- сир – 120 г твердий;
- кукурудза – банку.
Приготування:
- Проварити крупу.
- Нашаткувати цибулька.
- Томати порізати.
- Зцідити рідину з кукурудзи.
- Сир натерти. Використовуйте крупну тертку.
- Зелень потрібно дрібно подрібнена.
- Рис прожарити.
- Помістити томати, цибуля і кукурудзу. Загасити. Потрібно вісім хвилин.
- Посипати перцем, сіллю.
- Розмішати. Присипати тертим сиром, петрушкою і шпинатом.
Горохове додаток
Якщо вам набридли звичні макарони, пюре і різні крупи, то саме час урізноманітнити своє харчування гороховим пюре.
Інгредієнти:
- горох – стакан;
- перець – 3 горошини, духмяний;
- цибуля – 2 шт.;
- лавр – 1 аркуш;
- морква – 1 шт.;
- перець чорний;
- олія соняшникова;
- паста томатна – 1 ст. ложка;
- сіль;
- борошно – 1 ч. ложка;
- чабер;
- крохмаль – 0,5 ч. ложки кукурудзяний.
Приготування:
- Промити горошини.
- Залити водою.
- Відставити. Потрібно три години, щоб зернятка набубнявіли. Якщо дозволяє час, то залиште його на ніч.
- Промити. Залити двома чашками води.
- Проварити до випаровування вологи з лаврушкой і перцем.
- Закинути перець чорний. Підсолити.
- Взяти блендер. Перетворити в пюре.
- Лук порубати. Вийдуть кубики.
- Перетерти морквину. Скористайтеся великою теркою.
- Масло прогріти.
- Помістити овочі. Прожарити.
- Влити склянку води і томатну пасту.
- Посипати спеціями, підсолити.
- Перемішати.
- Готувати, поки рідина не зменшиться в два рази.
- Змішати борошно з крохмалем.
- Помістити до овочів.
- Поварити пару хвилин.
- Полити горохове пюре.
Рис з мексиканської сумішшю
Слід завжди зберігати в морозилці пакетик з мексиканської сумішшю. Адже це допоможе вам швидко приготувати смачну вечерю.
Інгредієнти:
- олія соняшникова – 2 ст. ложки;
- суміш мексиканська – 300 г;
- мелений перець червоний;
- часник – 4 зубки;
- рис – стакан пропарений;
- перець мелений чорний;
- вода – 320 мл;
- сіль;
- цибуля.
Приготування:
- Промити крупу.
- Залити воду.
- Підсолити. Проварити.
- Цибулину перетворити в кубики. Підсмажити.
- Порізати дрібненько зубки часничку. Помістити до цибулі. Потомити.
- Як тільки овочі зарум’янилися закинути суміш. Розморожувати не треба.
- Прожарити. Буде потрібно близько дев’яти хвилин. Овочі повинні всі просмажиться до готовності.
- Промити готові рисові зерна.
- Зцідити рідину.
- Перемішати із засмажкою.
- Просмажити кілька хвилин.
- Посипати перцем. Перемішати.