Гарбуз – чудовий овоч, володіє ніжним солодкуватим смаком і містить безліч вітамінів, корисних для здоров’я. З неї можна варити каші і соуси, піч оладки, робити салати, запіканки і тушковані закуски.
Особливо соковитими і смачними виходять гарніри з гарбуза, які готуються досить просто і підходять для більшості м’ясних або овочевих страв.
Гарбузове пюре з цибулею на гарнір
Це частування виглядає яскраво, смачно і чудово поєднується із запеченою тушкованою свининою чи птицею. Крім того, гарнір з гарбуза містить мало калорій і позитивно впливає на процеси травлення.
Необхідні інгредієнти:
- гарбуз – 0,4 кг;
- велика цибулина;
- паприка — 3 грами;
- дві часточки часнику;
- сіль – на смак;
- вода – 250 мл
Готуємо:
- Цибуля звільнити від лушпиння, нарізати квадратиками і викласти в сковорідку. Посмажити його на пісному маслі до прозорості.
- Часник нарізати дрібними кубиками і закинути до цибулі. Через хвилину додати паприку і перемішати.
- Гарбуз очистити від шкірки і нашаткувати невеликими брусочками.
- Відправити її до цибулевої обжарке, залити водою і присолити.
- Накрити сковороду кришкою і тушкувати на мінімальному вогні півгодини.
- Коли вода випарується і гарбуз стане м’якою, необхідно розтовкти її ступкою до стану пюре.
Легкий гарнір з гарбуза до м’яса готовий. Подавати його потрібно в свіжому і гарячому вигляді, на обід або вечерю.
Готуємо в мультиварці
В електричній печі можна швидко і смачно приготувати ситну запіканку з гарбуза. Ніжне і смачне частування відмінно підійде на сніданок і зарядить енергією перед початком трудового чи навчального дня.
Необхідні інгредієнти:
- сир – 0,43 кг;
- кефір – 220 мл;
- манна крупа – 50 грам;
- гарбуз – 780 грам;
- три яйця;
- розпушувач – 8 грам;
- цукор – 35 грам;
- щіпка солі;
- родзинки – 85 грам.
Готуємо:
- Розбити яйця в глибоку миску насипати до них цукор і збити до утворення щільної піни.
- Ізюм вимити і помістити в гарячу воду на двадцять хвилин. Потім вийняти його і підсушити.
- В яєчну масу засипати розпушувач, покласти сир і налити кефір. Все ретельно перемішати і додати манку з родзинками.
- М’якоть гарбуза нарізати кубиками і обсмажити на вершковому маслі вісім хвилин.
- Змастити чашу електроприладу жиром, потім заповнити її яєчно-сирною сумішшю і покласти шматочки гарбуза.
- Вибрати функцію «Випічка» і готувати протягом 40 хвилин.
- Після звукового оповіщення про закінчення процесу, дати страві настоятися в режимі «Підігрів» п’ятнадцять хвилин.
Солодкий гарнір, приготований в мультиварці порізати на шматочки і викласти на тарілки. До запіканці бажано запропонувати домашнє варення або сметану.
Овочеве рагу з морквою
Таке блюдо подають на гарнір, або вживають в якості основного. З гарбузом досить добре поєднуються будь-які овочі, а щоб рагу мало апетитний аромат, рекомендується додати в нього запашні спеції, зелень і приправи.
Необхідні інгредієнти:
- гарбуз – 0,7 кг;
- одна морква;
- перець болгарський – 120 грам;
- цибуля – 90 грам;
- часник – 2 зубчики;
- цвітна капуста – 200 грам;
- чотири середніх помідора;
- зелень (петрушка, кінза) – 8 гілочок.
Готуємо:
- Моркву і цибулю очистити і нарізати дрібними брусочками. Потім закинути їх в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії.
- Гарбуз порізати на невеликі шматочки і додати в сковороду. Туди ж засипати нарізаний смужками болгарський перець. Капусту нашаткувати соломкою, додати до інших овочів і розмішати.
- Рагу гасити десять хвилин, потім з’єднати їх з подрібненими помідорами і готувати ще чверть години.
- Додати роздавлений під пресом часник.
- Овочі посолити і заправити кмином, меленим перцем, солодкою паприкою.
- Накрити блюдо кришкою і томити, регулярно помішуючи, близько 7-8 хвилин.
Гарнір засипати рубаною зеленню і залишити на 8-10 хвилин — тоді він буде ще смачніше. Рагу з овочів ідеально підійде до смажених котлет, тушкованої риби або вареної телятини.
Гарбуз, запечена в духовці на гарнір
Щоб потішити родину і гостей незвичайним десертом, можна зробити гарнір із запеченої гарбуза, який оцінять всі прихильники здорового харчування. Для страви рекомендується підібрати яскраво-помаранчеву гарбуз середнього розміру, оскільки великий овоч має менш виражений смак.
Необхідні інгредієнти:
- малина або полуниця – 120 грам;
- цукор – 110 грам;
- яблуко;
- гарбуз – 0,55 кг;
- кориця – 3 грами;
- цедра половинки лимона;
- мед – 35 грам;
- імбир – 25 грам.
Готуємо:
- Відрізати верхню частину гарбуза так, щоб вона стала схожа на бочку. Потім видалити все насіння.
- Яблуко порізати квадратиками і з’єднати з ягодами, цукром (70 грам) і корицею.
- Покласти солодку начинку в гарбуз і зверху закинути 2-3 маленьких шматочки вершкового масла.
- Помістити начинений овоч в духовку і запікати при температурі 185 градусів, приблизно дві години.
- Тепер треба зробити запашний сироп. Для цього в сковороду насипати цукор (40 грам), налити воду (30 мл) і варити, постійно помішуючи, поки суміш не загусне.
- Імбир і лимонну цедру подрібнити, потім додати солодку рідину і тушкувати на мінімальному вогні ще три хвилини.
Запечену в духовці гарбуз, порізати шматочками і разом з начинкою, викласти на велике блюдо. Подавати корисне ласощі з карамельної підливою.
Як посмажити з картоплею
Гарнір з смаженої картоплі і гарбуза припаде до смаку всім дорослим та дітям. Овочі виходять ароматними, з рум’яною скоринкою і чудово поєднуються з будь-якими соусами і закусками.
Необхідні інгредієнти:
- картопля – 0,4 кг;
- цибулина;
- гарбуз – 0,3 кг;
- приправа для овочів і сіль – за смаком.
Готуємо:
- Картоплю почистити, вимити і нарізати кружечками.
- Потім викласти його в сковороду з олією і обсмажити до напівготовності. Під час процесу рекомендується рідко перемішувати картоплю і тушкувати її у відкритому посуді.
- Гарбуз позбавити від шкірки, нашаткувати довгими брусочками, відправити на сковорідку і смажити десять хвилин.
- Цибулю порізати соломкою, потім з’єднати з тушкованими овочами і готувати ще сім хвилин.
- Посолити блюдо в самому кінці, щоб овочі вийшли підсмажений і не розвалилися.
Смажений гарнір з гарбуза і картоплі відмінно наситить і подарує гарний настрій під час домашнього вечері.
З додаванням сиру
Надзвичайно ніжне блюдо з пікантним, вершковим ароматом — це гарбуз, запечена з сиром. Приготувати його швидко і смачно зможе будь-яка господиня, використовуючи недорогі продукти, які знайдуться в будь-якому магазині.
Необхідні інгредієнти:
- гарбуз – 1,8 кг;
- три середніх помідора;
- голландський сир – 220 грам;
- морквина;
- часник – 4 зубчики;
- чорний перчик, прянощі, сіль – на свій розсуд.
Готуємо:
- Моркву почистити від шкірки і нарізати тонкою соломкою.
- Сир подрібнити на тертці з великими отворами.
- Часник порізати маленькими кубиками.
- У гарбуза видалити шкірку і порізати її на маленькі шматочки.
- Помідори вимити, нарізати часточками.
- Керамічну форму обробити олією, потім помістити в неї овочі, сіль, більшу частину сиру, спеції і розмішати.
- Поставити в духовку з температурою 210 градусів і запікати близько двох годин.
- Коли продукти стануть м’якими, насипати зверху залишився сир.
- Коли страва покриється золотисто-коричневою скоринкою, його можна вважати готовим.
Частування остудити, потім розділити на порції і подати до столу. Його рекомендується вживати з картопляним пюре і білим соусом.
Гарнір з гарбуза по-грецьки
Ще один нескладний рецепт гарнір з гарбуза до м’яса, підходить для щоденного меню святкового столу. Овочева закуска, приготовлена по-грецьки, відрізняється красивим видом, пряним ароматом і яскравим, насиченим смаком.
Необхідні інгредієнти:
- гарбуз – 0,5 кг;
- вода – 30 мл;
- паста з помідорів – 15 грам;
- дві часточки часнику;
- суміш перців, сушений базилік, сіль – по 3 грами.
Готуємо:
- Очистити гарбуз від нутрощів і акуратно зрізати з неї шкірку. Потім нарізати великими часточками.
- Заповнити сковороду оливковою олією (25 грамів) і викласти в неї овочеві шматочки.
- Смажити гарбуз на великому вогні з усіх боків до появи коричневої скоринки.
- Потім покласти томатну пасту, посолити, засипати базилік, подрібнений часник і перець.
- Овочі добре перемішати і тушкувати 2 хвилини.
- Взяти об’ємну форму, налити на дно трохи води і перекласти в неї смажену гарбуз.
- Після чого накрити фольгою і запікати в духовці, розігрітій до 175 градусів двадцять хвилин.
Готову гарбуз по-грецьки викласти на красивий піднос і прикрасити листочками свіжого кропу і базиліку. Приємного апетиту!