Гарячі страви на святковий стіл – 16 варіантів та ідей

Пісні страви на святковий стіл

Для гостей, з ряду причин не вживають в їжу м’ясо, припустимо приготувати не менш смачні і поживні пісні гарячі страви.

Перець, фарширований грибами і овочами

Складові:

  • перець болгарський — 5 шт.;
  • гриби — 150 – 200 г;
  • баклажан — 1 шт.;
  • кабачок — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • часник — 2 зубки;
  • сир — 75 г;
  • перець, сіль;
  • зелень.

Етапи приготування:

  • Вимити овочі і все, за винятком перців, подрібнити кубиками. Стручки розділити на половинки, видалити серцевину, облити окропом і відправити в крижану воду.
  • Нагріти масло в сковороді, обсмажити баклажани і цибулю. Всипати кабачок, гриби, помідори і подрібнений часник. Присипати спеціями, сіллю і протушкувати все 10 хвилин.
  • Заповнити перці овочевим фаршем, викласти їх у форму і поверх кожного розподілити по кружечку помідора. Всі присипати рубаною зеленню і тертим сиром.
  • Перці запікають у духовці (180 градусів) 25 хвилин.

Лобіо з червоної квасолі

Складові:

  • квасоля червона — 800 г;
  • цибуля — 3 шт.;
  • часник — 7 зубків;
  • кінза — 200 г;
  • перець чилі — 1 шт.;
  • оцет винний — 30 мл;
  • коріандр, перець, сіль.

Етапи створення страви:

  • Квасолю залити водою і залишити на 12 годин, після чого варити 2 години.
  • Подрібнити цибулю кубиками і обсмажити. Всипати сіль і перець, все надіслати до квасолі.
  • Дрібно посікти часник і кинзу.
  • На закінчення розім’яти квасолю, посолити і поперчити, всипати подрібнений перець чилі, часник, зелень і спеції.

Печериці, запечені в духовці

Складові:

  • сир — 5 г;
  • шампіньйони — 5 шт;
  • бальзамічний оцет — 1 ст. л.;
  • свіжий розмарин, перець, сіль.

Етапи створення страви:

  • Почистити гриби і натерти сир.
  • Присипати печериці сиром, сіллю, перцем і розмарином.
  • Кожен гриб обернути фольгою.
  • Відправити заготовки в духовку (180 градусів) на 15 хвилин. Через певний час вимкнути піч і злегка відвернути фольгу. Це робиться, щоб гриби не охололи тут же.
Дивіться також:  Пельмені в мікрохвильовці – 5 рецептів приготування

Пісні котлети з брокколі

Складові:

  • брокколі — 400 г
  • панірувальні сухарі — 50 г
  • картопля — 5 шт.;
  • борошно — 2 ст. л.;
  • спеції.

Етапи створення страви:

  • Зварити картоплю.
  • Розділити броколі на суцвіття і обсмажити їх на рослинній олії.
  • У блендері з’єднати картоплю, брокколі, борошно і спеції. З отриманої маси сформувати котлети.
  • Кожну з них обваляти в сухарях і смажити на сковороді з 2 сторін.

Стейк з лосося з овочами-гриль

Складові:

  • сьомга (стейк) — 4 шт.;
  • часник 2 зубчики;
  • олія оливкова;
  • сік лимонний;
  • спеції, сіль;
  • петрушка.

Етапи створення страви:

  • Стейки вимити й обсушити серветками.
  • У підходящої посуді змішати оцет, олію, сік половинки лимона і потовчений часник.
  • Стейки посолити, додати до них італійські трави і відправити заготовки маринуватися на 2 години, періодично повертаючи їх у різні сторони.
  • Викласти м’ясо на решітку гриль і обсмажити до готовності.
  • Гарніром до страви стануть різні смажені на грилі овочі.

Гарячі закуски і страви — невід’ємний компонент святкового меню. Риба, птиця, свинина і яловичина, овочі і фрукти — відмінна основа для створення неповторних смакових комбінацій. При цьому у господині є відмінна можливість догодити всім гостям, навіть найвимогливішим вегетаріанцям, приготувавши святкові страви для пісного столу.