Гарнір з гарбуза – 7 швидких і смачних рецептів

Гарбуз – чудовий овоч, володіє ніжним солодкуватим смаком і містить безліч вітамінів, корисних для здоров’я. З неї можна варити каші і соуси, піч оладки, робити салати, запіканки і тушковані закуски.

Особливо соковитими і смачними виходять гарніри з гарбуза, які готуються досить просто і підходять для більшості м’ясних або овочевих страв.

Гарбузове пюре з цибулею на гарнір

Це частування виглядає яскраво, смачно і чудово поєднується із запеченою тушкованою свининою чи птицею. Крім того, гарнір з гарбуза містить мало калорій і позитивно впливає на процеси травлення.

Необхідні інгредієнти:

  • гарбуз – 0,4 кг;
  • велика цибулина;
  • паприка — 3 грами;
  • дві часточки часнику;
  • сіль – на смак;
  • вода – 250 мл

Готуємо:

  • Цибуля звільнити від лушпиння, нарізати квадратиками і викласти в сковорідку. Посмажити його на пісному маслі до прозорості.
  • Часник нарізати дрібними кубиками і закинути до цибулі. Через хвилину додати паприку і перемішати.
  • Гарбуз очистити від шкірки і нашаткувати невеликими брусочками.
  • Відправити її до цибулевої обжарке, залити водою і присолити.
  • Накрити сковороду кришкою і тушкувати на мінімальному вогні півгодини.
  • Коли вода випарується і гарбуз стане м’якою, необхідно розтовкти її ступкою до стану пюре.

Легкий гарнір з гарбуза до м’яса готовий. Подавати його потрібно в свіжому і гарячому вигляді, на обід або вечерю.

Готуємо в мультиварці

В електричній печі можна швидко і смачно приготувати ситну запіканку з гарбуза. Ніжне і смачне частування відмінно підійде на сніданок і зарядить енергією перед початком трудового чи навчального дня.

Необхідні інгредієнти:

  • сир – 0,43 кг;
  • кефір – 220 мл;
  • манна крупа – 50 грам;
  • гарбуз – 780 грам;
  • три яйця;
  • розпушувач – 8 грам;
  • цукор – 35 грам;
  • щіпка солі;
  • родзинки – 85 грам.

Готуємо:

  • Розбити яйця в глибоку миску насипати до них цукор і збити до утворення щільної піни.
  • Ізюм вимити і помістити в гарячу воду на двадцять хвилин. Потім вийняти його і підсушити.
  • В яєчну масу засипати розпушувач, покласти сир і налити кефір. Все ретельно перемішати і додати манку з родзинками.
  • М’якоть гарбуза нарізати кубиками і обсмажити на вершковому маслі вісім хвилин.
  • Змастити чашу електроприладу жиром, потім заповнити її яєчно-сирною сумішшю і покласти шматочки гарбуза.
  • Вибрати функцію «Випічка» і готувати протягом 40 хвилин.
  • Після звукового оповіщення про закінчення процесу, дати страві настоятися в режимі «Підігрів» п’ятнадцять хвилин.
Дивіться також:  Макарони з овочами – 7 смачних рецептів приготування на сковороді, в мультиварці та духовці

Солодкий гарнір, приготований в мультиварці порізати на шматочки і викласти на тарілки. До запіканці бажано запропонувати домашнє варення або сметану.

Овочеве рагу з морквою

Таке блюдо подають на гарнір, або вживають в якості основного. З гарбузом досить добре поєднуються будь-які овочі, а щоб рагу мало апетитний аромат, рекомендується додати в нього запашні спеції, зелень і приправи.

Необхідні інгредієнти:

  • гарбуз – 0,7 кг;
  • одна морква;
  • перець болгарський – 120 грам;
  • цибуля – 90 грам;
  • часник – 2 зубчики;
  • цвітна капуста – 200 грам;
  • чотири середніх помідора;
  • зелень (петрушка, кінза) – 8 гілочок.

Готуємо:

  • Моркву і цибулю очистити і нарізати дрібними брусочками. Потім закинути їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії.
  • Гарбуз порізати на невеликі шматочки і додати в сковороду. Туди ж засипати нарізаний смужками болгарський перець. Капусту нашаткувати соломкою, додати до інших овочів і розмішати.
  • Рагу гасити десять хвилин, потім з’єднати їх з подрібненими помідорами і готувати ще чверть години.
  • Додати роздавлений під пресом часник.
  • Овочі посолити і заправити кмином, меленим перцем, солодкою паприкою.
  • Накрити блюдо кришкою і томити, регулярно помішуючи, близько 7-8 хвилин.

Гарнір засипати рубаною зеленню і залишити на 8-10 хвилин — тоді він буде ще смачніше. Рагу з овочів ідеально підійде до смажених котлет, тушкованої риби або вареної телятини.

Гарбуз, запечена в духовці на гарнір

Щоб потішити родину і гостей незвичайним десертом, можна зробити гарнір із запеченої гарбуза, який оцінять всі прихильники здорового харчування. Для страви рекомендується підібрати яскраво-помаранчеву гарбуз середнього розміру, оскільки великий овоч має менш виражений смак.

Необхідні інгредієнти:

  • малина або полуниця – 120 грам;
  • цукор – 110 грам;
  • яблуко;
  • гарбуз – 0,55 кг;
  • кориця – 3 грами;
  • цедра половинки лимона;
  • мед – 35 грам;
  • імбир – 25 грам.
Дивіться також:  Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Готуємо:

  • Відрізати верхню частину гарбуза так, щоб вона стала схожа на бочку. Потім видалити все насіння.
  • Яблуко порізати квадратиками і з’єднати з ягодами, цукром (70 грам) і корицею.
  • Покласти солодку начинку в гарбуз і зверху закинути 2-3 маленьких шматочки вершкового масла.
  • Помістити начинений овоч в духовку і запікати при температурі 185 градусів, приблизно дві години.
  • Тепер треба зробити запашний сироп. Для цього в сковороду насипати цукор (40 грам), налити воду (30 мл) і варити, постійно помішуючи, поки суміш не загусне.
  • Імбир і лимонну цедру подрібнити, потім додати солодку рідину і тушкувати на мінімальному вогні ще три хвилини.

Запечену в духовці гарбуз, порізати шматочками і разом з начинкою, викласти на велике блюдо. Подавати корисне ласощі з карамельної підливою.

Як посмажити з картоплею

Гарнір з смаженої картоплі і гарбуза припаде до смаку всім дорослим та дітям. Овочі виходять ароматними, з рум’яною скоринкою і чудово поєднуються з будь-якими соусами і закусками.

Необхідні інгредієнти:

  • картопля – 0,4 кг;
  • цибулина;
  • гарбуз – 0,3 кг;
  • приправа для овочів і сіль – за смаком.

Готуємо:

  • Картоплю почистити, вимити і нарізати кружечками.
  • Потім викласти його в сковороду з олією і обсмажити до напівготовності. Під час процесу рекомендується рідко перемішувати картоплю і тушкувати її у відкритому посуді.
  • Гарбуз позбавити від шкірки, нашаткувати довгими брусочками, відправити на сковорідку і смажити десять хвилин.
  • Цибулю порізати соломкою, потім з’єднати з тушкованими овочами і готувати ще сім хвилин.
  • Посолити блюдо в самому кінці, щоб овочі вийшли підсмажений і не розвалилися.

Смажений гарнір з гарбуза і картоплі відмінно наситить і подарує гарний настрій під час домашнього вечері.

З додаванням сиру

Надзвичайно ніжне блюдо з пікантним, вершковим ароматом — це гарбуз, запечена з сиром. Приготувати його швидко і смачно зможе будь-яка господиня, використовуючи недорогі продукти, які знайдуться в будь-якому магазині.

Дивіться також:  Свинина в кисло солодкому соусі – 12 рецептів приготування

Необхідні інгредієнти:

  • гарбуз – 1,8 кг;
  • три середніх помідора;
  • голландський сир – 220 грам;
  • морквина;
  • часник – 4 зубчики;
  • чорний перчик, прянощі, сіль – на свій розсуд.

Готуємо:

  • Моркву почистити від шкірки і нарізати тонкою соломкою.
  • Сир подрібнити на тертці з великими отворами.
  • Часник порізати маленькими кубиками.
  • У гарбуза видалити шкірку і порізати її на маленькі шматочки.
  • Помідори вимити, нарізати часточками.
  • Керамічну форму обробити олією, потім помістити в неї овочі, сіль, більшу частину сиру, спеції і розмішати.
  • Поставити в духовку з температурою 210 градусів і запікати близько двох годин.
  • Коли продукти стануть м’якими, насипати зверху залишився сир.
  • Коли страва покриється золотисто-коричневою скоринкою, його можна вважати готовим.

Частування остудити, потім розділити на порції і подати до столу. Його рекомендується вживати з картопляним пюре і білим соусом.

Гарнір з гарбуза по-грецьки

Ще один нескладний рецепт гарнір з гарбуза до м’яса, підходить для щоденного меню святкового столу. Овочева закуска, приготовлена по-грецьки, відрізняється красивим видом, пряним ароматом і яскравим, насиченим смаком.

Необхідні інгредієнти:

  • гарбуз – 0,5 кг;
  • вода – 30 мл;
  • паста з помідорів – 15 грам;
  • дві часточки часнику;
  • суміш перців, сушений базилік, сіль – по 3 грами.

Готуємо:

  • Очистити гарбуз від нутрощів і акуратно зрізати з неї шкірку. Потім нарізати великими часточками.
  • Заповнити сковороду оливковою олією (25 грамів) і викласти в неї овочеві шматочки.
  • Смажити гарбуз на великому вогні з усіх боків до появи коричневої скоринки.
  • Потім покласти томатну пасту, посолити, засипати базилік, подрібнений часник і перець.
  • Овочі добре перемішати і тушкувати 2 хвилини.
  • Взяти об’ємну форму, налити на дно трохи води і перекласти в неї смажену гарбуз.
  • Після чого накрити фольгою і запікати в духовці, розігрітій до 175 градусів двадцять хвилин.

Готову гарбуз по-грецьки викласти на красивий піднос і прикрасити листочками свіжого кропу і базиліку. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху