Підібрати правильний гарнір до риби не так і просто, як здається на перший погляд. Потрібно знати чимало нюансів, щоб вибране блюдо підкреслювало смак морепродукта, не заглушало його і легко засвоювалося у такому тандемі.
Класичний гарнір до смаженої риби
Картопля давно вважається універсальним продуктом, який підходить до багатьох страв і закусок. Риба – не виняток, так як смакові якості картоплі добре з нею гармонують.
При цьому смажену картоплю готують до смаженої риби, а варена – до вареної. Але в залежності від особистих смакових переваг можна і відступати від цього правила.
Багато людей подають варену картоплю до смаженої риби, і це нормально.
Рецепт простий гарнір. Список необхідних інгредієнтів дуже короткий:
- картопля – 6 шт.;
- прованські трави – за смаком;
- сіль, перець;
- панірувальні сухарі – 3 ст. л.;
- оливкова олія – 4 ст. л.
Приготування:
- Нарізати картоплю брусочками.
- Додати спеції, сіль, сухарі, влити олію. Перемішати.
- Викласти на застелений пекарської папером деко. Випікати до золотистої скоринки.
Приготувати картопляне пюре не складе труднощів навіть новачкам. Інгредієнти:
- картопля – 500 г;
- яйце – 1 шт.;
- молоко – 0,5 склянки;
- сіль – 1 ч. л.;
- кріп сушений.
Приготування:
- Відварити нарізану на шматки картоплю в підсоленій воді. На це піде від ¼ до ½ ч. Якщо картопля легко протикається ножем, значить, він готовий.
- Розім’яти картоплю в пюре.
- Закип’ятити молоко і невеликими порціями влити в каструлю. В кінці вбити яйце і добре перемішати. Посипати сушеним кропом.
Смачний гарнір готовий.
Готуємо з овочів
Професійні кухарі часто готують овочевий гарнір до риби, адже це не тільки смачно, але і корисно. При цьому овочі можуть бути приготованими в будь-якому вигляді: маринованими, свіжими, вареними, тушкованими, смаженими або запеченими.
Найпоширеніші овочеві гарніри:
- салати із зелені;
- баклажани;
- помідори;
- цибуля;
- зелений горошок;
- огірки;
- квасоля;
- брокколі;
- шпинат і селера;
- морквина.
Однак при виборі потрібно враховувати ступінь жирності риби. До жирним сортам (скумбрії, лососеві, сардині) краще подавати легкі салати із зелені і свіжих овочів, а до сухим (хек, судак, тріска) – тушковані овочеві гарніри або пюре.
Наприклад, з моркви можна приготувати простий і смачний гарнір. Інгредієнти:
- морква – 800 г;
- вершкове масло – ½ пачки;
- цукор – 4 ст. л.;
- перець чорний мелений;
- зелень.
Приготування:
- Очищені коренеплоди викласти в каструлю з гарячою водою і варити 8 – 9 хв.
- Відвар злити.
- Розтопити масло на сковороді, додати моркву і тушкувати 5 – 6 хв. Додати цукор і готувати ще стільки ж.
Перед подачею морква добре б посипати перцем і подрібненою зеленню.
Рецепт приготування з рису
Відварений розсипчастий рис на гарнір до риби – це класика жанру.
Інгредієнти:
- рис довгозернистий – 150 г;
- пара кислих яблук;
- маленька цибулина;
- вершкове масло для смаження;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Кілька разів промити рис, щоб вода стала прозорою.
- Промиту крупу залити 300 мл води і довести до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити до готовності, прикривши кришку. Під час готування перемішувати вміст каструлі не потрібно.
- В кінці додати сіль, перемішати і дати рісу «відпочити» під закритою кришкою.
- Нарізати великими скибочками яблука невеликої товщини, цибулю – кубиками.
- Розтопити і розігріти олію. Обсмажити фрукти, викласти на тарілку і нарізати кубиками.
- У тому ж маслі обсмажити цибулю.
З’єднати цибулю і яблука з рисом і подавати. Замість смаження, яблука можна просто запекти на грилі.
Гарнір до риби, запеченої в духовці
Гарнір до запеченої риби повинен бути легким і нейтральним. Кращий вибір – низькокалорійний салат зі свіжих овочів з пікантною заправкою. Як варіант, можна також подати пюре з картоплі з горошком.
Інгредієнти для салату:
- зелень (рукола, фрізе) – великий пучок;
- помідори черрі – 200 г;
- оливки – 30 г;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- лимонний сік – 1 ч. л.;
- сіль і білий перець.
Приготування:
- Розрізати помідори і оливки-навпіл. З’єднати із зеленню.
- Перемішати масло і лимонний сік. Заправити салат.
- Додати сіль і перець.
Всього за 5 хв можна приготувати корисний і не менш смачний гарнір до риби в духовці. Просто потрібно викласти у форму для запікання рибу, овочі і залити їх відповідним соусом.
Що подати з минтаєм
Минтай виходить смачним, якщо приготувати його на овочевій подушці.
Інгредієнти:
- минтай – 800 г;
- квасоля – 300 г;
- перець солодкий – 1 шт.;
- цибулина велика;
- помідор – 1 шт.;
- листя салату – 4 шт.;
- зелень;
- сіль, спеції;
- олія рослинна;
- борошно;
- лимонний сік.
Приготування:
- Підготувати рибу і збризнути шматки тушки лимонним соком. Посолити і поставити в холодильник на 1 ч.
- Обваляти рибу в борошні і обсмажити. Викласти на деко і запікати 20 хв.
- Відварити квасолю.
- Цибулю нарізати кубиками, перець – смужками, помідор – часточками.
- Обсмажити цибулю з перцем, додати квасоля з помідорами і тушкувати 10 хв.
- Посолити, додати спеції, подрібнити зелень і посипати гарнір.
Викласти на тарілку листя салату, зверху – тушковані овочі і шматки риби. Подавати в гарячому вигляді.
Додаток до червоної риби
Гарнір до червоній рибі вибрати не так вже й просто, оскільки вона сама по собі має дуже насичений смак. Тому краще всього приготувати до неї мариновані овочі або просто нарізати скибочками свіжі помідори чи огірки.
Добре підкреслює смак червоної риби зелений горошок, оливки, мочена брусниця, часниковий або вершковий соус.
Правильний гарнір до тушкованої риби
До тушкованої риби добре підійде овочевий салат.
Інгредієнти:
- огірок – 2 шт.;
- помідор – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- яблука – 2 шт.;
- листя салату – 4 – 5 шт.;
- сметана – 100 мл;
- лимон – 0,25 шт.;
- сіль і цукор.
Приготування:
- Нарізати огірки, морква і яблука тонкою соломкою, помідори – часточками.
- Листя салату розірвати на частини.
- Перемішати всі інгредієнти, відклавши кілька шматочків помідорів для прикраси.
- Заправити салат сметаною і лимонним соком, додати сіль і цукор.
Прикрасити часточками помідорів салат зверху.
Таблиця: поєднання гарніру з рибою
Умовно, всі гарніри можна поділити на прості і складні. Прості гарніри складаються з одного-двох інгредієнтів, наприклад, тушкована брокколі або зелений горошок. Складні включають три й більше компонент, а тому вимагають більше часу для приготування і мають більш насичений смак (овочеві рагу, рис з овочами).
Види риби | Відмінно поєднуються | Універсальний гарнір | Не поєднуються |
---|---|---|---|
Жирні сорти риби | Салати Жирні сорти риби з свіжих овочів, кислі фрукти і ягоди, запечені овочі | Розсипчастий рис | Макаронні вироби, крупи (крім рису) |
Нежирні сорти риби | Картопля з маслом або жирним соусом, буряки, тушковані овочі, овочеві пюре, в деяких випадках допускається гречка |
Головне правило: використовувані спеції повинні бути однаковими у всіх стравах, інакше гармонія смаку буде порушена. Готову рибу можна прикрасити фігурно вирізаними овочами – так страва стане по-справжньому святковим.
Інгредієнти для складних гарнірів потрібно різати акуратно, намагаючись, щоб всі шматочки мали однаковий розмір.
Найкраще різати овочі невеликими кубиками зі стороною 5 мм. Вони швидко готуються і при цьому не розповзаються в кашу. Якщо шматочки овочів будуть різними за розміром, вони приготуються нерівномірно: одні будуть сирими, а інші просто розваряться.
Риба – це не повноцінне блюдо, а делікатес, потребує гідному оформленні гарніром. Навчитеся підбирати його правильно і ваші рідні обов’язково оцінять ваші кулінарні здібності.