Деякі гарячі страви вже неабияк набридли, а в святковий день хочеться здивувати рідних і близьких шалено смачними стравами. Тому варто познайомитися з оригінальними рецептами з ароматною тріски, ніжною свинини і яловичини, сьомги з креветками під сиром.
Ніжні свинячі відбивні на святковий стіл
Відбивні зі свинини припадуть до смаку і дорослим і дітям. Готувати їх не складно, а результат виправдає всі очікування.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 500 р свинини;
- стакан молока;
- яйце;
- півсклянки борошна;
- 1 маленька ложка цукру;
- половина чайної ложки солі;
- мелений перець;
- олія для смаження.
Рецепт:
- Свіже м’ясо обмивають і нарізують на порціонні шматочки. З 500 г виходить приблизно 5 штук товщиною 1 див.
- Шматочки відбивають спеціальним молотком.
- В тарілці змішують сіль, перець і цукор.
- Цією сумішшю натирають кожен шматок і заливають їх молоком.
- Періодично перевертають м’ясо.
- В тарілці розбивають яйце, збивають його виделкою, солять і перчать.
- Дістають по черзі відбивні і обвалюють у борошні.
- Потім кладуть в яєчну суміш.
- Обсмажують відбивні в маслі з двох сторін до повної готовності.
Готову страву прикрашають зеленню і подають з картопляним пюре або легким салатом.
Човники з картоплі, фаршировані куркою і овочами
Оригінальними картопляними човниками з начинкою можна порадувати домашніх і нагодувати гостей.
Для приготування знадобляться:
- 5 бульб картоплі;
- 1 філе курки;
- цибуля;
- томат;
- перець болгарський;
- зелень;
- цибуля зелена;
- вершкове масло;
- сіль, чорний перець;
- 100 г сиру.
Для соусу взяти:
- 50 г борошна;
- 750 мл молока;
- 40 г вершкового масла;
- сіль, перець.
Покроковий рецепт:
- Куряче філе відварюють до готовності.
- Картоплю відварюють в мундирах до напівготовності. Очищають від шкірки.
- Готують соус. Для цього обсмажують борошно на вершковому маслі до золотистого кольору. Додають молоко і тушкують до загусання, постійно помішуючи. Солять, перчать за смаком.
- Остиглий картоплю розрізати вздовж навпіл і роблять виїмки з допомогою ложки і ножі, надаючи форму човники.
- Дрібно ріжуть цибулю, перець і курку.
- Обсмажують начинку на сковороді 5 хвилин.
- Додають помідори, порізані кубиками. Тушкують 3 хвилини.
- Кладуть нашатковану зелень, кільця зеленої цибулі.
- Наповнюють човники отриманою начинкою.
- У форму виливають приготований соус.
- Викладають фарширований картопля і зверху посипають його тертим сиром.
- Запікають човники 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.
Склад начинки можна змінювати за своїм бажанням, додаючи гриби, квасолю, кукурудзу.
М’ясо по-французьки з картоплею і помідорами
На будь-яке свято можна приготувати м’ясо по-французьки. Разом з картоплею і помідорами воно виходить ситним і ароматним.
Готують його з наступних продуктів:
- 600 г м’яса;
- 800 г картоплі;
- 250 г томатів;
- 200 г цибулі;
- 2 зубчики часнику;
- 100 г сиру;
- 350 г сметани;
- сіль, перець;
- рослинне масло.
Хід приготування:
- Свинину ріжуть на скибочки товщиною 1 см Кожний шматочок відбивають, приправляють сіллю і перцем.
- Потім готують соус. Для цього змішують сметану з пресованим часником, зеленню і перцем.
- Картоплю чистять і ріжуть на кружечки. Солять.
- Цибулю шаткуємо півкільцями.
- Томати нарізують кружальцями.
- У форму наливають трохи рослинного масла.
- Викладають шар картоплі і змащують його соусом.
- Зверху розкладають цибулю, потім – м’ясо і соус, після – знову цибулю.
- Далі розташовують картопля з соусом.
- Останнім шаром йдуть томати. Їх теж змащують соусом.
- Накривають форму фольгою і ставлять у розігріту духовку на 60 хвилин. Температура – 200 градусів.
- За 10 хвилин до готовності страву посипають тертим сиром.
Подають м’ясо порційно, прикрасивши гілочками петрушки.
Фаршировані курячі гомілки на день народження
Любителі курочки по достоїнству оцінять фаршировані гомілки. Ніжки доступні за ціною і готуються досить просто. Вибираючи рецепти на день народження, варто звернути увагу на це оригінальне блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- 6-8 курячих гомілок;
- 300 г печериць;
- 90 г плавленого сиру;
- цибуля ріпчаста;
- сіль, перець;
- олія рослинна.
Покроковий рецепт:
- З гомілок акуратно знімають шкіру.
- Зрізають з кісток м’ясо і дрібно січуть ножем або подрібнюють за допомогою блендера.
- Гриби і цибулю дрібно шаткують за бажанням.
- Обсмажують їх у маслі і охолоджують.
- Додають до них курячий фарш.
- Сирок труть на тертці. Змішують з фаршем і грибами. Перчать, солять.
- Приготованою начинкою фарширують гомілки і викладають їх у форму для запікання.
- Шкіру з боку коліна підвертають так, щоб фарш не вивалився при запіканні.
- Ніжки змащують маслом, солять і перчать.
- Готують їх 35 хвилин при 180 градусах.
Подають гомілки зі свіжими овочами. Таке блюдо не соромно поставити на святковий стіл.
М’ясні кошики з грибами, під гарячим сиром
Здивувати друзів і близьких допоможе рецепт м’ясних кошичків з грибами. Оригінальне блюдо стане прикрасою столу і приводом для похвали господині.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг яловичини;
- 0,5 кг свинини;
- 1 кг грибів;
- 3 цибулини;
- 3 томата;
- 150 г сиру;
- 3-4 зубчики часнику;
- сіль, перець;
- коріандр;
- паприка;
- оливкова олія.
Спосіб приготування:
- М’ясо з двома цибулинами подрібнюють через м’ясорубку.
- Фарш перчать і солять. Перемішують і добре відбивають.
- Залишився цибулю шаткуємо кубиками і обсмажують в олії.
- Окремо пасерувати нарізані скибочками гриби. Дрібні екземпляри шаткувати не треба.
- До грибів додають коріандр і сіль.
- Томати дрібно нарізають і додають до них пресований часник.
- Зелень рубають і додають до помідорів. Присмачують оливковою олією.
- Сир натирають на тертці з дрібним перетином.
- З фаршу формують невеликі кульки і викладають їх на деко, застелене папером.
- В центрі кожної кулі роблять поглиблення руками, надаючи форму кошика.
- Всередину фаршу кладуть цибулю, гриби.
- Відправляють форму в духовку на 15 хвилин. Температура приготування – 200 градусів.
- Після закінчення часу дістають кошики з духовки і посипають сиром. Поміщають готуватися ще на 10 хвилин.
- Потім на розплавлений сир кладуть помідори з часником і зеленню.
- Через 10 хвилин духовку відключають.
Подають м’ясні кошики гарячими.
Кільця кальмарів у клярі
Кальмари фрі чудово підходять в якості закуски на вечерю. Морепродукт багатий корисними мінералами і вітамінами, а в поєднанні з вершковим соусом він стане улюбленою стравою сім’ї.
Приготуємо кільця кальмарів у клярі.
- 250 г кальмарів;
- 2 яйця;
- 40 р борошна;
- 50 г панірувальних сухарів;
- масло рослинне для смаження;
- лимонний сік;
- сіль, чорний перець.
Для соусу беруть:
- 15 г цибулі;
- 5 г гірчиці;
- 10 г зеленої цибулі;
- 1 зубчик часнику;
- 2 столові ложки вершків;
- 5 р соєвого соусу.
Спосіб приготування:
- Кальмари чистять і нарізають кільцями товщиною 1 див.
- Маринують їх в лимонному соку з перцем і сіллю.
- Збивають яйця.
- В окремі тарілки насипають борошно і панірування.
- Спочатку кільця обвалюють в борошні, потім в яйці і сухарях. Залишають їх трохи полежати, щоб паніровка підсохла.
- У сотейнику розігрівають соняшникову олію і опускають в нього кільця. Можна смажити кальмари у фритюрі. Час приготування – не більше 1,5 хвилини.
- Викладають кільця шумівкою на паперові рушники.
- Далі готують соус. Цибулю нарізають дрібними кубиками, додають вершки, гірчицю, пресований часник і соєвий соус. Все добре перемішують.
Подають кільця з вершковим соусом.
Класичний м’ясний рулет на свято
Святковий м’ясний рулет виходить ситним і поживним. Щоб його приготувати, варто скористатися перевіреним рецептом.
Для страви з м’яса потрібно:
- 700 г яловичого фаршу;
- цибулина;
- 1 столова ложка гірчиці;
- пів склянки соусу барбекю;
- чайна ложка чилі;
- сіль і перець;
- невелика пачка крекерів;
- 1 яйце;
- 3500 г бекону.
Покроковий рецепт:
- У глибокій тарілці змішують фарш і дрібно нарізану цибулю.
- Додають соус барбекю і гірчицю, посипають приправами і сіллю.
- Розбивають до фаршу яйце.
- Додають панірувальні сухарі або потовчений крекер.
- Всі інгредієнти ретельно перемішують.
- Скибочки бекону укладають на деко, застелене фольгою.
- Фарш розподіляють щільним шаром по бекону.
- Загортають фарш скибочками. Повинен вийти рулет швом донизу.
- Рулет поливають соусом барбекю.
- Запікають страву в духовці 1 годину при 180 градусах.
Готову страву охолоджують і нарізають шматочками.
Курча тютюну на день народження
Щоб приготувати курчати тютюну, необхідно взяти такі інгредієнти:
- 600 г курча;
- сіль, чорний і червоний перець;
- 4 зубчики часнику;
- базилік;
- паприка;
- 200 мл томатного соку;
- кріп;
- топлене масло.
Рецепт:
- Курча миють, кладуть на спинку і розрізають грудку вздовж на 2 частини.
- Виймають нутрощі і розкривають тушку.
- Кладуть курча розрізом вниз і накривають поліетиленовим пакетом.
- Відбивають м’ясо кухонним молотком, ламаючи кістки і хрящики.
- З обох сторін посипають тушку перцем і сіллю, втирають спеції. Залишають курчати на годину.
- На оливковій олії обсмажують часник, видавлений через прес.
- Додають до нього перець, базилік і паприку.
- Вливають томатний сік і тушкують 2-3 хвилини.
- В чавунній сковороді підігрівають топлене масло. Можна замінити його рослинним або вершковим маслом.
- На сковороду кладуть курча крилами вниз. Смажать його на середньому вогні з закритою кришкою, яка повинна бути менше діаметру сковороди.
- Зверху ставлять вантаж і смажать 15 хвилин.
- Тушку перевертають і змащують томатним соусом. Смажать м’ясо з іншого боку 10-12 хвилин.
- Кріп подрібнюють і посипають їм готовий продукт.
Виходить дуже смачне блюдо, яке сподобається і дорослим, і дітям.
Запіканка з картоплі з беконом
Готувати картопляну запіканку з беконом досить легко. З нею впорається навіть початківець кулінар.
Для приготування знадобляться:
- 7 бульб картоплі;
- 2 цибулини;
- 150 г копченого бекону;
- яйце;
- 150 мл сметани;
- 150 г твердого сиру;
- перець і сіль.
Хід приготування:
- Цибулю чистять і нарізають пір’ям.
- З картоплі знімають шкірку і нарізають кружечками середньої товщини. Їх варять на пару так, щоб вони не розвалилися.
- Копчений бекон нарізають кубиками і обсмажують на сухій сковороді. Додають до нього цибулю і тримають на середньому вогні, поки овочі не стане золотистим.
- Сир натирають на тертці.
- Частина сиру змішують з яйцем і сметаною, додають перець і сіль.
- Укладають половину картоплі на дно форми. Зверху розташовують цибулю з беконом, а в самому кінці – решту картоплі.
- Запіканку поливають соусом і посипають тертим сиром.
- Страву готують в розігрітій духовці 20 хвилин.
Подають запіканку гарячою з салатом зі свіжої капусти.
Тріска, запечена в часниковому соусі
Тріска в соусі виходить дуже ніжною і ароматною. Вона прекрасно підходить в якості дієтичного страви і припаде до смаку тим, хто стежить за фігурою.
- 200 г тріски;
- чилі;
- 5 г часнику;
- чебрець;
- розмарин;
- оливкова олія;
- сіль і перець;
- болгарський перець.
Хід приготування:
- Болгарський перець і часник дрібно нарізають пелюстками.
- Тріску солять і перчать.
- У сковороді тушкують перець, часник з чебрецем і розмарином.
- Додають тріску. Рибу тушкують протягом 10-15 хвилин, поливаючи маслом.
- Рибу викладають на тарілку.
- Масло збивають вінчиком до піноподібного стану і поливають ним рибу.
Перед подаванням прикрашають страву зеленню або шматочками запеченого болгарського перцю, згорнутими трояндочкою.
Жульєн з сьомги і креветок
Для приготування жульєна з морепродуктів знадобляться:
- 300 г креветок;
- 300 г сьомги;
- 250 г сиру твердих сортів;
- жирні вершки;
- петрушка.
Покроковий рецепт:
- Сьомгу нарізати дрібними кубиками.
- Сир натирають на середній тертці.
- На дно спеціальних формочок викладають розморожені креветки, зверху – сьомгу.
- У кожну форму додають по 1 столовій ложці вершків.
- Рясно посипають сиром.
Запікають жульєн протягом 20 хвилин при температурі 180 градусів.
Скумбрія, фарширована овочами в духовці
Скумбрія ідеально підходить для запікання. У ній мало кісток, а м’ясо виходить соковитим і ароматним.
Для фаршированої риби будуть потрібні:
- 1 скумбрія;
- 100 г кропу;
- лимон;
- морква;
- сіль, перець;
- часник;
- спеції для риби.
Покроковий рецепт:
- У риби видаляють нутрощі і зябра, миють тушку і посипають спеціями з сіллю.
- Поки риба маринується, цибулю нарізають тонкими півкільцями і смажать на олії.
- Моркву труть на крупній тертці і додаємо до цибулі. Солять і тушкують до напівготовності.
- Половину лимона нарізають часточками, а з решти видавлюють сік.
- Фольгу складають удвічі, змащують маслом і розташовують на ній скумбрію спинкою вниз.
- Рибу фарширують овочами і часточками лимона.
- Фольгу загортають і відправляють скумбрію в духовку на 25 хвилин. Температура 180 градусів.
- У рослинне масло видавлюють часник, додають зелень і сік лимона. Гарячу рибу поливають отриманим соусом.
Разом з рибкою у фользі можна запекти картоплю і гриби.
Яловичина, запечена цілим шматком
Гарячі страви на святковий стіл варто продумати заздалегідь. Пропонуємо приготувати на урочистий випадок яскравий, соковитий і смачний шматок м’яса. Завдяки деяким хитрощам яловичина вийде ніжною і ароматною.
Необхідні продукти:
- 1 кг яловичини;
- 2 цибулини;
- морква;
- 2 болгарських перцю;
- 0,5 склянки білого сухого вина;
- 1 маленька ложка меду;
- 6 скибочок бекону;
- сіль, перець;
- 1 столова ложка гірчиці;
- лист лавра;
- перець горошком.
Рецепт:
- Яловичину миють і натирають перцем з сіллю.
- Обмазують м’ясо гірчицею і відкладають шматок в бік.
- Нарізати цибулю та моркву.
- Укладають овочі на дно форми для запікання.
- Додають перець горошком і лавровий лист.
- Яловичину обертають скибочками бекону і укладають її на овочеву подушку.
- На м’ясо кладуть скибочки червоного перцю.
- Мед розчиняють у вині і виливають у ємність з яловичиною.
- Форму накривають фольгою і ставлять у розігріту духовку на 1,5 години. Готують при температурі 180 градусів.
- Після закінчення часу м’ясо виймають з форми і змащують його утворився соусом. Потім ставлять назад в духовку на 10 хвилин.
Готове блюдо викладають на тарілку і прикрашають овочами. Яловичина, запечена цілком, стане справжнім кулінарним шедевром.
Філе курки з болгарським перцем
Болгарський перець і курка прекрасно поєднуються один з одним. Тому варто приготувати тушковане м’ясо з овочем в якості доповнення до гарніру – рісу або картопляного пюре.
Знадобляться наступні продукти:
- 500 г філе;
- 2 болгарських перцю (червоних);
- цибулина;
- 2 столові ложки рослинного масла;
- 1,5 столові ложки борошна;
- 2 великі ложки томатної пасти;
- 2 зубчики часнику;
- чорний перець;
- сіль.
Готуємо покроково:
- Філе промивають і нарізають середніми шматочками.
- Курку обкачують у борошні і смажать на розігрітій сковороді до золотистої скоринки. Викладають шматочки на тарілку.
- Тонко нарізати цибулю. Обсмажують до напівготовності.
- Очищений перець нарізають соломкою і додаємо до цибулі. Смажать овочі 5 хвилин.
- Пресований часник кидають до овочів.
- Додають в сковороду куряче філе. Перемішують, солять і перчать.
- Томатну пасту розводять з половиною склянки води і додають до продуктів.
- Тушкують інгредієнти 20 хвилин.
Готове блюдо викладають на тарілку і прикрасити петрушкою.