Кожна господиня хоче здивувати своїх гостей новими і незвичними кулінарними шедеврами. У всьому різноманітті салатів, закусок і десертів виділяється обов’язковий атрибут будь-якого меню для особливого випадку. Мова йде про гарячих стравах на святковий стіл. Які кулінарні варіанти більш актуальні для урочистого випадку?
Гарячі страви на святковий стіл з м’яса
Без курятини рідко обходиться яке б то не було торжество. Рулетики і відбивні, тушка цілком і порційними шматками, смажена, запечена або копчена, вона присутня на столі майже завжди. Чоловіки більше віддають перевагу більш ситне м’ясо – яловичину або свинину. І особливою популярністю на святковому столі користуються страви в горщиках і м’ясо, запечене великим шматком.
Курка в духовці цілком
- Курку вимити, обсушити, залити маринадом і покласти в глибоку ємність. Період маринування коливається від 1 до 24 годин. Якщо час підтискає, тушку можна залишити маринуватися при кімнатній температурі, але якщо поспіху не передбачається, її відправляють в холодильник. У разі, якщо маринаду вийшло мало, курку слід періодично перевертати.
- По закінченні маринування покласти всередину птиці подрібнені овочі або фрукти. Додатково можна додати лавровий лист або петрушку (чебрець). У процесі випікання овочі будуть випускати пар, роблячи готову страву більш соковитим.
- Викласти курку у форму, яка за розмірами повинна набагато перевищувати габарити птиці, – таким чином страва буде нудитися у власному соку. Встановити t=200 º с.
- Тушку масою до півтора кілограмів запікають 1 ч. 10 хв – 1 ч. 40 хв. По закінченні половини відведеного часу курку слід поливати соками, узятих прямо з форми, кожні 15 хвилин.
Щоб курка в духовці вийшла м’якою і ароматною, рекомендується застосувати маринад в процесі готування. Наприклад, лимонний.
Складові:
- сіль -1 ч. л.;
- перець і сушений розмарин — 0.5 ч. л.;
- стиглий лимон — 1 шт.
- масло оливи — 1 ст. л.
Святковий гусак по-англійськи
Складові:
- гусак (неодмінно молодий) — близько 2 кг;
- хліб — 1 кг;
- цибуля — 1,5 кг;
- сіль — 2,5 ч. л.;
- мускатний горіх — 2 щіпки;
- перець — 0,5 ч. л.;
- шавлія — 2 гілочки.
Етапи створення страви:
- Гусака потрібно вимити і обсушити за допомогою серветок. Вирізати гузку і вибрати внутрішній жир. Обробити птицю всередині і зовні сіллю, змішаної з перцем і відставити птицю на пару годин просаливаться.
- Розкласти на деку цибулю в лушпинні і запекти його в духовці (180 градусів) на 45 хвилин. Вийняти і охолодити. Далі слід зняти лушпиння і подрібнити м’якоть.
- Замочити хліб молоком, віджати його і подрібнити.
- З’єднати цибулю з хлібом, всипати пів-ложки солі, спеції і все змішати.
- Нафарширувати гусака даної сумішшю і зашити йому черевце.
- Викласти птицю спиною на деко, влити в нього трохи води і відправити в духовку (200 градусів).
- Поступово шкірка гусака стане рожевою – це значить, що потрібно знизити температуру до 180 градусів. Кожні 15 хвилин птицю потрібно поливати відокремився соком. Запікання триває 2 години.
Печеня з свинини в горщиках
Ще один варіант смачного святкового страви зі свинини.
Складові:
- свинина — 700 г;
- картопля — 13 штук (невеликих);
- гриби — 700 г;
- цибуля — 2 шт.;
- морква — 3 шт.;
- часник — 7 зубчиків;
- зелень — 2 пучка;
- сир — 200 г;
- майонез;
- вершкове масло — 6 ч. л.;
- вода — 500 мл;
- сіль, перець.
Етапи створення страви:
- М’ясо обмити, зрізати жир, а м’якоть подрібнити на шматочки і обсмажити до неповної готовності.
- Розподілити шматочки по горщикам, присипати сіллю і перцем.
- Четвертинками подрібнити цибулю, часник шматочками, терткою натерти моркву. Компоненти змішати і томити до золотистого кольору, після чого розмістити на свинині.
- Картоплю подрібнити соломкою і обсмажити до напівготовності. Розкласти по горщикам, присолити і притрусити зеленню.
- Гриби присолити і обсмажити, скласти в горщики останнім шаром.
- У ємності влити 150 мл води і вкласти по 1 ч. л. вершкового масла. Блюдо присипати тертим сиром. Отриману знімну «шапочку» прикрасити майонезом.
- В духовку (180 градусів) відправити горщики на 60 хв. Через це час страву можна вважати готовим.
Яловичина, запечена в духовці з томатним соусом
Складові:
- яловичий стейк — 400 г;
- сік томату — 2 ст. л.;
- часник — 4 зубчики;
- вустерський соус — 0.5 ст. л.;
- соус Табаско — 10 крапель;
- сік 1 лимона;
Етапи створення страви:
- У підходящої ємності змішати всі інгредієнти, за винятком м’яса.
- В отриману суміш покласти яловичину, накрити її тарілкою і відставити на термін від 2 до 12 годин у холодильник.
- Вийняти м’ясо, насухо витерти серветкою і відправити смажитися на грилі або сковороді, перевертаючи кожні 3 – 4 хвилини.
- Готовий стейк відставити в тепле місце на 5 хвилин, після чого нарізати на 4 шматки упоперек волокон. Блюдо вважається готовим.
Курка з ананасами та грибами під сирною скоринкою
Складові:
- стегенця – 4 шт.;
- сир – 150 г;
- цибуля – 1 шт.;
- майонез – 2 ст. л.;
- молоко – 1 ст.;
- сіль, перець.
Етапи створення страви:
- Зрізати м’ясо з окостів, розділити його на шматки, полити їх сіллю і перцем. Покласти все на форму, підготовлену для запікання.
- Цибуля оформити півкільцями і розподілити на м’ясі.
- З’єднати молоко з майонезом, залити ними філе, притрусити тертим сиром.
- Форму відправити в духовку (180 градусів). Процес випікання займає 40 – 50 хвилин.
Відбивні в духовці з сиром і помідорами
Складові:
- філе курки — 400 г;
- цибуля — 1 шт.;
- майонез — 4 ст. л.;
- помідори — 2 шт.;
- приправи, сіль;
- сир твердий — 70 р.
Етапи створення страви:
- Філе розрізати уздовж навпіл, відбити через харчову плівку до приблизної товщини 0,5 див.
- М’ясо присипати сіллю, спеціями. Маринувати 30 хвилин, після чого викласти в підготовлену форму.
- Нарізати цибулю півкільцями і розподілити їх на філе.
- Наступним шаром викласти нарізаний слайсами томат.
- Композицію присипати тертим сиром.
- Відправити деко в духовку (200 градусів) і запікати 20 хвилин до розплавлення і підрум’янення сиру.
Гарячі страви з риби
Риба — чудовий інгредієнт для створення святкових смачних гарячих страв.
Риба під маринадом томатним
Складові:
- риба (краще вибирати судака);
- томат-паста;
- сіль, перець;
- морква – 5 – 6 шт.;
- цибуля – 5 шт.;
- цукор;
- борошно.
Етапи створення страви:
- Рибу подрібнити на шматочки і відставити на півгодини.
- Цибулю подрібнити півкільцями і обсмажити.
- Моркву натерти, відправити до цибулі і протомитися.
- Рибу обваляти в борошні і смажити на олії до появи скоринки.
- На дно невеликої ємності влити трохи води. Продукти викласти шарами: риба, овочі.
- Пасту розвести до густого стану, всипати сіль, перець і цукор.
- Влити в ємність маринад, покривши їм рибу повністю.
- Поставити ємність на невеликий вогонь, довести вміст до кипіння і настоювати півгодини.
Скумбрія, запечена з картоплею
Складові:
- скумбрія свіжоморожена – 3 шт.;
- картопля – 10 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- лимон;
- сіль, перець, спеції.
Етапи створення страви:
- Скумбрію помити, хвіст, плавники, голову і нутрощі вирізати. Зверху на рибу ножем зробити косі поверхневі надрізи для розплавлення дрібних кісточок і більш глибокої термічної обробки.
- Вичавити сік лимона (третина) і скропити їм рибини зовні і всередині, всипати спеції, сіль і перець. Маринувати тушки 15 хвилин.
- Цибулю подрібнити півкільцями, моркву розділити на четвертинки.
- Картоплю почистити, нарізати кружальцями.
- Підготувати фольгу і розділити її на листи, відповідні розмірам риби. На кожен лист розкласти овочі, злегка перемішати їх, додати солі і перцю. Зверху викласти рибу.
- Загорнути все у фольгу і перемістити згортки на деко і відправити запікатися при 180 градусах. Через 30 хвилин фольгу відкрити, не виймаючи рибу з духовки. Блюдо зарум’яниться через 30 – 35 хвилин і може вважатися готовим.
Філе минтая в клярі
Складові:
- минтай – 1 кг;
- яйце – 2 шт.;
- борошно – 150 г;
- молоко – 100 мл;
- сіль, перець.
Етапи створення страви:
- Минтая вимити, видалити голову і плавники, обсушити серветками. М’якоть філірувати, а потім нарізати на шматочки.
- Влити в ємність яйця, розмішати їх виделкою, всипати сіль і перець.
- У масу додати молоко, компоненти трохи збити, додати борошно і перемішати.
- На сковороді прогріти масло.
- Шматочки риби занурювати в кляр і опускати в киплячий жир. Тісто знизу має підрум’янитися, а зверху – почати густіти. Після цього шматочки слід перевернути і смажити до повного підрум’янення з протилежного боку.
Фарширована риба в духовці
Складові:
- короп — до 1,5 кг;
- цибуля — 2 шт.;
- морква — 1 – 2 шт.;
- жовток — 2 шт.;
- хліб — 100 г;
- сіль, перець.
Етапи створення страви:
- Очистити від луски рибу, усунувши голову і плавники. Максимально акуратно витягнути нутрощі, постаравшись не розпороти черево рибині.
- Зробити надрізи ножем під шкурою риби так, щоб надалі можна було з легкістю просунути руку між м’ясом і шкірою. Дуже акуратно зняти шкірку, як кажуть, «панчохою». Знімати треба до початку хвоста, а на ньому самому слід залишити близько 2 сантиметрів шкури. Зняте акуратно відрізати ножем і вивернути. Зрізати з риби все м’ясо.
- Викласти в підготовлену форму кругляш сирої моркви. Розмочити в молоці хліб.
- Зрізані шматочки риби подрібнити у фарш, додати жовтки, сіль і перець. Обсмажити цибулю, трохи остудити і відправити до отриманий склад. Підготовлену зрізану шкуру наповнити начинкою.
- Акуратно викласти рибу на «килим» із моркви і присмачити невеликим шаром майонезу. Відправити карпа запікатися на 40 хвилин (200 градусів). Додатково поливати заготовку в процесі не потрібно.
- Подавати карпа цілком або нарізаного шматочками.
Рибні котлети з хлібом
Складові:
- філе риби — 1 кг;
- яйце — 1 шт.;
- хліб — 150 г;
- молоко;
- сіль;
- панірувальні сухарі.
Етапи створення страви:
- Залити молоком хліб на пару хвилин.
- Рибне філе і сало (останнє беруть, коли вибрано нежирний сорт риби), подрібнити в м’ясорубці.
- До фаршу додати вимочену хліб і сіль, присолити.
- Вимісити масу і зліпити котлети.
- Розжарити масло на сковороді і обсмажити заготовки. В результаті вони повинні вийти покритими рум’яною скоринкою.
Пісні страви на святковий стіл
Для гостей, з ряду причин не вживають в їжу м’ясо, припустимо приготувати не менш смачні і поживні пісні гарячі страви.
Перець, фарширований грибами і овочами
Складові:
- перець болгарський — 5 шт.;
- гриби — 150 – 200 г;
- баклажан — 1 шт.;
- кабачок — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- часник — 2 зубки;
- сир — 75 г;
- перець, сіль;
- зелень.
Етапи приготування:
- Вимити овочі і все, за винятком перців, подрібнити кубиками. Стручки розділити на половинки, видалити серцевину, облити окропом і відправити в крижану воду.
- Нагріти масло в сковороді, обсмажити баклажани і цибулю. Всипати кабачок, гриби, помідори і подрібнений часник. Присипати спеціями, сіллю і протушкувати все 10 хвилин.
- Заповнити перці овочевим фаршем, викласти їх у форму і поверх кожного розподілити по кружечку помідора. Всі присипати рубаною зеленню і тертим сиром.
- Перці запікають у духовці (180 градусів) 25 хвилин.
Лобіо з червоної квасолі
Складові:
- квасоля червона — 800 г;
- цибуля — 3 шт.;
- часник — 7 зубків;
- кінза — 200 г;
- перець чилі — 1 шт.;
- оцет винний — 30 мл;
- коріандр, перець, сіль.
Етапи створення страви:
- Квасолю залити водою і залишити на 12 годин, після чого варити 2 години.
- Подрібнити цибулю кубиками і обсмажити. Всипати сіль і перець, все надіслати до квасолі.
- Дрібно посікти часник і кинзу.
- На закінчення розім’яти квасолю, посолити і поперчити, всипати подрібнений перець чилі, часник, зелень і спеції.
Печериці, запечені в духовці
Складові:
- сир — 5 г;
- шампіньйони — 5 шт;
- бальзамічний оцет — 1 ст. л.;
- свіжий розмарин, перець, сіль.
Етапи створення страви:
- Почистити гриби і натерти сир.
- Присипати печериці сиром, сіллю, перцем і розмарином.
- Кожен гриб обернути фольгою.
- Відправити заготовки в духовку (180 градусів) на 15 хвилин. Через певний час вимкнути піч і злегка відвернути фольгу. Це робиться, щоб гриби не охололи тут же.
Пісні котлети з брокколі
Складові:
- брокколі — 400 г
- панірувальні сухарі — 50 г
- картопля — 5 шт.;
- борошно — 2 ст. л.;
- спеції.
Етапи створення страви:
- Зварити картоплю.
- Розділити броколі на суцвіття і обсмажити їх на рослинній олії.
- У блендері з’єднати картоплю, брокколі, борошно і спеції. З отриманої маси сформувати котлети.
- Кожну з них обваляти в сухарях і смажити на сковороді з 2 сторін.
Стейк з лосося з овочами-гриль
Складові:
- сьомга (стейк) — 4 шт.;
- часник 2 зубчики;
- олія оливкова;
- сік лимонний;
- спеції, сіль;
- петрушка.
Етапи створення страви:
- Стейки вимити й обсушити серветками.
- У підходящої посуді змішати оцет, олію, сік половинки лимона і потовчений часник.
- Стейки посолити, додати до них італійські трави і відправити заготовки маринуватися на 2 години, періодично повертаючи їх у різні сторони.
- Викласти м’ясо на решітку гриль і обсмажити до готовності.
- Гарніром до страви стануть різні смажені на грилі овочі.
Гарячі закуски і страви — невід’ємний компонент святкового меню. Риба, птиця, свинина і яловичина, овочі і фрукти — відмінна основа для створення неповторних смакових комбінацій. При цьому у господині є відмінна можливість догодити всім гостям, навіть найвимогливішим вегетаріанцям, приготувавши святкові страви для пісного столу.