Пісні страви на святковий стіл
Для гостей, з ряду причин не вживають в їжу м’ясо, припустимо приготувати не менш смачні і поживні пісні гарячі страви.
Перець, фарширований грибами і овочами
Складові:
- перець болгарський — 5 шт.;
- гриби — 150 – 200 г;
- баклажан — 1 шт.;
- кабачок — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- часник — 2 зубки;
- сир — 75 г;
- перець, сіль;
- зелень.
Етапи приготування:
- Вимити овочі і все, за винятком перців, подрібнити кубиками. Стручки розділити на половинки, видалити серцевину, облити окропом і відправити в крижану воду.
- Нагріти масло в сковороді, обсмажити баклажани і цибулю. Всипати кабачок, гриби, помідори і подрібнений часник. Присипати спеціями, сіллю і протушкувати все 10 хвилин.
- Заповнити перці овочевим фаршем, викласти їх у форму і поверх кожного розподілити по кружечку помідора. Всі присипати рубаною зеленню і тертим сиром.
- Перці запікають у духовці (180 градусів) 25 хвилин.
Лобіо з червоної квасолі
Складові:
- квасоля червона — 800 г;
- цибуля — 3 шт.;
- часник — 7 зубків;
- кінза — 200 г;
- перець чилі — 1 шт.;
- оцет винний — 30 мл;
- коріандр, перець, сіль.
Етапи створення страви:
- Квасолю залити водою і залишити на 12 годин, після чого варити 2 години.
- Подрібнити цибулю кубиками і обсмажити. Всипати сіль і перець, все надіслати до квасолі.
- Дрібно посікти часник і кинзу.
- На закінчення розім’яти квасолю, посолити і поперчити, всипати подрібнений перець чилі, часник, зелень і спеції.
Печериці, запечені в духовці
Складові:
- сир — 5 г;
- шампіньйони — 5 шт;
- бальзамічний оцет — 1 ст. л.;
- свіжий розмарин, перець, сіль.
Етапи створення страви:
- Почистити гриби і натерти сир.
- Присипати печериці сиром, сіллю, перцем і розмарином.
- Кожен гриб обернути фольгою.
- Відправити заготовки в духовку (180 градусів) на 15 хвилин. Через певний час вимкнути піч і злегка відвернути фольгу. Це робиться, щоб гриби не охололи тут же.
Пісні котлети з брокколі
Складові:
- брокколі — 400 г
- панірувальні сухарі — 50 г
- картопля — 5 шт.;
- борошно — 2 ст. л.;
- спеції.
Етапи створення страви:
- Зварити картоплю.
- Розділити броколі на суцвіття і обсмажити їх на рослинній олії.
- У блендері з’єднати картоплю, брокколі, борошно і спеції. З отриманої маси сформувати котлети.
- Кожну з них обваляти в сухарях і смажити на сковороді з 2 сторін.
Стейк з лосося з овочами-гриль
Складові:
- сьомга (стейк) — 4 шт.;
- часник 2 зубчики;
- олія оливкова;
- сік лимонний;
- спеції, сіль;
- петрушка.
Етапи створення страви:
- Стейки вимити й обсушити серветками.
- У підходящої посуді змішати оцет, олію, сік половинки лимона і потовчений часник.
- Стейки посолити, додати до них італійські трави і відправити заготовки маринуватися на 2 години, періодично повертаючи їх у різні сторони.
- Викласти м’ясо на решітку гриль і обсмажити до готовності.
- Гарніром до страви стануть різні смажені на грилі овочі.
Гарячі закуски і страви — невід’ємний компонент святкового меню. Риба, птиця, свинина і яловичина, овочі і фрукти — відмінна основа для створення неповторних смакових комбінацій. При цьому у господині є відмінна можливість догодити всім гостям, навіть найвимогливішим вегетаріанцям, приготувавши святкові страви для пісного столу.