Як гарнір до курки можна подавати не тільки звичне картопляне пюре або макарони. Є безліч інших цікавих варіантів, які точно сподобаються всім членам сім’ї. Це і овочі, приготовлені різними способами, і крупи, і паста з оригінальними соусами.
Гарнір до курки, запеченої в духовці
Склад продуктів:
- півкіло картоплі;
- 1 маринований огірок;
- 3 – 5 часникових зубчиків;
- 2/3 ст. среднежирной сметани;
- ½ Склянки класичного майонезу;
- сіль, перець, свіжий кріп;
- рослинне масло.
Алгоритм дій:
- Ретельно промити картоплини приблизно однакового розміру. Кожну змастити рослинним маслом.
- Загорнути бульби у фольгу окремо і запікати такий гарнір до курки в духовці при високій температурі до м’якої серединки.
- Змішати майонез і сметану. Додати рубаний кріп, сіль, роздавлений часник і перець.
- Всипати в соус дрібні кубики маринованого огірка і добре перемішати складові.
- Кожну картоплину прямо у фользі розрізати навпіл, посолити і виделкою розім’яти середину.
- Зверху покрити половинки овоча соусом.
Подати картоплю до столу гарячою.
Готуємо з овочів
Склад продуктів:
- 2 шт. невеликих кабачків;
- 4 шт. картоплі;
- 1 червона цибулина;
- 4 шт. моркви;
- 150 г свіжих печериць;
- 3 часникових зубки;
- ½ Ст. соняшникової олії;
- мелений перець і сіль.
Алгоритм дій:
- Овочі промити і при необхідності почистити. Порізати слайсами. Картоплю і моркву попередньо опустити в киплячу воду на 5 хвилин, після чого остудити.
- Гриби почистити і порізати пластинками.
- Змішати масло, перець, розім’ятий часник і сіль. Получившимся маринадом залити підготовлені інгредієнти. Залишити їх у такому вигляді мінімум на 6 годин.
Запекти овочевий гарнір в духовці при середній температурі до бажаного ступеня готовності.
Можна зробити його м’яким і ніжним або, навпаки, хрустким.
До смаженої курки
Склад продуктів:
- 250 г спагетті;
- 2/3 ст. пасти з помідорів;
- свіжий часник за смаком;
- соняшникова олія;
- 1 ст. води;
- по ¼ ч. л. сухого орегано, базиліка, цукру, паприки;
- сіль.
Алгоритм дій:
- Зварити макарони до готовності в солоній воді.
- Обсмажити на соняшниковій олії шматочки часнику до легкої рум’яності. Додати цукор, всі спеції і пасту з помідорів.
- Залити все холодною водою і злегка уварити.
Готові макарони подати з отриманим томатним соусом в якості гарніру до смаженої курки.
Гарнір до отбивным з курки
Склад продуктів:
- 450 г сухого колотого гороху;
- 800 мл фільтрованої води;
- сіль і перець;
- свіжа зелень;
- рослинне масло.
Алгоритм дій:
- Ретельно промити горох, міняючи воду не менше трьох разів.
- Викласти в каструлю і залити гарячою водою. Посолити.
- Варити бобові до повного розм’якшення.
- Пюрировать масу блендером. Поперчити.
Приправити горохове пюре рослинним маслом, посипати свіжою зеленню і подати як гарнір до отбивным з курки.
Смачний рис на гарнір
Склад продуктів:
- 1 ст. з гіркою пропареного рису;
- 2 повних склянки фільтрованої води;
- 1 ч. ложка куркуми;
- 2 десертні ложки топленого масла;
- поварена сіль.
Алгоритм дій:
- У невеликій товстостінній каструлі розпустити топлене масло.
- Через півхвилини засипати куркуму. На цьому етапі можна додавати в каструлю і насіння чорної гірчиці. Це необов’язковий інгредієнт, але він додає готовому страві особливу пікантність.
- Прогріти куркуму і насіння в топленому маслі.
- У гарячу масу засипати сухий рис і прогріти крупу пару хвилин. Зерна вберуть в себе деяку кількість жиру і стануть напівпрозорими.
- В окремому посуді довести воду до кипіння, посолити і дуже акуратно влити в масло з крупою. Додавати воду невеликими порціями.
Варити смачний рис на гарнір 20 – 25 хвилин.
Що підходить до запеченої курки
Склад продуктів:
- кіло молодий дрібної картоплі;
- 10 – 15 г свіжого подрібненого кропу;
- 2 десертні ложки розм’якшеного вершкового масла;
- кухонна сіль і перець.
Алгоритм дій:
- Молода картопля добре вимити, обсушити і висипати в один шар у форму для запікання.
- Зверху розподілити розм’якшене масло, присипати картоплю перцем і сіллю.
- Покрити форму фольгою і запікати гарнір в духовці (200°C) приблизно 20 – 25 хвилин.
Коли овоч розм’якшиться, зняти фольгу, струсити ємність і запікати її вміст ще 10 хвилин при тих же умовах. При подачі посипати гарнір подрібненим кропом.
Дієтичний гарнір
Склад продуктів:
- 250 г замороженого шпинату;
- 2 ст. овочевого бульйону;
- 3 картопляні бульби середнього розміру;
- 1 велика солодка і соковита морква;
- сухі спеції і сіль.
Алгоритм дій:
- Ретельно промити овочі та очистити їх від шкірки. Залити водою і відправити варитися. Картоплю і моркву потрібно готувати до того моменту, коли вони з легкістю будуть нанизуватися на вилку.
- Розтерти зварені і охолоджені овочі до стану однорідного пюре в чаші блендера.
- Шпинат залити окропом в окремій каструлі і варити до розм’якшення. Досить буде 4 – 5 хвилин термічної обробки.
- Варений шпинат і овочеве пюре об’єднати в загальній мисці. Разом перебити компоненти страви відповідною насадкою блендера.
- Розбавити густу масу бульйоном до бажаної консистенції, посолити і додати за смаком улюблені сухі спеції.
Подати вийшло пюре в якості дієтичного низькокалорійного гарнір до курки.
До вареної птиці
Склад продуктів:
- 1 ст. з гіркою перловки;
- півлітра фільтрованої питної води;
- 5 – 7 г кам’яної солі;
- 50 г вершкового масла.
Алгоритм дій:
- З вечора засипати перлову крупу по містку миску. Залити її водою і залишити в такому вигляді на всю ніч.
- Вранці відкинути розмоклий продукт на друшляк і ретельно промити проточною водою.
- Перекласти підготовлену перлову крупу в каструлю, залити її вказаним у рецепті кількістю питної води і додати сіль.
- Закрити каструлю кришкою. Варити майбутню кашу 45 – 55 хвилин.
- Далі, укутати ємність в теплий плед і залишити упариваться ще хвилин на 40. Можна і пропустити цей пункт із-за нестачі часу, але така процедура зробить кашу особливо ніжною і смачною.
Готовий гарнір заправити вершковим маслом.
З гречки
Склад продуктів:
- 1 ст. з гіркою гречаної крупи;
- 2 повних склянки фільтрованої води;
- 2 варених яйця;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- вершкове масло;
- кухонна сіль;
- невелика щіпка цукру.
Алгоритм дій:
- Щоб смачно приготувати на гарнір до курки гречку, насамперед варто висипати крупу в миску і кілька разів промити її холодною водою. При необхідності – перебрати. Видалити попадающийся сміття і тверді чорні крупинки.
- Пересипати гречку в каструлю, залити її солоною водою і додати цукор. Від цього каша не вийде солодкої, пісок лише зробить її смак трохи яскравіше.
- На повільному вогні під щільно закритою кришкою, варити гречку 20 – 25 хвилин до повного всмоктування рідини.
- Остудити заздалегідь зварені яйця порізати їх акуратними дрібними кубиками. Таким же чином подрібнити очищену цибулину.
- У сковорідці розтопити половину від зазначеної кількості вершкового масла і обсмажити на ньому цибулю до золотистого відтінку.
- Перекласти вміст сковорідки разом з маслом до готової гречці. Додати туди ж яєчні кубики і добре перемішати кашу з цими інгредієнтами.
Розкласти гарнір по тарілках. Розподілити по них вершкове масло.
Складний гарнір
Склад продуктів:
- 200 – 300 г картоплі;
- 50 г сиру (обов’язково твердого);
- 1 куряче яйце;
- 3 десертні ложки молока;
- 50 г борошна;
- 5 десертних ложок сухарній крихти;
- сіль, сухі спеції;
- рослинне масло.
Алгоритм дій:
- Вміст сирого яйця присолити і збити з молоком. Додати в суміш половину борошна.
- Картоплю дрібно потерти і віджати з отриманої стружки сік.
- Додати до одержаної маси сіль, спеції і 1 десертну ложку молочного кляру.
- Сир порізати акуратними маленькими кубиками.
- Зліпити кульки з картопляного тіста. Всередину покласти по сирного кубику в якості начинки. Обваляти кульки в залишилася борошні.
- Занурити заготовки в кляр і присипати сухарній крихтою.
Обсмажити кульки в розпеченому маслі до золотистої скоринки.
Простий рецепт з картоплі
Склад продуктів:
- 700 г картоплі;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 100 г моркви;
- сіль і рослинне масло.
Алгоритм дій:
- Картоплю зварити до м’якості прямо в шкірці.
- Цибулю і моркву очистити, подрібнити і обсмажити на розігрітій олії.
- До вже напівготові овочів висипати кубики очищеного вареної картоплі. Посолити інгредієнти.
Готувати овочі разом ще 7 – 8 хвилин.
Курка з гарніром в мультиварці
Склад продуктів:
- 350 г молодої капусти;
- 450 г курячих стегенець;
- 1 головка цибулі;
- 1 ч. л. паприки;
- 1 часниковий зубок;
- сіль, перець;
- соняшникова олія;
- ½ Ст. кип’яченої води.
Алгоритм дій:
- Стегенця порізати на великі шматки і обсмажити їх у чашу мультиварки до легкої рум’яності.
- Додати дрібні шматочки цибулі та часнику. Готувати разом 4 – 5 хвилин.
- Всипати в чашу кухонного помічниці дрібно нашатковану і розім’яту руками капусту.
- Залити все водою. Посолити, поперчити.
- Активувати режим гасіння на 25 хвилин. Підійде для цієї мети і «Суп» або «Овочі».
- Останній додати в блюдо паприку.
Готове частування подати до столу зі свіжим хлібом і маринованими овочами.
Вибираючи гарнір до смаженого або вареному курячому м’ясу, варто звертати увагу на рецепти ніжних каш і пюре. До запеченої курятині з підливою добре підійдуть сухі гарніри – рис без соусу, варену або смажену картоплю, будь-які овочі, приготовлені в духовці, підсушена на сковорідці гречка. Якщо ж потрібно скоротити калорійність свого обіду, то доповнити птицю варто сирими овочами або салатами з них, заправленими легкими олійними соусами.