Гаспачо – 7 рецептів приготування супу в домашніх умовах

Рецепт Гаспачо досить простий і доступний для приготування в домашніх умовах. Пряний охолоджений супчик освіжить в літню спеку, а підігріте блюдо зігріє в зимову холоднечу.

Класичний гаспачо

Класичний рецепт Гаспачо включає в себе склад компонентів:

  • великі томати — 15 одиниць;
  • огірок — 4 одиниці;
  • солодкий перець — 3 одиниці;
  • часник — 4-5 зубків;
  • висівковий хліб — 3-4 скиби;
  • червоний салатний цибуля — 1 головка;
  • олів. масло — 125 гр;
  • червоний винний оцет — 4 стіл. л.;
  • петрушка — невеликий пучок;
  • томатний сік/холодна питна вода/червоне сухе вино — за смаком.

Для початку займемося прянощами. Очищені часникові зубки сіль з’єднуємо в ступці, розтираємо до утворення кашки. Потім додаємо скибочки хліба, розтираємо. Далі потроху вливаємо олію, не припиняючи роботу товкачем. Коли маса стане однорідною, затягуємо ступку плівкою і залишаємо на годину-півтора.

Тим часом займемося овочами. Рубаємо цибулю дрібним кубиком, складаємо в невелику миску, заливаємо оцтом. З томатів знімаємо шкірку, ріжемо плоди четвертинками, видаляємо насіння. З огірком ножем зрізаємо шкірку і ріжемо невеликими кубиками. Перець трохи змащуємо маслом і запікаємо в духовці при 200 град. протягом 10 хвилин. Коли на поверхні плодів з’являться чорний підпалини, перець можна вийняти з духовки.

Коли плоди трохи охолонуть, зняти з них шкірку, вирізати серцевину з насінням.

Зелень промиваємо, підсушуємо і дрібно рубаємо.

У чашу блендера викласти кілька шматочків різних овочів і подрібнити. Додавати поступово всі овочі, маринована цибуля. В кінці викласти в загальну масу часникову заготівлю і останній раз все подрібнити.

Масу виливаємо в каструлю і залишаємо на ніч настоятися.

Подаємо в невеликих супницах, розбавивши густу масу невеликою кількістю томатного соку, води або розбавленого водою червоного сухого вина — кому як більше подобається.

На замітку. Щоб шкірка з помідорів легко знімалася, опустіть їх на пару хвилин в окріп.

Дивіться також:  Фокачча – рецепт італійського хліба

З сухариками і прянощами

  • червоний солодкий перець — ½ плода;
  • зелений перець — ½ плода;
  • часник — 2 зубчики;
  • огірок — ½ плода;
  • цибулю-шалот — 2 головки;
  • томати — 3 середніх плода;
  • свіже листя м’яти — 10 гр;
  • перець чилі — ½ плода;
  • винний оцет (червоний) — 50 гр;
  • хлібні крихти — 25 гр;
  • кетчуп — 1 чайн. л.;
  • слив. масло — 10 г;
  • білий хліб — 20 гр;
  • вода — 400 гр;
  • олів. олія, сіль, перець — за смаком.

Овочі та зелень гарненько промиваємо і підсушуємо паперовими серветками. З перцю видаляємо насіння, ріжемо м’якоть невеликими шматочками. Огірок і помідори ріжемо кубиком. Часник і цибулю чистимо, обполіскуємо і дуже дрібно рубаємо. Очищений від насіння чилі і м’яту подрібнюємо як можна дрібніше.

Залишаємо в окремій тарілці 2-3 ложки перцю і огірка, щоб додати їх в готову страву. Інше з’єднуємо у великій каструлі, додавши оцет і кетчуп. За смаком солимо і перчимо. Розбавляємо масу водою і перемішуємо. Подрібнюємо масу блендером, даємо охолонути супчику в холодильнику протягом кількох годин.

А поки підготуємо сухарики: в суміші топленого масла і оливкової обсмажуємо м’якоть білого хліба, нарізану кубиками. Щоб золотава скоринка була рівномірною, сухарики потрібно постійно помішувати, струшуючи посуд.

Суп розкладаємо по супницам, в кожну додаємо однакову кількість овочів. Сухарики подаються в окремій тарілці.

Як приготувати гарячий гаспачо?

Гарячий суп Гаспачо добре насичує і швидко готується:

  • перець солодкий (зелений) — 1 одиниця;
  • хліб (черствий) — 1 кг;
  • часник — 2 зубчики;
  • апельсин — 1 одиниця;
  • помідори (стиглі) — 4 одиниці.

Томати обполіскуємо і ставимо варитися, не розрізаючи. Як тільки вода закипить, вийняти томати і зняти з них шкірку, потім нарізати шматочками і скласти в чашу блендера.
Черствий хліб скласти в каструлю з водою з-під томатів і продовжити варити на повільному вогні, перевіряючи його м’якість. Коли стане м’яким — розламати і скласти до томатів. Перець чистимо від насіння, ріжемо шматочками і складаємо до хліба і томатам. Посолити, додати очищені часникові часточки. Все подрібнити блендером до однорідності.

Дивіться також:  Гусак, фарширований гречкою і грибами

Якщо суп вийшов густим — додаємо відвар з томатів і хліба до отримання потрібної консистенції. В кінці вливаємо трохи олії, опрацьовуємо блендером, після даємо кілька хвилин настоятися, і подаємо до столу, трохи полив апельсиновим соком.

Корисне перше блюдо з селерою

  • червоні томати — 3 одиниці;
  • селера — 2 стебла;
  • перець солодкий — 1 одиниця;
  • огірок — 3 одиниці;
  • часник — 1 зубчик;
  • цибуля — ½ головки;
  • зелень свіжа, базилік сушений;
  • сіль і цукор — за смаком;
  • бальзамічний оцет — 1-2 чайн. л.;
  • оливки. масло — 1 стіл. л.

Підготувати овочі: зняти з огірків і помідорів шкірку, з перцю видалити серцевину з насінням. Все крупно порізати, в тому числі і зелень з селерою. Всі овочі скласти в чашу блендера, подрібнити. Залишити в холодильній камері на 1-2 години. Влітку до подачі до столу можна покласти кубики льоду.

Рецепт зеленого гаспачо

  • солодкий зелений перець — 1 одиниця;
  • кип’ячена вода — 100 мл;
  • часник — 1 зубок;
  • біле сухе вино — 1 стіл. л.;
  • огірок — 2 одиниці;
  • петрушка — 1 пучок;
  • скибочку пшеничного хліба;
  • оливки. масло — 2 стіл. л.;
  • сіль.

Хлібний м’якуш вимочити у воді.

Огірки очистити від шкірки, перець витягнути насіння, почистити часник. Зелень ретельно змити і порубати. З’єднати підготовлені продукти в чаші блендера і подрібнити. Додати масло, вино, воду, посолити за смаком і все гарненько перемішати. Розлити по супницам.

Суп з Дюкану

  • 3-5 стиглих томатів;
  • ½ Солодкого перцю;
  • ½ Огірка;
  • 1 цибулинка;
  • 1 часникова часточка;
  • 2 чайн. л. оливки. масла;
  • ½ Чайн. л. бальзамічного оцту;
  • трохи гострого червоного перцю;
  • 1 чайн. л. стевії;
  • 200 гр води;
  • сіль, перець мелений.

Всі продукти чистяться, полощуться, нарізати невеликими шматочками і складаються в ємність блендера. До них додаються прянощі, оцет та інші продукти, перераховані в рецепті. Подрібнювати овочі потрібно, починаючи з низької швидкості і закінчуючи високою, протягом 4-5-ти хвилин. Щоб швидко охолодити блюдо, можна поставити його на півгодини в морозильну камеру.

Дивіться також:  Перець халапеньо: опис, де застосовується в кулінарії

Гаспачо в мультиварці

  • 4 томата;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 огірка;
  • 1 цибулина;
  • 25 м молока;
  • 3 чайн. л. оцту;
  • 100 мл олії;
  • 2 чайн. л. соусу табаско;
  • сіль і прянощі за смаком.

Овочі промиваємо під проточною водою. З огірка знімаємо шкірку, розрізаємо на половинки і вичищаємо насіння. З перцю і томатів також видаляємо насіння, ріжемо невеликими шматочками. Перемішуємо з маслом, соусом і молоком, не забуваємо про оцет. Гарненько перемішуємо і залишаємо в холодильнику промаринуватися на годину-півтора. Потім подрібнюємо в блендері приблизно 3 хвилини до отримання пюре. Переливаємо його в мультиварочную чашу, при необхідності розвести невеликою кількістю води, якщо консистенція дуже густа. Додаємо сіль і прянощі. Вибираємо режим «Суп» і готуємо 15-20 хвилин. Після даємо супчику охолодитися. Подавати можна з сухариками.

Секрети та хитрості приготування

Італійський суп Гаспачо може приємно урізноманітнити раціон в літній сезон, змінивши звичну в наших краях окрошку, або зігріти взимку, якщо зробити його гарячим.

Щоб приготувати максимально правильний італійський супчик, зверніть увагу на наступні нюанси:

  • Італійські страви відрізняються великою кількістю пряних трав. Їх потрібно додавати перед охолодженням — за час перебування на холоді трави віддадуть аромат страви.
  • Подавати суп можна з вершками, сметаною, які настоювали на травах маслами.
  • З томатів і огірків потрібно обов’язково знімати шкірку. Правильно також буде видалити з них насіння.
  • Суп подають з пшеничними грінками, обсмаженими в маслі з часником. Особливо добре вони поєднуються з гарячим Гаспачо.
Прокрутка до верху