Гарячі страви на святковий стіл – 16 варіантів та ідей

Кожна господиня хоче здивувати своїх гостей новими і незвичними кулінарними шедеврами. У всьому різноманітті салатів, закусок і десертів виділяється обов’язковий атрибут будь-якого меню для особливого випадку. Мова йде про гарячих стравах на святковий стіл. Які кулінарні варіанти більш актуальні для урочистого випадку?

Гарячі страви на святковий стіл з м’яса

Без курятини рідко обходиться яке б то не було торжество. Рулетики і відбивні, тушка цілком і порційними шматками, смажена, запечена або копчена, вона присутня на столі майже завжди. Чоловіки більше віддають перевагу більш ситне м’ясо – яловичину або свинину. І особливою популярністю на святковому столі користуються страви в горщиках і м’ясо, запечене великим шматком.

Курка в духовці цілком

  • Курку вимити, обсушити, залити маринадом і покласти в глибоку ємність. Період маринування коливається від 1 до 24 годин. Якщо час підтискає, тушку можна залишити маринуватися при кімнатній температурі, але якщо поспіху не передбачається, її відправляють в холодильник. У разі, якщо маринаду вийшло мало, курку слід періодично перевертати.
  • По закінченні маринування покласти всередину птиці подрібнені овочі або фрукти. Додатково можна додати лавровий лист або петрушку (чебрець). У процесі випікання овочі будуть випускати пар, роблячи готову страву більш соковитим.
  • Викласти курку у форму, яка за розмірами повинна набагато перевищувати габарити птиці, – таким чином страва буде нудитися у власному соку. Встановити t=200 º с.
  • Тушку масою до півтора кілограмів запікають 1 ч. 10 хв – 1 ч. 40 хв. По закінченні половини відведеного часу курку слід поливати соками, узятих прямо з форми, кожні 15 хвилин.

Щоб курка в духовці вийшла м’якою і ароматною, рекомендується застосувати маринад в процесі готування. Наприклад, лимонний.

Складові:

  • сіль -1 ч. л.;
  • перець і сушений розмарин — 0.5 ч. л.;
  • стиглий лимон — 1 шт.
  • масло оливи — 1 ст. л.

Святковий гусак по-англійськи

Складові:

  • гусак (неодмінно молодий) — близько 2 кг;
  • хліб — 1 кг;
  • цибуля — 1,5 кг;
  • сіль — 2,5 ч. л.;
  • мускатний горіх — 2 щіпки;
  • перець — 0,5 ч. л.;
  • шавлія — 2 гілочки.

Етапи створення страви:

  • Гусака потрібно вимити і обсушити за допомогою серветок. Вирізати гузку і вибрати внутрішній жир. Обробити птицю всередині і зовні сіллю, змішаної з перцем і відставити птицю на пару годин просаливаться.
  • Розкласти на деку цибулю в лушпинні і запекти його в духовці (180 градусів) на 45 хвилин. Вийняти і охолодити. Далі слід зняти лушпиння і подрібнити м’якоть.
  • Замочити хліб молоком, віджати його і подрібнити.
  • З’єднати цибулю з хлібом, всипати пів-ложки солі, спеції і все змішати.
  • Нафарширувати гусака даної сумішшю і зашити йому черевце.
  • Викласти птицю спиною на деко, влити в нього трохи води і відправити в духовку (200 градусів).
  • Поступово шкірка гусака стане рожевою – це значить, що потрібно знизити температуру до 180 градусів. Кожні 15 хвилин птицю потрібно поливати відокремився соком. Запікання триває 2 години.

Печеня з свинини в горщиках

Ще один варіант смачного святкового страви зі свинини.

Складові:

  • свинина — 700 г;
  • картопля — 13 штук (невеликих);
  • гриби — 700 г;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 3 шт.;
  • часник — 7 зубчиків;
  • зелень — 2 пучка;
  • сир — 200 г;
  • майонез;
  • вершкове масло — 6 ч. л.;
  • вода — 500 мл;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Соковиті відбивні зі свинини на сковороді — 7 рецептів приготування

Етапи створення страви:

  • М’ясо обмити, зрізати жир, а м’якоть подрібнити на шматочки і обсмажити до неповної готовності.
  • Розподілити шматочки по горщикам, присипати сіллю і перцем.
  • Четвертинками подрібнити цибулю, часник шматочками, терткою натерти моркву. Компоненти змішати і томити до золотистого кольору, після чого розмістити на свинині.
  • Картоплю подрібнити соломкою і обсмажити до напівготовності. Розкласти по горщикам, присолити і притрусити зеленню.
  • Гриби присолити і обсмажити, скласти в горщики останнім шаром.
  • У ємності влити 150 мл води і вкласти по 1 ч. л. вершкового масла. Блюдо присипати тертим сиром. Отриману знімну «шапочку» прикрасити майонезом.
  • В духовку (180 градусів) відправити горщики на 60 хв. Через це час страву можна вважати готовим.

Яловичина, запечена в духовці з томатним соусом

Складові:

  • яловичий стейк — 400 г;
  • сік томату — 2 ст. л.;
  • часник — 4 зубчики;
  • вустерський соус — 0.5 ст. л.;
  • соус Табаско — 10 крапель;
  • сік 1 лимона;

Етапи створення страви:

  • У підходящої ємності змішати всі інгредієнти, за винятком м’яса.
  • В отриману суміш покласти яловичину, накрити її тарілкою і відставити на термін від 2 до 12 годин у холодильник.
  • Вийняти м’ясо, насухо витерти серветкою і відправити смажитися на грилі або сковороді, перевертаючи кожні 3 – 4 хвилини.
  • Готовий стейк відставити в тепле місце на 5 хвилин, після чого нарізати на 4 шматки упоперек волокон. Блюдо вважається готовим.

Курка з ананасами та грибами під сирною скоринкою

Складові:

  • стегенця – 4 шт.;
  • сир – 150 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • молоко – 1 ст.;
  • сіль, перець.

Етапи створення страви:

  • Зрізати м’ясо з окостів, розділити його на шматки, полити їх сіллю і перцем. Покласти все на форму, підготовлену для запікання.
  • Цибуля оформити півкільцями і розподілити на м’ясі.
  • З’єднати молоко з майонезом, залити ними філе, притрусити тертим сиром.
  • Форму відправити в духовку (180 градусів). Процес випікання займає 40 – 50 хвилин.

Відбивні в духовці з сиром і помідорами

Складові:

  • філе курки — 400 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • майонез — 4 ст. л.;
  • помідори — 2 шт.;
  • приправи, сіль;
  • сир твердий — 70 р.

Етапи створення страви:

  • Філе розрізати уздовж навпіл, відбити через харчову плівку до приблизної товщини 0,5 див.
  • М’ясо присипати сіллю, спеціями. Маринувати 30 хвилин, після чого викласти в підготовлену форму.
  • Нарізати цибулю півкільцями і розподілити їх на філе.
  • Наступним шаром викласти нарізаний слайсами томат.
  • Композицію присипати тертим сиром.
  • Відправити деко в духовку (200 градусів) і запікати 20 хвилин до розплавлення і підрум’янення сиру.

Гарячі страви з риби

Риба — чудовий інгредієнт для створення святкових смачних гарячих страв.

Риба під маринадом томатним

Складові:

  • риба (краще вибирати судака);
  • томат-паста;
  • сіль, перець;
  • морква – 5 – 6 шт.;
  • цибуля – 5 шт.;
  • цукор;
  • борошно.

Етапи створення страви:

  • Рибу подрібнити на шматочки і відставити на півгодини.
  • Цибулю подрібнити півкільцями і обсмажити.
  • Моркву натерти, відправити до цибулі і протомитися.
  • Рибу обваляти в борошні і смажити на олії до появи скоринки.
  • На дно невеликої ємності влити трохи води. Продукти викласти шарами: риба, овочі.
  • Пасту розвести до густого стану, всипати сіль, перець і цукор.
  • Влити в ємність маринад, покривши їм рибу повністю.
  • Поставити ємність на невеликий вогонь, довести вміст до кипіння і настоювати півгодини.
Дивіться також:  Смачний гуляш з курячого філе – 7 рецептів, як приготувати гуляш з підливою, зі сметаною, з грибами

Скумбрія, запечена з картоплею

Складові:

  • скумбрія свіжоморожена – 3 шт.;
  • картопля – 10 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • лимон;
  • сіль, перець, спеції.

Етапи створення страви:

  • Скумбрію помити, хвіст, плавники, голову і нутрощі вирізати. Зверху на рибу ножем зробити косі поверхневі надрізи для розплавлення дрібних кісточок і більш глибокої термічної обробки.
  • Вичавити сік лимона (третина) і скропити їм рибини зовні і всередині, всипати спеції, сіль і перець. Маринувати тушки 15 хвилин.
  • Цибулю подрібнити півкільцями, моркву розділити на четвертинки.
  • Картоплю почистити, нарізати кружальцями.
  • Підготувати фольгу і розділити її на листи, відповідні розмірам риби. На кожен лист розкласти овочі, злегка перемішати їх, додати солі і перцю. Зверху викласти рибу.
  • Загорнути все у фольгу і перемістити згортки на деко і відправити запікатися при 180 градусах. Через 30 хвилин фольгу відкрити, не виймаючи рибу з духовки. Блюдо зарум’яниться через 30 – 35 хвилин і може вважатися готовим.

Філе минтая в клярі

Складові:

  • минтай – 1 кг;
  • яйце – 2 шт.;
  • борошно – 150 г;
  • молоко – 100 мл;
  • сіль, перець.

Етапи створення страви:

  • Минтая вимити, видалити голову і плавники, обсушити серветками. М’якоть філірувати, а потім нарізати на шматочки.
  • Влити в ємність яйця, розмішати їх виделкою, всипати сіль і перець.
  • У масу додати молоко, компоненти трохи збити, додати борошно і перемішати.
  • На сковороді прогріти масло.
  • Шматочки риби занурювати в кляр і опускати в киплячий жир. Тісто знизу має підрум’янитися, а зверху – почати густіти. Після цього шматочки слід перевернути і смажити до повного підрум’янення з протилежного боку.

Фарширована риба в духовці

Складові:

  • короп — до 1,5 кг;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 1 – 2 шт.;
  • жовток — 2 шт.;
  • хліб — 100 г;
  • сіль, перець.

Етапи створення страви:

  • Очистити від луски рибу, усунувши голову і плавники. Максимально акуратно витягнути нутрощі, постаравшись не розпороти черево рибині.
  • Зробити надрізи ножем під шкурою риби так, щоб надалі можна було з легкістю просунути руку між м’ясом і шкірою. Дуже акуратно зняти шкірку, як кажуть, «панчохою». Знімати треба до початку хвоста, а на ньому самому слід залишити близько 2 сантиметрів шкури. Зняте акуратно відрізати ножем і вивернути. Зрізати з риби все м’ясо.
  • Викласти в підготовлену форму кругляш сирої моркви. Розмочити в молоці хліб.
  • Зрізані шматочки риби подрібнити у фарш, додати жовтки, сіль і перець. Обсмажити цибулю, трохи остудити і відправити до отриманий склад. Підготовлену зрізану шкуру наповнити начинкою.
  • Акуратно викласти рибу на «килим» із моркви і присмачити невеликим шаром майонезу. Відправити карпа запікатися на 40 хвилин (200 градусів). Додатково поливати заготовку в процесі не потрібно.
  • Подавати карпа цілком або нарізаного шматочками.

Рибні котлети з хлібом

Складові:

  • філе риби — 1 кг;
  • яйце — 1 шт.;
  • хліб — 150 г;
  • молоко;
  • сіль;
  • панірувальні сухарі.

Етапи створення страви:

  • Залити молоком хліб на пару хвилин.
  • Рибне філе і сало (останнє беруть, коли вибрано нежирний сорт риби), подрібнити в м’ясорубці.
  • До фаршу додати вимочену хліб і сіль, присолити.
  • Вимісити масу і зліпити котлети.
  • Розжарити масло на сковороді і обсмажити заготовки. В результаті вони повинні вийти покритими рум’яною скоринкою.
Дивіться також:  Курячі відбивні з сиром – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Пісні страви на святковий стіл

Для гостей, з ряду причин не вживають в їжу м’ясо, припустимо приготувати не менш смачні і поживні пісні гарячі страви.

Перець, фарширований грибами і овочами

Складові:

  • перець болгарський — 5 шт.;
  • гриби — 150 – 200 г;
  • баклажан — 1 шт.;
  • кабачок — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • часник — 2 зубки;
  • сир — 75 г;
  • перець, сіль;
  • зелень.

Етапи приготування:

  • Вимити овочі і все, за винятком перців, подрібнити кубиками. Стручки розділити на половинки, видалити серцевину, облити окропом і відправити в крижану воду.
  • Нагріти масло в сковороді, обсмажити баклажани і цибулю. Всипати кабачок, гриби, помідори і подрібнений часник. Присипати спеціями, сіллю і протушкувати все 10 хвилин.
  • Заповнити перці овочевим фаршем, викласти їх у форму і поверх кожного розподілити по кружечку помідора. Всі присипати рубаною зеленню і тертим сиром.
  • Перці запікають у духовці (180 градусів) 25 хвилин.

Лобіо з червоної квасолі

Складові:

  • квасоля червона — 800 г;
  • цибуля — 3 шт.;
  • часник — 7 зубків;
  • кінза — 200 г;
  • перець чилі — 1 шт.;
  • оцет винний — 30 мл;
  • коріандр, перець, сіль.

Етапи створення страви:

  • Квасолю залити водою і залишити на 12 годин, після чого варити 2 години.
  • Подрібнити цибулю кубиками і обсмажити. Всипати сіль і перець, все надіслати до квасолі.
  • Дрібно посікти часник і кинзу.
  • На закінчення розім’яти квасолю, посолити і поперчити, всипати подрібнений перець чилі, часник, зелень і спеції.

Печериці, запечені в духовці

Складові:

  • сир — 5 г;
  • шампіньйони — 5 шт;
  • бальзамічний оцет — 1 ст. л.;
  • свіжий розмарин, перець, сіль.

Етапи створення страви:

  • Почистити гриби і натерти сир.
  • Присипати печериці сиром, сіллю, перцем і розмарином.
  • Кожен гриб обернути фольгою.
  • Відправити заготовки в духовку (180 градусів) на 15 хвилин. Через певний час вимкнути піч і злегка відвернути фольгу. Це робиться, щоб гриби не охололи тут же.

Пісні котлети з брокколі

Складові:

  • брокколі — 400 г
  • панірувальні сухарі — 50 г
  • картопля — 5 шт.;
  • борошно — 2 ст. л.;
  • спеції.

Етапи створення страви:

  • Зварити картоплю.
  • Розділити броколі на суцвіття і обсмажити їх на рослинній олії.
  • У блендері з’єднати картоплю, брокколі, борошно і спеції. З отриманої маси сформувати котлети.
  • Кожну з них обваляти в сухарях і смажити на сковороді з 2 сторін.

Стейк з лосося з овочами-гриль

Складові:

  • сьомга (стейк) — 4 шт.;
  • часник 2 зубчики;
  • олія оливкова;
  • сік лимонний;
  • спеції, сіль;
  • петрушка.

Етапи створення страви:

  • Стейки вимити й обсушити серветками.
  • У підходящої посуді змішати оцет, олію, сік половинки лимона і потовчений часник.
  • Стейки посолити, додати до них італійські трави і відправити заготовки маринуватися на 2 години, періодично повертаючи їх у різні сторони.
  • Викласти м’ясо на решітку гриль і обсмажити до готовності.
  • Гарніром до страви стануть різні смажені на грилі овочі.

Гарячі закуски і страви — невід’ємний компонент святкового меню. Риба, птиця, свинина і яловичина, овочі і фрукти — відмінна основа для створення неповторних смакових комбінацій. При цьому у господині є відмінна можливість догодити всім гостям, навіть найвимогливішим вегетаріанцям, приготувавши святкові страви для пісного столу.

Прокрутка до верху